MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χαράλαμπος Χαραλάμπους στη CT: Οι κυρώσεις, οι προσδοκίες της κοινωνίας και πρώτη αποτίμηση της Κυβέρνησης

Advertisement

Sponsored by exness

Mέσω της συνεχούς βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου και της διαφάνειας η Κύπρος θα μπορέσει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και την ανταγωνιστικότητα στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, ώστε να ξαναγίνουμε ελκυστικός προορισμός επενδύσεων. Αυτό δηλώνει στη Cyprus Times o διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων από ΗΠΑ και Βρετανία. Εκφράζει την προσδοκία για ρύθμιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από το πάγωμα λογαριασμών και υποστηρίζει ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση ως ευκαιρία για βελτίωση. Ο κ. Χαραλάμπους κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης, μιλά για τις υψηλές προσδοκίες της κοινωνίας και υποστηρίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

H συμπερίληψη φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο σε κατάλογο περιοριστικών μέτρων από ΗΠΑ και Hνωμένο Βασίλειο, δημιουργεί ένα πιεστικό κλίμα στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας.

Advertisement

Μέσα από τις διάφορες συναντήσεις που είχαμε με ξένα κλιμάκια από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο διαφαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στρατηγικής στα θέματα των κυρώσεων. Οι έλεγχοι και η επιβολή κυρώσεων επικεντρώνονται πλέον σε πιθανούς διευκολυντές παράβασης των κυρώσεων, δηλαδή δικηγορικά, λογιστικά και άλλα γραφεία ανά τον κόσμο, τα οποία παρέχουν διοικητικές και άλλες υπηρεσίες. Επομένως δεν θεωρώ ότι υπάρχει στοχοποίηση της Κύπρου και των υπηρεσιών που προσφέρονται εδώ αλλά η δράση τους είναι στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής των κυρώσεων. Άλλωστε η πλειοψηφία των επαγγελματιών σε αυτό τον τομέα στην Κύπρο, εδώ και πολλά χρόνια, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και απαρτίζεται από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Χωρίς να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, το  σημαντικό είναι να εστιάζουμε στις ευκαιρίες που η οιανδήποτε κατάσταση δημιουργεί. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ευκαιρίας εντός του οποίου οι υφιστάμενες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται με τις καλύτερες προοπτικές, οι δε καινούργιες, να  εκκινούν από την καλύτερη δυνατή αφετηρία. Είναι αδήριτη ανάγκη να προκύψει μέσα από την παρούσα κατάσταση ένα αναβαθμισμένο «Brand» για την Κύπρο, το οποίο θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της στρατηγικής της θέσης και θα λειτουργεί ως μέσο δυναμικής επαναπροώθησης του ιστορικού ρόλου της, ως γέφυρα επιχειρηματικότητας και εμπορίου, που ενώνει και συνδέει την Ανατολή με την Δύση,  τον Βορρά με τον Νότο, την Ευρωπαϊκή αγορά με την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ενδεικτικά έργα όπως αυτά του Information Superhighway, την ηλεκτρική διασύνδεση του της Κύπρου με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, τον Virtual East Med που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, που μαζί με άλλα μπορούν να αποτελέσουν εχέγγυο  και ευκαιρία για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν την ζητούμενη εμβάθυνση στα καινοτόμα μονοπάτια  της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.  Χρειάζεται, λοιπόν, στοχοθέτηση, όραμα, στρατηγική, αξιοπιστία και  σοβαρότητα, στοιχεία για τα οποία διακρίνεται και εργάζεται συνεχώς η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Προέρχεστε επαγγελματικά από το χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αντιλαμβάνεστε πόσο ζωτικής σημασίας είναι το συγκεκριμένο θέμα.

Αναγνωρίζω πλήρως την σημαντικότητα του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την οικονομία της Κύπρου. Ως άτομο με προϋπηρεσία σε αυτόν τον τομέα, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για ένα ισχυρό και αξιόπιστο ρυθμιστικό πλαίσιο που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Είμαι πεπεισμένος ότι, παρά τις προκλήσεις, ο τομέας αυτός μπορεί να παραμείνει ακμαίος  και δυναμικός, νοούμενου ότι αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες με διαφάνεια και αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη και διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, και να συμμορφωθεί με όλα τα πρότυπα και τις κατευθύνσεις που διαμορφώνονται από αναγνωρισμένους διεθνείς φορείς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χρήσιμοι σύμμαχοι και όχι ως αντίπαλοι. Αισιοδοξώ ότι, μέσω της συνεχούς βελτίωσης του ρυθμιστικού μας πλαισίου και της προσπάθειας για διαφάνεια, η Κύπρος θα μπορέσει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων και την ανταγωνιστικότητα της χρηματοοικονομικής της βιομηχανίας. Έτσι θα ξαναγίνουμε ελκυστικός προορισμός επενδύσεων και διαχείρισής τους.

Γνωρίζετε κατά πόσον αναμένεται να υπάρξει στο προσεχές μέλλον και νέος κατάλογος με εταιρείες και πρόσωπα, που σχετίζονται με την Κύπρο;

Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Αν κρίνω όμως από τα γεγονότα μέχρι στιγμής, οι έρευνες στο μέλλον όχι μόνο δεν θα ατονούν αλλά αντίθετα θα γίνονται όλο και εντονότερες ειδικά για όσες χώρες δεν παρουσιάζουν την απαραίτητη βούληση να λειτουργήσουν εντός του αναμενόμενου πλαισίου. Πρώτα η πανδημία και τώρα ο πόλεμος έχουν επιταχύνει μια διαδικασία, η οποία έχει τροχοδρομηθεί για να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποίησης. Η απελευθεροποίηση της κίνησης του χρήματος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έφεραν αυτές τις στρεβλώσεις στο προσκήνιο σε βαθμό που έθεταν σε κίνδυνο την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πόλεμος και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις κατέδειξαν ότι ένας πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο δια των όπλων αλλά και μέσω της οικονομίας και του χρήματος. Εντούτοις, σε κάθε κατάσταση δεν υπάρχουν μόνο κρίσεις αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες. Ας αντικρίσουμε, λοιπόν, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ως ευκαιρία.

Γνωρίζετε πού βρίσκεται το αίτημα για ξεπάγωμα τραπεζικών λογαριασμών εταιρειών και προσώπων που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων ώστε να καταβληθεί η μισθοδοσία εργαζομένων και συνεργατών;

Σε αυτά έχει ήδη αναφερθεί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός ενημερώνοντας για την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης προς αντιμετώπιση των συναφών συνεπειών και επιπτώσεων. Το αποτέλεσμα των εν λόγω χειρισμών είναι σήμερα να οδηγούμαστε σε πορεία σχετικής ομαλοποίησης. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, οι Πρεσβείες μας σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος, έτσι ώστε να καθοριστούν οι διαδικασίες απεγκλωβισμού αυτών των φυσικών και νομικών προσώπων και να εξασφαλιστούν εξαιρέσεις, ειδικά για θέματα που αφορούν πληρωμή μισθών, φόρων κλπ. όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Επομένως, θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί τελείως και αυτό το πρόβλημα.

Όσον αφορά στις ενέργειες του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, ήδη από την περασμένη Πέμπτη συστάθηκε ειδική ομάδα με Ανώτερη Εξετάστρια και λειτουργούς, οι οποίοι προχωρούν κανονικά τις διαδικασίες παραλαβής και καταχώρησης των αλλαγών, που υποβάλλουν οι εταιρείες στις οποίες παρέχονταν διοικητικές υπηρεσίες από πάροχους υπηρεσιών, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι προέχει η διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου και ότι κανένας δεν πρόκειται να έχει κάλυψη. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση;

Ασφαλώς προς την κατεύθυνση διαφύλαξης της αξιοπιστίας μας. Ο Πρόεδρος έθεσε αυτήν την προτεραιότητα όχι ως απλό ζητούμενο για την κυβέρνηση αλλά και ως προσωπικό του στόχο. Αυτή την προσέγγιση του Προέδρου συμμεριζόμαστε όλοι, για να τελειώνουμε μεμιάς με αυτό το θέμα εστιάζοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του «Brand» που επιδιώκουμε. Αν με ρωτάτε σε πρακτικό επίπεδο πως γίνεται αυτό; Είναι απλό, με την ουσιαστική συμμετοχή μας σε όλα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που καθορίζουν την στρατηγική συμμόρφωσης έτσι ώστε να μας δίδεται η δυνατότητα συνδιαμόρφωσης των σχετικών οδηγιών έχοντας  υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Ακολούθως, καλούμαστε να εφαρμόζουμε πιστά το πλαίσιο που προκύπτει ως δικό μάς, χωρίς να το αντιμετωπίζουμε ως «ξένο» που μας επιβάλλεται δήθεν τιμωρητικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε ψηλά τον πήχη και οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι μεγάλες. Ορισμένοι διορισμοί προκάλεσαν αντιδράσεις και το ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα συσταθεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί και προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου.

Δικαίως οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι μεγάλες και αυτό μας γεμίζει με ευθύνη αλλά  ταυτοχρόνως μας προσθέτει θέληση για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες. Η σύσταση του Γνωμοδοτικού μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης για αυτό δόθηκε από νωρίς εντολή στον πρώην Δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γεώργιο Αρέστη, να διαμορφώσει σχετική πρόταση. Είμαστε μάρτυρες της εξαιρετικής δουλειάς του και σε σχέση με την Αρχή Διαφάνειας και προσδοκούμε σε ανάλογα αποτελέσματα. Αναμένουμε να μας παραδώσει το συντομότερο ένα αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με σκοπό να οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση. Ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και σας διαβεβαιώ ότι μόλις είναι έτοιμο, χωρίς χρονοτριβή, θα το προωθήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βέβαια το νομικό πλαίσιο δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο αλλά εξίσου σημαντική πτυχή είναι και ο πυρήνας του Γνωμοδοτικού Συμβούλιου, τα άτομα δηλαδή που θα το απαρτίζουν. Είναι αναγκαίο να είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, έτσι ώστε να μην αμφισβητούνται οι προτάσεις τους

Μια από τις καινοτομίες που θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση είναι η δημιουργία Γραμματείας Συντονισμού και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου. Υπάρχει κάτι νεότερο γύρω από αυτό το θέμα;

Η Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, υπό την Υφυπουργό παρά τω Προέδρο, θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουνίου. Σκοπός του σώματος αυτού θα είναι να βοηθά τον Πρόεδρο στη χάραξη πολιτικής, στρατηγικής κατεύθυνσης, καθώς και στην παρακολούθηση και συντονισμό της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Η στελέχωση της Γραμματείας θα γίνει από δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα επιλεγούν και θα αποσπαστούν από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο βασικός τους ρόλος θα είναι να καταστούν σημείο επαφής και συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Υπουργείων και Υφυπουργείων, ενώ θα εξετάζουν κατά πόσον τα διάφορα έργα υλοποιούνται στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι στην ανάπτυξη και παραγωγή πολιτικής τα ζητήματα είναι πολυτομεακά και απαιτούν τη συμμετοχή και συμβολή τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση περισσότερα από ένα Υπουργείο. Είναι φυσικό λοιπόν να απαιτείται μια έμπειρη ομάδα τεχνοκρατών η οποία θα συνδράμει στον συντονισμό και θα διασφαλίζει ότι δεν θα πραγματοποιούνται αντικρουόμενες ενέργειες μεταξύ των Υπουργείων.

Πώς θα στελεχώνεται και πότε θα αναλάβει καθήκοντα;

Η διαδικασία στελέχωσης είναι μέσω εσωτερικής αγοράς και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Άρα στο πλαίσιο αυτό μπορεί μόνιμο προσωπικό ή εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου  που είναι τοποθετημένοι στις κλίμακες από Α8 μέχρι Α13, να υποβάλουν αίτηση μέχρι την 30 Μαΐου. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων, και προσωπικές συνεντεύξεις, προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα αποσπαστούν στη Γραμματεία αυτή. Η απόσπαση θα είναι είτε πλήρης είτε μερική και χωρίς διαφοροποίηση στην υφιστάμενη μισθολογική αμοιβή τους.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης ο Πρόεδρος ζήτησε από τους υπουργούς την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την προώθηση λύσεων. Εχετε κάποια εικόνα γύρω από την πρόοδο που έγινε;

Έχει ήδη γίνει τεράστια προσπάθεια και το έργο της κυβέρνησης είναι πολυεπίπεδο πολύπλευρο και πολυσχιδές. Εδώ να υπενθυμίσω ότι δεν έχει κλείσει ακόμη ακόμη ο κύκλος των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη να παρουσιάσει  τομές και λύσεις σε μεγάλο αριθμό προβλημάτων ουσίας που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Ασφαλώς απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη. Σε κάθε περίπτωση η βούληση  για απτά αποτελέσματα είναι δεδομένη.

Εάν σας ζητήσουμε μια πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης, πώς θα απαντούσατε;

Θα απέδιδα στην μέχρι τώρα προσπάθεια τρία επίθετα: Ανθρωποκεντρική – Καινοτόμα – Άοκνη. Το πρώτο αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό μέτρων που είτε έχουμε ήδη λάβει είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης και εστιάζουν στον άνθρωπο και στην κοινωνία γενικότερα. Για παράδειγμα από το 0% ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η επίλυση του προβλήματος των τετραμήνων, το σχέδιο ΚτίΖΩ και την ΑΤΑ μέχρι την τεράστια προσπάθεια για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας από τα δημόσια νοσηλευτήρια μας.

Καινοτόμα, καθότι δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη ψηφιοποίηση του κράτους και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω ενός σύγχρονου μοντέλου. Στο πλαίσιο της καινοτόμου προσέγγισης μας εντάσσεται και η στόχευση για πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να διασφαλίσουμε τόσο την έλευση φυσικού αερίου αλλά και την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων που βασίζονται στις ΑΠΕ ώστε με μειωμένο κόστος ενέργειας να δοθεί η απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται η οικονομία μας με θετικές επιδράσεις για το κάθε νοικοκυριό.

Άοκνη καθότι η προσπάθεια είναι συνεχής και έντονη. Ήδη οι πολίτες βιώνουν τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Αυτό θα γίνει καλύτερα αντιληπτό στον καθένα όταν  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί το επόμενο διάστημα σε απολογισμό για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του. Άλλωστε η ουσία και αποτελέσματα είναι το ζητούμενο για όλους τους πολίτες και η μοναδική έγνοια και φιλοδοξία της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network