MC MEDIA NETWORK

September 22, 2021 Wednesday 12:12:37

Εγγραφή στο
Newsletter

Bασίλης Πάλμας στη CT: Να παραμεριστούν κομματικές και τοπικιστικές σκοπιμότητες για τις μεταρρυθμίσεις

Tα κόμματα «να προσεγγίσουν με πολιτική αχρωματοψία τις πολιτικές που άπτονται των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων», υποδεικνύει ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, τονίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλά για το φιλόδοξο πρόγραμμα «Κύπρος το αύριο» και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία, όπως τονίζει, απαιτούν πολιτική βούληση, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, καθώς και συνέργειες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την πρόταση του Προέδρου για το Σύνταγμα του ᾽60, ο κ. Πάλμας επαναλαμβάνει την προσήλωση της πλευράς μας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση λύσης τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Κατά τις τελευταίες δύο Συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Σώμα για την πορεία υλοποίησης των έργων και μεταρρυθμίσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. Είναι ικανοποιημένη η Προεδρία από την πορεία υλοποίησης;

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων Συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία υλοποίησης των έργων, των μεταρρυθμίσεων, των πολιτικών και των στρατηγικών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, με ειδική αναφορά στα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο φιλόδοξο πρόγραμμα που απορρέει από αυτό, με την ονομασία «Κύπρος το αύριο». Όπως είναι γνωστόν, η Κύπρος, με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εμπίπτουν στο Σχέδιο αυτό, θα αντλήσει 1,2 δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την «Κύπρο το αύριο» θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η υλοποίηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει το Σχέδιο είναι εξέχουσας σημασίας και αυτός είναι ο στόχος που έχει τεθεί. Χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση εφησυχασμού, ως Κυβέρνηση είμαστε ικανοποιημένοι με τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των έργων, μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και στρατηγικών από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υφυπουργεία, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη, και τις ιδιάζουσες συνθήκες μέσα στις οποίες ήμασταν υποχρεωμένοι να δραστηριοποιηθούμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, λόγω της πανδημίας.

Σε ποιους τομείς κρίθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση; Υπήρξαν τομείς στους οποίους εντοπίστηκαν καθυστερήσεις; Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η επίτευξη του μεγάλου στόχου της έγκαιρης υλοποίησης των έργων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Κύπρος το αύριο»;

Από την αρχή της διακυβέρνησης μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 570 έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με τις συνολικές δαπάνες, να πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων προχωρά σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μεταρρυθμίσεις όπως το ΓεΣΥ, ενός συστήματος που έχει ήδη αλλάξει τον χάρτη της υγείας στον τόπο μας. Η συνέχιση της ομαλής εφαρμογής του ΓεΣΥ και η εξάλειψη κάποιων στρεβλώσεων που παρατηρούνται, αποτελούν στοίχημα για την Κυβέρνηση, αφού θα έχουν πρόσθετες θετικές επιδράσεις για τους πολίτες. Ασφαλώς, πολύ σημαντική κρίνεται και η προώθηση της υλοποίησης της μεγάλης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι διαρκής η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του τομέα της Δικαιοσύνης.

Από την άλλη, όσον αφορά στα έργα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που για δεκαετίες συζητιούνταν αλλά παρέμεναν στα συρτάρια. Έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, το νέο γήπεδο της Λεμεσού, η αναβάθμιση του Περιφερειακού Νοσοκομείου Κυπερούντας, το οδικό δίκτυο στο ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά, ενώ έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση άλλων 138 έργων, με σημαντικότερα το Νέο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας και τους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη-Ευρύχου.

Όπως γνωρίζετε, το Σχέδιο Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα «Κύπρος το αύριο», περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και έργα που αφορούν στην παιδεία, στην εργασία, στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στη γεωργία, στον τουρισμό, στην κοινωνική πρόνοια, στην έρευνα και καινοτομία και γενικά σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα του κύπριου πολίτη αλλά και το επίπεδο ζωής του. Είναι νομίζω φυσιολογικό, σε κάποιες περιπτώσεις, να υπάρχουν εμπόδια και να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί, μέσω ενδελεχούς και τακτικής ενημέρωσης που λαμβάνει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την πορεία υλοποίησης των έργων και των μεταρρυθμίσεων, και, όπου χρειάζεται, με δικές του παρεμβάσεις, συμβάλλει στην υπερπήδηση των όποιων εμποδίων.

Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, με βάση τα όσα έχω αναφέρει προηγουμένως, ασφαλώς και πιστεύουμε στη δυνατότητα υλοποίησης του Προγράμματος «Κύπρος το αύριο». Ήδη αρκετές από τις πρόνοιες του που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν συζητηθεί επανειλημμένα. Βέβαια, απαιτούνται πολιτική βούληση, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, καθώς και συνέργειες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Με την τελευταία σας τοποθέτηση προλάβατε την επόμενη μου ερώτηση, αφού βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αρκετών μεταρρυθμίσεων είναι ασφαλώς και η συγκατάθεση της νομοθετικής εξουσίας. Υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση ή και συναίνεση για κάτι τέτοιο; Aν κρίνουμε από μια σειρά μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, όπως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μάλλον θα πρέπει να έχουμε επιφυλάξεις.

Αρχίζοντας από το τελευταίο, η ανάγκη υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει καταστεί ακόμα πιο πιεστική, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τίθεται ως προϋπόθεση για την άντληση των σχετικών με αυτή κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση αυτή από τη Βουλή αποτελεί ένα ορόσημο, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε πριν το τέλος του έτους, με στόχο την εφαρμογή τους τα επόμενα δυο χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός που έχει να κερδίσει από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος θα συνειδητοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της περιοχής του και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, στη δυνατότητα αμεσότερης ανταπόκρισης στα θέματα που τον απασχολούν, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία, αλλά και στον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Το στοίχημα για την υλοποίηση τόσο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και φιλοδοξία μόνο της Κυβέρνησης, αλλά όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Αναμένεται από όλους, να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και τοπικιστικές σκοπιμότητες. Εμείς καλούμε τα κόμματα, όπως προσεγγίσουν με πολιτική αχρωματοψία τις πολιτικές που άπτονται των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων.

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγμα του ᾽60 στόχο δεν διαφοροποιεί τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης αλλά είναι απάντηση στις αξιώσεις του τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για δύο κράτη. Έχουμε μέχρι στιγμής κάποια τοποθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη γι αυτό το ζήτημα;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η πρόταση του ΠτΔ αποσκοπούσε, από τη μια, στο να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του κ.Τατάρ, μετά την αφαίρεση διαβατηρίων, ότι δηλαδή η απόφαση αυτή είναι ρατσιστική και ότι αρνούμαστε να μοιραστούμε την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους, κατά παράβαση των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης. Από την άλλη, η πρόταση αυτή εμπίπτει στην από το 2018 έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για υποβολή νέων ιδεών που θα μπορούσαν να φέρουν τις πλευρές πιο κοντά για άρση του αδιεξόδου. Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελεί, όπως και ο ίδιος ανέφερε, προϊόν σοβαρού προβληματισμού μετά και από τα όσα καταγράφονται με την άρνηση του κύριου Τατάρ και της Τουρκίας να υπάρξει επανάληψη του διαλόγου, εκτός εάν, εκ των προτέρων, αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα ή την ενυπάρχουσα κυριαρχία. Την ίδια στιγμή, με σαφήνεια καταγράφεται πως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αρχές από τις οποίες η Τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις προτάσεις και τις ενέργειές της, εκφεύγει. Προς τον στόχο της άρσης του αδιεξόδου, να υπενθυμίσω και τις προτάσεις του ΠτΔ για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, για υιοθέτηση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης αλλά και για υλοποίηση τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Καταληκτικά, σημειώνω ότι η πρόταση για επάνοδο στο Σύνταγμα του 1960 δεν στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, αλλά στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία, όπως καταγράφεται στις σχετικές παραμέτρους και Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τις πιο πάνω θέσεις, θα αναπτύξει ο ΠτΔ κατά τη συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα, καθώς δεν διαφαίνεται πως η Ειδική Σύμβουλος του θα επισκεφθεί το νησί προ των εργασιών της Γενικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών.

Ως έχουν τα δεδομένα, βλέπετε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να δρομολογήσει ενέργειες για μια νέα προσπάθεια αναζήτησης λύσης;

Σίγουρα οι θέσεις που έχουν τεθεί από τον κ. Τατάρ και την Τουρκία στη Διάσκεψη της Γενεύης, οι κατ’ επανάληψη προκλητικές δηλώσεις του κ. Τατάρ και οι προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος ενός τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δεν υποβοηθούν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι που θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα.

Πέραν της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον τ/κ ηγέτη;

Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο συνάντησης, αλλά έως τώρα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση επ’ αυτού. Εν πάση περιπτώσει, αυτός είναι ο στόχος μας, όπως μετάφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στις 25 Ιουνίου στη Γενεύη όσο και δια της επιστολής που του απέστειλε στις 30 Αυγούστου. Εμείς επαναλαμβάνουμε, για ακόμη μια φορά, την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ως βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος και στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο σε σχέση με τις διεργασίες για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο;

Ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη και τα όσα τεκταίνονται στο Αφγανιστάν και το κατά πόσο αυτά επηρεάζουν το πρόγραμμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Tα κόμματα «να προσεγγίσουν με πολιτική αχρωματοψία τις πολιτικές που άπτονται των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων», υποδεικνύει ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, τονίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλά για το φιλόδοξο πρόγραμμα «Κύπρος το αύριο» και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία, όπως τονίζει, απαιτούν πολιτική βούληση, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, καθώς και συνέργειες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την πρόταση του Προέδρου για το Σύνταγμα του ᾽60, ο κ. Πάλμας επαναλαμβάνει την προσήλωση της πλευράς μας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση λύσης τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Κατά τις τελευταίες δύο Συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Σώμα για την πορεία υλοποίησης των έργων και μεταρρυθμίσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. Είναι ικανοποιημένη η Προεδρία από την πορεία υλοποίησης;

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων Συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία υλοποίησης των έργων, των μεταρρυθμίσεων, των πολιτικών και των στρατηγικών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, με ειδική αναφορά στα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο φιλόδοξο πρόγραμμα που απορρέει από αυτό, με την ονομασία «Κύπρος το αύριο». Όπως είναι γνωστόν, η Κύπρος, με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εμπίπτουν στο Σχέδιο αυτό, θα αντλήσει 1,2 δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την «Κύπρο το αύριο» θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η υλοποίηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει το Σχέδιο είναι εξέχουσας σημασίας και αυτός είναι ο στόχος που έχει τεθεί. Χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση εφησυχασμού, ως Κυβέρνηση είμαστε ικανοποιημένοι με τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των έργων, μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και στρατηγικών από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υφυπουργεία, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη, και τις ιδιάζουσες συνθήκες μέσα στις οποίες ήμασταν υποχρεωμένοι να δραστηριοποιηθούμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, λόγω της πανδημίας.

Σε ποιους τομείς κρίθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση; Υπήρξαν τομείς στους οποίους εντοπίστηκαν καθυστερήσεις; Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η επίτευξη του μεγάλου στόχου της έγκαιρης υλοποίησης των έργων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Κύπρος το αύριο»;

Από την αρχή της διακυβέρνησης μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 570 έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με τις συνολικές δαπάνες, να πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων προχωρά σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μεταρρυθμίσεις όπως το ΓεΣΥ, ενός συστήματος που έχει ήδη αλλάξει τον χάρτη της υγείας στον τόπο μας. Η συνέχιση της ομαλής εφαρμογής του ΓεΣΥ και η εξάλειψη κάποιων στρεβλώσεων που παρατηρούνται, αποτελούν στοίχημα για την Κυβέρνηση, αφού θα έχουν πρόσθετες θετικές επιδράσεις για τους πολίτες. Ασφαλώς, πολύ σημαντική κρίνεται και η προώθηση της υλοποίησης της μεγάλης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι διαρκής η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του τομέα της Δικαιοσύνης.

Από την άλλη, όσον αφορά στα έργα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που για δεκαετίες συζητιούνταν αλλά παρέμεναν στα συρτάρια. Έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, το νέο γήπεδο της Λεμεσού, η αναβάθμιση του Περιφερειακού Νοσοκομείου Κυπερούντας, το οδικό δίκτυο στο ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά, ενώ έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση άλλων 138 έργων, με σημαντικότερα το Νέο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας και τους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη-Ευρύχου.

Όπως γνωρίζετε, το Σχέδιο Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα «Κύπρος το αύριο», περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και έργα που αφορούν στην παιδεία, στην εργασία, στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στη γεωργία, στον τουρισμό, στην κοινωνική πρόνοια, στην έρευνα και καινοτομία και γενικά σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα του κύπριου πολίτη αλλά και το επίπεδο ζωής του. Είναι νομίζω φυσιολογικό, σε κάποιες περιπτώσεις, να υπάρχουν εμπόδια και να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί, μέσω ενδελεχούς και τακτικής ενημέρωσης που λαμβάνει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την πορεία υλοποίησης των έργων και των μεταρρυθμίσεων, και, όπου χρειάζεται, με δικές του παρεμβάσεις, συμβάλλει στην υπερπήδηση των όποιων εμποδίων.

Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, με βάση τα όσα έχω αναφέρει προηγουμένως, ασφαλώς και πιστεύουμε στη δυνατότητα υλοποίησης του Προγράμματος «Κύπρος το αύριο». Ήδη αρκετές από τις πρόνοιες του που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν συζητηθεί επανειλημμένα. Βέβαια, απαιτούνται πολιτική βούληση, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, καθώς και συνέργειες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Με την τελευταία σας τοποθέτηση προλάβατε την επόμενη μου ερώτηση, αφού βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αρκετών μεταρρυθμίσεων είναι ασφαλώς και η συγκατάθεση της νομοθετικής εξουσίας. Υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση ή και συναίνεση για κάτι τέτοιο; Aν κρίνουμε από μια σειρά μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, όπως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μάλλον θα πρέπει να έχουμε επιφυλάξεις.

Αρχίζοντας από το τελευταίο, η ανάγκη υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει καταστεί ακόμα πιο πιεστική, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τίθεται ως προϋπόθεση για την άντληση των σχετικών με αυτή κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση αυτή από τη Βουλή αποτελεί ένα ορόσημο, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε πριν το τέλος του έτους, με στόχο την εφαρμογή τους τα επόμενα δυο χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός που έχει να κερδίσει από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος θα συνειδητοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της περιοχής του και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, στη δυνατότητα αμεσότερης ανταπόκρισης στα θέματα που τον απασχολούν, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία, αλλά και στον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Το στοίχημα για την υλοποίηση τόσο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και φιλοδοξία μόνο της Κυβέρνησης, αλλά όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Αναμένεται από όλους, να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και τοπικιστικές σκοπιμότητες. Εμείς καλούμε τα κόμματα, όπως προσεγγίσουν με πολιτική αχρωματοψία τις πολιτικές που άπτονται των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων.

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγμα του ᾽60 στόχο δεν διαφοροποιεί τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης αλλά είναι απάντηση στις αξιώσεις του τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για δύο κράτη. Έχουμε μέχρι στιγμής κάποια τοποθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη γι αυτό το ζήτημα;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η πρόταση του ΠτΔ αποσκοπούσε, από τη μια, στο να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του κ.Τατάρ, μετά την αφαίρεση διαβατηρίων, ότι δηλαδή η απόφαση αυτή είναι ρατσιστική και ότι αρνούμαστε να μοιραστούμε την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους, κατά παράβαση των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης. Από την άλλη, η πρόταση αυτή εμπίπτει στην από το 2018 έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για υποβολή νέων ιδεών που θα μπορούσαν να φέρουν τις πλευρές πιο κοντά για άρση του αδιεξόδου. Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελεί, όπως και ο ίδιος ανέφερε, προϊόν σοβαρού προβληματισμού μετά και από τα όσα καταγράφονται με την άρνηση του κύριου Τατάρ και της Τουρκίας να υπάρξει επανάληψη του διαλόγου, εκτός εάν, εκ των προτέρων, αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα ή την ενυπάρχουσα κυριαρχία. Την ίδια στιγμή, με σαφήνεια καταγράφεται πως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αρχές από τις οποίες η Τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις προτάσεις και τις ενέργειές της, εκφεύγει. Προς τον στόχο της άρσης του αδιεξόδου, να υπενθυμίσω και τις προτάσεις του ΠτΔ για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, για υιοθέτηση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης αλλά και για υλοποίηση τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Καταληκτικά, σημειώνω ότι η πρόταση για επάνοδο στο Σύνταγμα του 1960 δεν στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, αλλά στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία, όπως καταγράφεται στις σχετικές παραμέτρους και Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τις πιο πάνω θέσεις, θα αναπτύξει ο ΠτΔ κατά τη συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα, καθώς δεν διαφαίνεται πως η Ειδική Σύμβουλος του θα επισκεφθεί το νησί προ των εργασιών της Γενικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών.

Ως έχουν τα δεδομένα, βλέπετε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να δρομολογήσει ενέργειες για μια νέα προσπάθεια αναζήτησης λύσης;

Σίγουρα οι θέσεις που έχουν τεθεί από τον κ. Τατάρ και την Τουρκία στη Διάσκεψη της Γενεύης, οι κατ’ επανάληψη προκλητικές δηλώσεις του κ. Τατάρ και οι προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος ενός τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δεν υποβοηθούν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι που θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα.

Πέραν της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον τ/κ ηγέτη;

Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο συνάντησης, αλλά έως τώρα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση επ’ αυτού. Εν πάση περιπτώσει, αυτός είναι ο στόχος μας, όπως μετάφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στις 25 Ιουνίου στη Γενεύη όσο και δια της επιστολής που του απέστειλε στις 30 Αυγούστου. Εμείς επαναλαμβάνουμε, για ακόμη μια φορά, την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ως βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος και στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο σε σχέση με τις διεργασίες για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο;

Ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη και τα όσα τεκταίνονται στο Αφγανιστάν και το κατά πόσο αυτά επηρεάζουν το πρόγραμμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Έπιασαν δουλειά τα walk-in για 3η δόση εμβολίου… H προσέλευση ανά επαρχία τις πρώτες ώρες

Δείτε στοιχεία ανά επαρχία τις πρώτες ώρες λειτουργίας των walkin - Ποιοι οι δικαιούχοι 

Έκκληση Τ/κ σε ΠτΔ και ΥΠΕΞ για τα έξοδα θεραπείας της μικρής Asya

Επιστολή γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ σε Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη

Πολύ αυξημένες ανάγκες σε αίμα

Έκκληση προς αιμοδότες - Πού αποδίδεται το γεγονός #cyprustimes

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

gallery

Γκάμπι Πετίτο: Tο θρίλερ της Καρολάιν επαναλαμβάνεται… στις ΗΠΑ και απασχολεί τους πάντες

Οι μυστηριώδεις πτυχές της εξαφάνισης της νεαρής influencer που βρέθηκε νεκρή πριν από μερικά 24ωρα - Άφαντος ο 23χρονος φίλος της και βασικός ύποπτος

MC MEDIA NETWORK

Νέα επιστολή για παύση Τράττου

Νέα επιστολή στην ΚΟΠ απέστειλε η ΑΕΛ με την οποία ζητάει από την ΚΟΠ να παύση άμεσα τον Λέοντιο Τράττο. Η Λεμεσιανή ομάδα προειδοποιεί την...

Άννα Βίσση: Η συνάντησή της με την Monica Bellucci (pics)

Όταν η Άννα Βίσση συνάντησε την Monica Bellucci Πλήθος επωνύμων βρέθηκαν στην παράσταση της Monica Bellucci όπου πρωταγωνίστησε σε μια παράσταση αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας,...

Αλλαγή στην ώρα έναρξης του Ομόνοια-Πάφος F.C.

Αλλαγή στην ώρα έναρξης του Ομόνοια-Πάφος F.C.

Μόλις ΕΣΚΑΣΕ! Ερωτευμένη η ηθοποιός Παμπίνα Γεωργίου! (Αποκλειστικές πληροφορίες!)

Είναι ερωτευμένη και δεν το κρύβει! Έσκασε νέος έρωτας στην κυπριακή showbiz! Η νεαρή ηθοποιός η οποία συμμετέχει στην κωμωδία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, “Η Πεθερά”...

MC MEDIA NETWORK

Νέα επιστολή για παύση Τράττου

Νέα επιστολή στην ΚΟΠ απέστειλε η ΑΕΛ με την οποία ζητάει από την ΚΟΠ να παύση άμεσα τον Λέοντιο Τράττο. Η Λεμεσιανή ομάδα προειδοποιεί την...

Άννα Βίσση: Η συνάντησή της με την Monica Bellucci (pics)

Όταν η Άννα Βίσση συνάντησε την Monica Bellucci Πλήθος επωνύμων βρέθηκαν στην παράσταση της Monica Bellucci όπου πρωταγωνίστησε σε μια παράσταση αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας,...

Αλλαγή στην ώρα έναρξης του Ομόνοια-Πάφος F.C.

Αλλαγή στην ώρα έναρξης του Ομόνοια-Πάφος F.C.

Μόλις ΕΣΚΑΣΕ! Ερωτευμένη η ηθοποιός Παμπίνα Γεωργίου! (Αποκλειστικές πληροφορίες!)

Είναι ερωτευμένη και δεν το κρύβει! Έσκασε νέος έρωτας στην κυπριακή showbiz! Η νεαρή ηθοποιός η οποία συμμετέχει στην κωμωδία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, “Η Πεθερά”...

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials