MC MEDIA NETWORK

September 29, 2022 Thursday 14:28:13

Εγγραφή στο
Newsletter


Ανδρέας Μαυρογιάννης στη CT: Και να μην υπάρχει ελπίδα για λύση, οφείλουμε να τη δημιουργήσουμε


«Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την ανάγκη πραγματικής προοδευτικής αλλαγής και ταυτόχρονα να τους πείσουμε να μας εμπιστευθούν και να πορευθούν μαζί μας». Αυτό δηλώνει στη Cyprus Times ο ανεξάρτητος υποψήφιος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Μιλά για την υποψηφιότητά του, τη στήριξη από το ΑΚΕΛ, τη διαφθορά, και βεβαίως, το Κυπριακό. «Και να μην υπάρχει ελπίδα αυτή τη στιγμή οφείλουμε να τη δημιουργήσουμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μου, να φτιάξουμε την προοπτική, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν επιτέλους στην λύση».

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πώς είναι για ένα διπλωμάτη να μπαίνει στον πολιτικό στίβο και μάλιστα στον προεκλογικό αγώνα;

Οφείλω να παραδεχθώ πως με διαπερνά δέος. Παρόλο ότι ήμουν πάντα στις παρυφές της πολιτικής, και ίσως σε ορισμένες φάσεις της ζωής μου να πέρασα και τη γραμμή, υπάρχει πάντα μια ειδική στόφα των πολιτικών, την οποία δεν γνωρίζω αν διαθέτω. Είναι ένα η θεώρηση σου να είναι, όπως ήταν πάντα η δική μου, η υπηρεσία προς το κράτος και τον τόπο μου, και είναι άλλο να το βλέπεις από την πλευρά της εσωτερικής πολιτικής, της διάκρισης στην πολιτική αρένα και της κομματικής αντιπαράθεσης. Ταυτόχρονα όμως εμπεριέχει και ένα ελκυστικό στοιχείο, είναι η ώρα της αλήθειας, θέτεις τον εαυτό σου ενώπιον του κόσμου και του ζητάς να σε αξιολογήσει.

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε τους επόμενους επτά μήνες; Να ακούσετε τον κόσμο, να ετοιμάσετε το πρόγραμμα διακυβέρνησης;

Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι σίγουρα να πείσω ότι αυτό το οποίο προσπαθώ να κάνω, με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία, θα κάνει τη διαφορά στον τόπο και θα του επιτρέψει να πάει καλύτερα. Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι διττή: να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την ανάγκη πραγματικής προοδευτικής αλλαγής και ταυτόχρονα να τους πείσουμε να μας εμπιστευθούν και να πορευθούν μαζί μας.

Δεν το βρίσκετε κάπως οξύμωρο εσείς που ήσασταν ο διαχειριστής του Κυπριακού να στηρίζεστε από το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακριβώς για τη συγκεκριμένη διαχείριση;

Μπορεί επιφανειακά να φαίνεται λίγο παράδοξο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, διότι ο διαπραγματευτής δεν είναι μέρος της κυβέρνησης του τόπου. Ο διαπραγματευτής διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ομόφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου για να εφαρμόσει την εθνική πολιτική στο Κυπριακό, με βάση τις παραμέτρους αποφασίστηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο. Ας μην ξεχνάμε επίσης την συνεπή προσήλωση και στήριξη του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς, στις προσπάθειες που έγιναν την περίοδο 2015-2017 για να φθάσουμε κοντύτερα παρά ποτέ στην επίλυση του Κυπριακού.

Έχετε ζήσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού τα τελευταία 20-25 χρόνια και από πολύ πιο κοντά τα τελευταία 9 χρόνια από τη θέση του διαπραγματευτή. Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι υπάρχει προοπτική λύσης; Εμείς ζητούμε επανεκκίνηση της προσπάθειας από το σημείο διακοπής τους και η τουρκική πλευρά μιλά για δύο κράτη.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο και όσο περνά ο καιρός δυσκολότερο, αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και αποφασισμένοι, αλλιώς τι θα γίνει; Και να μην υπάρχει ελπίδα αυτή τη στιγμή οφείλουμε να τη δημιουργήσουμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μου, να φτιάξουμε την προοπτική, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν επιτέλους στην λύση. Αν με ρωτάτε αν τις βλέπω τώρα η απάντηση είναι πως όλα είναι χλωμά. Αλλά θα τις φτιάξουμε.

Όταν μιλούμε για λύση εννοούμε την κατάσταση πραγμάτων την οποία εννοούσαμε πριν 20 χρόνια για επιστροφή των προσφύγων και των περιουσιών; Ή μήπως ο ενδόμυχος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση;

Σε ό,τι με αφορά αναφέρομαι καθαρά σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Δεν πιστεύω πως έχει συζητηθεί κάτι καλύτερο. Αυτή η μορφή λύσης πρέπει βεβαίως να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής, τις τρεις βασικές ελευθερίες (διακίνησης, εγκατάστασης, ιδιοκτησίας), να προστατεύει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και τελικά την πλήρη συμμετοχή του τόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία, την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ, δίχως παρεκκλίσεις.

Το 2004, που ήταν η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για λύση, καταλύτης ήταν η ένταξη στην ΕΕ. Σήμερα…

Το 2004 το σχέδιο Ανάν παρεμπόδιζε την ένταξη να λειτουργήσει καταλυτικά, και εξουδετέρωνε προτού ενταχθεί η Κύπρος, την δυναμική που δημιουργείτο.

Υπήρχε ένα ορόσημο εν πάση περιπτώσει, αυτό της ένταξης.

Μάλιστα.

Θεωρείτε ότι πλέον το ορόσημο είναι το φυσικό αέριο;

Θεωρώ ότι μετά το 2004, που μπήκαμε στην ΕΕ, έχοντας χύσει το αίμα της ψυχής μας, μας δόθηκε μια καλύτερη ευκαιρία. Η προσπάθεια που έγινε μέχρι το 2017 εν τέλει κατέστη δυνατή λόγω της αλλαγής του πλαισίου που επέφερε η ένταξη και τη συμπόρευση κάποιων σημαντικών δυνάμεων της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Δεν σημαίνει ότι θα ισχύει για πάντα. Ήταν μια νέα ευκαιρία, που μας έφερε πολύ πιο κοντά στη λύση, με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και με πολύ καλύτερο περιεχόμενο της λύσης. Βεβαίως υπήρξαν και άλλοι παράγοντες όπως το φυσικό αέριο. Μην ξεχνάτε ότι πριν από μια δεκαετία υπήρχε μια προσέγγιση ότι υπάρχει ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού για να δούμε μια ενεργειακή και οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρχε ένα αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον.

Η πρόταση που καταθέσατε για πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία πριν τη λύση, εξυπακούει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι;

Μιλάμε για πώληση, σε τιμές αγοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία, αποκλειστικά για τις δικές της εσωτερικές ανάγκες. Eξυπακούει τουλάχιστον την αποδοχή της Kυπριακής Δημοκρατίας και την δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης. Εξυπακούει επίσης δέσμευση για επίλυση των διαφορών με βάση τις αρχές και τους μηχανισμούς του διεθνούς δικαίου.

Εάν γίνει κάτι τέτοιο και η Τουρκία αποδεχθεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ουσιαστικά θα λυθεί το Κυπριακό, αφού αυτό το ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα του Κυπριακού, δεν συμφωνείτε;

Kατά κάποιον τρόπο επιλύεται το πιο σημαντικό δηλαδή, αποδέχεται η Τουρκία ότι υπάρχουμε, ότι μπορούμε να διαπραγματευόμαστε μαζί της και ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα εν αναμονή της λύσης. Δηλαδή, αν θέλετε, δημιουργούμε προϋποθέσεις ειρηνικής επίλυσης διαφορών, συνύπαρξης και συμβίωσης διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει.

Πόσο ανεξάρτητος θα είστε; Ή πόσο ανεξάρτητος θα μπορείτε να είστε δεδομένου ότι ο κάθε Πρόεδρος χρειάζεται και κοινοβουλευτική στήριξη.

Νομίζω ότι είμαι απόλυτα ανεξάρτητος, αλλά ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι αγνοείς, ή δεν βλέπεις ή παραβλέπεις ή δεν δέχεσαι τη στήριξη που σου προσφέρουν σημαντικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες βεβαίως και συνεισφέρουν στο πρόγραμμα. Και εννοείται, όταν με το καλό φθάσουμε στην εξουσία, όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, θα έχουν τη θέση τους στη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από μια δυναμική πού θα φέρει αποτελέσματα. Οι πολιτικές δυνάμεις που βοηθούν θα πρέπει να συνεισφέρουν και στην εφαρμογή του προγράμματος. Όχι μόνο να το γράψουμε το πρόγραμμα αλλά και να το εφαρμόσουμε.

Η πάταξη της διαφθοράς είναι μια ανάγκη την οποία τονίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς και είναι μέρος του προβλήματος. Πόσο έτοιμος είστε να συγκρουστείτε μαζί τους;

Από τη φύση μου δεν είμαι συγκρουσιακός άνθρωπος, είμαι ο άνθρωπος που πάντοτε ενεργεί και οργανώνεται σε όρους αποτελέσματος. Με ενδιαφέρει η πάταξη της διαφθοράς, η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια η λογοδοσία, οι καλές πρακτικές. Είναι με την εμπέδωση αυτών των πραγμάτων που θα χαθεί η διαφθορά που είναι ένα σαράκι που τρώει τον κρατικό μηχανισμό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό προς όφελος τυχοδιωκτών. Πιστεύω ότι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, δεν χωρούν τέτοια πράγματα. Εάν επιτέλους υπάρξει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, προς το κράτος, προς όλες τις εξουσίες, μπορούμε να πάμε πάρα πολύ καλύτερα και πολύ γρήγορα. Και πιστεύω ότι ακόμη και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που λέτε ότι είναι μπλεγμένες, μπορούν αλλάξουν και να ανθίσουν και κάτω από άλλες συνθήκες. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τις τακτικές μας. Ο κόσμος μας να μάθει να λειτουργεί σε ένα χώρο σεβασμού ο ένας έναντι του άλλου. Εμένα πάνω από όλα εκείνο που με διαλύει είναι ότι κατά βάθος υπάρχει ανομία, έλλειψη σεβασμού, καταστρατήγηση των θεσμών και είναι κρίμα για τον τόπο και τις δυνατότητές του.

Το προεκλογικό σας πρόγραμμα πότε θα είναι έτοιμο;

Το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι, αλλά ήδη από την περασμένη εβδομάδα που εξήγγειλα την υποψηφιότητά μου, βγαίνω και δεν αρνούμαι καμία πρόταση για καμία συζήτηση. Θα διαβουλευτώ με τον κόσμο, με κοινωνικά σύνολα, με πολιτικές ομάδες.

Πού θα δώσετε έμφαση; Στην οικονομία;

H oικονομία είναι από τη φύση της μεγάλη προτεραιότητα γιατί είναι το υπόβαθρο για την εφαρμογή όλων των φιλόδοξων πολιτικών που σχεδιάζουμε. Η δύσκολη καμπή που διερχόμαστε σε αυτή τη φάση καθιστά την οικονομική εξυγίανση ακόμα πιο επείγουσα και ακόμα πιο επιτακτική. Εχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, όλα εκείνα τα φαινόμενα που ζούμε αυτή τη στιγμή, τη δυσπραγία του κόσμου, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές που θα θέσουν το τόπο σε στερεή αναπτυξιακή τροχιά και θα μας επιτρέψουν να έχουμε στην διάθεσή μας όλα εκείνα τα εργαλεία και τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας που είναι απαραίτητα για την επιτυχή έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς αυτό που γίνεται τώρα είναι προσπάθεια να βρούμε μικρές ευκαιριακές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της κακής συγκυρίας. Πρέπει να πάμε πέρα από αυτό.

Όπως; Τι θα προτείνατε;

Πριν από μερικές μέρες είχα προτείνει ότι πρέπει να μπει ένα πλαφόν στις στην φορολογία στα καύσιμα. Δεν νοείται σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις για τον τόπο μας το κράτος να διπλασιάζει τα έσοδά του από τα καύσιμα μέσω της φορολογίας. Ο καταναλωτής πρέπει να πληρώνει τη βενζίνη με μια λογική φορολογία, αλλά το ποσό που εισπράττει το κράτος να μην αυξάνεται όποτε ανεβαίνει και η τιμή αγοράς των καυσίμων. Αν για παράδειγμα το κράτος παίρνει 90 σεντ για κάθε λίτρο βενζίνης όταν η τιμή της είναι 1.30 ευρώ, το ποσό αυτό να μένει σταθερό ανεξάρτητα από την αύξηση στην τιμή αγοράς των καυσίμων. Αν το κάναμε η τιμή της βενζίνης θα ήταν τώρα πιο κοντά στο 1.50 και όχι στα 2 ευρώ.

Έχετε υπηρετήσει υπό όλους τους Προέδρους, από τον Γιώργο Βασιλείου μέχρι και τώρα τον Νίκο Αναστασιάδη. Πέραν της θητείας σας ως υφυπουργού την περίοδο της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, αν σας ρωτούσα να μου πείτε τι άφησε αυτή η διαδρομή, πώς θα απαντούσατε;

Άφησε πάρα πολλές εμπειρίες και γνώση, μέτρο συγκρίσεις και πολύ υλικό για περίσκεψη. Μου επέτρεψε να δω και τα σπουδαία και θετικά όλων των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους οποίους συνεργάστηκα. Με βοήθησε όμως και στην απομυθοποίηση των ανθρώπων και στην αυστηρή αξιολόγηση. Σίγουρα το κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν η έγνοια για τον τόπο και το μέλλον του, ίσως, εκ των υστέρων κρίνοντας όχι πάντα με τον ορθολογικότερο και λυσιτελέστερο τρόπο.

Εννοείτε ότι έλειπε η αντίληψη του τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο;

Μας χαρακτηρίζει γενικά μια κυπροκεντρική και συναισθηματική προσέγγιση. Μας έλειπε ο ορθολογισμός, η σωστή διάγνωση και η σωστή διαπίστωση, που είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν μπορείς να αναμένεις παθητικά ότι το δίκαιο θα επικρατήσει επειδή πιστεύεις πως είναι με το μέρος σου. Ο ευσεβοποθισμός δεν είναι καλός σύμβουλος.

Η εξουσία είναι γοητευτική αλλά υπήρξαν πολλοί πολιτικοί με μεγάλη εμπειρία, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, που έφυγαν ταπεινωμένοι. Είναι κάτι που σας απασχολεί;

Όσο κι αν ακουστεί λίγο εικονοκλαστικό, δεν με γοητεύει η εξουσία. Έζησα τη ζωή μου στις παρυφές της, υπηρέτησα σε προβεβλημένες θέσεις και αξιώματα και δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα. Η εκλογή σε πολιτειακά αξιώματα δεν είναι παρά το εργαλείο για να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους μέσα από μια αριστοτελική και τελεολογική προσέγγιση, όπως συνηθίζω να λέω, η οποία ορίζει και τα μέσα.

Εάν εκλεγείτε θα είστε ο κατ’ εξοχήν φορέας της εξουσίας.

Ναι, αλλά πρέπει να δούμε το κατά πόσον χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς διαβούλευσης και ελέγχου, τα θεσμικά αντίβαρα (check and balances), νέο ύφος και ήθος στην άσκηση εξουσίας, διαφάνεια, λογοδοσία και ορθολογισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεγάλες ευθύνες και εξετασμένες αρμοδιότητες de jure και de facto, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης του τρόπου άσκησής τους.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη το 2023; Τι διακυβεύεται στις εκλογές;

To διακύβευμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αφορά το κατά πόσον ο τόπος μας μπορεί να πάει καλύτερα, κατά πόσον μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του να μπει στον δρόμο της σταθερότητας και της αειφόρου ανάπτυξης και κατά πόσον μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες λύσης στο Κυπριακό, δηλαδή, κατά πόσον μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πιστεύω πως η δική μου υποψηφιότητα και η επιζητούμενη εκλογή μου μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ανοδική πορεία και να διασφαλίσει την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε διαρκή ώσμωση με τον κόσμο, με τις αξίες και τις αρχές μας. Εχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα, διότι αποσκοπεί στη δημιουργία στερεών βάσεων συνθηκών για την επιβίωση και την άνθιση του τόπου τον επόμενο αιώνα.

«Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την ανάγκη πραγματικής προοδευτικής αλλαγής και ταυτόχρονα να τους πείσουμε να μας εμπιστευθούν και να πορευθούν μαζί μας». Αυτό δηλώνει στη Cyprus Times ο ανεξάρτητος υποψήφιος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Μιλά για την υποψηφιότητά του, τη στήριξη από το ΑΚΕΛ, τη διαφθορά, και βεβαίως, το Κυπριακό. «Και να μην υπάρχει ελπίδα αυτή τη στιγμή οφείλουμε να τη δημιουργήσουμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μου, να φτιάξουμε την προοπτική, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν επιτέλους στην λύση».

Πώς είναι για ένα διπλωμάτη να μπαίνει στον πολιτικό στίβο και μάλιστα στον προεκλογικό αγώνα;

Οφείλω να παραδεχθώ πως με διαπερνά δέος. Παρόλο ότι ήμουν πάντα στις παρυφές της πολιτικής, και ίσως σε ορισμένες φάσεις της ζωής μου να πέρασα και τη γραμμή, υπάρχει πάντα μια ειδική στόφα των πολιτικών, την οποία δεν γνωρίζω αν διαθέτω. Είναι ένα η θεώρηση σου να είναι, όπως ήταν πάντα η δική μου, η υπηρεσία προς το κράτος και τον τόπο μου, και είναι άλλο να το βλέπεις από την πλευρά της εσωτερικής πολιτικής, της διάκρισης στην πολιτική αρένα και της κομματικής αντιπαράθεσης. Ταυτόχρονα όμως εμπεριέχει και ένα ελκυστικό στοιχείο, είναι η ώρα της αλήθειας, θέτεις τον εαυτό σου ενώπιον του κόσμου και του ζητάς να σε αξιολογήσει.

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε τους επόμενους επτά μήνες; Να ακούσετε τον κόσμο, να ετοιμάσετε το πρόγραμμα διακυβέρνησης;

Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι σίγουρα να πείσω ότι αυτό το οποίο προσπαθώ να κάνω, με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία, θα κάνει τη διαφορά στον τόπο και θα του επιτρέψει να πάει καλύτερα. Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι διττή: να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την ανάγκη πραγματικής προοδευτικής αλλαγής και ταυτόχρονα να τους πείσουμε να μας εμπιστευθούν και να πορευθούν μαζί μας.

Δεν το βρίσκετε κάπως οξύμωρο εσείς που ήσασταν ο διαχειριστής του Κυπριακού να στηρίζεστε από το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακριβώς για τη συγκεκριμένη διαχείριση;

Μπορεί επιφανειακά να φαίνεται λίγο παράδοξο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, διότι ο διαπραγματευτής δεν είναι μέρος της κυβέρνησης του τόπου. Ο διαπραγματευτής διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ομόφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου για να εφαρμόσει την εθνική πολιτική στο Κυπριακό, με βάση τις παραμέτρους αποφασίστηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο. Ας μην ξεχνάμε επίσης την συνεπή προσήλωση και στήριξη του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς, στις προσπάθειες που έγιναν την περίοδο 2015-2017 για να φθάσουμε κοντύτερα παρά ποτέ στην επίλυση του Κυπριακού.

Έχετε ζήσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού τα τελευταία 20-25 χρόνια και από πολύ πιο κοντά τα τελευταία 9 χρόνια από τη θέση του διαπραγματευτή. Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι υπάρχει προοπτική λύσης; Εμείς ζητούμε επανεκκίνηση της προσπάθειας από το σημείο διακοπής τους και η τουρκική πλευρά μιλά για δύο κράτη.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο και όσο περνά ο καιρός δυσκολότερο, αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και αποφασισμένοι, αλλιώς τι θα γίνει; Και να μην υπάρχει ελπίδα αυτή τη στιγμή οφείλουμε να τη δημιουργήσουμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μου, να φτιάξουμε την προοπτική, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν επιτέλους στην λύση. Αν με ρωτάτε αν τις βλέπω τώρα η απάντηση είναι πως όλα είναι χλωμά. Αλλά θα τις φτιάξουμε.

Όταν μιλούμε για λύση εννοούμε την κατάσταση πραγμάτων την οποία εννοούσαμε πριν 20 χρόνια για επιστροφή των προσφύγων και των περιουσιών; Ή μήπως ο ενδόμυχος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση;

Σε ό,τι με αφορά αναφέρομαι καθαρά σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Δεν πιστεύω πως έχει συζητηθεί κάτι καλύτερο. Αυτή η μορφή λύσης πρέπει βεβαίως να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής, τις τρεις βασικές ελευθερίες (διακίνησης, εγκατάστασης, ιδιοκτησίας), να προστατεύει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και τελικά την πλήρη συμμετοχή του τόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία, την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ, δίχως παρεκκλίσεις.

Το 2004, που ήταν η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για λύση, καταλύτης ήταν η ένταξη στην ΕΕ. Σήμερα…

Το 2004 το σχέδιο Ανάν παρεμπόδιζε την ένταξη να λειτουργήσει καταλυτικά, και εξουδετέρωνε προτού ενταχθεί η Κύπρος, την δυναμική που δημιουργείτο.

Υπήρχε ένα ορόσημο εν πάση περιπτώσει, αυτό της ένταξης.

Μάλιστα.

Θεωρείτε ότι πλέον το ορόσημο είναι το φυσικό αέριο;

Θεωρώ ότι μετά το 2004, που μπήκαμε στην ΕΕ, έχοντας χύσει το αίμα της ψυχής μας, μας δόθηκε μια καλύτερη ευκαιρία. Η προσπάθεια που έγινε μέχρι το 2017 εν τέλει κατέστη δυνατή λόγω της αλλαγής του πλαισίου που επέφερε η ένταξη και τη συμπόρευση κάποιων σημαντικών δυνάμεων της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Δεν σημαίνει ότι θα ισχύει για πάντα. Ήταν μια νέα ευκαιρία, που μας έφερε πολύ πιο κοντά στη λύση, με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και με πολύ καλύτερο περιεχόμενο της λύσης. Βεβαίως υπήρξαν και άλλοι παράγοντες όπως το φυσικό αέριο. Μην ξεχνάτε ότι πριν από μια δεκαετία υπήρχε μια προσέγγιση ότι υπάρχει ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού για να δούμε μια ενεργειακή και οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρχε ένα αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον.

Η πρόταση που καταθέσατε για πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία πριν τη λύση, εξυπακούει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι;

Μιλάμε για πώληση, σε τιμές αγοράς φυσικού αερίου προς την Τουρκία, αποκλειστικά για τις δικές της εσωτερικές ανάγκες. Eξυπακούει τουλάχιστον την αποδοχή της Kυπριακής Δημοκρατίας και την δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης. Εξυπακούει επίσης δέσμευση για επίλυση των διαφορών με βάση τις αρχές και τους μηχανισμούς του διεθνούς δικαίου.

Εάν γίνει κάτι τέτοιο και η Τουρκία αποδεχθεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ουσιαστικά θα λυθεί το Κυπριακό, αφού αυτό το ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα του Κυπριακού, δεν συμφωνείτε;

Kατά κάποιον τρόπο επιλύεται το πιο σημαντικό δηλαδή, αποδέχεται η Τουρκία ότι υπάρχουμε, ότι μπορούμε να διαπραγματευόμαστε μαζί της και ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα εν αναμονή της λύσης. Δηλαδή, αν θέλετε, δημιουργούμε προϋποθέσεις ειρηνικής επίλυσης διαφορών, συνύπαρξης και συμβίωσης διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει.

Πόσο ανεξάρτητος θα είστε; Ή πόσο ανεξάρτητος θα μπορείτε να είστε δεδομένου ότι ο κάθε Πρόεδρος χρειάζεται και κοινοβουλευτική στήριξη.

Νομίζω ότι είμαι απόλυτα ανεξάρτητος, αλλά ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι αγνοείς, ή δεν βλέπεις ή παραβλέπεις ή δεν δέχεσαι τη στήριξη που σου προσφέρουν σημαντικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες βεβαίως και συνεισφέρουν στο πρόγραμμα. Και εννοείται, όταν με το καλό φθάσουμε στην εξουσία, όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, θα έχουν τη θέση τους στη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από μια δυναμική πού θα φέρει αποτελέσματα. Οι πολιτικές δυνάμεις που βοηθούν θα πρέπει να συνεισφέρουν και στην εφαρμογή του προγράμματος. Όχι μόνο να το γράψουμε το πρόγραμμα αλλά και να το εφαρμόσουμε.

Η πάταξη της διαφθοράς είναι μια ανάγκη την οποία τονίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς και είναι μέρος του προβλήματος. Πόσο έτοιμος είστε να συγκρουστείτε μαζί τους;

Από τη φύση μου δεν είμαι συγκρουσιακός άνθρωπος, είμαι ο άνθρωπος που πάντοτε ενεργεί και οργανώνεται σε όρους αποτελέσματος. Με ενδιαφέρει η πάταξη της διαφθοράς, η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια η λογοδοσία, οι καλές πρακτικές. Είναι με την εμπέδωση αυτών των πραγμάτων που θα χαθεί η διαφθορά που είναι ένα σαράκι που τρώει τον κρατικό μηχανισμό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό προς όφελος τυχοδιωκτών. Πιστεύω ότι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, δεν χωρούν τέτοια πράγματα. Εάν επιτέλους υπάρξει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, προς το κράτος, προς όλες τις εξουσίες, μπορούμε να πάμε πάρα πολύ καλύτερα και πολύ γρήγορα. Και πιστεύω ότι ακόμη και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που λέτε ότι είναι μπλεγμένες, μπορούν αλλάξουν και να ανθίσουν και κάτω από άλλες συνθήκες. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τις τακτικές μας. Ο κόσμος μας να μάθει να λειτουργεί σε ένα χώρο σεβασμού ο ένας έναντι του άλλου. Εμένα πάνω από όλα εκείνο που με διαλύει είναι ότι κατά βάθος υπάρχει ανομία, έλλειψη σεβασμού, καταστρατήγηση των θεσμών και είναι κρίμα για τον τόπο και τις δυνατότητές του.

Το προεκλογικό σας πρόγραμμα πότε θα είναι έτοιμο;

Το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι, αλλά ήδη από την περασμένη εβδομάδα που εξήγγειλα την υποψηφιότητά μου, βγαίνω και δεν αρνούμαι καμία πρόταση για καμία συζήτηση. Θα διαβουλευτώ με τον κόσμο, με κοινωνικά σύνολα, με πολιτικές ομάδες.

Πού θα δώσετε έμφαση; Στην οικονομία;

H oικονομία είναι από τη φύση της μεγάλη προτεραιότητα γιατί είναι το υπόβαθρο για την εφαρμογή όλων των φιλόδοξων πολιτικών που σχεδιάζουμε. Η δύσκολη καμπή που διερχόμαστε σε αυτή τη φάση καθιστά την οικονομική εξυγίανση ακόμα πιο επείγουσα και ακόμα πιο επιτακτική. Εχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, όλα εκείνα τα φαινόμενα που ζούμε αυτή τη στιγμή, τη δυσπραγία του κόσμου, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές που θα θέσουν το τόπο σε στερεή αναπτυξιακή τροχιά και θα μας επιτρέψουν να έχουμε στην διάθεσή μας όλα εκείνα τα εργαλεία και τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας που είναι απαραίτητα για την επιτυχή έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς αυτό που γίνεται τώρα είναι προσπάθεια να βρούμε μικρές ευκαιριακές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της κακής συγκυρίας. Πρέπει να πάμε πέρα από αυτό.

Όπως; Τι θα προτείνατε;

Πριν από μερικές μέρες είχα προτείνει ότι πρέπει να μπει ένα πλαφόν στις στην φορολογία στα καύσιμα. Δεν νοείται σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις για τον τόπο μας το κράτος να διπλασιάζει τα έσοδά του από τα καύσιμα μέσω της φορολογίας. Ο καταναλωτής πρέπει να πληρώνει τη βενζίνη με μια λογική φορολογία, αλλά το ποσό που εισπράττει το κράτος να μην αυξάνεται όποτε ανεβαίνει και η τιμή αγοράς των καυσίμων. Αν για παράδειγμα το κράτος παίρνει 90 σεντ για κάθε λίτρο βενζίνης όταν η τιμή της είναι 1.30 ευρώ, το ποσό αυτό να μένει σταθερό ανεξάρτητα από την αύξηση στην τιμή αγοράς των καυσίμων. Αν το κάναμε η τιμή της βενζίνης θα ήταν τώρα πιο κοντά στο 1.50 και όχι στα 2 ευρώ.

Έχετε υπηρετήσει υπό όλους τους Προέδρους, από τον Γιώργο Βασιλείου μέχρι και τώρα τον Νίκο Αναστασιάδη. Πέραν της θητείας σας ως υφυπουργού την περίοδο της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, αν σας ρωτούσα να μου πείτε τι άφησε αυτή η διαδρομή, πώς θα απαντούσατε;

Άφησε πάρα πολλές εμπειρίες και γνώση, μέτρο συγκρίσεις και πολύ υλικό για περίσκεψη. Μου επέτρεψε να δω και τα σπουδαία και θετικά όλων των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους οποίους συνεργάστηκα. Με βοήθησε όμως και στην απομυθοποίηση των ανθρώπων και στην αυστηρή αξιολόγηση. Σίγουρα το κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν η έγνοια για τον τόπο και το μέλλον του, ίσως, εκ των υστέρων κρίνοντας όχι πάντα με τον ορθολογικότερο και λυσιτελέστερο τρόπο.

Εννοείτε ότι έλειπε η αντίληψη του τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο;

Μας χαρακτηρίζει γενικά μια κυπροκεντρική και συναισθηματική προσέγγιση. Μας έλειπε ο ορθολογισμός, η σωστή διάγνωση και η σωστή διαπίστωση, που είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν μπορείς να αναμένεις παθητικά ότι το δίκαιο θα επικρατήσει επειδή πιστεύεις πως είναι με το μέρος σου. Ο ευσεβοποθισμός δεν είναι καλός σύμβουλος.

Η εξουσία είναι γοητευτική αλλά υπήρξαν πολλοί πολιτικοί με μεγάλη εμπειρία, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, που έφυγαν ταπεινωμένοι. Είναι κάτι που σας απασχολεί;

Όσο κι αν ακουστεί λίγο εικονοκλαστικό, δεν με γοητεύει η εξουσία. Έζησα τη ζωή μου στις παρυφές της, υπηρέτησα σε προβεβλημένες θέσεις και αξιώματα και δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα. Η εκλογή σε πολιτειακά αξιώματα δεν είναι παρά το εργαλείο για να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους μέσα από μια αριστοτελική και τελεολογική προσέγγιση, όπως συνηθίζω να λέω, η οποία ορίζει και τα μέσα.

Εάν εκλεγείτε θα είστε ο κατ’ εξοχήν φορέας της εξουσίας.

Ναι, αλλά πρέπει να δούμε το κατά πόσον χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς διαβούλευσης και ελέγχου, τα θεσμικά αντίβαρα (check and balances), νέο ύφος και ήθος στην άσκηση εξουσίας, διαφάνεια, λογοδοσία και ορθολογισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεγάλες ευθύνες και εξετασμένες αρμοδιότητες de jure και de facto, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης του τρόπου άσκησής τους.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη το 2023; Τι διακυβεύεται στις εκλογές;

To διακύβευμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αφορά το κατά πόσον ο τόπος μας μπορεί να πάει καλύτερα, κατά πόσον μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του να μπει στον δρόμο της σταθερότητας και της αειφόρου ανάπτυξης και κατά πόσον μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες λύσης στο Κυπριακό, δηλαδή, κατά πόσον μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πιστεύω πως η δική μου υποψηφιότητα και η επιζητούμενη εκλογή μου μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ανοδική πορεία και να διασφαλίσει την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε διαρκή ώσμωση με τον κόσμο, με τις αξίες και τις αρχές μας. Εχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα, διότι αποσκοπεί στη δημιουργία στερεών βάσεων συνθηκών για την επιβίωση και την άνθιση του τόπου τον επόμενο αιώνα.

gallery

Καμένη γη άφησε πίσω η φωτιά στο Φασούρι… Βλέπουν δράση εμπρηστών – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις (pics-video)

Η φωτιά κατέκαψε συνολικά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο από δέντρα, ευκάλυπτους και καλαμιώνες στην περιοχή Φασουρίου- Ζακακίου #cyprustimes

Κρεμλίνο: Οι 4 ουκρανικές περιφέρειες θα προσαρτηθούν στη Ρωσία την Παρασκευή

Η άμεση αντίδραση της Μόσχας μετά τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» σύμφωνα με τα οποία εγκρίθηκε με…

Τριτοκοσμική η κατάσταση στον περίβολο του Νοσοκομείου Πάφου λέει ο Φαίδωνος. «Τσίγκοι και λυόμενα»

Θλιβερή κατάσταση στην περίβολο του νοσοκομείου Πάφου σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης - «Δεν θα μείνει έτσι το θέμα» #cyprustimes

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Σταθερά ο Μαυρίας

Στο παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα ο Χάρης Μαυρίας επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Απόλλωνα, καθώς έγινε αλλαγή στον α’ κατάλογο της ομάδας.   Ο Ελλαδίτης...

Σοφία Χατζηπαντελή: Το αποκαλυπτικό look στο dinner του Jean Paul Gaultier στο Παρίσι (video)

Η τολμηρή εμφάνιση της guest κριτή του GNTM 5 Η Σοφία Χατζηπαντελή κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα από τις εκκεντρικές εμφανίσεις της στην κριτική επιτροπή του...

(ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ) Η «μάχη» των κόρνερ στο ΑΕΚ-Ανόρθωση / Είδαμε… film σας αποκαλύπτουμε τρικ και κομπίνες

(ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ) Η «μάχη» των κόρνερ στο ΑΕΚ-Ανόρθωση / Είδαμε… film σας αποκαλύπτουμε τρικ και κομπίνες

Baby Boom: Γέννησε η Στέλλα Δημητρίου! Έγινε για πρώτη φορά μανούλα

Πλέει σε πελάγη ευτυχίας! Η Στέλλα Δημητρίου και ο σύζυγός της, Δημήτρης Μιχαηλίδης ζουν τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους, καθώς τα δίδυμα αγοράκια της...

MC MEDIA NETWORK

Σταθερά ο Μαυρίας

Στο παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα ο Χάρης Μαυρίας επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Απόλλωνα, καθώς έγινε αλλαγή στον α’ κατάλογο της ομάδας.   Ο Ελλαδίτης...

Σοφία Χατζηπαντελή: Το αποκαλυπτικό look στο dinner του Jean Paul Gaultier στο Παρίσι (video)

Η τολμηρή εμφάνιση της guest κριτή του GNTM 5 Η Σοφία Χατζηπαντελή κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα από τις εκκεντρικές εμφανίσεις της στην κριτική επιτροπή του...

(ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ) Η «μάχη» των κόρνερ στο ΑΕΚ-Ανόρθωση / Είδαμε… film σας αποκαλύπτουμε τρικ και κομπίνες

(ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ) Η «μάχη» των κόρνερ στο ΑΕΚ-Ανόρθωση / Είδαμε… film σας αποκαλύπτουμε τρικ και κομπίνες

Baby Boom: Γέννησε η Στέλλα Δημητρίου! Έγινε για πρώτη φορά μανούλα

Πλέει σε πελάγη ευτυχίας! Η Στέλλα Δημητρίου και ο σύζυγός της, Δημήτρης Μιχαηλίδης ζουν τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους, καθώς τα δίδυμα αγοράκια της...

Lifestyle

Cyprus Forum: «Στόχος η καταπολέμηση διακρίσεων και η οικοδόμησης μιας Ένωσης ισότητας» είπε η Επίτροπος Ντάλι

Υπογράμμισε πως μια πραγματική Ένωση ισότητας σημαίνει ισότητα για όλους σε όλες της τις εκφάνσεις.

Lifestyle

gallery

Υπουργείο Άμυνας: Ολοκληρώθηκε το διήμερο δοκιμών του έργου Έρευνας και Ανάπτυξης LynkEUs (pics)

Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τα συμμετέχοντα υπουργεία και εταιρείες και συνεχάρη τις κυπριακές οντότητες που συμμετέχουν στο έργο

Baby Boom: Γέννησε η Στέλλα Δημητρίου! Έγινε για πρώτη φορά μανούλα

Πλέει σε πελάγη ευτυχίας! Η Στέλλα Δημητρίου και ο σύζυγός της, Δημήτρης Μιχαηλίδης ζουν τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους, καθώς τα δίδυμα αγοράκια της...

Advertorials