MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

AΝΑΛΥΣΗ: Επανεκκίνηση στο Κυπριακό μετά τις «εκλογές»

Advertisement

Sponsored by exness

Στα κατεχόμενα μεταφέρεται πλέον η προσοχή για τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις  στο Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών σε Λευκωσία, Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Οι «προεδρικές εκλογές» της 26ης Απριλίου για την ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια για το Κυπριακό. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι με παραμονή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων τα δεδομένα λίγο πολύ θα παραμείνουν ως έχουν και δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε δραστική διαφοροποίηση. Άγνωστη παραμένει η επόμενη μέρα σε περίπτωση απομάκρυνσης του Ακιντζί, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, και ανάδειξης νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, με σαφώς ακραία ρητορική στο Κυπριακό. «Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα προπαρασκευής και αναγνώρισης προθέσεων» σημειώνει στη Cyprus Times ανώτερη διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το καλύτερο σενάριο για όσους αναμένουν εξελίξεις στο Κυπριακό είναι η παραμονή του Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. 

Advertisement

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργοποιήσει τον οδικό χάρτη για το Κυπριακό, με την πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Γκουτέρες επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην προσπάθεια για εξεύρευση συνολικής λύσης  στη συνέντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη στη Γενεύη. Η μορφή, ο χρόνος και ο τόπος της άτυπης συνάντησης δεν έχουν καθοριστεί αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν πρόκειται να αφήσει να χαθεί όλη η εργασία που έγινε μέχρι τώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρόκειται να μπει σε μια διαδικασία χωρίς τις μίνιμουμ ελπίδες επιτυχίας. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μήνες που έρχονται θα φέρουν πολλές εξελίξεις» είναι η εκτίμηση που διατύπωσε στη Cyprus Times ανώτερη κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία. 

Ερντογάν υπό οικονομική πίεση

Κλειδί για τη συνέχεια είναι ασφαλώς η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία, ή καλύτερα προσωπικώς ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με αναλύσεις στο διεθνή Τύπο, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. «Τα πράγματα καθίστανται απρόβλεπτα για την τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια σύγκρουσης με τον Τραμπ αλλά ούτε και με τον Πούτιν» ανέφερε στη Cyprus Times διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «όχι πολύ αργά ο Ερντογάν θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων σε κινήσεις σε μια σειρά από τα ανοικτά μέτωπα που έχει, στη Συρία, τη Λιβύη, την Κύπρο και αλλού».

Οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το μισό της αξίας του τα τελευταία δυο χρόνια, παρόλες τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, που ελέγχεται απευθείας από τον Ερντογάν. 

Η καταβαράθρωση της λίρας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κρατικού χρέους, αφού ο δανεισμός της  Τουρκίας είναι σε δολάρια και δη προς τις ΗΠΑ, αλλά και προς άλλες δυτικές χώρες. Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν τον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση του Ερντογάν προχώρησε τον Απρίλιο σε bail out στηρίζοντας τις τράπεζες με το ποσό των 4,9 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η πτώση της λίρας έχει διογκώσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η τουρκική οικονομία παραμένει εύθραυστη και αντιμέτωπη με σημαντικές αδυναμίες, όπως είναι τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα, οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και οι επιβαρυμένοι ισολογισμοί των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Σύγκρουση δύο κόσμων

Η αντιπαράθεση Ερντογάν-Ακιντζί είναι εμφανής και η αναμέτρηση της 26ης Απριλίου παίρνει διαστάσεις μεταξύ τους κόντρας. Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει διακαώς την απομάκρυνση του Μουσταφά Ακιντζί και μάλιστα δεν θα διστάσει να στηρίξει οποιονδήποτε από τους ανθυποψηφίους του. Εκλεκτός του Ερντογάν είναι ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος όμως δεν καταφέρνει μέχρι στιγμής να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα ή έστω να αποκτήσει δυναμική που θα τον οδηγήσει στο δεύτερο γύρο. Επί του παρόντος οι δημοσκοπήσεις δίδουν προβάδισμα στον σκληρό στο Κυπριακό, Ερσίν Τατάρ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), από το οποίο προέρχεται ο Ντερβίς Έρογλου όπως και παλαιότερα ο Ντενκτάς. Το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει ως υποψήφιο τον Τουφάν Έρχουρμαν, ενώ το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP), τον Ερχάν Αρικλί. Πληροφορίες από τα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα του Τουφάν Έρχουρμαν, υπήρξε το αποτέλεσμα πιέσεων από την Τουρκία προκειμένου να διασπαστεί το μέτωπο της Αριστεράς για να αποδυναμωθεί η υποψηφιότητα Ακιντζί. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ο Τατάρ προηγείται με 35,2% έναντι 29,3% του Ακιντζί και 17,4% του Ερχουρμάν.  Η δημοσκόπηση της Gezici Research υποστηρίζει ότι σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο το 47,7% των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν τον Τατάρ μεταξύ αυτού και του Ακιντζί ενώ το 42,2% θα ψηφίσει τον Ακιντζί και το 10,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Θα είναι η δέκατη φορά που οι Τουρκοκύπριοι εκλέγουν «πρόεδρο» από το 1974 μέχρι σήμερα. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network