MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανάλυση CT: Τεστ πραγματικών προθέσεων από Ολγκίν. Εστιάζει σε ΜΟΕ και κίνητρα

Advertisement

Sponsored by exness

Επιστρέφει σήμερα στους δύο ηγέτες για απολογισμό η Ολγκίν – Βλέπει την ανάγκη για επικέντρωση σε ΜΟΕ και κίνητρα στην αναζήτηση κοινού εδάφους – Προβληματίζεται για τα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις – Άκουσε από Τουρκοκυπρίους επιχειρήματα υπέρ της ομοσπονδίας – Όλοι λένε πως θέλουν λύση, κάποιοι το εννοούν

Τις λεπτομέρειες πίσω από τη μεγάλη εικόνα αναζητεί η Μαρία Άνχελα Ολγκίν σ’ αυτό το δεύτερο κύκλο επαφών της στην Κύπρο. Η προσωπική απεσταλμένη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, άκουσε και κατέγραψε πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τα ζητούμενα και τα δεδομένα της επανέναρξης. Το όραμα και τα όνειρα, τις ιδέες και τις σκέψεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Advertisement

Μέχρι στιγμής, οι διαπιστώσεις της κινούνται στο ίδιο επίπεδο με την πρώτη της αποστολή στο νησί τον περασμένο μήνα. Ακούει πως όλοι θέλουν επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο βλέπει πως οι απόψεις παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες και δεν μπορούν να συναντηθούν κάπου. Αυτή είναι η ουσία της περίπλοκης και πολύπλοκης συζήτησης γύρω από το στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών.

Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα πρέπει να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην τουρκική πλευρά.

Για τον προφανή λόγο πως αυτή είναι που επιχειρεί να ανατρέψει την πορεία που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τα οποία πηγάζουν οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.

Πρόκειται για μια προσπάθεια της Τουρκίας για δαιμονοποίηση της ομοσπονδιακής λύσης, με πρόσχημα την άρνηση των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν την εξουσία και τον πλούτο. Για αυτό το λόγο, το καθοδηγούμενο από την Άγκυρα κατοχικό καθεστώς επιμένει πως η μοναδική διέξοδος είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και έπειτα ο καθορισμός της μελλοντικής σχέσης των «δύο κρατών». Κάτι που παρουσιάζεται ως αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή.

Οι θέσεις που ανακυκλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν αφήνουν τη διαδικασία να προχωρήσει.

Ωστόσο επιμένει συνειδητά σ’ αυτές, διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό ότι δήθεν θέλει επίλυση του Κυπριακού. Είναι όπως έναν επαγγελματία, που κοστολογεί την υλοποίηση ενός έργου με εξωπραγματικά υπέρογκο ποσό ώστε να απορριφθεί η πρόταση.

Η δικαιολογία της τουρκικής πλευράς είναι πως οι έως τώρα συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση δεν οδηγούν πουθενά. Σύμφωνα με το αφήγημα του Ερσίν Τατάρ, για όλα φταίει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Βγάζει από την εξίσωση των ευθυνών τη δική του κοινότητα, η οποία αξίωνε επιβολές στην εσωτερική πτυχή και διατήρηση ενός εντελώς αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων. Μόνο και μόνο για να παραμείνει στην Κύπρο η τουρκική μπότα.

Αυτή η τουρκική προσέγγιση έχει αναγκάσει την προσωπική απεσταλμένη να προσπαθεί να δει το μέλλον του νησιού, μέσα από το παρελθόν. Για αυτό και στις συναντήσεις της ενδιαφέρθηκε να ακούσει τις θέσεις και εμπειρίες των εμπλεκομένων για τα πεπραγμένα στο Κραν Μοντανά. Και έχει ήδη αντιληφθεί πως και για αυτή τη πτυχή υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Από άτομα που ήταν κοντά στη διαδικασία και από άλλα που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις εξ αποστάσεως, όπως ο Ερσίν Τατάρ.

Σ’ αυτό το ταξίδι η απεσταλμένη κατέγραψε ακόμη τις φωνές των Τουρκοκυπρίων που απορρίπτουν τις προτάσεις του ηγέτη τους. Κόμματα, εκπρόσωποι οργανώσεων και μεμονωμένα πολίτες διαχώρισαν σαφέστατα τη θέση τους από τον Τατάρ και εκφράστηκαν υπέρ της επίτευξης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη μη ανατροπή της επιδιωκόμενης μορφής λύσης μόνο και μόνο προς ικανοποίηση της Άγκυρας.

Έχοντας καταγράψει όλα αυτά, η κυρία Ολγκίν αναγνωρίζει πως για να γίνει έστω μισό βήμα στο Κυπριακό θα πρέπει πρώτα να χτιστεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη. Περισσότερο σε επίπεδο ηγεσίας, αφού σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών διαπίστωσε πως υπάρχει ήδη σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό και στις συζητήσεις που έχει σήμερα με τους δύο ηγέτες προγραμματίζει να εστιάσει αφενός σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αφετέρου σε κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν από τις δύο κοινότητες ώστε να πλησιάσουν σε κοινό έδαφος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network