Τα μετέωρα βήματα του Τούρκου Προέδρου στην Μαδρίτη – Από τις υποχωρήσεις για Σουηδία και Φινλανδία, μέχρι τη σιωπή για τα ελληνοτουρκικα – Χάθηκαν… στο δρόμο για Τουρκία οι μισές πληροφορίες – Ολη η φασαρία για μια συνάντηση με τον Μπάιντεν και μισή κουβέντα για τα F16
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Τελικά ο Ερντογάν δεν είναι όσο απόβλεπτος θέλει να δείχνει, κάτι που απέδειξε περίτρανα κατά την τριήμερη παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε στην Άγκυρα τις κόκκινες γραμμές του και πήγε στην Μαδρίτη κρατώντας λευκή σημαία. Αυτό που δεν άλλαξε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση των πεπραγμένων.
Πριν ακόμη φτάσει στην ισπανική πρωτεύουσα ο Ερντογάν ήξερε πως δεν τον παίρνει να παραμείνει κι άλλο στο δρόμο της άρνησης σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Αντάλλαξε το «ναι» του με το μέγιστο δυνατό που θα μπορούσε να κερδίσει. Αυτό ήταν η φραστική υποστήριξη ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η υπόσχεση για άρση του εμπάργκο στην πώληση οπλισμού από τις δύο σκανδιναβικές χώρες στην Τουρκία.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι τρεις χώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου δεν περιέχει τίποτα παραπάνω από γενικόλογες αναφορές. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν το «πούλησε» στο εσωτερικό της χώρας του ως μια φοβερή επιτυχία της κυβέρνησης του. Αν και κατάφερε να πείσει μόνο τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, αφού όλα τα υπόλοιπα εξέλαβαν αλλιώς τα δεδομένα. Όπως και η αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο για υποχώρηση.
Νίκη το ραντεβού, κουβέντες για F16
Το μόνο που ξεκάθαρα κέρδισε από αυτή την υποχώρηση ήταν το ραντεβού του με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Μια συνάντηση την οποία ζητούσε εδώ και μήνες. Ό Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα του μόνο όταν άρχισε να φαίνεται φως στο τούνελ της κρίσης στο ΝΑΤΟ.
Όπως ήταν αναμενόμενο κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν έθιξε το θέμα του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης του τουρκικού στόλου των F16. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε πως δεν είναι αρνητικός, όμως τον τελευταίο λόγο έχει το Κογκρέσο. Κάτι που δήλωσε και δημοσίως, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως αυτή η κίνηση δεν σχετίζεται με το παζάρι που επιχείρησε να κάνει στο ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Στην ουσία ο Μπάιντεν επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει από τον Δεκέμβριο για τα F16, όμως ο Ερντογάν παρουσίασε και αυτό το θέμα ως μια ακόμη μεγάλη νίκη. Μάλιστα άφησε να νοηθεί πως η νίκη αυτή συνδέεται με τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ. Μια πληροφορία που αγνόησε και η τουρκική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως αντί για πράξεις ο Τούρκος Πρόεδρος επέστρεψε στην Άγκυρα με υποσχέσεις.
Δεν τόλμησε…
Σε κάθε περίπτωση, η άρση της εμπλοκής στη συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, βόλεψε τον Ερντογάν και σε σχέση με το κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών. Αφού είχε κάτι να παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας του, ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μην ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου ανοίγοντας στη Σύνοδο συζήτηση για το Αιγαίο. Ως εκ τούτου δεν… κατήγγειλε την Αθήνα για παραβιάσεις και δεν προέβη σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, όπως διέρρεαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τουρκικές κυβερνητικές πηγές.
Στην πραγματικότητα δεν είχε σκοπό να το πράξει, αφού ακόμη κι ο ίδιος αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτές τις αξιώσεις. Όπως δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που θα αποδεχόταν τη ρητορική που υιοθέτησε ο Ερντογάν ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθαρά για προεκλογικούς σκοπούς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να σταματήσει τις λεκτικές επιθέσεις και τον υβριδικό πόλεμο σε βάρος της Ελλάδας. Για τον Ερντογάν οι τρεις μέρες… αποχής ήταν πολλές και για αυτό αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου επέστρεψε στους λεονταρισμούς που περισσότερο έχουν ως αποδέκτη το εκλογικό Σώμα της χώρας του, παρά την Αθήνα.