MC MEDIA NETWORK

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανάλυση CT: Να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία. Πολιτική κρίση στις ΗΠΑ για F16;

Advertisement

Sponsored by exness

Η δύσκολη εξίσωση της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου με τα F16 – Εντείνεται η ελληνοτουρκική διαμάχη ενόψει εκλογών – Το ισχυρό ανάχωμα που στήνει ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος εάν χρειαστεί να οδηγηθεί στα άκρα

Σε πολύπλοκο διπλωματικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τα εξοπλιστικά προγράμματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Κυβέρνηση Μπάιντεν βρέθηκε στο μέσο μιας κόντρας πολιτικού γοήτρου που διευρύνεται και εντείνεται ενόψει των εκλογών στις δύο χώρες.

Advertisement

Χθες η Ελλάδα παρέλαβε σε πανηγυρικό κλίμα ένα ακόμη υπερσύγχρονο και αναβαθμισμένο F16 VIPER. Κάτι που θορύβησε ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να πείσει τους δυνητικούς ψηφοφόρους της πως είναι θέμα χρόνου να κλείσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση του δικού της στόλου. Και πράγματι σε επίπεδο αμερικανικής κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση για συμφωνία που θα προνοεί αφενός την αγορά νέων και αφετέρου τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών που πετάνε εδώ και χρόνια με την τουρκική σημαία.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως μ’ αυτή τη μεσοβέζικη λύση «αγοράζει τον μπελά» της μη διάθεσης στην Άγκυρα των F35, τα οποία επίσης θα λάβει η Αθήνα σε βάθος χρόνου. Τι κι αν η Τουρκία τα θέλει εξίσου, εν των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί όσο ισχύουν οι κυρώσεις της CAATSA, που επιβλήθηκαν μετά την απόκτηση από τη γείτονα των S400.

Παρά τη διάθεση της κυβέρνησης Μπαϊντεν, ο δρόμος για την Τουρκία είναι στρωμένος με αγκάθια. Το ζήτημα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το ανάχωμα που σήκωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Γερουσιαστής εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει την κατάσταση στα άκρα, ενεργοποιώντας ακόμη και το βέτο που έχει στη φαρέτρα του με βάση το νόμο. Είναι πρόθυμος να το κάνει, παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πολιτική κρίση στη χώρα του.

Η αλήθεια είναι πως οι θέσεις Μενέντεζ επί του θέματος βρίσκουν έδαφος στο Κογκρέσο, αφού πολλά μέλη του οποίου συμφωνούν πως δεν πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία. Εξού και το πλαίσιο στο οποίο κινείται, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις για την απαγόρευση των υπερπτήσεων πάνω από την Ελλάδα με τα εν λόγω μαχητικά. Αυτή η πτυχή εκνευρίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία προδίδει έτσι τις προθέσεις της.

Παρά την γκρίνια από πλευράς αξιωματούχων των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Γερουσιαστής καλεί την κυβέρνηση της χώρας του να αξιοποιήσει τη στάση του ως μοχλό πίεσης για την Τουρκία. Αυτό υπέδειξε μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο Mega Ελλάδος, προσθέτοντας μάλιστα πως θα μπορούσε έτσι η Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά.

Ο Μενέντεζ και… η λογική λένε κάτι πολύ απλό. Ο δρόμος για την αγορά και αναβάθμιση F16 από την Τουρκία να ανοίξει μόνο εάν υπάρξει έμπρακτη δέσμευση ότι η χώρα θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσης καλής γειτονίας. Αν ο ταραξίας της περιοχής εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική και τις παραβιάσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, εάν αναγκαστεί να συμφωνήσει ότι δεν θα μπορεί να εργαλειοποιήσει τα μαχητικά για να ενισχύσει τις προκλήσεις του. Αν περιοριστεί στη αμυντική τους χρήση. Απλό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network