Δεν βρίσκουν έδαφος οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους – Δεν σταματούν τον αγώνα για την παράλογη αξίωση, δεν εγκαταλείπουν την προπαγάνδα – Δείγμα απελπισίας από Ακάρ και «νεύμα» για αλλαγή στρατηγικής – Καλεί τους Ελληνοκύπριους να αναγνωρίσουν την κυριαρχία των κατεχόμενων
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Τι κι αν δεν υπάρχουν ελπίδες ή προοπτικές, η Τουρκία εξακολουθεί να δίνει μανιωδώς τη μάχη για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Με κάθε τρόπο προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως στην Κύπρο συντελείται μια αδικία, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Παρουσιάζει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων ως αποτέλεσμα της προπαγάνδας από την ελληνοκυπριακή πλευρά, κρύβοντας κάτω από το χαλί τους λόγους για τους οποίους υφίσταται το διεθνές εμπάργκο.
Η Τουρκία είναι που εισέβαλε στο νησί το 1974 και κατέλαβε μέρος του με τα όπλα. Τράβηξε μια γραμμή, χώρισε στα δύο την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Φυλάκισε τους Τουρκοκύπριους στο βόρειο τμήμα. Τους υποσχέθηκε… ανεξαρτησία, τους βοήθησε να ιδρύσουν το δικό τους «κράτος» το 1983. Τότε μιλούσαν για μια νέα αρχή. Στην πραγματικότητα εκείνο ήταν το τέλος.
Για ένα εκατομμύριο λόγους καμία χώρα δεν αναγνώρισε επίσημα αυτό το «κράτος». Ούτε οι πιο στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας δεν τόλμησαν να κάνουν αυτό το βήμα και να πάνε κόντρα στη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας κατέστησε σαφές προς όλα τα μέλη του ΟΗΕ πως η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κρατικής οντότητας στα κατεχόμενα είναι άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη «να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Θύματα της Τουρκίας, οι Τουρκοκύπριοι έμαθαν να ζουν στην απομόνωση. Συνήθισαν να εξαρτώνται μόνο και απόλυτα από τη μητέρα πατρίδα τους. Με τον καιρό αντιλήφθηκαν πως δεν μπορούν να κάνουν ούτε μισό βήμα μόνοι τους. Και όσες φορές είχαν μια ευκαιρία για τερματισμό αυτού του στάτους κβο, την πετούσαν στα σκουπίδια γιατί έτσι ήθελε η Άγκυρα.
Τι άλλαξε;
Όσο και να επιμένει η Άγκυρα, ξέρει καλά πως δεν πρόκειται να βρει έδαφος η προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Για αυτό και τις τελευταίες μέρες είδαμε ένα «νεύμα» αλλαγής στρατηγικής.
Σε πρόσφατη ομιλία του ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δεν κάλεσε τρίτες χώρες να αντιληφθούν τις… πραγματικότητες και να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Κάλεσε ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά να το πράξει, λέγοντας πως «πρέπει να δει τα γεγονότα και να αναγνωρίσει την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, την κυριαρχίας της και την ανεξαρτησία της». Όσο για τις τρίτες χώρες, περιορίστηκε σε ένα κάλεσμα για αμεροληψία και αντικειμενικότητα.
Αυτές οι αναφορές αποτυπώνουν την απελπισία της τουρκικής πλευράς, οι αξιωματούχοι της οποίας προφανώς βαρέθηκαν να ακούνε τους εαυτούς τους να επαναλαμβάνονται. Ένα κάλεσμα για κάτι ουτοπικό, αφού ο Ακάρ ξέρει πως δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.