MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανάλυση CT: Επενδυτικό σχέδιο για να μας φύγει η «τάτσα»

Advertisement

Sponsored by exness

Το σχέδιο που θα φέρει «καθαρές» επενδύσεις στην Κύπρο – Μέγα στοίχημα για το νησί μας, να βγάλει από πάνω του την αβανιά – Πως εξισορροπούνται τα κίνητρα με τις υποχρεώσεις.

Μετά από σαράντα κύματα, το διεθνή διασυρμό του νησιού μας και περιπέτειες πάσης φύσεως – η Κύπρος αποκτά ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα. Ένα σχέδιο χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια, που δεν θυμίζει σε τίποτα το… παρεξηγημένο προηγούμενο πρόγραμμα. Εάν ευδοκιμήσει, τότε θα αποτελέσει ένα φοβερό παράδειγμα μετατροπής μιας κρίσης σε ευκαιρία.

Advertisement

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού, άνοιξε το δρόμο για ένα υγείες επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο τίθεται σε εφαρμογή την Πρωτοχρονιά του 2022. Θα είναι ένα πρώτο βήμα, ενός μεγαλεπίβολου πλάνου με στόχο τη μετεξέλιξη της Κύπρου σε ένα Αειφόρο Επιχειρηματικό και Εμπορικό Κέντρο, σε περιφερειακό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που δεν θα βασίζεται σε πεδία πρόσκαιρης κερδοφορίας. Για αυτό και πολύ ορθώς η Κυβέρνηση φέρνει σε πρώτο πλάνο την έρευνα, την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, τη ναυτιλία και τη βιογενετική.

Κίνητρα και «κόφτες»

Το «κλειδί» της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι μέσω του σχεδίου γίνεται εξισορρόπηση των κινήτρων με τους περιορισμούς που θα έχουν ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο νησί μας. Από τη διαμονή υπαλλήλων που θα έρθουν από το εξωτερικό, μέχρι την απασχόληση και τις φοροελαφρύνσεις.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία ξένων συμφερόντων που θα επενδύσει στην Κύπρο θα δικαιούται να εργοδοτεί μέχρι 70% ατόμων με υψηλές δεξιότητες από το εξωτερικό. Το υπόλοιπο 30% πρέπει να αφορά ντόπιους. Αντίστοιχα για υποστηρικτικό προσωπικό, τα δεδομένα αντιστρέφονται αφού το 30% μπορεί να είναι εισαγόμενο προσωπικό. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου σχεδίου, σε τέτοιες περιπτώσεις οι άδειες παραμονής στο νησί θα εκδίδονται μέσα σε ένα μήνα και θα διαρκούν τρία χρόνια.

Άτομα που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση στα πέντε χρόνια, αντί στα επτά που ισχύει σήμερα. Εάν έχουν πιστοποίηση ότι έχουν καλές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, τότε το όριο αυτό πέφτει στα τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φοροαπαλλαγή ύψους 50% για επενδύσεις σε πιστοποιημένες καινοτόμες επιχειρήσεις. Κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα. Και παράλληλα παραχωρείται αυξημένη φορολογική έκπτωση (20%) για δαπάνες εταιρειών που αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα απλοποιούνται και γίνονται πιο εύκολες οι διαδικασίες εγγραφής και λειτουργίας εταιρειών ξένων συμφερόντων, μέσα από τη δημιουργία της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση σε όλα τα στάδια να γίνει πιο αποτελεσματική, προσωπική και γρήγορη.

Ψηφιακοί νομάδες

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η πτυχή που αφορά στους ψηφιακούς νομάδες. Πρόκειται για άτομα που λόγω της φύσης της δουλειάς τους (τηλεργασία) μπορούν να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.Υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι.

Η Κύπρος θα εκδώσει Digital Nomad Visa σε μέχρι 100 άτομα για ένα χρόνο, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα πρώτο καλό βήμα, εντούτοις στο μέλλον πρέπει να επανεξεταστεί και το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερα κίνητρα για αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν γενναίες φορολογικές εκπτώσεις.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network