MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανάλυση CT: Εμπλοκή με γερμανική σφραγίδα. Η απάντηση της Λευκωσίας για απεσταλμένο και ευρωτουρκικά

Advertisement

Sponsored by exness

Η επιχειρηματολογία της Λευκωσίας για τους προβληματισμούς του Βερολίνου σε σχέση με τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό – Πρακτικά ζητήματα εμποδίζουν τις δεσμεύσεις των «27» – Εβδομάδα διαβουλεύσεων σε Λουξεμβούργο και Βρυξελλες για το λεκτικό στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η συζήτηση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έφερε στην επιφάνεια τους σκόπελους στην προσπάθεια για περαιτέρω ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Με σημαιοφόρο την Γερμανία, μερίδα κρατών μελών εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση τόσο με το περιεχόμενο της πρότασης Χριστοδουλίδη όσο και με το timing.

Advertisement

Η γερμανική προσέγγιση εστιάζει κυρίως στο γεγονός πως το Κυπριακό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα και δεν θα ήταν ωφέλιμο να διασυνδεθεί τώρα με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Βερολίνο πιστεύει πως πρέπει πρώτα να ανοίξει η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά και αφού φτάσει σε προχωρημένο στάδιο να μπει εμβόλιμα στο διάλογο και το Κυπριακό. Για το σκοπό αυτό εκφράζει διαφωνία και ως προς το ζήτημα του διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου στην παρούσα φάση.

Πίσω από αυτή την προσέγγιση φαίνεται πως κρύβονται δύο αλληλένδετοι βασικοί παράμετροι. Ο πρώτος είναι η στάση και ο ρόλος που ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση στο Ουκρανικό και ο δεύτερος οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία δεν επιθυμεί να υπάρξει λοξοδρόμηση σε σχέση με το πρώτο και ως προς το δεύτερο πιέζει για ανατροπή της τουρκικής άρνηση για ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Αυτό δεν σημαίνει απόρριψη της πρότασης Χριστοδουλίδη ή άδειασμα της Λευκωσίας. Είναι μια πολιτική θέση, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τρίτη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Στην πρώτη περίπτωση ο Υπουργός Εξωτερικών και στη δεύτερη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλούνται να πείσουν τους ομολόγους τους από τα κράτη που εκφράζουν επιφυλάξεις, για την αναγκαιότητα της διασύνδεσης του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά.

Η Λευκωσία θα αναπτύξει επιχειρηματολογία υπέρ της παροχής κινήτρων προς την Τουρκία ώστε να λειτουργήσει εποικοδομητικά, να αφήσει στο περιθώριο τη θέση για δύο κράτη και να συνεργαστεί για λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Η Κυβέρνηση θεωρεί πως αυτή η εξίσωση δεν θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ένωση. Τουναντίον μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση αμοιβαίως επωφελή για όλους, αφού μέσα από τη διασύνδεση των ανοιχτών ζητημάτων μπορεί να προκύψει αλληλοϊκανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων.

Παρόμοιο επιχείρημα μπορεί να λειτουργήσει και σε σχέση με το θέμα του Ευρωπαίου απεσταλμένου. Ευρωπαϊκοί θεσμοί και κράτη μέλη δεν είναι αρνητικά για κάτι τέτοιο εάν προηγηθεί ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Για αυτό και η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο επεξήγησης πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναιρεί ή μειώνει το ρόλο ενός αξιωματούχου του ΟΗΕ. Μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά, χωρίς να είναι το πρώτο βιολί. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια διαδικασία που εδώ και δεκαετίες διεξάγεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού και αυτό δεν αλλάζει.

Σε όσους εκφράσουν επιφυλάξεις μετά από όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να υπενθυμίσει πως το Κυπριακό είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό ζήτημα. Κι αυτό δεν πρέπει να μείνει στα λόγια και τα συνθήματα. Η μη λύση και οι κίνδυνοι που την πλαισιώνουν, αφορά σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία πρέπει να δείξουν εμπράκτως την αποφασιστικότητα τους.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network