MC MEDIA NETWORK

July 7, 2022 Thursday 10:02:13

Εγγραφή στο
Newsletter


13 έργα μέχρι τέλος του 2022 σε ορεινές κοινότητες ανακοίνωσε ο ΠτΔ


13 έργα στις ορεινές κοινότητες μέχρι το τέλος του 2022 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – 194 δράσεις, συνολικού κόστους €367 εκατομμυρίων, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης – 350 συνολικά δράσεις μέχρι το τέλος του 2030 στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

350 δράσεις μέχρι το τέλος του 2030, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των €525 εκατομμυρίων, προνοεί η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, που από το καλοκαίρι του 2019 έχει υιοθετήσει κα υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Τις δράσεις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο διάσκεψης τύπου για την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ορεινές Κοινότητες και τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια και επιδόματά για στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών. «Δύο αλληλοσυμπληρούμενες πολιτικές που στόχο έχουν την αναζωογόνηση των εν λόγω περιοχών και την ανάδειξη τους σε ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης και δραστηριοποίησης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες» όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος με ικανοποίηση ανέφερε ότι από την υιοθέτηση της στρατηγικής μέχρι σήμερα «194 δράσεις, συνολικού κόστους €367 εκατομμυρίων, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τους στόχους που έχουν τεθεί με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2022 για υλοποίηση εμβληματικών πολιτικών και έργων της Εθνικής Στρατηγικής. 

Όσον αφορά δράσεις με οριζόντιο και θεσμικό χαρακτήρα, αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν:

1.                    Η συμπερίληψη των ορεινών κοινοτήτων των Επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και των υπολοίπων της Επαρχίας Λεμεσού στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Εξυπακούεται και της Λευκωσίας. Ως γνωστόν η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξής των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, θα αποτελούσε το πιλοτικό σκέλος μίας ευρύτερης πολιτικής που με την πιο πάνω απόφαση καλύπτει πλέον, όλες τις επαρχίες.

2.               Η θέσπιση της αρχής της ορεινότητας και της πολιτικής ορεινών περιοχών.

3.               Η νέα Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, η οποία αποτελεί τον επιτελικό χωροταξικό σχεδιασμό.

4.               Η αναγνώρισή της οικοτεχνίας ως κλάδου δευτερογενούς παραγωγής.

5.               Ο προσδιορισμός ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας επισκέψιμων – πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

«Μια από τις δράσεις, της στρατηγικής για ανάπτυξη του αγροτουρισμού, για τον οποίο ειδικότερη αναφορά, θα κάνει ο Υφυπουργός Τουρισμού ο οποίος δεν παρίσταται σήμερα λόγω απουσίας του στη Σουηδία. Απλώς να αναφέρω ότι στο Πρόγραμμα Κύπρος το Αύριο προβλέπονται τέσσερα σχέδια τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στη επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων από πλευράς αγροτουρισμού. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος και τη σημασία της επισκεψιμότητας που θα αποκτήσουν μέσα από τις διάφορες πολιτικές και δράσεις οι ορεινές κοινότητες» είπεο Πρόεδρος. 

6.              Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.

Όπως είπε «Οι εν λόγω δράσεις θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς έχουν ως στόχο τόσο τον καθορισμό του πλαισίου αρχών και τους γενικούς στόχους της ορεινής πολιτικής όσο και τον εμπλουτισμό του ιδιότυπου τουριστικού προϊόντος Τροόδους, την προαγωγή εναλλακτικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας».

Όσον αφορά έργα αναπτυξιακής υφής αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν ή να αρχίσουν να υλοποιούνται τα ακόλουθα:

1.               Προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευή ελικοδρομίου στη Λινού για κάλυψη αναγκών πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης.

2.                    Προκήρυξη διαγωνισμού για δημιουργία Περιφερειακής Λαϊκής Αγορά Καρβουνά.

3.               Έναρξη λειτουργίας, από σήμερα μάλιστα, Σταθμού Ασθενοφόρων στον Κάμπο.

4.                Ενίσχυση του Σταθμού Ασθενοφόρων στον Πεδουλά.

5.               Επίσπευση διαδικασιών για τη δημιουργία Βιοτεχνικής Περιοχής Τροόδους στη Λινού.

6.                Δημιουργία παραρτήματος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στις Πλάτρες.

7.                Εκπόνηση μελέτης για δημιουργία τρίτης ανηφορικής λωρίδας μεταξύ Γεράσας – Καλού Χωριού. Σημειώνεται πως ήδη έχει προωθηθεί η υλοποίηση  σχετικών βελτιωτικών έργων.

8+9.    Προκήρυξη διαγωνισμών, μέσω της μεθόδου BOT, για την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου υψηλού αθλητισμού «Γλαύκος Κληρίδης» στον  Αγρό και δημιουργία Προπονητικού Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού στον Πρόδρομο.

10.        Λειτουργία Κλάδου Γεωπονίας στο Λύκειο Σολέας που λόγω του επιδειχθέντος ενδιαφέροντος από μαθητές ευελπιστώ ότι θα αρχίσει από το επόμενο σχολικό έτος.

11.   Όσον αφορά το Νοσοκομείο Τροόδους, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν τα έργα της Πνευμονολογικής Κλινικής και αναβάθμισης των πρώτων βοηθειών. Βρισκόμαστε προς το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας θα στελεχωθούν κατά τέτοιο τρόπο που πραγματικά το Νοσοκομείο Τροόδους να αποτελεί ένα περιφερειακό νοσοκομείο των ορεινών κοινοτήτων.

12. Προκήρυξη διαγωνισμού για δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον Πεδουλά, ύστερα από τις πολλές περιπέτειες που είχαμε όσον αφορά την εξεύρεση κατάλληλου χώρου. Έχει εξευρεθεί και προχωρούμε ώστε να υλοποιηθεί και αυτός ο στόχος.

13. Προκήρυξη διαγωνισμού για ανέγερση νέου Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας.

Τα στεγαστικά σχέδια

«Συμπληρωματική και ενισχυτική των προσπαθειών μας για ανάσχεση της αστυφιλίας και στήριξης όχι μόνο των κατοίκων του Τροόδους, αλλά και ευρύτερα της Υπαίθρου, των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, είναι και τα σχετικά στεγαστικά σχέδια, αλλά και η επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης. Όπως καλά γνωρίζετε, τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώσαμε μια σειρά στεγαστικών σχεδίων με στόχο να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές των εν λόγω περιοχών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 εντάχθηκαν και νέες κοινότητες στα σχέδια, διευρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους δυνητικά δικαιούχους».

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί αιτήσεις για απόκτηση στέγης ύψους €20 εκατομμυρίων, ενώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εκκρεμουσών αιτήσεων, η συνολική οικονομική στήριξη αναμένεται να υπερβεί τα €25 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων, διαπιστώσεων κάποιων μειονεκτημάτων της αρχικά εξαγγελθείσας πολιτικής, και εισηγήσεων από τις τοπικές Αρχές, οργανωμένα σύνολα, αλλά και πολίτες, διαφάνηκε, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, η ανάγκη τροποποίησης των σχεδίων, ούτως ώστε να καταστούν  ακόμη πιο ελκυστικά και ευέλικτα για περαιτέρω προσέλκυση ενδιαφέροντος για μόνιμη διαμονή ή και δραστηριοποίηση, ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές.

Σε ανταπόκριση, των εν λόγων εισηγήσεων, αλλά και του έμπρακτου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης, αποφασίστηκε:

                Αύξηση τόσο στο  όριο της οικονομικής ενίσχυσης προς όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία όσο και στο όριο των εισοδηματικών κριτηρίων, διευρύνοντας περαιτέρω τον αριθμό των δικαιούχων. 

                Αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στα σχέδια, με συνακόλουθο την αύξηση του αριθμού των κοινοτήτων οι κάτοικοι των οποίων δύνανται να επωφεληθούν, οι οποίες πλέον ανέρχονται στις 277.

               Ένταξη στα σχέδια πρόσθετων ακριτικών περιοχών, τόσο σε Δήμους όσο και στην Πύλα. Αναφέρομαι στις ακριτικές μας περιοχές, οι οποίες διευρύνονται ώστε να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της πολιτικής.

Επιπλέον, με στόχο να καλυφθούν αμέσως όλες οι αιτήσεις που θα παραληφθούν, ο σχετικός προϋπολογισμός, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έχει τριπλασιαστεί, και πλέον ανέρχεται στα €15 εκατομμύρια.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αλλαγή μεθοδολογίας του υπολογισμού του υψόμετρου και ως εκ τούτου επωφελούνται 119 κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 25.000 κατοίκων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η αλλαγή των κριτηρίων για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε απομακρυσμένες κοινότητες -εξαρτιόταν δηλαδή από την απόσταση από το κέντρο των μητροπολιτικών Δήμων-  με συνακόλουθο να επωφελούνται 130 κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 27.000 κατοίκων.

«Θα αρκεστώ να αναφέρω μόνο πως το ποσό που προϋπολογίστηκε να δαπανηθεί για την τριετία 2022 – 2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, υπερβαίνει τα €370 εκατομμύρια. Ποσό, το οποίο είναι αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση  με την προηγούμενη τριετία 2019-2021» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Και τούτο χωρίς να υπολογίζονται σημαντικότατα έργα οδικού δικτύου που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, συνολικού ύψους €350 εκατομμυρίων. Αναφέρομαι σε έργα που αφορούν τον δρόμο Λεμεσού – Σαΐτα, τους αυτοκινητόδρομους Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς,  Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη – Ευρύχου και τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας» είπε.

Καταληκτικά είπε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει «με την ίδια αποφασιστικότητα την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που είναι η πρώτη φορά που χαράσσεται από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τα σχέδια να δώσουμε πραγματική στήριξη στις ορεινές, στις απομακρυσμένες, στις δεινοπαθούσες περιοχές, ώστε όχι μόνο να αποτρέψουμε την αποψίλωση τους, αλλά και να προσδώσουμε περαιτέρω δυναμική στις οικονομικές, κοινωνικές, αγροτικές, τουριστικές και πολιτιστικές προοπτικές ανάπτυξης τους».

 

13 έργα στις ορεινές κοινότητες μέχρι το τέλος του 2022 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – 194 δράσεις, συνολικού κόστους €367 εκατομμυρίων, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης – 350 συνολικά δράσεις μέχρι το τέλος του 2030 στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους

350 δράσεις μέχρι το τέλος του 2030, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των €525 εκατομμυρίων, προνοεί η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, που από το καλοκαίρι του 2019 έχει υιοθετήσει κα υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Τις δράσεις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο διάσκεψης τύπου για την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ορεινές Κοινότητες και τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια και επιδόματά για στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου, των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών. «Δύο αλληλοσυμπληρούμενες πολιτικές που στόχο έχουν την αναζωογόνηση των εν λόγω περιοχών και την ανάδειξη τους σε ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης και δραστηριοποίησης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες» όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος με ικανοποίηση ανέφερε ότι από την υιοθέτηση της στρατηγικής μέχρι σήμερα «194 δράσεις, συνολικού κόστους €367 εκατομμυρίων, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τους στόχους που έχουν τεθεί με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2022 για υλοποίηση εμβληματικών πολιτικών και έργων της Εθνικής Στρατηγικής. 

Όσον αφορά δράσεις με οριζόντιο και θεσμικό χαρακτήρα, αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν:

1.                    Η συμπερίληψη των ορεινών κοινοτήτων των Επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και των υπολοίπων της Επαρχίας Λεμεσού στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Εξυπακούεται και της Λευκωσίας. Ως γνωστόν η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξής των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, θα αποτελούσε το πιλοτικό σκέλος μίας ευρύτερης πολιτικής που με την πιο πάνω απόφαση καλύπτει πλέον, όλες τις επαρχίες.

2.               Η θέσπιση της αρχής της ορεινότητας και της πολιτικής ορεινών περιοχών.

3.               Η νέα Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, η οποία αποτελεί τον επιτελικό χωροταξικό σχεδιασμό.

4.               Η αναγνώρισή της οικοτεχνίας ως κλάδου δευτερογενούς παραγωγής.

5.               Ο προσδιορισμός ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας επισκέψιμων – πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

«Μια από τις δράσεις, της στρατηγικής για ανάπτυξη του αγροτουρισμού, για τον οποίο ειδικότερη αναφορά, θα κάνει ο Υφυπουργός Τουρισμού ο οποίος δεν παρίσταται σήμερα λόγω απουσίας του στη Σουηδία. Απλώς να αναφέρω ότι στο Πρόγραμμα Κύπρος το Αύριο προβλέπονται τέσσερα σχέδια τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στη επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων από πλευράς αγροτουρισμού. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος και τη σημασία της επισκεψιμότητας που θα αποκτήσουν μέσα από τις διάφορες πολιτικές και δράσεις οι ορεινές κοινότητες» είπεο Πρόεδρος. 

6.              Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.

Όπως είπε «Οι εν λόγω δράσεις θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς έχουν ως στόχο τόσο τον καθορισμό του πλαισίου αρχών και τους γενικούς στόχους της ορεινής πολιτικής όσο και τον εμπλουτισμό του ιδιότυπου τουριστικού προϊόντος Τροόδους, την προαγωγή εναλλακτικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας».

Όσον αφορά έργα αναπτυξιακής υφής αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν ή να αρχίσουν να υλοποιούνται τα ακόλουθα:

1.               Προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευή ελικοδρομίου στη Λινού για κάλυψη αναγκών πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης.

2.                    Προκήρυξη διαγωνισμού για δημιουργία Περιφερειακής Λαϊκής Αγορά Καρβουνά.

3.               Έναρξη λειτουργίας, από σήμερα μάλιστα, Σταθμού Ασθενοφόρων στον Κάμπο.

4.                Ενίσχυση του Σταθμού Ασθενοφόρων στον Πεδουλά.

5.               Επίσπευση διαδικασιών για τη δημιουργία Βιοτεχνικής Περιοχής Τροόδους στη Λινού.

6.                Δημιουργία παραρτήματος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στις Πλάτρες.

7.                Εκπόνηση μελέτης για δημιουργία τρίτης ανηφορικής λωρίδας μεταξύ Γεράσας – Καλού Χωριού. Σημειώνεται πως ήδη έχει προωθηθεί η υλοποίηση  σχετικών βελτιωτικών έργων.

8+9.    Προκήρυξη διαγωνισμών, μέσω της μεθόδου BOT, για την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου υψηλού αθλητισμού «Γλαύκος Κληρίδης» στον  Αγρό και δημιουργία Προπονητικού Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού στον Πρόδρομο.

10.        Λειτουργία Κλάδου Γεωπονίας στο Λύκειο Σολέας που λόγω του επιδειχθέντος ενδιαφέροντος από μαθητές ευελπιστώ ότι θα αρχίσει από το επόμενο σχολικό έτος.

11.   Όσον αφορά το Νοσοκομείο Τροόδους, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν τα έργα της Πνευμονολογικής Κλινικής και αναβάθμισης των πρώτων βοηθειών. Βρισκόμαστε προς το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας θα στελεχωθούν κατά τέτοιο τρόπο που πραγματικά το Νοσοκομείο Τροόδους να αποτελεί ένα περιφερειακό νοσοκομείο των ορεινών κοινοτήτων.

12. Προκήρυξη διαγωνισμού για δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον Πεδουλά, ύστερα από τις πολλές περιπέτειες που είχαμε όσον αφορά την εξεύρεση κατάλληλου χώρου. Έχει εξευρεθεί και προχωρούμε ώστε να υλοποιηθεί και αυτός ο στόχος.

13. Προκήρυξη διαγωνισμού για ανέγερση νέου Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας.

Τα στεγαστικά σχέδια

«Συμπληρωματική και ενισχυτική των προσπαθειών μας για ανάσχεση της αστυφιλίας και στήριξης όχι μόνο των κατοίκων του Τροόδους, αλλά και ευρύτερα της Υπαίθρου, των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, είναι και τα σχετικά στεγαστικά σχέδια, αλλά και η επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης. Όπως καλά γνωρίζετε, τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώσαμε μια σειρά στεγαστικών σχεδίων με στόχο να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές των εν λόγω περιοχών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 εντάχθηκαν και νέες κοινότητες στα σχέδια, διευρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους δυνητικά δικαιούχους».

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί αιτήσεις για απόκτηση στέγης ύψους €20 εκατομμυρίων, ενώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εκκρεμουσών αιτήσεων, η συνολική οικονομική στήριξη αναμένεται να υπερβεί τα €25 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων, διαπιστώσεων κάποιων μειονεκτημάτων της αρχικά εξαγγελθείσας πολιτικής, και εισηγήσεων από τις τοπικές Αρχές, οργανωμένα σύνολα, αλλά και πολίτες, διαφάνηκε, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, η ανάγκη τροποποίησης των σχεδίων, ούτως ώστε να καταστούν  ακόμη πιο ελκυστικά και ευέλικτα για περαιτέρω προσέλκυση ενδιαφέροντος για μόνιμη διαμονή ή και δραστηριοποίηση, ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές.

Σε ανταπόκριση, των εν λόγων εισηγήσεων, αλλά και του έμπρακτου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης, αποφασίστηκε:

                Αύξηση τόσο στο  όριο της οικονομικής ενίσχυσης προς όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία όσο και στο όριο των εισοδηματικών κριτηρίων, διευρύνοντας περαιτέρω τον αριθμό των δικαιούχων. 

                Αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στα σχέδια, με συνακόλουθο την αύξηση του αριθμού των κοινοτήτων οι κάτοικοι των οποίων δύνανται να επωφεληθούν, οι οποίες πλέον ανέρχονται στις 277.

               Ένταξη στα σχέδια πρόσθετων ακριτικών περιοχών, τόσο σε Δήμους όσο και στην Πύλα. Αναφέρομαι στις ακριτικές μας περιοχές, οι οποίες διευρύνονται ώστε να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της πολιτικής.

Επιπλέον, με στόχο να καλυφθούν αμέσως όλες οι αιτήσεις που θα παραληφθούν, ο σχετικός προϋπολογισμός, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έχει τριπλασιαστεί, και πλέον ανέρχεται στα €15 εκατομμύρια.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αλλαγή μεθοδολογίας του υπολογισμού του υψόμετρου και ως εκ τούτου επωφελούνται 119 κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 25.000 κατοίκων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η αλλαγή των κριτηρίων για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε απομακρυσμένες κοινότητες -εξαρτιόταν δηλαδή από την απόσταση από το κέντρο των μητροπολιτικών Δήμων-  με συνακόλουθο να επωφελούνται 130 κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 27.000 κατοίκων.

«Θα αρκεστώ να αναφέρω μόνο πως το ποσό που προϋπολογίστηκε να δαπανηθεί για την τριετία 2022 – 2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, υπερβαίνει τα €370 εκατομμύρια. Ποσό, το οποίο είναι αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση  με την προηγούμενη τριετία 2019-2021» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Και τούτο χωρίς να υπολογίζονται σημαντικότατα έργα οδικού δικτύου που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, συνολικού ύψους €350 εκατομμυρίων. Αναφέρομαι σε έργα που αφορούν τον δρόμο Λεμεσού – Σαΐτα, τους αυτοκινητόδρομους Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς,  Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη – Ευρύχου και τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας» είπε.

Καταληκτικά είπε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει «με την ίδια αποφασιστικότητα την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που είναι η πρώτη φορά που χαράσσεται από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τα σχέδια να δώσουμε πραγματική στήριξη στις ορεινές, στις απομακρυσμένες, στις δεινοπαθούσες περιοχές, ώστε όχι μόνο να αποτρέψουμε την αποψίλωση τους, αλλά και να προσδώσουμε περαιτέρω δυναμική στις οικονομικές, κοινωνικές, αγροτικές, τουριστικές και πολιτιστικές προοπτικές ανάπτυξης τους».

 

Επτά μήνες μετά… χειροπέδες σε 20χρονο για το ξυλοδαρμό φρουρού σε νυχτερινό κέντρο στη Λευκωσία

Kατά την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές και σε περιουσία του υποστατικού, ενώ οι δράστες τράπηκαν σε φυγή #cyprustimes

Πισωγύρισμα με μάσκες λόγω αύξησης κρουσμάτων. Στα σκαριά νέα εμβόλια-Σε ποιους συστήνεται 4η δόση

Επιστροφή στις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους από την ερχόμενη Παρασκευή - Σε ποιους συστήνεται 4η δόση σύμφωνα με την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Οι υποψίες για χρήση του Pegasus και από κυβερνητικές υπηρεσίες στην Κύπρο

Οι απαντήσεις για την Κύπρο που δεν ικανοποίησαν και ο φόβος των πολιτών ότι παρακολουθούνται - Εκτιμήσεις ειδικών ότι έχουμε ακόμα πολλά να δούμε και να ακούσουμε

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Πήγε Πλάτρες ο Γιάγκα

Στις προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται ο Ραντζέλο Γιάγκα. Ο επιθετικός του Απόλλωνα βρίσκεται στις Πλάτρες και ξεκίνησε κανονικά προετοιμασία καθώς είναι ελεύθερος από...

Τα ζώδια σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Τα ζώδια της ημέρας Διάβασε το ωροσκόπιο σου και μάθε πως σε επηρεάζουν τα άστρα σήμερα. Αναλυτικές ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια από την Αλίντα Κανάκη: ΚΡΙΟΣ Μην επιμένετε στις...

«12ος: ΠΑΡΩΝ» / Εισιτήρια διαρκείας Ομόνοιας

«12ος: ΠΑΡΩΝ» / Εισιτήρια διαρκείας Ομόνοιας

Survivor Tελικός: Αυτός είναι ο μεγάλος νικητής που κέρδισε το έπαθλο των 100.000 ευρώ! (Βίντεο)

Αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των 100.000 ευρώ! Απόψε βράδυ Τετάρτης 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός του πέμπτου κύκλου του ριάλιτι επιβίωσης στο άλσος Βεΐκου...

MC MEDIA NETWORK

Πήγε Πλάτρες ο Γιάγκα

Στις προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται ο Ραντζέλο Γιάγκα. Ο επιθετικός του Απόλλωνα βρίσκεται στις Πλάτρες και ξεκίνησε κανονικά προετοιμασία καθώς είναι ελεύθερος από...

Τα ζώδια σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Τα ζώδια της ημέρας Διάβασε το ωροσκόπιο σου και μάθε πως σε επηρεάζουν τα άστρα σήμερα. Αναλυτικές ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια από την Αλίντα Κανάκη: ΚΡΙΟΣ Μην επιμένετε στις...

«12ος: ΠΑΡΩΝ» / Εισιτήρια διαρκείας Ομόνοιας

«12ος: ΠΑΡΩΝ» / Εισιτήρια διαρκείας Ομόνοιας

Survivor Tελικός: Αυτός είναι ο μεγάλος νικητής που κέρδισε το έπαθλο των 100.000 ευρώ! (Βίντεο)

Αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των 100.000 ευρώ! Απόψε βράδυ Τετάρτης 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός του πέμπτου κύκλου του ριάλιτι επιβίωσης στο άλσος Βεΐκου...

Lifestyle

Lifestyle

«12ος: ΠΑΡΩΝ» / Εισιτήρια διαρκείας Ομόνοιας

«12ος: ΠΑΡΩΝ» / Εισιτήρια διαρκείας Ομόνοιας

Πήγε Πλάτρες ο Γιάγκα

Στις προπονήσεις με την υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται ο Ραντζέλο Γιάγκα. Ο επιθετικός του Απόλλωνα βρίσκεται στις Πλάτρες και ξεκίνησε κανονικά προετοιμασία καθώς είναι ελεύθερος από...

Σάσα Μπάστα για Θέμη Αδαμαντίδη: Είναι ο πιο ήσυχος και ο πιο ήρεμος άνθρωπος που έχω γνωρίσει

Νέες δηλώσεις για την υπόθεση του Θέμη Αδαμαντίδη έκανε στις κάμερες ψυχαγωγικών εκπομπών η Σάσα Μπάστα

Τα ζώδια σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Τα ζώδια της ημέρας Διάβασε το ωροσκόπιο σου και μάθε πως σε επηρεάζουν τα άστρα σήμερα. Αναλυτικές ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια από την Αλίντα Κανάκη: ΚΡΙΟΣ Μην επιμένετε στις...

Advertorials