MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το 10χρονο έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά σε βιβλίο

Advertisement

Sponsored by exness

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, παρουσίασαν χθές στη νεκρή ζώνη τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Επιτροπής, στο οποίο παρουσιάζει την εργασία 10 χρόνων για διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί.

Advertisement

Μιλώντας εκ μέρους του Ε/κ εκπροσώπου στην Επιτροπή, Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος δεν παρέστη για λόγους υγείας, ο Γλαύκος Κωνσταντινίδης είπε ότι το βιβλίο αντικατοπτρίζει την εργασία που έχει επιτελεστεί, με 50 έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ενώ 10 βρίσκονται στα σκαριά.

Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση της Τεχνικής Επιτροπής να συνεχίσει να οικοδομεί την εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή λειτουργεί με μία φωνή και τώρα ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τα εμπόδια.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Επιτροπής έχουν επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της Κύπρου και έχουν αναληφθεί όλα τα είδη των έργων. Ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι η επιτροπή λειτουργεί με βάση ένα μοντέλο και τα συστατικά του είναι απλά, κοινό όραμα για την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο για την Κύπρο και επίσης δέσμευση για την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Αλί Τουνσάι υπενθύμισε ότι το «μεγάλο ταξίδι» ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Δεν ήταν εύκολο, είπε, να φθάσουμε εδώ  που είμαστε σήμερα, προσθέτοντας ότι «μάθαμε να δουλεύουμε μαζί δημιουργώντας ένα περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης μετά από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία».

Ευχαρίστησε το UNDP για τη τεχνική του στήριξη, καθώς και την ΕΕ για την οικονομική στήριξη όπως επίσης το ίδρυμα ΕΦΚΑΒ και την Εκκλησία της Κύπρου για την οικονομική συνεισφορά τους.

Η πολιτιστική κληρονομιά και οι πολιτισμικές διαφορές δεν θα έπρεπε να είναι πλέον παράγοντες που προκαλούν συγκρούσεις αλλά να συμβάλλουν στη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία των Τ/κ, Ε/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και άλλων.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει καταστεί μια πλατφόρμα για συνεργασία, σημειώνοντας ότι όσο περισσότερο εργαζόμαστε μαζί, τόσο περισσότερα καλά πράγματα μπορούμε να πετύχουμε. «Μέσα από το έργο μας, δεν αποκαθιστούμε απλώς μνημεία αλλά παράλληλα οικοδομούμε πνεύμα εμπιστοσύνης και κουλτούρας ειρήνης μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ, που τόση ανάγκη έχουν», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και ότι τρέχει ενάντια στον χρόνο για να σώσει τα μνημεία που δεν μπορούν να περιμένουν τη λύση του Κυπριακού. Θα ήθελα να τονίσω ότι η βιώσιμη και αειφόρος προστασία των μνημείων αυτού του νησιού θα υπάρξει μόνο με τη συνολική λύση του Κυπριακού, είπε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος SRSS.05 στην Κομισιόν, Kjartan Bjornsson είπε ότι όλες οι επιτυχίες της Τεχνικής Επιτροπής καταγράφονται στην έκδοση, η οποία παρουσιάζει εικόνες της εξαίρετης δουλειάς της.

Είπε ότι το έργο της δεν είναι μόνο τα έργα αλλά το γεγονός ότι «πέτυχε τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων, ότι κατάφεραν να μοιραστούν ένα κοινό όραμα και να πετύχουν στόχους.» Αυτό, συνέχισε, δεν ήταν εύκολο, και απαιτήθηκαν πολλές προσπάθειες. Όμως είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι τόσο Ε/κ όσο και Τ/κ μπορούν να εργαστούν μαζί, να συμφωνήσουν πάνω σε ευαίσθητα θέματα και να φέρουν αποτέλεσμα.

Είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ανακοινώνοντας ότι το 2019 θα υπογραφεί νέα σύμβαση, ενώ τέσσερα έργα είναι σε εξέλιξη και άλλα πέντε βρίσκονται στο στάδιο των προσφορών ενώ 10 είναι σε πορεία ανάπτυξης.

Ο κ. Bjornsson πρόσθεσε ότι η Επιτροπή και η ΕΕ θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των μνημείων, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως αυτά, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη δημιουργία λογισμικού ώστε να καταστεί δυνατή η εικονική επίσκεψη για κάθε Κύπριο ώστε να απολαμβάνει την πολιτιστική κληρονομιά από το σχολείο ή από το σπίτι.

Τέλος, η Τιτζιάνα Ζενάρο, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Προγράμματος Κύπρου στο UNDP, είπε ότι περίπου 20 εκατ. Ευρώ επενδύθηκαν για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί, 14,7 εκ. από την ΕΕ, 2,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα από το ΕΦΚΑΒ και την Εκκλησία της Κύπρου και 150 χιλιάδες από άλλους χορηγούς.

Η έκδοση είναι η δεύτερη στη σειρά, με 80 σελίδες και περιλαμβάνει φωτογραφίες και ιστορίες από 31 τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο το νησί, περιλαμβανομένων ορθόδοξων, μαρωνίτικων και αρμένικων εκκλησιών, τζαμιών και μιναρέδων, χαμάμ, υδραγωγεία και υδρόμυλους, που αποκαταστάθηκαν με τη στήριξη της ΕΕ.

Σημείωσε ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει αφού υλοποιεί τη στρατηγική της Τεχνικής Επιτροπής, ενώ είπε ότι τα έργα έφεραν κοντά εκατοντάδες Ε/κ και Τ/κ, καθώς και φοιτητές από τις δύο κοινότητες και αποτελεί απτό παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτιστική κληρονομιά για την ενίσχυση της κοινής ταυτότητας και τη συμβολή στην ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network