MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πραγματοποιείται στη Λεμεσό το World Fuel Summit XII 

Advertisement

Sponsored by exness

Στις προκλήσεις εφαρμογής του κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για καύσιμα με μειωμένη περιεκτικότητα θείου στα πλοία, από το 2020, επικεντρώνεται το διεθνές συνέδριο World Fuel Summit XII, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό.

Advertisement

Το τριήμερο συνέδριο, που φιλοξενεί η Αρχή Ηλεκτρισμού και που άρχισε την Πέμπτη με περιοδεία των συνέδρων στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, συνεχίστηκε χθές σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, με χαιρετισμούς να απευθύνουν η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσος, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης και η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Έμιλη Γιολίτη.

Η εφαρμογή του κανονισμού ΙΜΟ 2020 για μείωση της εκπομπής θείου στα πλοία, από 3,5% σε 0,5%, είναι ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί ολόκληρη την ναυτιλιακή κοινότητα, ανέφερε σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρας μας είναι μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού από το 1987, είπε πως “η Κύπρος λαμβάνει μέρος σε όλες αυτές τις συζητήσεις με το αίσθημα της ευθύνης, για να εξυπηρετήσουμε σωστά όλους τους πλοιοκτήτες και τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο”.

“Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μπαίνει σε εφαρμογή ένας κανονισμός που αφορά τη μείωση της περιεκτικότητας των καυσίμων σε θειο και επομένως, τα πλοία θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μην εκπέμπουν ρύπους πέραν του 0,5%, που θα είναι και το επιτρεπτό όριο”, συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, “μπαίνουμε και στο στάδιο του σχεδιασμού μιας άλλης στρατηγικής που αφορά τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, κατά 70% το οποίο είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα και αυτή η στρατηγική θα εφαρμοστεί σε δυο στάδιο, το 2030 σε πρώτη φάση και μετά το 2050”.

Τα θέματα αυτά προκαλούν ανησυχία και απασχολούν τη “δύσκολη αγορά της ναυτιλίας”, είπε η κ.Πηλείδου, προσθέτοντας πως “από τη μια αφορά το περιβάλλον και από την άλλη τη βιωσιμότητα των εταιρειών, γιατί το κόστος να τοποθετήσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό ή να χρησιμοποιείς τα συμβατά καύσιμα είναι μεγάλο”.

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε πως το  Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ως ρυθμιστής, θα ελέγχει τα πλοία που θα έρχονται στην Κύπρο σε σχέση με το καύσιμο που χρησιμοποιούν και υπέδειξε ότι “έχουμε μια τεράστια ευθύνη τόσο στη διασφάλιση ότι ο κανονισμός θα εφαρμόζεται σωστά, αλλά και την ευθύνη να εκφράζουμε ανησυχίες και να βεβαιωνόμαστε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού είναι οι σωστές, τόσο όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας της βιομηχανίας”.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Έμιλη Γιολίτη, ανέφερε πως η Αρχή φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή φορά αυτό το σημαντικό συνέδριο, “φέρνοντας μαζί τους μεγάλους διεθνείς παίκτες στα παγκόσμια καύσιμα, για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών”.

“Εμείς ως ΑΗΚ εξαρτόμαστε εξολοκλήρου για την παραγωγή ηλεκτρισμού ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στην πράσινη ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η έλευση του φυσικού αερίου, αποτελούν άμεσες προτεραιότητες μας”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως η Αρχή παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τους κανονισμούς και οδηγίες για τις μειώσεις των ρύπων και την περιεκτικότητα σε θείο “και εφαρμόζουμε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε με τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις”.

Στις προκλήσεις που η Κύπρος αντιμετωπίζει λόγω της εξάρτησης της από το πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στις προσπάθειες που γίνονται για να επιτευχθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί στόχοι για μείωση των εκπομπών ρύπων, αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσος.

Από την πλευρά του, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της Λεμεσού κυρίως ως επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κέντρο.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με ξενάγηση των συνέδρων σε χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network