MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μνημόνιο συναντίληψης για οργάνωση και αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών υπέγραψαν Y.Παιδείας και ΤΕΠΑΚ

Advertisement

Sponsored by exness

Μνημόνιο συναντίληψης για οργάνωση και αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών, υπέγραψαν το πρωί Υπουργείο Παιδείας και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η βιβλιοθήκη του οποίου ανέλαβε το συντονισμό για τη μηχανογράφηση, καταγραφή και κωδικοποίηση του βιβλιογραφικού υλικού των σχολείων μας, με ένα ενοποιημένο σύστημα καταλόγου.

Advertisement

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για παρουσίαση του έργου “Οργάνωση και Αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών”.

Όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του ο κ.Χαμπιαούρης, με τη δημιουργία του ενιαίου καταλόγου σχολικών βιβλιοθηκών επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υλικού ενώ ενδυναμώνονται οι ήδη υφιστάμενες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μαθητή και παιδαγωγού.

“Πλέον το υλικό κάθε σχολικής βιβλιοθήκης δεν περιορίζεται στους χώρους της σχολικής μονάδας, αλλά αποτελεί βασική πληροφοριακή πηγή, προσβάσιμη σε κάθε χρήστη, μέσω ενός κοινού σημείου πρόσβασης, με δυνατότητα ενιαίας και ταυτόχρονης αναζήτησης σε ένα σύνολο επιστημονικών πηγών πληροφόρησης, από διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες”, συμπλήρωσε.

Μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται, συνέχισε, όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες δημιουργούνται ως ξεχωριστή οντότητα μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα διαδανεισμού υλικού μεταξύ τους και αναζήτησης υλικού σε βάσεις δεδομένων άλλης σχολικής μονάδας.

Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο Υπουργός Παιδείας, δημιουργείται μια σταθερή δυναμική ως προς τη δικτύωση κάθε σχολικής βιβλιοθήκης, σε ένα περιβάλλον ανοικτής πρόσβασης στο σύνολο των βιβλιογραφικών πηγών που απορρέουν από κάθε σχολική μονάδα, με σημαντικά οφέλη στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης γενικότερα.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης επανέλαβε τη στήριξη του Υπουργείου του σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και τη βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ για τη συνεργασία προς ολοκλήρωση του έργου.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός, είπε πως το φιλόδοξο αυτό έργο στοχεύει να οργανώσει και να προσαρμόσει τις δυνατότητες των σχολικών βιβλιοθηκών στις αυξανόμενες απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, επεκτείνοντας τον συμβατικό τους ρόλο.

Υπέδειξε δε ότι είναι καίριας σημασίας να υπάρχει μηχανογραφημένο, καταγεγραμμένο και κωδικοποιημένο το βιβλιογραφικό υλικό των σχολείων μας, με ένα ενοποιημένο σύστημα καταλόγου, και είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν άνθρωποι ώστε να επικαιροποιήσουν την τεχνογνωσία τους για βιβλιοθηκονομία.

Φιλοδοξία, συμπλήρωσε, είναι το έργο σε πρώτη φάση να υλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως με την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, το έργο θα επεκταθεί και σε άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο Ανδρέας Αναγιωτός ανέφερε ακόμη ότι από χθες έχει λειτουργήσει κανονικά και η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, της οποίας την ανακαίνιση και καταγραφή του υλικού είχε αναλάβει το ΤΕΠΑΚ, ενώ πρόσθεσε ότι τα εγκαίνια της θα τελεστούν στις 10 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Πανίκος Φιλίππου, είπε πως η ολοκλήρωση του έργου θα αποφέρει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη για την Παιδεία του τόπου μας, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΤΕΠΑΚ  θα εξακολουθήσει να πρωτοπορεί στους τομείς των Επιστημών και του Πολιτισμού και θα κρατήσει ανοικτές τις πόρτες του για συνέργειες που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας.

Συγχαίροντας τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου για την πρωτοβουλία, καθώς και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και τη Διεύθυνση Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, για τη συνολική υποστήριξη, ο κ.Φιλίππου τόνισε πως “ως δημόσιο Πανεπιστήμιο με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, θεωρούμε χρέος μας να έχουμε πάντα στραμμένο το βλέμμα στα παιδιά μας”.

Όπως εξάλλου αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του έργου, αυτό βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, αφού  έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με την ένταξη στον ενιαίο κατάλογο των εγγραφών της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης, της Κυπριακής Βιβλιογραφίας του Λυκείου Κολοσσίου, μέρος της συλλογής του Λυκείου Κύκκου Β’, ενώ έχει αρχίσει ήδη η επεξεργασία των συλλογών του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, Αγίου Σπυρίδωνα,  καθώς επίσης και του Γυμνασίου Ακροπόλεως.

Επιπλέον, αρκετά σχολεία έχουν έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξης του έργου για τη συμμετοχή τους στην όλη προσπάθεια και στόχος είναι να ενταχθούν και να οργανωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες σχολικές βιβλιοθήκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια το έργο φιλοδοξεί να επεκταθεί και να καλύψει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network