MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στην προσπάθεια για να καταστεί η Λεμεσός μια Υγιής Πόλη

Advertisement

Sponsored by exness

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετέχει, από κοινού με τον Δήμο της Λεμεσού και το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια για να ενταχθεί η Λεμεσός στο «Δίκτυο Υγειών Πόλεων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο «Δίκτυο Υγειών Πόλεων» συμμετέχουν πόλεις που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη σχετική πιστοποίηση και οι οποίες θέτουν την υγεία στο επίκεντρο της πολιτικής, του σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεών τους, με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και καινοτόμων δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και δραστηριοτήτων μιας πόλης.

Advertisement

Για την επίτευξη αυτού του στόχου που θα προσεγγίσει ολιστικά την υγεία, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, του Δημάρχου της Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη και της Συντονίστριας του Δικτύου «Υγιείς Πόλεις» του Υπουργείου Υγείας, κας Χρυστάλλας Καϊάφα.

Οι συμμετέχοντας στη συνάντηση συμφώνησαν επί των κοινών βασικών αρχών που θα διέπουν τη μεταξύ τους συνεργασία και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα και θέληση προκειμένου να καταστεί η Λεμεσός η πρώτη πόλη της Κύπρου που θα ενταχθεί στο εν λόγω Δίκτυο.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Ζαφείρης, αναφέρθηκε στην στοχοπροσήλωση του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη και προώθηση δράσεων με επίκεντρο τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα στη κοινή αυτή προσπάθειας που ξεκινά η πόλη της Λεμεσού, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ο Πρύτανης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υφιστάμενη αγαστή και παραγωγική συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Δήμο της Λεμεσού, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το ΤΕΠΑΚ αποτελεί πλούσια πηγή άντλησης επιστημονικής γνώσης για μια σειρά από θέματα, όπως είναι και το θέμα της υγείας.  Υπάρχει ήδη, πρόσθεσε, πλούσιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο από τις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου που έχουν ως αντικείμενο τους την υγεία, όπως είναι η Σχολή Επιστημών Υγείας στην οποία ανήκει το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII), το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης ως επίσης το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, το οποίο ήδη συνεργάζεται μαζί με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του Δήμου όπως προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία ένταξης της Λεμεσού

στο «Δίκτυο Υγειών Πόλεων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την υποβολή της σχετικής αίτησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία, μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν, συντεταγμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, συστήματα προαγωγής της δημόσιας υγείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η Λεμεσός προωθεί, μέσω αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, μια νέα φιλοσοφία που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μια σειρά από δράσεις που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της σωματικής, πνευματικής, κοινωνικής και ψυχικής ευεξίας των δημοτών, με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, τον διοικητικό, εκτελεστικό, ρόλο του όλου εγχειρήματος θα τον έχει ο Δήμος Λεμεσού, υπό την επιστημονική στήριξη και καθοδήγηση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα έχει τον συμβουλευτικό και συντονιστικό ρόλο της προσπάθειας.

Αποφασίστηκε, επίσης, η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη και η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Δήμου Λεμεσού, ακαδημαϊκούς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την χαρτογράφηση του προφίλ υγείας της Λεμεσού, στη βάση του οποίου θα καθοριστούν οι τομείς δράσης και οι προτεραιότητες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ Νίκος Μίτλεττον, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) Άντρη Παναγιώτου, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Μάρλεν Βάσκες, ο Προϊστάμενος Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Δημήτρης Θεοτή και ο Δημοτικός Γραμματέας Χρίστος Ευσταθιάδης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network