MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η ζωή μας «παρέα» με τα απορρίμματα…

Advertisement

Sponsored by exness

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα είναι η ζωή της επόμενης γενιάς, εάν συνεχίσουμε να μολύνουμε τον πλανήτη μας με τόσα σκουπίδια;

Η δική μας επιβίωση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος με απορρίμματα. Μπορείτε λοιπόν, να φανταστείτε τον τρόπο ζωής των παιδιών μας σε 50 χρόνια από σήμερα και να καταλάβετε ότι οι τωρινές συνήθειές μας θα επιφέρουν τρομερά αρνητικές συνέπειες στην επόμενη γενιά!

Advertisement

Πολλοί συνάνθρωποί μας αδιαφορούν για το γεγονός ότι ο πλανήτης μας αργοπεθαίνει από τη συσσώρευση απορριμμάτων, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, διότι αμελούμε να προστατέψουμε την κληρονομιά μας, την οποία πρέπει να περάσουμε στους απογόνους μας άθικτη. Δυστυχώς όμως, έχουμε χειροτερέψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας, κάτι που πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα και να προσπαθήσουμε να  διορθώσουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Ένας πλανήτης… χωματερή!

Το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κύπρο

Η πλειοψηφία των Κυπρίων συνεχίζει αυτήν την απερίσκεπτη και καταστροφική στάση προς το περιβάλλον, ρίχνοντας τα απορρίμματα της οπουδήποτε εκτός από τους υπάρχοντες κάδους, επειδή απλούστατα δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, οπότε ακολουθεί τις παλιές ιδέες και πεποιθήσεις, οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν αρκετά επιβλαβείς.

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αντικειμένων που θεωρούνται «άχρηστα» και καταλήγουν είτε στον δρόμο και τη φύση, μολύνοντας τη Γη, είτε στους κάδους άχρηστων υλικών, καταλήγοντας στις χωματερές του νησιού. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό νησί, το οποίο έχει τεράστιες χωματερές  με τόνους απορριμμάτων σ΄αυτές. Κάποια από τα σκουπίδια αυτά λοιπόν, θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε χρήσιμα υλικά, ούτως ώστε να μην καταλήγουν ποτέ στις χωματερές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η Κύπρος μετονομάζεται σε «χωματερή του μέλλοντος»

Με βάση τη συνέντευξη της κ. Αναστασίας Κοραή, προέδρου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης», επιβεβαιώνονται όλα όσα έχουν ειπωθεί και μάλιστα μπορείτε να σχηματίσετε και μια δική σας άποψη για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η κ. Κοραή τόνισε τη σημασία των εκστρατειών εθελοντισμού για τον καθαρισμό του τόπου μας και την υιοθέτηση οικολογικών συνηθειών, οι οποίες πρόκειται να βοηθήσουν στην απάμβλυνση του προβλήματος των αποβλήτων. Επίσης, ονόμασε μερικούς από τους παράγοντες που ευθύνονται για το πρόβλημα, όπως είναι: η αχρείαστη και υπερβολική χρήση προϊόντων μιας χρήσης, η κακή διαχείριση των αποβλήτων, η οποία επιφέρει την αύξηση και όχι τη μείωσή τους. Ακόμη, ένας σοβαρότατος παράγοντας είναι η απουσία κινήτρων και αντικινήτρων από την κυβέρνηση, που αφορούν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τα μέτρα μείωσης κ.ά. Τέλος, η προσωπική ευθύνη που έχουμε στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε βαρύτητα και να καταλάβουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και τρόπο σκέψης, για να αποφύγουμε τα χειρότερα φροντίζοντας καλύτερα τη Γη μας .

Η ρύπανση του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο

Αρχικά, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει σε έκθεση τη, την ιλιγγιώδη αύξηση των απορριμμάτων και των αποβλήτων σε όλη την υφήλιο, η οποία  εγείρει μιαν επιπρόσθετη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον, ενώ ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι ήδη αρκετά μεγάλος, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, η ειδικός για την αστική ανάπτυξη στην Παγκόσμια Τράπεζα, Σίλπα Κάζα, παρατήρησε ότι «η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων έχει οικονομική λογική», υπογραμμίζοντας ότι θα είναι πολύ πιο δαπανηρό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για την υγεία και για το περιβάλλον από το να βρεθούν λύσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Συνεπώς,εάν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως, ο όγκος των σκουπιδιών σε παγκόσμια κλίμακα θα αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, φθάνοντας τα 3,4 δισεκατομμύρια τόνους, από 2,01 δισεκ. τόνους το 2016, τονίζει ο θεσμός της Ουάσινγκτον.

Ο κόσμος παράγει πάνω από δύο δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι φυσικά το πλαστικό. Μόνο το 2018 οι ΗΠΑ «ξεφορτώθηκαν» 68.000 κοντέινερ με πλαστικά απορρίμματα εξάγοντας έτσι 961,600 τόνους. Δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας η Ιαπωνία με 891.700 τόνους και ακολουθούν Γερμανία (733,800) και Βρετανία (548,300).

Χωματερή στις Η.Π.Α: Πνίγονται στο πλαστικό…

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την κακή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, κάτι εξαιρετικά προβληματικό καθώς αυτό το υλικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, μολύνοντας οικοσυστήματα για εκατοντάδες χρόνια. Το πλαστικό, όχι μόνο δεν ανακυκλώνεται καθόλου στις τριτοκοσμικές χώρες, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο ανακυκλώνεται περίπου μόνο το 40%, γεγονός που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που χρειάζονται άμεσα επίλυση. Άλλος ένας βασικός λόγος, που πρέπει να βιαστούμε και να ενωθούμε γι’ αυτό το ζήτημα είναι η μακροπρόθεσμη  αποσύνθεση του συγκεκριμένου υλικού, η οποία επιφέρει τρομερές συνέπειες στο περιβάλλον, τόσο κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης, όσο και σε μεταγενέστερα στάδια.

Η κακή διαχείριση των σκουπιδιών βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κάτι που προστίθεται στο πρόβλημα του κλίματος, γι’αυτό και η  Παγκόσμια Τράπεζα συνιστά μεταξύ άλλων να προσφερθεί χρηματοδότηση στις χώρες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, για να αναπτύξουν δημόσια συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης ειδών από πλαστικό, να μειωθούν τα διατροφικά σκουπίδια και να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Ευτυχώς όμως για εμάς, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καλυτερεύσουμε την περιβαλλοντική κατάσταση της υφηλίου. Αρχικά, κάνοντας ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, αποτρέπουμε την υπερβολική συλλογή απορριμμάτων στις χωματερές. Επίσης, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών τους δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουν τις βλαβερές συνήθειές τους. Τέλος, η επιβολή νόμων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να θεωρηθεί ένας εξίσου σημαντικός τρόπος για τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης.

Συμπερασματικά, όλοι εμείς έχουμε μερίδιο ευθύνης για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας, γι΄αυτό και πρέπει ο καθένας μας ξεχωριστά να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών ζωής, καθώς και την προετοιμασία και ενημέρωση του υπόλοιπου κόσμου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γη. Το σημαντικότερο όλων είναι να καταλάβουμε τα λάθη μας, να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να αντιληφθούμε ότι οι πράξεις μας πολλές φορές έχουν αρνητικές συνέπειες. Για να αποφύγουμε λοιπόν, την κατάρρευση και ολική καταστροφή της Γης, του σπιτιού μας, ας βάλουμε όλοι ανεξαιρέτως το λιθαράκι μας ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο!

Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον

Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κ. Πολεμιδιών

Σοφία Κλεοβούλου

Η ζωή μας «παρέα» με τα απορρίμματα…

Ρύπανση, Απορρίμματα, Πλανήτης, Τοπική κοινωνία, απάμβλυνση του προβλήματος των αποβλήτων

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network