MC MEDIA NETWORK

October 25, 2021 Monday 23:23:53

Εγγραφή στο
Newsletter

Πήρε θέση ο παραδοσιακός βρακάς για τα 60χρονα της Γιορτής του Κρασιού! Χωρίς περίπτερα αλλά… με εκδηλώσεις και μέτρα (pics)

Γιορτή του Κρασιού 2021 – Εορτασμοί για τα 60 χρόνια ιστορίας και διοργάνωσης

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Με κάθε λαμπρότητα ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη Γιορτή του Κρασιού που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια ιστορίας της. Η γιορτή η οποία έχει διαφοροποιηθεί με κάποιους επιβαλλόμενους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, θα περιέχει πλούσιο πρόγραμμα ενώ παράλληλα θα κρατήσει την παραδοσιακή της ταυτότητα και τον σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο παραδοσιακός μας Βρακάς τοποθετήθηκε στη θέση του και προσκαλεί το κόσμο να απολαύσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσης μας.

Ο Δημόσιος Κήπος της πόλης μας θα φιλοξενήσει για 8 ημέρες τη μεγάλη λαϊκή γιορτή, από τις 9 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2021. Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 8.00μ.μ. η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας , κ. Νατάσα Πηλείδου.

«Μαζί μας και φέτος οι διαχρονικοί μας συνεργάτες, τα τέσσερα οινοποιεία της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου (ΣΟΚ), τα Κουμανδαροχώρια μας,  ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου Τμήμα Λεμεσού, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Γελοιογράφων ΓΕΛΑ, το Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν, και το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών του Δήμου μας«», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος Λεμεσού.

Για πρώτη φορά διοργανώνεται μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας από τις αρχές του 70 μέχρι σήμερα, του φωτορεπόρτερ Κυριάκου Ανδρέου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση της φετινής Γιορτής του Κρασιού, πάρθηκε μετά από αξιολόγηση όλων των δεδομένων:

 1. Την ανάγκη των συμπολιτών μας, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης, να χαρεί και να ψυχαγωγηθεί μετά από τη δίχρονη σχεδόν δοκιμασία της πανδημίας, μιας γιορτής που αντλεί περηφάνεια από το παρελθόν του τόπου μας και στέλνει μηνύματα πίστης και αισιοδοξίας για το μέλλον μας.
 2. Την δυνατότητα της Γιορτής να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, σε μια εποχή που η Κύπρος το έχει απόλυτη ανάγκη, και ιδιαίτερα το μήνα Οκτώβριο.
 3. Το γεγονός ότι φέτος κλείνουν 60 χρόνια ιστορίας της Γιορτής του Κρασιού, γεγονός που του αρμόζει να γιορταστεί με κάθε λαμπρότητα.
 4. Την συνεισφορά της Γιορτής του Κρασιού στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
 5. Τη ικανή θέση του Δήμου να επιβάλει και να επιτηρήσει όλα τα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία μέτρα. 

Η Γιορτή συνεχίζει από το 2017 την αναβάθμιση των εκδηλώσεων της, με την εισαγωγή νέων στοιχείων αλλά και με την βελτίωση των παραδοσιακών στοιχείων της γιορτής, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς αισθητικής και υποδομών.

Κατά τη διάρκεια των 8 ημερών της γιορτής, θα παρακολουθήσουμε:

 1. Εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας»
 2. Αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλείς παραστάσεις όπου δεκάδες καλλιτέχνες, συγκροτήματα και ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα θα ψυχαγωγούν τον κόσμο κάθε βράδυ. Στην τελετή έναρξης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τα χορευτικά συγκροτήματα που θα λάβουν μέρος στο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ που θα αρχίσει την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και θα τελειώσει την μέρα έναρξης της Γιορτής του Κρασιού.
 3. Όλες οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 7.30μ.μ ώστε ο κόσμος να έχει στη διάθεση του το χρόνο να επισκεφθεί και να διασκεδάσει στα 4 υπαίθρια εστιατόρια στα οποία θα υπάρχει ξεχωριστή λαϊκή μουσική στο καθένα, σε προσιτές τιμές τηρώντας τα υψηλά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής.
 4. Θα υπάρχει περίπτερο όπου τα οινοποιεία  θα πωλούν εμφιαλωμένο κρασί σε ειδικές τιμές και περίπτερο όπου θα πωλείται εμφιαλωμένη κουμανδαρία από τα κουμανδαροχώρια μας.
 5. Εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας και διαλέξεις αναφορικά με την οινοπαραγωγή.
 6. Ο Δημόσιος Κήπος θα φωτιστεί καλλιτεχνικά και θα διακοσμηθεί θεατρικά.  Μια μεγάλη οθόνη διαστάσεων 3μ x 5μ θα στηθεί απέναντι από το βρακά για να παρουσιάζει εικόνες και βίντεο από την 60χρονη πορεία της Γιορτής του Κρασιού
 7. Φέτος η Γιορτή του Κρασιού διευρύνεται και στα κρασοχώρια της επαρχίας μας. Θα πραγματοποιηθούν την πρώτη και την τελευταία Κυριακή δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη στις 10/10 νωρίς το απόγευμα στο παραδοσιακό κρασοχώρι Άρσος και η δεύτερη στις 17/10 στο κουμανδαροχώρι Δωρός. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί την γνήσια φιλοξενία των χωριών μας με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, κρασί, εδέσματα, παλουζέ και σιουσιούκο.
 8. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν παραστάσεις καραγκιόζη και εκθέσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.
 9. Με την ευκαιρία των 60 χρόνων, θα πωλούνται συλλεκτικά ποτήρια της Γιορτής του Κρασιού.

Τα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν κατά τη διάρκεια της Γιορτής και στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών του Υπουργείου Υγείας είναι:

 1. Η είσοδος στο Δημόσιο Κήπο θα επιτρέπεται με την προσκόμιση Safe Pass, όπως προνοείται στον κανονισμό αρ. 82 του διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 3.9.21.
 2. Για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», θα ισχύουν τα μέτρα για δυνατότητα παρακολούθησης πέραν των 350 θεατών που στο παρόν στάδιο απαιτούν είσοδο μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
 3. Στο χώρο του Δημόσιου Κήπου θα λειτουργούν 4 μεγάλα υπαίθρια εστιατόρια, η λειτουργία των οποίων θα διέπεται από τους κανονισμούς και τα ισχύοντα διατάγματα.
 4. Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα πρόσωπα 12 ετών και άνω που θα διακινούνται στο Δημόσιο Κήπο, σύμφωνα με το κανονισμό 49 του διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 3.9.2021.

Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για έφηβους/παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 18 ετών. Το εισιτήριο εισόδου εξασφαλίζει ελεύθερη είσοδο και στις παραστάσεις του Κηποθέατρου (με την προϋπόθεση όπως ισχύει στην παράγραφο 2) καθώς και έκπτωση σε όλα τα εμφιαλωμένα μπουκάλια. 

Το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το πρόγραμμα και όλα τα νέα της Γιορτής μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου www.limassolmunicipal.com.cy καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο λογαριασμό του Facebook @LimassolWineFestival. 

Ο Δήμος Λεμεσού ευχαριστεί θερμά το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη διαχρονική του στήριξη και συμβολή στην διοργάνωση της Γιορτή του Κρασιού. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γιορτή του Κρασιού 2021

9 Οκτωβρίου – 16 Οκτωβρίου

Σάββατο Έναρξη 9/10/2021, 8.00μ.μ. 

Η Λεμεσός γιορτάζει και σας προσκαλεί στην έναρξη για τα 60 χρόνια της Γιορτής του Κρασιού.

Έξι συνολικά τραγουδιστές και τραγουδίστριες από τον χώρο του λυρικού τραγουδιού, της όπερας και του μουσικού θεάτρου, θα μας γυρίσουν πίσω στον χρόνο με ένα 20-λέπτο πρόγραμμα, εναρκτήριας διάθεσης, με τραγούδια από την εποχή του παλιού και νοσταλγικού ρεπερτορίου.

Συνδυάζοντας την παλιά εποχή, μέσα από τη διάθεση και τις ερμηνείες 6 εξαίρετων καλλιτεχνών, θα σηματοδοτήσουν τα 60 χρόνια της Γιορτής του Κρασιού και θα ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον…

Συμμετέχουν οι πιο κάτω καλλιτέχνες:

Μάριος Ανδρέου τενόρος

Άντης Αροδίτης τενόρος

Σάββας Ποταμίτης βαρύτονος

Στέλιος Γεωργίου τενόρος

Μαρίζα Αναστασιάδου σοπράνο

Ριάνα Αθανασίου τραγουδίστρια

Η βραδιά της έναρξης ολοκληρώνεται με την ένταξη των συγκροτημάτων του Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών σηματοδοτώντας την λήξη του πιο πάνω φεστιβάλ και ταυτόχρονα την έναρξη της Γιορτής του Κρασιού.

Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», 7.30μ.μ.

Κυριακή 10/10/2021 7.30μ.μ.

 • Πρόγραμμα αφιέρωμα στους Στέλιο Καζαντζίδη και Δημήτρη Μητροπάνο με το Δημήτρη Μπάση και 9μελης ορχήστρα.

Δευτέρα 11/10/2021 7.30μ.μ.

 • Η ομάδα κανταδόροι Γιωργαλλέτου σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα τραγούδια του κρασιού και του γλεντιού «Της Κύπρου το γλυκό κρασί».
 • Η θεατρική ομάδα το «Το Παρασκήνιο» παρουσιάζει την κωμωδία «Οι Πανωχωρίτισσες 2» του Γιώργου Θεοδοσίου. Πρωταγωνιστούν : Ξένιος Ξενοφώντος, Ντόρις Κυριακίδου, Λουκάς Χάματσος, Ειρήνη Μυλωνά, Νεοπτόλαιμος Νεοπτολαίμου, Αντρούλλα Αγαθαγγέλου.

Τρίτη 12/10/2021 7.30μ.μ.

 • Ο Χορευτικός, Πολιτιστικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος» στην παράσταση «Στους λαϊκούς δρόμους του κρασιού», μια μουσικοχορευτική πανδαισία  από καντάδες με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με την συμμετοχή του Πάμπη Τσέρτου της Σοφίας Παπάζογλου και του Πέτρου Κουλουμή.

Τετάρτη 13/10/2021 7.30μ.μ.

 • Συναυλία «Πίννε κρασίν να σιεις ζωήν» με το Μιχάλη Βιολάρη και τη  συμμέτοχή της Χριστιάνας Παύλου, με τραγούδια από την παράδοση αλλά και το σπουδαίο ρεπερτόριο του Μιχάλη Βιολάρη που τόσο αγαπήσαμε, με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος του Άδμητου Πιτσιλλίδη.

Πέμπτη 14/10/2021 7.30μ.μ.

 • Το Θέατρο «Γέλιου» παρουσιάζει την κυπριακή κωμωδία «Ώσπου πάμεν πελλανισκουμέν» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κώστα Σχοινιού με την Όλγα Ποταμίτου. 

Παρασκευή 15/10/2021 7.30μ.μ.

 • Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει την παράσταση «Του Κρασιού και του Γλεντιού» με μαντινάδες και τσιαττίσματα από την Κύπρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μουσικοχορευτικό ταξίδι στις τοπικές παραδόσεις της Ρόδου, της Κάσου της Κάρπαθου της Κρήτης και φυσικά της Κύπρου με το Μουσικό Σχήμα Γιάννη Κλαδάκη από τη Ρόδο, το Μουσικό σχήμα «Κρηταίοι»  και με κύπριους μουσικούς και ερμηνευτές.

Σάββατο 16/10/2021 7.30μ.μ.

 • Λήξη με συναυλία της δημοφιλούς τραγουδίστρια Κωνσταντίνας.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Παιδότοπος στον χώρο πίσω από τον Βρακά  7.30 μ.μ.

Κυριακή 10/10/2021

Τετάρτη 13/10/2021

Παρασκευή 15/10/2021

Σάββατο 16/10/2021  

Έκθεση γελοιογραφίας

Έκθεση Γελοιογραφίας, με θέμα το Κρασί, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α.» και το «Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν». 

Έκθεση Φωτογραφίας

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (τμήμα Λεμεσού) σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, θα παρουσιάσει στον χώρο της Γιορτής  μέσω προβολής, μια φωτογραφική αναδρομή, που θα έχει ως θεματική, τα αμπέλια, το κρασί της Κύπρου καθώς και στιγμιότυπα από τη Γιορτή του Κρασιού, από το 1961 μέχρι σήμερα. Μια όμορφη φωτογραφική περιδιάβαση που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.

Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Ανδρέου με μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες από την δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα.

Χειροτεχνίες –  Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 • Αγγειοπλαστική κατασκευή ποτηριού και μικρής κούππας στο τροχό.
 • Λαϊκή χειροτεχνία της κεντητικής και της υφαντικής.
 • Λαϊκή τέχνη της κατασκευής του παραδοσιακού ποιμενικού αυλού της Κύπρου.
 • Παραδοσιακή λαϊκή τέχνη του πλουμίσματος του παραδοσιακού κολοτζιού.

Ιστορικό αρχείο

Διαλέξεις σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Οινοφίλων Κύπρου που αφορούν στο κυπριακό κρασί.

Ταβέρνες

Στο χώρο θα τοποθετηθούν 4 ταβέρνες – εστιατόρια που θα φιλοξενούν μικρά μουσικά σχήματα. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

10 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Άρσος 

 • Παραδοσιακοί χοροί από τον όμιλο Λαογραφικών ερευνών.   
 • Τραγούδια από το παραδοσιακό σχήμα Αντάμα με την Άννα Αριστείδου, τον Νικόλα Βρυώνη και τον Γρήγορη Ιωάννου.

17 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Δωρό

 • Παραδοσιακοί χοροί με  ζωντανή μουσική και την παρουσία παραδοσιακών οργανοπαιχτών από τον Εθνικό Σύλλογο Ζήδρο.
 • Ο Στέφανος Πελεκανής με το μουσικό σχήμα του σε ένα αφιέρωμα στο παραδοσιακό τραγούδι.

Γιορτή του Κρασιού 2021 – Εορτασμοί για τα 60 χρόνια ιστορίας και διοργάνωσης

Με κάθε λαμπρότητα ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη Γιορτή του Κρασιού που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια ιστορίας της. Η γιορτή η οποία έχει διαφοροποιηθεί με κάποιους επιβαλλόμενους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, θα περιέχει πλούσιο πρόγραμμα ενώ παράλληλα θα κρατήσει την παραδοσιακή της ταυτότητα και τον σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο παραδοσιακός μας Βρακάς τοποθετήθηκε στη θέση του και προσκαλεί το κόσμο να απολαύσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσης μας.

Ο Δημόσιος Κήπος της πόλης μας θα φιλοξενήσει για 8 ημέρες τη μεγάλη λαϊκή γιορτή, από τις 9 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2021. Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 8.00μ.μ. η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας , κ. Νατάσα Πηλείδου.

«Μαζί μας και φέτος οι διαχρονικοί μας συνεργάτες, τα τέσσερα οινοποιεία της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου (ΣΟΚ), τα Κουμανδαροχώρια μας,  ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου Τμήμα Λεμεσού, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Γελοιογράφων ΓΕΛΑ, το Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν, και το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών του Δήμου μας«», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος Λεμεσού.

Για πρώτη φορά διοργανώνεται μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας από τις αρχές του 70 μέχρι σήμερα, του φωτορεπόρτερ Κυριάκου Ανδρέου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση της φετινής Γιορτής του Κρασιού, πάρθηκε μετά από αξιολόγηση όλων των δεδομένων:

 1. Την ανάγκη των συμπολιτών μας, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης, να χαρεί και να ψυχαγωγηθεί μετά από τη δίχρονη σχεδόν δοκιμασία της πανδημίας, μιας γιορτής που αντλεί περηφάνεια από το παρελθόν του τόπου μας και στέλνει μηνύματα πίστης και αισιοδοξίας για το μέλλον μας.
 2. Την δυνατότητα της Γιορτής να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, σε μια εποχή που η Κύπρος το έχει απόλυτη ανάγκη, και ιδιαίτερα το μήνα Οκτώβριο.
 3. Το γεγονός ότι φέτος κλείνουν 60 χρόνια ιστορίας της Γιορτής του Κρασιού, γεγονός που του αρμόζει να γιορταστεί με κάθε λαμπρότητα.
 4. Την συνεισφορά της Γιορτής του Κρασιού στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
 5. Τη ικανή θέση του Δήμου να επιβάλει και να επιτηρήσει όλα τα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία μέτρα. 

Η Γιορτή συνεχίζει από το 2017 την αναβάθμιση των εκδηλώσεων της, με την εισαγωγή νέων στοιχείων αλλά και με την βελτίωση των παραδοσιακών στοιχείων της γιορτής, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς αισθητικής και υποδομών.

Κατά τη διάρκεια των 8 ημερών της γιορτής, θα παρακολουθήσουμε:

 1. Εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας»
 2. Αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλείς παραστάσεις όπου δεκάδες καλλιτέχνες, συγκροτήματα και ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα θα ψυχαγωγούν τον κόσμο κάθε βράδυ. Στην τελετή έναρξης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τα χορευτικά συγκροτήματα που θα λάβουν μέρος στο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ που θα αρχίσει την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και θα τελειώσει την μέρα έναρξης της Γιορτής του Κρασιού.
 3. Όλες οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 7.30μ.μ ώστε ο κόσμος να έχει στη διάθεση του το χρόνο να επισκεφθεί και να διασκεδάσει στα 4 υπαίθρια εστιατόρια στα οποία θα υπάρχει ξεχωριστή λαϊκή μουσική στο καθένα, σε προσιτές τιμές τηρώντας τα υψηλά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής.
 4. Θα υπάρχει περίπτερο όπου τα οινοποιεία  θα πωλούν εμφιαλωμένο κρασί σε ειδικές τιμές και περίπτερο όπου θα πωλείται εμφιαλωμένη κουμανδαρία από τα κουμανδαροχώρια μας.
 5. Εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας και διαλέξεις αναφορικά με την οινοπαραγωγή.
 6. Ο Δημόσιος Κήπος θα φωτιστεί καλλιτεχνικά και θα διακοσμηθεί θεατρικά.  Μια μεγάλη οθόνη διαστάσεων 3μ x 5μ θα στηθεί απέναντι από το βρακά για να παρουσιάζει εικόνες και βίντεο από την 60χρονη πορεία της Γιορτής του Κρασιού
 7. Φέτος η Γιορτή του Κρασιού διευρύνεται και στα κρασοχώρια της επαρχίας μας. Θα πραγματοποιηθούν την πρώτη και την τελευταία Κυριακή δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη στις 10/10 νωρίς το απόγευμα στο παραδοσιακό κρασοχώρι Άρσος και η δεύτερη στις 17/10 στο κουμανδαροχώρι Δωρός. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί την γνήσια φιλοξενία των χωριών μας με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, κρασί, εδέσματα, παλουζέ και σιουσιούκο.
 8. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν παραστάσεις καραγκιόζη και εκθέσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.
 9. Με την ευκαιρία των 60 χρόνων, θα πωλούνται συλλεκτικά ποτήρια της Γιορτής του Κρασιού.

Τα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν κατά τη διάρκεια της Γιορτής και στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών του Υπουργείου Υγείας είναι:

 1. Η είσοδος στο Δημόσιο Κήπο θα επιτρέπεται με την προσκόμιση Safe Pass, όπως προνοείται στον κανονισμό αρ. 82 του διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 3.9.21.
 2. Για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», θα ισχύουν τα μέτρα για δυνατότητα παρακολούθησης πέραν των 350 θεατών που στο παρόν στάδιο απαιτούν είσοδο μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
 3. Στο χώρο του Δημόσιου Κήπου θα λειτουργούν 4 μεγάλα υπαίθρια εστιατόρια, η λειτουργία των οποίων θα διέπεται από τους κανονισμούς και τα ισχύοντα διατάγματα.
 4. Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα πρόσωπα 12 ετών και άνω που θα διακινούνται στο Δημόσιο Κήπο, σύμφωνα με το κανονισμό 49 του διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 3.9.2021.

Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για έφηβους/παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 18 ετών. Το εισιτήριο εισόδου εξασφαλίζει ελεύθερη είσοδο και στις παραστάσεις του Κηποθέατρου (με την προϋπόθεση όπως ισχύει στην παράγραφο 2) καθώς και έκπτωση σε όλα τα εμφιαλωμένα μπουκάλια. 

Το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το πρόγραμμα και όλα τα νέα της Γιορτής μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου www.limassolmunicipal.com.cy καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο λογαριασμό του Facebook @LimassolWineFestival. 

Ο Δήμος Λεμεσού ευχαριστεί θερμά το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη διαχρονική του στήριξη και συμβολή στην διοργάνωση της Γιορτή του Κρασιού. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γιορτή του Κρασιού 2021

9 Οκτωβρίου – 16 Οκτωβρίου

Σάββατο Έναρξη 9/10/2021, 8.00μ.μ. 

Η Λεμεσός γιορτάζει και σας προσκαλεί στην έναρξη για τα 60 χρόνια της Γιορτής του Κρασιού.

Έξι συνολικά τραγουδιστές και τραγουδίστριες από τον χώρο του λυρικού τραγουδιού, της όπερας και του μουσικού θεάτρου, θα μας γυρίσουν πίσω στον χρόνο με ένα 20-λέπτο πρόγραμμα, εναρκτήριας διάθεσης, με τραγούδια από την εποχή του παλιού και νοσταλγικού ρεπερτορίου.

Συνδυάζοντας την παλιά εποχή, μέσα από τη διάθεση και τις ερμηνείες 6 εξαίρετων καλλιτεχνών, θα σηματοδοτήσουν τα 60 χρόνια της Γιορτής του Κρασιού και θα ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον…

Συμμετέχουν οι πιο κάτω καλλιτέχνες:

Μάριος Ανδρέου τενόρος

Άντης Αροδίτης τενόρος

Σάββας Ποταμίτης βαρύτονος

Στέλιος Γεωργίου τενόρος

Μαρίζα Αναστασιάδου σοπράνο

Ριάνα Αθανασίου τραγουδίστρια

Η βραδιά της έναρξης ολοκληρώνεται με την ένταξη των συγκροτημάτων του Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών σηματοδοτώντας την λήξη του πιο πάνω φεστιβάλ και ταυτόχρονα την έναρξη της Γιορτής του Κρασιού.

Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», 7.30μ.μ.

Κυριακή 10/10/2021 7.30μ.μ.

 • Πρόγραμμα αφιέρωμα στους Στέλιο Καζαντζίδη και Δημήτρη Μητροπάνο με το Δημήτρη Μπάση και 9μελης ορχήστρα.

Δευτέρα 11/10/2021 7.30μ.μ.

 • Η ομάδα κανταδόροι Γιωργαλλέτου σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα τραγούδια του κρασιού και του γλεντιού «Της Κύπρου το γλυκό κρασί».
 • Η θεατρική ομάδα το «Το Παρασκήνιο» παρουσιάζει την κωμωδία «Οι Πανωχωρίτισσες 2» του Γιώργου Θεοδοσίου. Πρωταγωνιστούν : Ξένιος Ξενοφώντος, Ντόρις Κυριακίδου, Λουκάς Χάματσος, Ειρήνη Μυλωνά, Νεοπτόλαιμος Νεοπτολαίμου, Αντρούλλα Αγαθαγγέλου.

Τρίτη 12/10/2021 7.30μ.μ.

 • Ο Χορευτικός, Πολιτιστικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος» στην παράσταση «Στους λαϊκούς δρόμους του κρασιού», μια μουσικοχορευτική πανδαισία  από καντάδες με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με την συμμετοχή του Πάμπη Τσέρτου της Σοφίας Παπάζογλου και του Πέτρου Κουλουμή.

Τετάρτη 13/10/2021 7.30μ.μ.

 • Συναυλία «Πίννε κρασίν να σιεις ζωήν» με το Μιχάλη Βιολάρη και τη  συμμέτοχή της Χριστιάνας Παύλου, με τραγούδια από την παράδοση αλλά και το σπουδαίο ρεπερτόριο του Μιχάλη Βιολάρη που τόσο αγαπήσαμε, με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος του Άδμητου Πιτσιλλίδη.

Πέμπτη 14/10/2021 7.30μ.μ.

 • Το Θέατρο «Γέλιου» παρουσιάζει την κυπριακή κωμωδία «Ώσπου πάμεν πελλανισκουμέν» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κώστα Σχοινιού με την Όλγα Ποταμίτου. 

Παρασκευή 15/10/2021 7.30μ.μ.

 • Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού παρουσιάζει την παράσταση «Του Κρασιού και του Γλεντιού» με μαντινάδες και τσιαττίσματα από την Κύπρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μουσικοχορευτικό ταξίδι στις τοπικές παραδόσεις της Ρόδου, της Κάσου της Κάρπαθου της Κρήτης και φυσικά της Κύπρου με το Μουσικό Σχήμα Γιάννη Κλαδάκη από τη Ρόδο, το Μουσικό σχήμα «Κρηταίοι»  και με κύπριους μουσικούς και ερμηνευτές.

Σάββατο 16/10/2021 7.30μ.μ.

 • Λήξη με συναυλία της δημοφιλούς τραγουδίστρια Κωνσταντίνας.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Παιδότοπος στον χώρο πίσω από τον Βρακά  7.30 μ.μ.

Κυριακή 10/10/2021

Τετάρτη 13/10/2021

Παρασκευή 15/10/2021

Σάββατο 16/10/2021  

Έκθεση γελοιογραφίας

Έκθεση Γελοιογραφίας, με θέμα το Κρασί, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α.» και το «Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν». 

Έκθεση Φωτογραφίας

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (τμήμα Λεμεσού) σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, θα παρουσιάσει στον χώρο της Γιορτής  μέσω προβολής, μια φωτογραφική αναδρομή, που θα έχει ως θεματική, τα αμπέλια, το κρασί της Κύπρου καθώς και στιγμιότυπα από τη Γιορτή του Κρασιού, από το 1961 μέχρι σήμερα. Μια όμορφη φωτογραφική περιδιάβαση που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.

Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Ανδρέου με μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες από την δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα.

Χειροτεχνίες –  Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 • Αγγειοπλαστική κατασκευή ποτηριού και μικρής κούππας στο τροχό.
 • Λαϊκή χειροτεχνία της κεντητικής και της υφαντικής.
 • Λαϊκή τέχνη της κατασκευής του παραδοσιακού ποιμενικού αυλού της Κύπρου.
 • Παραδοσιακή λαϊκή τέχνη του πλουμίσματος του παραδοσιακού κολοτζιού.

Ιστορικό αρχείο

Διαλέξεις σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Οινοφίλων Κύπρου που αφορούν στο κυπριακό κρασί.

Ταβέρνες

Στο χώρο θα τοποθετηθούν 4 ταβέρνες – εστιατόρια που θα φιλοξενούν μικρά μουσικά σχήματα. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

10 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Άρσος 

 • Παραδοσιακοί χοροί από τον όμιλο Λαογραφικών ερευνών.   
 • Τραγούδια από το παραδοσιακό σχήμα Αντάμα με την Άννα Αριστείδου, τον Νικόλα Βρυώνη και τον Γρήγορη Ιωάννου.

17 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Δωρό

 • Παραδοσιακοί χοροί με  ζωντανή μουσική και την παρουσία παραδοσιακών οργανοπαιχτών από τον Εθνικό Σύλλογο Ζήδρο.
 • Ο Στέφανος Πελεκανής με το μουσικό σχήμα του σε ένα αφιέρωμα στο παραδοσιακό τραγούδι.
gallery

Άλεκ Μπάλντουιν: Οι τελευταίες στιγμές της Χαλίνα Χάτσινς. «Δεν νιώθω τα πόδια μου» (video)

Κάποιοι από το συνεργείο την βοήθησαν να ξαπλώσει στο έδαφος, κι ο Σόουζα παρατήρησε ότι ο ίδιος αιμορραγούσε από τον ώμο #cyprustimes
gallery

Επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό… «ξήλωσαν» εργαστήρι παραγωγής κάνναβης. 2 συλλήψεις (pics-video)

Μεγάλη επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό - Εντοπίστηκε εργαστήρι παραγωγής κάνναβης στο Πέρα Πεδί - Δύο συλλήψεις μέχρι στιγμής - Δείτε βίντεο από το...
gallery

Συγκινητικές εικόνες στη Βουλή: Αγκαλιασμένοι βουλευτές θρηνούν για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ - Δείτε εικόνες #cyprustimes

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Γιατί τα πήρε ο Τιμούρ…

Νέο ξέσπασμα είχαμε από τον προπονητή της Ανόρθωσης, Τιμούρ Κετσπάγια μετά την νέα ήττα της ομάδας του στο πρωτάθλημα. Ο έμπειρος τεχνικός άφησε αιχμές προ...

Angelina Jolie: Εκθαμβωτική στο κόκκινο χαλί με Versace!

Η Χολιγουντιανή σταρ εντυπωσίασε ξανά με το αστραφτερό look της Μαθήματα στυλ στο κόκκινο χαλί δίνει η Angelina Jolie.  Η Χολιγουντιανή σταρ έδωσε το παρών της...

Φίλος της Γιουνάιτεντ ζήτησε τη φανέλα του Φιρμίνο και την… έκρυψε ενοχικά! (video)

Φίλος της Γιουνάιτεντ ζήτησε τη φανέλα του Φιρμίνο και την… έκρυψε ενοχικά! (video)

Ελίτα Μιχαηλίδου: Με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε τι ετοιμάζει εις μνήμη της μητέρας της! (Βίντεο)

Όσα αποκάλυψε στην εκπομπή της Χριστιάνας Αριστοτέλους Στην απογευματινή ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha Κύπρου, «Με Αγάπη Χριστιάνα» και πιο συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Τάσο Ευαγγέλου παραχώρησε...

MC MEDIA NETWORK

Γιατί τα πήρε ο Τιμούρ…

Νέο ξέσπασμα είχαμε από τον προπονητή της Ανόρθωσης, Τιμούρ Κετσπάγια μετά την νέα ήττα της ομάδας του στο πρωτάθλημα. Ο έμπειρος τεχνικός άφησε αιχμές προ...

Angelina Jolie: Εκθαμβωτική στο κόκκινο χαλί με Versace!

Η Χολιγουντιανή σταρ εντυπωσίασε ξανά με το αστραφτερό look της Μαθήματα στυλ στο κόκκινο χαλί δίνει η Angelina Jolie.  Η Χολιγουντιανή σταρ έδωσε το παρών της...

Φίλος της Γιουνάιτεντ ζήτησε τη φανέλα του Φιρμίνο και την… έκρυψε ενοχικά! (video)

Φίλος της Γιουνάιτεντ ζήτησε τη φανέλα του Φιρμίνο και την… έκρυψε ενοχικά! (video)

Ελίτα Μιχαηλίδου: Με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε τι ετοιμάζει εις μνήμη της μητέρας της! (Βίντεο)

Όσα αποκάλυψε στην εκπομπή της Χριστιάνας Αριστοτέλους Στην απογευματινή ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha Κύπρου, «Με Αγάπη Χριστιάνα» και πιο συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Τάσο Ευαγγέλου παραχώρησε...

Lifestyle

Γιατί τα πήρε ο Τιμούρ…

Νέο ξέσπασμα είχαμε από τον προπονητή της Ανόρθωσης, Τιμούρ Κετσπάγια μετά την νέα ήττα της ομάδας του στο πρωτάθλημα. Ο έμπειρος τεχνικός άφησε αιχμές προ...

Lifestyle

Φίλος της Γιουνάιτεντ ζήτησε τη φανέλα του Φιρμίνο και την… έκρυψε ενοχικά! (video)

Φίλος της Γιουνάιτεντ ζήτησε τη φανέλα του Φιρμίνο και την… έκρυψε ενοχικά! (video)

Αργή, προβλέψιμη, βαρετή και με έλλειψη φαντασίας/Η διαφορά με τον περσινό Οκτώβριο-Νοέμβριο

Εκεί που έδειχνε να γυρίζει σελίδα και να αρχίζει να παίρνει τα πάνω της, η Ομόνοια έκανε όχι ένα, αλλά πολλά βήματα προς τα...

Advertorials