MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εργαστήρι για την αστική βιωσιμότητα στη Λάρνακα

Advertisement

Sponsored by exness

Εργαστήρι για την αστική βιωσιμότητα με θέμα «Μαζί για τις πόλεις μας» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρνακα.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ αναφέρεται ότι το εργαστήρι συμμετοχής κοινωνικών εταίρων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, διοργανώθηκε από ίδιο στο πλαίσιο του έργου “Urban Sustainability: Together for our Cities”, με την υποστήριξη της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας σε συνεργασία με το CMMI και τον Δήμο Λάρνακας.

Advertisement

Προστίθεται ότι στο εργαστήρι συμμετείχαν οι κύριοι κοινωνικοί εταίροι της πόλης, δηλαδή οι τοπικές αρχές, πολίτες, νεολαία, εκπαιδευτικοί, λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης και επαγγελματίες από διάφορους κλάδους όπως αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ψαράδες, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, αθλητές, ΜΚΙΟ κ.α.

«Μέσα από μια δομημένη διαδικασία, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τα κύρια κενά και τις ανάγκες που αφορούν την βιωσιμότητα πόλης της Λάρνακας και προσδιόρισαν και αξιολόγησαν αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες λύσεις για να γίνει η πόλη τους πιο αειφόρος και να βρει τρόπους να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της γαλάζιας ανάπτυξης», σημειώνεται.

Σε χαιρετισμό του ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Στίβεν Λίλι ανέφερε ότι «μέσω αυτού του έργου, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλες τις χώρες και να ενώσει τις δυνάμεις του με την κοινωνία των πολιτών, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ανθρώπους που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, με στόχο να ενισχύσει τις δράσεις για το κλίμα, όπως άλλωστε έχει προκύψει και από τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26)».

Ανέφερε ακόμα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα δουλέψει με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και για να διατηρήσει τον στόχο του περιορισμού της μέσης αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών στον 1,5 ° C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σε συνεχή διάλογο με τους δύο ειδικούς επιστήμονες που στήριξαν τη συνάντηση, την αρχιτέκτονα Τερέζα Τούρβα και τον Μηχανικό Περιβάλλοντος Δρ Μιχάλη Λοϊζίδη, οι κοινωνικοί εταίροι αναγνώρισαν οκτώ βασικά προβλήματα, των οποίων η αντιμετώπιση θα συνδράμει στο να εμπεδωθεί η αειφόρος ανάπτυξη στην πόλη. Πρότειναν μάλιστα, συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα».

Ορισμένα από τα προβλήματα και εισηγήσεις που καταγράφηκαν ήταν «η ανάγκη να δοθεί έμφαση στη Γαλάζια Ανάπτυξη, να γίνουν δράσεις δικτύωσης για να γνωριστούν οι διαφορετικοί τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας της πόλης και να προωθηθούν συνέργειες και να ενισχυθεί η ποικιλότητα στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως θαλάσσια έρευνα, αλιεία κλπ».

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν «η βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα και έγινε εισήγηση όπως προσβάσιμη η πόλη, με δομές κατάλληλες για άτομα με κινητικά προβλήματα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και βάση για εναλλακτικές αναπτυξιακές επιλογές, όπως η ανάπτυξη του τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος για άτομα με κινητικά προβλήματα, η προώθηση υποδομών βιώσιμης κινητικότητας, όπως δίκτυα ποδηλατοδρόμων για χρήση από τους πολίτες στην καθημερινότητα τους και άλλες εναλλακτικές μορφές κινητικότητας, όπως τα θαλάσσια «λεωφορεία».

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης όπως αναφέρθηκε «η γραφειοκρατία και η ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα. Καθοριστικό ρόλο στον μη βιώσιμο τρόπο που έχουν κτιστεί οι πόλεις της Κύπρου διαδραματίζει η πολεοδομία και ο τρόπος που καθορίζονται οι χρήσεις γης, ενώ σημειώθηκε πως ο αθλητισμός πρέπει να αποτελέσει παράμετρο ανάπτυξης μεταξύ των οποίων «πράσινα αθλήματα», προσβάσιμες και συντηρημένες αθλητικές εγκαταστάσεις και αξιοποίηση κοινών χώρων».

Έμφαση δόθηκε και στην «εκπαίδευση, με τη διασφάλιση συμμετοχής των νέων στη διαχείριση της πόλης τους. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της διάθεσης εργαλείων για πράσινες υποδομές, που να είναι κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες της Κύπρου, όπως η προώθηση της οικιακής και γεωργικής κομποστοποίησης ως ένα σημαντικό μέτρο κατά της απερήμωσης» καθώς και έλεγχος στις επιπτώσεις των κατασκευών πριν την ανέγερση και μετά τη λειτουργία των έργων και απόδοση ευθυνών όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «το αποτέλεσμα είναι ένα εργαλείο που έχει προκύψει από την συμμετοχή και την συναίνεση των κοινωνικών εταίρων το οποίο θα αποσταλεί σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κύπρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network