MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εκδήλωση για το Cyprus Marine and Maritime Institute πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα

Advertisement

Sponsored by exness

Εκδήλωση με τίτλο “The Journey begins: The Cyprus Marine and Maritime Institute sets sails”, με στόχο την ενημέρωση για το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Αρχαίο Κίτιον στη Λάρνακα, υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Ναυτιλίας.

Advertisement

Σε δελτίο Τύπου του Κέντρου αναφέρεται ότι «το Cyprus Marine and Maritime Institute, ο θα εδρεύει στη Λάρνακα και θα είναι ένα διεθνές επιστημονικό και επιχειρηματικό Κέντρο Αριστείας στους τομείς της ναυτιλίας και της θαλάσσιας έρευνας. Στόχος του είναι να προσφέρει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας και  η κοινωνία».

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου για την πραγματοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου το οποίο συμβαδίζει πλήρως με τη στρατηγική του Δήμου «Λάρνακα Γαλάζια Πόλη». Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη μεταμόρφωση της Λάρνακας σε περιφερειακό κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας για την Γαλάζια Οικονομία, καθώς και στην προώθηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 

Προστίθεται ότι ο κ. Βύρας αναφέρθηκε «στη σημασία και τον ρόλο του Κέντρου Αριστείας στην αναζωογόνηση του οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο καθώς και στην οικονομική αναβίωση του νησιού. Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει και να υλοποιεί τέτοιες πρωτοβουλίες με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές τόσο για την πόλη της Λάρνακας όσο και για τη χώρα γενικότερα».

Ο Δήμαρχος «εξέφρασε ευχαριστίες στους εταίρους του έργου και τους εμπλεκόμενους φορείς για τηΝ πολύτιμη συνεισφορά και τη στήριξή τους στην επίτευξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος».

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου «αφού συνεχάρη την Κοινοπραξία του έργου για την επιτυχία της, περιέγραψε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, επισημαίνοντας τη σημαντική θέση της κυπριακής ναυτιλίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η κα. Πηλείδου υποστήριξε ότι βασικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος είναι η ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας, καθώς και τεχνολογιών που θα εξυπηρετούν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του».

Σημείωσε ακόμα ότι «η δημιουργία του Κέντρου θα συμβάλλει στην πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την προώθηση στενότερης συνεργασίας και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της ναυτιλιακής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας «εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στο έργο» το οποίο αναμένεται, όπως είπε «να έχει πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την χώρα».

 

Ο επίτιμος ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής του MIT, Δρ. Νικόλας Μακρής έκανε μια ιστορική αναδρομή εξηγώντας την σημασία της θαλάσσιας μηχανικής στην διαχείριση των προκλήσεων που οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν σε σχέση με τη θάλασσα. Μία ιδιαίτερη πρόκληση, στην οποία επικεντρώθηκε ο Δρ. Μακρής, είναι το λιώσιμο των πάγων και συνεπώς η αύξηση της στάθμης της θάλασσας – ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής- η οποία έχει επιπτώσεις και αναμένεται να επηρεάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις παράκτιες πόλεις και τους πληθυσμούς τους.

Ο Δρ. Μακρής ανέφερε ακόμα ότι «η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής αποτελεί πλέον και προτεραιότητα για τον ΟΗΕ ο οποίος εξετάζει ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα οικοδόμησης βιώσιμων πλωτών πόλεων σε συνεργασία με θαλάσσιους μηχανικούς παγκοσμίως. Ο καθηγητής του ΜΙΤ εξήγησε επίσης τον τρόπο λειτουργίας των πόλεων αυτών, δίνοντας έμφαση στο χαμηλό οικολογικό τους αποτύπωμα και σημείωσε την αναγκαιότητα της θαλάσσιας μηχανικής στην εξεύρεση τέτοιων λύσεων που θα διασφαλίζουν και θα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων».

Ο Διευθυντής του Βρετανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Southampton Marine and Maritime Institute, καθηγητής Damon Teagle «περιέγραψε την αποστολή του Ινστιτούτου, τους τομείς δραστηριοτήτων του και την έρευνα που διεξάγει. Παρουσίασε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια και ναυτιλιακή βιομηχανία παγκοσμίως, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία και στην  ανάγκη εξεύρεσης φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων».

Ο Δρ. Teagle «ανέλυσε τις τεχνολογικές τάσεις που επικρατούν και που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ναυτιλίας, όπως η χρήση ρομπότ, αυτόνομων συστημάτων, η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και η κυβερνο-ασφάλεια».

Ο Ανδρέας Καρακατσάνης Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Λάρνακας «παρουσίασε το σχέδιο για τη δημιουργία του Cyprus Marine and Maritime Institute, εξηγώντας το όραμα και τους στόχους του Κέντρου, τα πεδία δραστηριοτήτων του και τους τομείς στους οποίους θα αναπτύξει εμπειρογνωμοσύνη. Στη συνέχεια περιέγραψε τη νομική φύση του Κέντρου, την οργανωτική δομή του και τις υποδομές που αναμένεται να δημιουργηθούν, ενώ παρέθεσε και χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου το Κέντρο αναμένεται να επιτύχει πλήρη αειφορία μέχρι τα τέλη του 2024».

Ο κ. Καρακατσάνης «αναφέρθηκε στις συνέργειες που το Κέντρο θα επιδιώξει με τη Λάρνακα και τη Λεμεσό για την ενίσχυση της Γαλάζιας Οικονομίας», ευχαρίστησε «όλους τους φορείς για τη σημαντική συνεισφορά τους στο έργο» και σημείωσε πως «το CMMI θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες που προωθούν την Γαλάζια Ανάπτυξη».

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην εκδήλωση ήταν η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, οι Υπατοι Αρμοστές της Βρετανίας και της Αυστραλίας στην Κύπρο και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας και βουλευτές.

Σημειώνεται ότι «η πρόταση για την δημιουργία του CMMI «υποβλήθηκε για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το Νοέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της Δράσης «Teaming», του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία, έλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα στις συνολικά 208 προτάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ».

Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λάρνακας με εταίρους το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου (MarInEM), οι κυπριακές εταιρείες SignalGeneriX και  GeoImaging, οι Ιρλανδικοί Ερευνητικοί Οργανισμοί Marine Institute of Ireland και SmartBay Ireland  και το Βρετανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Southampton Marine and Maritime Institute.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network