MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο δικαστικό δράμα «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιζτίν Τρίετ ο Χρυσός Φοίνικας

Advertisement

Sponsored by exness

Στο δικαστικό δράμα «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιζτίν Τρίετ ο Χρυσός Φοίνικας

Σε αουτσάιντερ ταινία, το δικαστικό δράμα «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιζτίν Τρίετ, γύρω από μια συγγραφέα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της, απονεμήθηκε τελικά ο Χρυσός Φοίνικας τπυ φετινού 76ου Φεστιβάλ των Καννών.

Advertisement

Η Τρίετ είναι η τρίτη μόνο γυναίκα στην ιστορία του φεστιβάλ που κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα μετά την Τζέιν Κάμπιον για την ταινία της «Μαθήματα πιάνου» και την Τζούλια Ντικουρνό για το «Τιτάν», κάτι που ίσως να έπαιξε ρόλο στην απόφαση της επιτροπής με πρόεδρο τον βραβευμένο δυο φορές με το Χρυσό Φοίνικα, Ρούμπεν Όστλουντ, ιδιαίτερα όταν υπήρχαν άλλες πολύ καλύτερες από σκηνοθετικής πλευράς ταινίες που ήταν υποψήφιες, όπως οι ταινίες των Νούρι Μπίλγκε Τσέιλαν, Βιμ Βέντερς, Άκι Καουρισμάκι, Κεν Λόουτς και Χιροκάζου Κόρε-Έντα.

Πάντως η ταινία ξεχώρισε ιδιαίτερα για την ερμηνεία της Σάντρα Χούλερ στο ρόλο της διάσημης συγγραφέα, με την ταινία να αφήνει ερωτηματικά αν τελικα είναι αθώα ή ενοχή. Τη σημασία της βράβευσης σε γυναίκα τόνισε και η Τζέιν Φόντα που απένειμε το βραβείο στη σκηνοθέτιδα, τονίζοντας πως από τότε που η ίδια είχε έρθει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ, το 1963, έχουν αλλάξει πολλά σχετικά με την παρουσία της γυναίκας στις επιλεγμένες ταινιες, με τον αριθμό να φτάνει φέτος στις 7. Στην ομιλία της, η Φόντα αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις (που δεν είχαν επιτραπεί να γίνουν εδώ) ενάντια στην αύξηση του έτους συνταξιοδότησης.

Το Μέγα Βραβείο του φεστιβάλ απονεμήθηκε στον Τζόναθαν Γκλέιζερ για τη συγκλονιστική ταινία του, «Ζώνη ενδιαφέροντος», βασισμένη στο βιβλίο του Μάρτιν Έμις, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, και που αναφέρεται στην ιδιωτική ζωή του Διοικητή του στρατοπέδου του Άουσβιτς, Ρούντολφ Χες, υπευθύνου για την εξόντωση χιλιάδων Εβραίων. Ταινία που κέρδισε και το βραβείο των μελών της κριτικής επιτροπής της FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Από τα πιο δίκαια πιστεύω βραβεία ήταν το Ειδικό Βραβείο του φεστιβάλ, που απονεμήθηκε στον Φιναλνδό Άκι Καουρισμάκι για την ταινία του «Πεσμένα φύλλα», γύρω από τον αργοπορημένο έρωτα ανάμεσα σε δυο μοναχικά πρόσωπα που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια κερματισμένη κοινωνία.

Με το βραβείο σκηνοθεσίας να κερδίζει ο Τραν Αν Χουνγκ για την ταινία του «Το πάθος του Ντοντέν Μπουφάντ», ταινία γύρω από τη γαστρονομία, μέσα από τη σχέση ενός διάσημου γκουρμέ σεφ και της μαγείρισσας και ερωμένης του για μια περίοδο 20 χρόνων.

Η εξαιρετική ταινία «Τέρας» του Κόρε-Έντα, περιορίστηκε στο βραβείο σεναρίου που δόθηκε στον σεναριογράφο του, Σακαμότο Γιούζι. Στον ίδιο είχε απονεμηθεί το προηγούμενο βράδυ και το βραβείο Queer. Το βραβείο σεναρίου απένειμε ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Τζέι Σι Ράιλι, ο οποίος για μερικά λεπτά δεν μιλούσε, κάνοντας απλά μορφασμούς, για να πει στη συνέχεια, «να, αυτό θα πει χωρίς λόγια, χωρίς σενάριο» και να εξηγήσει τη μεγάλη σημασία του σεναρίου στον κινηματογράφο, υπονοώντας την πρόσφατη απεργία και τις διαδηλώσεις των Αμερικανών σεναριογράφων στο Χόλιγουντ.

Η εξαιρετική ταινία του Βιμ Βέντερς, «Υπέροχες μέρες» περιορίστηκε στο βραβείο ανδρικής ερμηνείας που κέρδισε (πολύ δίκαια πρέπει να τονίσω) ο Κότζι Γιακούσο, στο συγκινητικό ρόλο του καθαριστή δημοσίων τουαλετών, σε μια ταινία ύμνο στη ζωή και τις απλές χαρές της ζωής. Όπως περιορίστηκε και η θαυμάσια ταινία «Ξερά χόρτα» του το βραβείο γυναικείας ερμηνείας να κερδίζει ο Τούρκος Μερβέ Τιζντάρ στο ρόλο μιας επαρχιακής δασκάλας, βραβείο που, παραλαμβάνοντάς το, βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την καταπίεση και τους αγώνες των γυναικών, ιδιαίτερα στην επαρχία, στη σημερινή Τουρκία.

Η πιο συγκινητική στιγμή στην όλη απονομή ήταν η εμφάνιση του 97χρονου παλαίμαχου σκηνοθέτη/παραγωγού φτηνής παραγωγής ταινιών, βασικά τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, Ρότζερ Κόρμαν με τον ίδιο να αναφέρει συγκινημένος «επιτέλους στις Κάννες» που απένειμε ένα από τα βραβεία κα τον οποίο οι επίσημοι καλεσμένοι της εκδήλωσης χειροκροτούσαν όρθιοι για αρκετά λεπτά.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Χρυσός Φοίνικας: «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιζτίν Τρίετ

Μέγα Βραβείο: «Ζώνη ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Σκηνοθεσίας: Τραν Αν Χουνγκ για «Το πάθος του Ντοντέν Μπουφάντ»

Ανδρικής ερμηνείας: Κότζι Γιακούσο, για τις «Υπέροχες μέρες»

Γυναικείας ερμηνείας: Μερβέ Ντισντάρ για τα «Ξερά χόρτα»

Βραβείο της Επιτροπής: «Πεσμένα φύλλα» του Άκι Καουρισμάκι

Σεναρίου: Σακαμότο Γιούτζι, «Τέρας» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

ΑΛΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΧρυσήΚάμερα: “Inside the Yellow Cocoon Shell,” του Τίεν Αν Φαμ

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «27» της Φλόρες Άννας Μπούντα

Ειδική Μνεία μικρού μήκους: “Fár,” του Γκούνουρ Μαρντινσντότιρ Σλούτερ

Βραβείο Queer: «Τέρας» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ

Καλύτερης ταινίας: “How to Have Sex,” της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

Βραβείο Επιτροπής: “Hounds,” του Καμάλ Λαζράκ

Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας: “The Mother of All Lies,” της Ασμαέ Ελ Μουντίρ

Βραβείο Ελευθερίας: “Goodbye Julia,” του Μοχάμεντ Κορντοφάνι

Βραβείο Συνόλου: “The Buriti Flower,” των Ζοάο Σαλαβίζα, Ρενέ Νάντερ Μεσόρα, τους ηθοποιούς και το συνεργείο

Βραβείο Νέας Φωνής: “Omen,” του Μπαλότζι

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Europa Cinemas Label: “Creatura,” της Έλενα Μάρτιν

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Μέγα Βραβείο: “Tiger Stripes,” της Αμάντας Νελ Έου

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ)

Διαγωνιστικό τμήμα: «Ζώνη ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Ένα κάποιο βλέμμα: «Los Colonos» του Φελίπε Γκάλβεζ Χαμπέρι

Πρώτη ταινία στα παράλληλα τμήματα («Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» και «Εβδομάδα της Κριτικής»): «Levante» της Λίλα Χάλα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network