!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

January 17, 2021 Sunday 23:49:43

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ορφανίδης ενώπιον Βουλευτών… «Το κούρεμα καταθέσεων είχε σχεδιαστεί»

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

H 2η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών – Ενώπιον της και πάλι ο Αθανάσιος Ορφανίδης – Απάντησε στα ερωτήματα των Βουλευτών

Τεταμένο ήταν το κλίμα και σε αυτή τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών κατά την οποία παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσαν την προηγούμενη Τρίτη οι βουλευτές.

Υπήρξε αναβλητικότητα στο θέμα μνημονίου – Το «κούρεμα» είχε σχεδιαστεί από τον Μάρτιο

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, έπρεπε να ζητήσει μνημόνιο τον Μάιο του 2011, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές. Τον Ιούνιο του 2012 η Κύπρος ζήτησε βοήθεια από την Τρόικα, και την ίδια στιγμή ζήτησε και η Ισπανία, η οποία έλαβε πρόγραμμα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Η κυβέρνηση, όμως συμπλήρωσε, έδειξε αναβλητικότητα καθώς αν μπαίναμε στο μνημόνιο μαζί με την Ισπανία, οι όροι θα ήταν παρόμοιοι με τους όρους της Πορτογαλίας, που δεν υπήρχε κούρεμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ορφανίδη το «κούρεμα» είχε σχεδιαστεί πριν το Μάρτη του 2013. Ενώ αναφερόμενος στα στοιχεία που έχουμε σήμερα οι προβλέψεις PIMCO ήταν υπέρμετρα αυστηρές, τονίζοντας ότι το πρόβλημα ήταν διαχειρίσιμο το 2012, όταν τελείωσε η θητεία του.

Ορφανίδης: Η Κύπρος θα μπορούσε να γλιτώσει το μνημόνιο

Εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση Χριστόφια εξαπέλυσε ο κ. Ορφανίδης κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη τι άλλαξε σε λίγους μήνες με τον ELA, με τον πρώτο να αναφέρεται σε δύο γεγονότα.

Αρχικά είπε έγιναν οι εκλογές στην Ελλάδα όπου το αποτέλεσμα προκάλεσε αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη και το δεύτερο ήταν η στάση του τέως Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τορπίλισε, όπως ανέφερε, τις προσπάθειες του Βάσου Σιαρλή να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η τοποθέτηση του προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λουκαϊδη κάνοντας λόγο για ψευδείς αναφορές ωστόσο ο κ. Ορφανίδης επίμεινε ότι η στάση της τότε κυβέρνησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση ενώ είπε ότι αν γίνονταν άλλοι χειρισμοί θα μπορούσε να αποφευχθεί το μνημόνιο.

Παράνομα δινόταν ELA στη Λαϊκή

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, η Λαϊκή ήταν φερέγγυα για το ELA (έκτακτη παροχή ρευστότητας) που λάμβανε και εξήγησε ότι είχαν τεθεί ασφαλιστικές δικλείδες και ότι γίνονταν αναλύσεις από δύο διαφορετικά τμήματα κάθε δύο εβδομάδες για το κατά πόσο ήταν φερέγγυα η τράπεζα και κατά πόσο υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις για λήψη του, αφού η Κεντρική θα ήταν υπόλογη αν δημιουργείτο πρόβλημα.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση η οποία βασίζεται σε συνοπτικά πρακτικά συνάντησης της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2013, ότι παράνομα δινόταν ELA στη Λαϊκή τουλάχιστον εκείνη την περίοδο.

Περί Βγένοπουλου ο λόγος

Στο θέμα της δράσης του Ανδρέα Βγενόπουλου και για το πώς την αντιμετώπισε ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι «δεν τον έφερα εγώ στην Κύπρο και δεν του έκανα πλάτες». Συμπλήρωσε δε ότι δημοσίευμα έχει αποκαλύψει ποιο κόμμα πήρε τις περισσότερες εισφορές από εταιρεία που σχετιζόταν με τον κ. Βγενόπουλο, αναφερόμενος προφανώς στο ΑΚΕΛ και τη FOCUS.

Σε άλλο σημείο ο τέως Διοικητής της ΚΤ ότι δέχθηκε πιέσεις από την κυβέρνηση Χριστόφια όταν αρνήθηκε στον Βγενόπουλο την αύξηση της συμμετοχή της MIG στη Μαρφιν Λαϊκή. Αρχικά όπως ανέφερε δέχθηκε κριτική από ένα νέο –τότε- μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας για την απόφαση του και μετέπειτα «έπεσαν» τηλεφωνήματα από τον τότε Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και ζήτησαν εξηγήσεις για την απόφαση του.

Το θέμα ωστόσο δεν έληξε καθώς όπως συμπλήρωσε ο κ. Ορφανίδης το Μάρτιο του 2009 μέλη του ΔΣ της ΚΤ έθεσαν θέμα αρμοδιοτήτων, με αφορμή την απόφαση της MIG.

Αγορά Uniastrum

Για την αγορά της Uniastrum ανέφερε ότι η τελική εισήγηση που ήρθε ενώπιον του τότε ήταν θετική με την οποία και συμφώνησε, αφού οι προοπτικές της Ρωσίας την εποχή εκείνη αλλά και οι σχέσεις της με την ΕΕ ήταν βελτιωμένες, ενώ αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι τον τότε καιρό είχαν γίνει πολλές εξαγορές τραπεζών σε Ουκρανία και Ρωσία ακόμη και από αυστριακές τράπεζες.

Ο κ. Ορφανίδης απέρριψε θέσεις που εκφράστηκαν ότι ο ίδιος κατά τη θητεία του επέτρεψε την αλόγιστη επέκταση του τραπεζικού τομέα και έδωσε στοιχεία για τις τραπεζικές εργασίες τον Ιούνιο 2007 λίγες εβδομάδες που ανέλαβε (συνολικές τραπεζικές εργασίες 646% του ΑΕΠ) και τον Ιούνιο του 2012 (συνολικές τραπεζικές εργασίες 669% του ΑΕΠ).

Τα ελληνικά ομόλογα

Για έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα υπεραμύνθηκε της θέση του επικαλέστηκε ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία οι επόπτες δεν έχουν λόγο, ούτε το δικαίωμα να τα χαρακτηρίσουν επικίνδυνα και να ζητούν από τράπεζες είτε να μην αγοράζουν ομόλογα είτε να μην πουλούν.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για εκ των υστέρων επινόηση του κ. Ορφανίδη.

Παραπλάνησε την Επιτροπή Θεσμών η ΚΤ – Σοβαρή καταγγελία κατά λειτουργού της ΚΤ

Αναφερόμενος στο θέμα των αξιογράφων ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι υπήρξε παραπλάνηση της Επιτροπής Θεσμών από την Κεντρική Τράπεζα , τονίζοντας επί θητεία τους έγινε έρευνα από λειτουργό της ΚΤ ο οποίος δεν διαπίστωσε κάτι το παράνομο. Ωστόσο όταν αποχώρησε και μετά την κρίση, όπως είπε, ο ίδιος λειτουργός έκανε και πάλι έρευνα βγάζοντας όμως  αντίθετα αποτέλεσμα και αναρωτήθηκε γιατί του δόθηκε λάθος πληροφόρηση.

Åíþðéïí ôçò ÅðéôñïðÞò Èåóìþí ôçò ÂïõëÞò ðáñïõóéÜæåôáé ãéá äåýôåñç öïñÜ óÞìåñá, ï ðñþçí ÄéïéêçôÞò ôçò ÊåíôñéêÞò ÔñÜðåæáò ÁèáíÜóéïò Ïñöáíßäçò, Ëåõêùóßá 9 Óåðôåìâñßïõ 2016. Óôçí óõíåäñßá ðáñåõñßóêåôáé êáé ï Ãåíéêüò ÅëåãêôÞò ôçò Äçìïêñáôßáò ÏäõóóÝáò Ìé÷áçëßäçò êáèþò êáé ç ¸öïñïò Åóùôåñéêïý ÅëÝã÷ïõ ¢ííá Æáâïý – ×ñéóôïöüñïõ. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Φούσκωμα στα νούμερα της Pimco

Επανέλαβε ότι το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αναφέροντας ξανά ότι έγινε φούσκωμα στα νούμερα της Pimco.

Ο κ. Ορφανιδης αναφέρθηκε σε  σημείωμα της ΕΚΤ  το οποίο αναφέρετε σε νομοσχέδιο που διευκόλυνε τη μεταφορά πλούτου από την Κύπρο στην Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο, είπε, ψηφίστηκε στις 22/3/2013 ενώ είχε ετοιμαστεί στις 15/3/2013 επί διακυβέρνηση Χριστόφια. Διερωτήθηκε γιατί τότε στην επιτροπή Οικονομικών , συμμετείχε εκπρόσωπος της ΕΚΤ ο οποίος  ήταν εκ των συγγραφέων του νομοσχέδιου. Μάλιστα σημείωσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη με υπουργό Σαρρή ίσως να έπεσε σε κάποια παγίδα και λανθασμένα βασίστηκε στην έκθεση της Pimco.

Και η κόντρα μεταξύ Ορφανίδη κι ΑΚΕΛ συνεχίζεται…

Η αντιπαράθεση που υπήρξε στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής μεταξύ των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του πρώην Διοικητή της ΚΤ πήρε ξάνα σάρκα και οστά με το «καλημέρα» όταν ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι κάποια από όσα ακούστηκαν στην περασμένη συνεδρίαση οφείλονται είτε σε άγνοια, είτε σε προπαγάνδα, είτε σε συκοφαντίες. Τότε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού του ζήτησε να αποσύρει τα περί συκοφαντιών με τον ίδιο να του απαντάει ότι μπορεί να την αποσύρει και να την επαναφέρει στο σημείο που πρέπει.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο εκρηκτικό στη συνέχεια όταν ο κ. Ορφανίδης έκανε αναφορά σε  άρθρο του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τίτλο «τα περί Pimco και η πραγματικότητα» λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο άρθρο έλεγε ότι δεν έπρεπε να αμφισβητηθούν τα νούμερα. Η αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ ήταν άμεση με τον κ. Λουκαϊδη να μιλάει για κατάθεση ψευδών στοιχείων από τον κ. Ορφανίδη

Τι συνέβει στον 1ο γύρο

Κατά την πρώτη παρουσία του κ. Ορφανίδη την προηγούμενη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής, τέθηκε σωρεία ερωτημάτων από τους Βουλευτές μέλη αλλά και μη μέλη της Επιτροπής, με την εξαίρεση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, ο οποίος θα θέσει τα ερωτήματά του σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος στον κ. Ορφανίδη για να απαντήσει καθώς και στους ίδιους τους Βουλευτές εάν επιθυμούν να θέσουν επιπρόσθετα ερωτήματα. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η συνεδρία να είναι και ολοήμερη.

Στη συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου.

Σε μια αρχική του τοποθέτηση την περασμένη Τρίτη, ο κ. Ορφανίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για την αποδοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της απόφασης για το ελληνικό PSI αλλά και για την απόφαση αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9%.

Είπε επίσης ότι όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του στην Κεντρική, ήταν μεν δύσκολα τα πράγματα αλλά κατά τον ίδιο, διαχειρίσιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμα και τις πρώτες ημέρες Μαρτίου 2013. Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέκρυψε πληροφόρηση από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενήργησε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, με «ύποπτο και ζημιογόνο» τρόπο για τον τόπο.

H 2η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών – Ενώπιον της και πάλι ο Αθανάσιος Ορφανίδης – Απάντησε στα ερωτήματα των Βουλευτών

Τεταμένο ήταν το κλίμα και σε αυτή τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών κατά την οποία παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσαν την προηγούμενη Τρίτη οι βουλευτές.

Υπήρξε αναβλητικότητα στο θέμα μνημονίου – Το «κούρεμα» είχε σχεδιαστεί από τον Μάρτιο

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, έπρεπε να ζητήσει μνημόνιο τον Μάιο του 2011, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές. Τον Ιούνιο του 2012 η Κύπρος ζήτησε βοήθεια από την Τρόικα, και την ίδια στιγμή ζήτησε και η Ισπανία, η οποία έλαβε πρόγραμμα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Η κυβέρνηση, όμως συμπλήρωσε, έδειξε αναβλητικότητα καθώς αν μπαίναμε στο μνημόνιο μαζί με την Ισπανία, οι όροι θα ήταν παρόμοιοι με τους όρους της Πορτογαλίας, που δεν υπήρχε κούρεμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ορφανίδη το «κούρεμα» είχε σχεδιαστεί πριν το Μάρτη του 2013. Ενώ αναφερόμενος στα στοιχεία που έχουμε σήμερα οι προβλέψεις PIMCO ήταν υπέρμετρα αυστηρές, τονίζοντας ότι το πρόβλημα ήταν διαχειρίσιμο το 2012, όταν τελείωσε η θητεία του.

Ορφανίδης: Η Κύπρος θα μπορούσε να γλιτώσει το μνημόνιο

Εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση Χριστόφια εξαπέλυσε ο κ. Ορφανίδης κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη τι άλλαξε σε λίγους μήνες με τον ELA, με τον πρώτο να αναφέρεται σε δύο γεγονότα.

Αρχικά είπε έγιναν οι εκλογές στην Ελλάδα όπου το αποτέλεσμα προκάλεσε αναταραχή σε ολόκληρη την Ευρώπη και το δεύτερο ήταν η στάση του τέως Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τορπίλισε, όπως ανέφερε, τις προσπάθειες του Βάσου Σιαρλή να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η τοποθέτηση του προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λουκαϊδη κάνοντας λόγο για ψευδείς αναφορές ωστόσο ο κ. Ορφανίδης επίμεινε ότι η στάση της τότε κυβέρνησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση ενώ είπε ότι αν γίνονταν άλλοι χειρισμοί θα μπορούσε να αποφευχθεί το μνημόνιο.

Παράνομα δινόταν ELA στη Λαϊκή

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, η Λαϊκή ήταν φερέγγυα για το ELA (έκτακτη παροχή ρευστότητας) που λάμβανε και εξήγησε ότι είχαν τεθεί ασφαλιστικές δικλείδες και ότι γίνονταν αναλύσεις από δύο διαφορετικά τμήματα κάθε δύο εβδομάδες για το κατά πόσο ήταν φερέγγυα η τράπεζα και κατά πόσο υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις για λήψη του, αφού η Κεντρική θα ήταν υπόλογη αν δημιουργείτο πρόβλημα.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση η οποία βασίζεται σε συνοπτικά πρακτικά συνάντησης της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2013, ότι παράνομα δινόταν ELA στη Λαϊκή τουλάχιστον εκείνη την περίοδο.

Περί Βγένοπουλου ο λόγος

Στο θέμα της δράσης του Ανδρέα Βγενόπουλου και για το πώς την αντιμετώπισε ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι «δεν τον έφερα εγώ στην Κύπρο και δεν του έκανα πλάτες». Συμπλήρωσε δε ότι δημοσίευμα έχει αποκαλύψει ποιο κόμμα πήρε τις περισσότερες εισφορές από εταιρεία που σχετιζόταν με τον κ. Βγενόπουλο, αναφερόμενος προφανώς στο ΑΚΕΛ και τη FOCUS.

Σε άλλο σημείο ο τέως Διοικητής της ΚΤ ότι δέχθηκε πιέσεις από την κυβέρνηση Χριστόφια όταν αρνήθηκε στον Βγενόπουλο την αύξηση της συμμετοχή της MIG στη Μαρφιν Λαϊκή. Αρχικά όπως ανέφερε δέχθηκε κριτική από ένα νέο –τότε- μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας για την απόφαση του και μετέπειτα «έπεσαν» τηλεφωνήματα από τον τότε Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και ζήτησαν εξηγήσεις για την απόφαση του.

Το θέμα ωστόσο δεν έληξε καθώς όπως συμπλήρωσε ο κ. Ορφανίδης το Μάρτιο του 2009 μέλη του ΔΣ της ΚΤ έθεσαν θέμα αρμοδιοτήτων, με αφορμή την απόφαση της MIG.

Αγορά Uniastrum

Για την αγορά της Uniastrum ανέφερε ότι η τελική εισήγηση που ήρθε ενώπιον του τότε ήταν θετική με την οποία και συμφώνησε, αφού οι προοπτικές της Ρωσίας την εποχή εκείνη αλλά και οι σχέσεις της με την ΕΕ ήταν βελτιωμένες, ενώ αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι τον τότε καιρό είχαν γίνει πολλές εξαγορές τραπεζών σε Ουκρανία και Ρωσία ακόμη και από αυστριακές τράπεζες.

Ο κ. Ορφανίδης απέρριψε θέσεις που εκφράστηκαν ότι ο ίδιος κατά τη θητεία του επέτρεψε την αλόγιστη επέκταση του τραπεζικού τομέα και έδωσε στοιχεία για τις τραπεζικές εργασίες τον Ιούνιο 2007 λίγες εβδομάδες που ανέλαβε (συνολικές τραπεζικές εργασίες 646% του ΑΕΠ) και τον Ιούνιο του 2012 (συνολικές τραπεζικές εργασίες 669% του ΑΕΠ).

Τα ελληνικά ομόλογα

Για έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα υπεραμύνθηκε της θέση του επικαλέστηκε ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία οι επόπτες δεν έχουν λόγο, ούτε το δικαίωμα να τα χαρακτηρίσουν επικίνδυνα και να ζητούν από τράπεζες είτε να μην αγοράζουν ομόλογα είτε να μην πουλούν.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για εκ των υστέρων επινόηση του κ. Ορφανίδη.

Παραπλάνησε την Επιτροπή Θεσμών η ΚΤ – Σοβαρή καταγγελία κατά λειτουργού της ΚΤ

Αναφερόμενος στο θέμα των αξιογράφων ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι υπήρξε παραπλάνηση της Επιτροπής Θεσμών από την Κεντρική Τράπεζα , τονίζοντας επί θητεία τους έγινε έρευνα από λειτουργό της ΚΤ ο οποίος δεν διαπίστωσε κάτι το παράνομο. Ωστόσο όταν αποχώρησε και μετά την κρίση, όπως είπε, ο ίδιος λειτουργός έκανε και πάλι έρευνα βγάζοντας όμως  αντίθετα αποτέλεσμα και αναρωτήθηκε γιατί του δόθηκε λάθος πληροφόρηση.

Åíþðéïí ôçò ÅðéôñïðÞò Èåóìþí ôçò ÂïõëÞò ðáñïõóéÜæåôáé ãéá äåýôåñç öïñÜ óÞìåñá, ï ðñþçí ÄéïéêçôÞò ôçò ÊåíôñéêÞò ÔñÜðåæáò ÁèáíÜóéïò Ïñöáíßäçò, Ëåõêùóßá 9 Óåðôåìâñßïõ 2016. Óôçí óõíåäñßá ðáñåõñßóêåôáé êáé ï Ãåíéêüò ÅëåãêôÞò ôçò Äçìïêñáôßáò ÏäõóóÝáò Ìé÷áçëßäçò êáèþò êáé ç ¸öïñïò Åóùôåñéêïý ÅëÝã÷ïõ ¢ííá Æáâïý – ×ñéóôïöüñïõ. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Φούσκωμα στα νούμερα της Pimco

Επανέλαβε ότι το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αναφέροντας ξανά ότι έγινε φούσκωμα στα νούμερα της Pimco.

Ο κ. Ορφανιδης αναφέρθηκε σε  σημείωμα της ΕΚΤ  το οποίο αναφέρετε σε νομοσχέδιο που διευκόλυνε τη μεταφορά πλούτου από την Κύπρο στην Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο, είπε, ψηφίστηκε στις 22/3/2013 ενώ είχε ετοιμαστεί στις 15/3/2013 επί διακυβέρνηση Χριστόφια. Διερωτήθηκε γιατί τότε στην επιτροπή Οικονομικών , συμμετείχε εκπρόσωπος της ΕΚΤ ο οποίος  ήταν εκ των συγγραφέων του νομοσχέδιου. Μάλιστα σημείωσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη με υπουργό Σαρρή ίσως να έπεσε σε κάποια παγίδα και λανθασμένα βασίστηκε στην έκθεση της Pimco.

Και η κόντρα μεταξύ Ορφανίδη κι ΑΚΕΛ συνεχίζεται…

Η αντιπαράθεση που υπήρξε στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής μεταξύ των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του πρώην Διοικητή της ΚΤ πήρε ξάνα σάρκα και οστά με το «καλημέρα» όταν ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι κάποια από όσα ακούστηκαν στην περασμένη συνεδρίαση οφείλονται είτε σε άγνοια, είτε σε προπαγάνδα, είτε σε συκοφαντίες. Τότε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού του ζήτησε να αποσύρει τα περί συκοφαντιών με τον ίδιο να του απαντάει ότι μπορεί να την αποσύρει και να την επαναφέρει στο σημείο που πρέπει.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο εκρηκτικό στη συνέχεια όταν ο κ. Ορφανίδης έκανε αναφορά σε  άρθρο του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τίτλο «τα περί Pimco και η πραγματικότητα» λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο άρθρο έλεγε ότι δεν έπρεπε να αμφισβητηθούν τα νούμερα. Η αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ ήταν άμεση με τον κ. Λουκαϊδη να μιλάει για κατάθεση ψευδών στοιχείων από τον κ. Ορφανίδη

Τι συνέβει στον 1ο γύρο

Κατά την πρώτη παρουσία του κ. Ορφανίδη την προηγούμενη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής, τέθηκε σωρεία ερωτημάτων από τους Βουλευτές μέλη αλλά και μη μέλη της Επιτροπής, με την εξαίρεση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, ο οποίος θα θέσει τα ερωτήματά του σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος στον κ. Ορφανίδη για να απαντήσει καθώς και στους ίδιους τους Βουλευτές εάν επιθυμούν να θέσουν επιπρόσθετα ερωτήματα. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η συνεδρία να είναι και ολοήμερη.

Στη συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου.

Σε μια αρχική του τοποθέτηση την περασμένη Τρίτη, ο κ. Ορφανίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για την αποδοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της απόφασης για το ελληνικό PSI αλλά και για την απόφαση αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9%.

Είπε επίσης ότι όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του στην Κεντρική, ήταν μεν δύσκολα τα πράγματα αλλά κατά τον ίδιο, διαχειρίσιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμα και τις πρώτες ημέρες Μαρτίου 2013. Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέκρυψε πληροφόρηση από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενήργησε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, με «ύποπτο και ζημιογόνο» τρόπο για τον τόπο.

Υποψήφιος με τη ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

 «Θα κατέβω υποψήφιος με τη ΔΗΠΑ, γιατί με εκφράζει ο Μάριος Κάρογιαν» είπε ο ίδιος
gallery

Συνελήφθη ο Αλεξέι Ναβάλνι στο αεροδρόμιο της Μόσχας (video)

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του πριν συλληφθεί #cyprustimes

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Η γεωγραφική κατανομή των 84 θετικών rapid test. 56 οι νοσηλευόμενοι σε σοβαρή κατάσταση (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα θετικά rapid test και την κατάσταση υγείας των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό
gallery

Τρεις νέοι θάνατοι και 157 κρούσματα στην Κύπρο. Όλες οι πληροφορίες

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας #cyprustimes
gallery

Μπήκε στο νερό και από τότε αγνοείται. Περίπολα και drone στη «μάχη» για εντοπισμό της 70χρονης στη Λάρνακα (video)

Με το πρώτο φως της ημέρας αύριο συνεχίζονται οι έρευνες εντός και εκτός της θαλάσσης #cyprustimes

MC MEDIA NETWORK

Με Μανόλο μιλάμε για… Άλλη Εντελώς Κατάσταση!

Η βελτιωμένη με τον Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ κέρδισε και τον Ατρόμητο (2-1) με σούπερ Λιβάγια, έφτασε τις 4 σερί νίκες και ανέβηκε...

Χριστίνα Μπόμπα: Μας δείχνει τη φουσκωμένη της κοιλίτσα (pic)

Mommy to be η Χριστίνα Μπόμπα Την πιο όμορφη περιόδο της ζωής της διανύει η Χριστίνα Μπόμπα. Η δημοφιλής Ελληνίδα social media influencer και ο σύζυγός...

Επίσημο: Στην Φενέρμπαχτσε για 4 χρόνια ο Σάλαϊ (pics)

Επίσημο: Στην Φενέρμπαχτσε για 4 χρόνια ο Σάλαϊ (pics)

Xριστιάνα Θεοδώρου: Η αποκάλυψη για την λιποθυμία και το σοκ που υπέστη

Η δημοφιλής ηθοποιός Xριστιάνα Θεοδώρου μίλησε για την λιποθυμία και η τραυματική εμπειρία που είχε στην εγκυμοσύνη της Η γνωστή Κύπρια ηθοποιός μέσα από ένα...

MC MEDIA NETWORK

Με Μανόλο μιλάμε για… Άλλη Εντελώς Κατάσταση!

Η βελτιωμένη με τον Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ κέρδισε και τον Ατρόμητο (2-1) με σούπερ Λιβάγια, έφτασε τις 4 σερί νίκες και ανέβηκε...

Χριστίνα Μπόμπα: Μας δείχνει τη φουσκωμένη της κοιλίτσα (pic)

Mommy to be η Χριστίνα Μπόμπα Την πιο όμορφη περιόδο της ζωής της διανύει η Χριστίνα Μπόμπα. Η δημοφιλής Ελληνίδα social media influencer και ο σύζυγός...

Επίσημο: Στην Φενέρμπαχτσε για 4 χρόνια ο Σάλαϊ (pics)

Επίσημο: Στην Φενέρμπαχτσε για 4 χρόνια ο Σάλαϊ (pics)

Xριστιάνα Θεοδώρου: Η αποκάλυψη για την λιποθυμία και το σοκ που υπέστη

Η δημοφιλής ηθοποιός Xριστιάνα Θεοδώρου μίλησε για την λιποθυμία και η τραυματική εμπειρία που είχε στην εγκυμοσύνη της Η γνωστή Κύπρια ηθοποιός μέσα από ένα...

Lifestyle

Φανερά βελτιωμένο και… αποφασισμένο

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για το ΑΠΟΕΛ με τον Σάββα Πουρσαϊτίδη στον πάγκο της ομάδας. Οι γαλαζοκίτρινοι πήραν ένα σημαντικό τρίποντο απέναντι στην Πάφος FC στο...

Lifestyle

Με Μανόλο μιλάμε για… Άλλη Εντελώς Κατάσταση!

Η βελτιωμένη με τον Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ κέρδισε και τον Ατρόμητο (2-1) με σούπερ Λιβάγια, έφτασε τις 4 σερί νίκες και ανέβηκε...

(ΦΩΤΟΣ / ΒΙΝΤΕΟ) ΕΠΙΣΗΜΟ του Σάλαϊ στη Φενέρ / Το συμβόλαιο του

Ανακοινώθηκε και επίσημα η απόκτηση  του Αττίλα Σάλαϊ από τη Φενέρμπαχτσε. Ο Ούγγρος αμυντικός υπέγραψε για 4,5 χρόνια με την Τούρκικη ομάδα Ailemize hoş geldin Attila...

Επίσημο: Στην Φενέρμπαχτσε για 4 χρόνια ο Σάλαϊ (pics)

Επίσημο: Στην Φενέρμπαχτσε για 4 χρόνια ο Σάλαϊ (pics)

Επίσημο: Στην Φενέρμπαχτσε για 4 χρόνια ο Σάλαϊ (pics)

Την μεταγραφή του Αττίλα Σάλαι από τον Απόλλωνα ανακοίνωσε η Φενέρμπαχτσέ. Ο Ούγγρος υπόγραψε συμβόλαιο για τα επόμενα 4 χρόνια, με τους Τούρκους. Ailemize hoş geldin...

Advertorials