MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ζαμανφουτισμός και Άγιος ο Θεός

Advertisement

Sponsored by exness

Από το πρώτο χτύπημα του 2018 στο 2023 – Πέντε χρόνια απραξίας

Της Μύριας Αβρααμίδου

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) παρουσίασαν μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια. Στόχος της στρατηγικής αυτής ήταν να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ευρώπης απέναντι στις κυβερνοαπειλές και να μπορέσουν να ωφεληθούν πολίτες και επιχειρήσεις από έγκυρες και αξιόπιστες υπηρεσίες και ψηφιακά εργαλεία. Η στρατηγική αυτή περιλάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση κανονιστικών και επενδυτικών μέσων καθώς και μέσων πολιτικής.

Advertisement

Στις 22 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική κυβερνοασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνοασφάλεια είναι αναγκαία για μια ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη.

Στη δική μας την περίπτωση βέβαια φαίνεται πως οι αρμόδιοι… δεν πρόσεχαν στο μάθημα και έτσι η Κύπρος του 2023 εμφανίζεται γυμνή όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών, μετά τη συνεδρία της οποίας ακούστηκαν ατάκες όπως υποτίμηση κινδύνου, πρόβλημα νοοτροπίας, τρομερή αμέλεια έναντι των συστάσεων και πολλά άλλα.

Το πρώτο καμπανάκι ήχησε το 2018 όταν έγινε η κυβερνοεπίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε αποφασιστεί να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την κυβερνοασφάλεια. Με βάση τη δήλωση του Βοηθού Επιτρόπου Επικοινωνιών όπου ανήκει η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, όλες οι θεμελιώδεις αρχές που έπρεπε να εφαρμοστούν από τις ουσιώδεις υπηρεσίες, δεν έχουν εφαρμοστεί σχεδόν από καμία ουσιώδη υπηρεσία, υπέδειξε ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης.

Όπως ακούστηκε στην Επιτροπή, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, είχαν υποβάλει εισηγήσεις στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για κενά που υπήρχαν και βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν και υπήρξαν επανειλημμένες συστάσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Αν γίνονταν αυτές οι βελτιώσεις η κυβερνοεπίθεση στο κτηματολόγιο ίσως και να είχε αποφευχθεί.

Να ‘χαμε, να λέγαμε… και να μαστε ξανά να ψάχνουμε ευθύνες.

Και βάζε εσύ τρεις διαφορετικούς κωδικούς και ένα face id για να ανοίξεις το κινητό σου και μπεις σε Facebook και Instagram. Το πολύ-πολύ να μην καταφέρει να μπει το έτερον ήμισυ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network