MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπόθεση εξιχνιασθείσα ο φόνος της 9χρονης… Φωνές για βοήθεια σε «κουφή» κοινωνία

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κύπρος «πάγωσε» από το έγκλημα της Λάρνακας. Πολίτες που αδυνατούν να πιστέψουν ότι ένα παιδί μόλις 13 χρονών μαχαίρωσε 15 φορές την μικρή αδελφή του μόλις 9 ετών μετά από καυγά μέσα στο σπίτι τους. Η Αστυνομία με «δεμένα» χέρια λόγω απουσίας σχετικής νομοθεσίας οδήγησε τον 13χρονο στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας και εφόσον από το ίδιο βράδυ παραδέχτηκε ότι σκότωσε την αδελφή του, η υπόθεση θεωρείται πλέον εξιχνιασθείσα.

Της Μύριας Αβρααμίδου

Πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση… Έγκλημα που δεν το χωράει ανθρώπινος νους…

Advertisement

Έγκλημα που όμως έχει δύο θύματα… Εκτός από την μικρούλα Μαρία, θύμα και ο 13χρονος. Μιας πολιτείας που φαίνεται για μία ακόμη φορά αδυνατούσε να παρέμβει προληπτικά.

Και ξανά στο ίδιο έργο θεατές…

Μια κοινωνία συγκλονισμένη, να ψάχνει ευθύνες σε υπηρεσίες και φορείς. Ίδιες συζητήσεις, ρεπορτάζ που… γράψαμε ξανά και διαβάσαμε ξανά… διαφορετικοί πρωταγωνιστές.

Μιλώντας χθες στη Cyprus Times η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά αναφέρθηκε σε «τρύπα» για την οποία όλοι γνωρίζουν. Και μας εξήγησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προνοεί και τη δημιουργία δικαστηρίου ανηλίκων, βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας.

«Έχει χρόνια που φωνάζω για αυτό το θέμα, αφήνουν τα παιδιά χωρίς καμία στήριξη και θεραπεία και όταν περάσουν το 14 έτος και κάνουν χειροτέρα, τους πιάνουν και τους παίρνουν δικαστήριο. Από το 2014 έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο μελετήσαμε εδώ και χρόνια. Αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία, έγινε βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Υπάρχει ειδική πρόνοια για αυτά τα παιδιά τα οποία είναι κάτω από την ηλικία ποινικής ευθύνης, κάτω από το 14 έτος της ηλικίας.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Σε ότι αφορά τις πρόνοιες του νομοσχεδίου η κ.Κουρσουμπά μας ανάφερε πως «όταν συμβεί κάτι, υπάρχει ειδική μεταχείριση. Σε αυτό νομοσχέδιο καλείται ένα συμβούλιο, το οποίο αξιολογεί την περίπτωση του παιδιού. Σε αυτό το συμβούλιο μετέχει το ίδιο το παιδί, οι γονείς, οι επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν. Όλοι αυτοί δουλεύουν με το παιδί με στόχο να αποβάλλει αυτήν την συμπεριφορά. Αυτό το πράγμα αν γινόταν θα έδινε λύσεις. Αυτήν την στιγμή δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πήραν το παιδί στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας που δεν είναι το κατάλληλο, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα άλλο. Υπό τις συνθήκες ίσως είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Υπάρχει μια τρυπά μεγάλη την οποία γνώριζαν όλοι και φωνάζαμε εδώ και χρόνια», εξηγεί η Επίτροπος.

«Έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που παραδώσαμε το εν λόγω νομοσχέδιο. Κάποτε πρέπει να προχωρήσει. Σήμερα μιλάμε για δυο παιδιά. Μιλάμε για δύο θύματα, θρηνούμε δυο παιδιά.Στον 13χρονο ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία να βοηθηθεί. Το ίδιο  το κράτος δεν βοήθησε το παιδί αυτό», καταλήγει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

«Δεν εκδήλωνε υπέρμετρη επιθετικότητα»

Ως ένα παιδί που δεν εκδήλωνε συμπεριφορά υπέρμετρης επιθετικότητας και παραβατικότητας περιέγραψε ο επαρχιακός επιθεωρητής Λάρνακας Μιχάλης Λοϊζίδης τον 13χρονο μαθητή. Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σχολίασε ότι το παιδί κάποτε ενοχλούσε τους συμμαθητές του ή επιζητούσε με παραβατικό τρόπο την προσοχή, χωρίς ωστόσο να δίνει ενδείξεις για το τραγικό συμβάν. «Δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό που να προϊδεάζει για την ενέργειά του» είπε. Μάλιστα ανέφερε πως ακόμη και το πρωί της Τρίτης δεν έδωσε σημάδι ότι ήταν αναστατωμένος ή ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό. «Την ίδια ημέρα είχε πάει εκδρομή με το σχολείο του και τίποτα δεν προμήνυε το τι θα ακολουθούσε. Συνέφαγε κανονικά με τα υπόλοιπα παιδιά στο κέντρο που τους πήγαν.

Τραγικός πατέρας…

Με σπαραγμό μίλησε ο τραγικός πατέρας. «Έχασα και τα δύο μου παιδιά… τώρα μου πήραν και τα δύο» είπε ο 44χρονος με δάκρυα στα μάτια, μόλις επέστρεψε από την Αστυνομία στο σπίτι του στην περιοχή του Άη Γιάννη.

«Κουφή» κοινωνία;

Προβληματισμό στο μεταξύ και μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η πληροφορία που αναφέρει ότι η μικρή Μαρία πριν ξεψυχήσει, μαχαιρωμένη από τον 13χρονο, φώναζε για βοήθεια, αφού προηγήθηκε καυγάς μεταξύ τους. Φαίνεται ότι η μικρή έτρεχε μέσα στο σπίτι να ξεφύγει. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φωνές της μικρής πρέπει να ακούστηκαν και στη γειτονιά. Τις άκουγαν όμως κάθε μέρα, αφού οι καυγάδες μεταξύ των δύο παιδιών ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Και κανείς δεν έτρεξε… Ποιος μπορεί όμως να κρίνει; Εσύ; Θα έτρεχες;

Η κηδεία της μικρής Μαρίας θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι από την εκκλησία του Άη Γιάννη.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network