MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τίτλοι τέλους για το εμμονικό μοντέλο αξιολόγησης του μαθητή

Advertisement

Sponsored by exness

Το αφήγημα Προδρόμου δεν έπεισε τη νέα Υπουργό

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Advertisement

Προς κατάργηση οδεύει ο αποτυχημένος θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο που τέθηκε σε εφαρμογή επί της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και θυματοποιείσαι χιλιάδες μαθητές τα τελευταία χρόνια.

Τι κι αν οι άμεσα εμπλεκόμενοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί) φώναζαν από την πρώτη στιγμή για τα προβλήματα που θα έφερνε το εν λόγω πλαίσιο αξιολόγησης του μαθητή. Τι κι αν οι μαθητές εξέφραζαν καθημερινά ότι αυτός ο θεσμός τους προκαλεί άγχος και έκαναν λόγο για παραπαιδεία. Τι κι αν οι εκπαιδευτικοί δεν κατάφεραν ποτέ να καλύψουμε την ύλη, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας διαφήμιζε πως είναι μειωμένη. Τι κι αν οι οργανωμένοι γονείς άλλαξαν στάση βλέποντας πως τελικά αυτό το σχέδιο αξιολόγησης δεν ήταν ουτοπικό αλλά σκέτη «κόλαση» για τα παιδιά τους. Ο τέως Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, προσπαθούσε καθημερινά να πείσει τους πάντες και τα πάντα ότι «οι εξετάσεις τετραμήνων εφαρμόζονται με επιτυχία» και πως «δεν θυματοποιούνται οι μαθητές» με αυτό το σχέδιο αξιολόγησης.

Το τραγικό δε, είναι πως ο συγκεκριμένος θεσμός δεν ήταν δημιούργημα του κ. Προδρόμου, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε επί Υπουργίας Κώστα Καδή σε πρώτη φάση και εφαρμόστηκε επί Υπουργίας Κώστα Χαμπιαούρη.

Σαφέστατα πρόκειται για ένα εξαίρετο όραμα που είχαν οι προκάτοχοι του κ. Προδρόμου, καθώς με αυτό φροντίσαμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα τεράστιο πονοκέφαλο από εξετάσεις και διαγωνίσματα, αντί να φροντίσουμε να τους δώσουμε τα εφόδια και τις βάσεις που χρειάζονται, για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Βέβαια, ο κ. Χαμπιαούρης δεν άντεξε για πολύ στο πηδάλιο του Υπουργείου καθώς όσο βρισκόταν στην Υπουργική καρέκλα περισσότερο κρυβόταν για να μην καταφέρουμε να του πάρουμε κάποια δήλωση, αντί ο ίδιος να επιδιώξει να κάτσει και να εισακούσει τα πραγματικά προβλήματα από τους αρμόδιους φορείς και να βρει λύσεις σε αυτά.

Και κάπου εδώ ερχόμαστε και πάλι στον κύριο Προδρόμου, ο οποίος ούτε που ήθελε να ακούει αντίθετη άποψη σε ό,τι αφορά το θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Η εμμονή του να διατηρήσει τον αποτυχημένο αυτό θεσμό τον οδήγησε στο να κόψει -για κάποιο διάστημα- κάθε επαφή με τον πιο ζωντανό πνεύματα των σχολείων μας, δηλαδή τους ίδιους τους μαθητές. Τι κι αν η ΠΣΕΜ αποτελεί το νόμιμο όργανο εκπροσώπησης των μαθητών, ο κ. Προδρόμου αρνείτο κατηγορηματικά να εισακούσει τους προβληματισμούς και τις θέσης της.

Κάθε φορά που κάποιος τολμούσε να μιλήσει αρνητικά για το έκτρωμα των τεταμήνων ο ίδιος έδειχνε πάντα τη νομοθεσία και αρνείτο να αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή του μοντέλου αξιολόγησης.

Όσοι ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το ρεπορτάζ της Παιδείας, μπορούσαν εύκολα να αντιληφθούν πως το όραμα για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος ήταν κάτι που απουσίαζε από το Υπουργείο Παιδείας.

Βέβαια, για να αναπτύξει κάποιος Υπουργός ένα όραμα για την Παιδεία του τόπου, χρειάζεται ο ίδιος να έχει πλάνο και όρεξη, για δουλειά. Θα πρέπει να βλέπει τους μαθητές ως μελλοντικούς επιστήμονες -με ιδιαιτερότητες- και όχι ως αυτοκινητάκια κούρσας που τρέχουν για να πάρουν το πρώτο βραβείο.

Ενδεικτικό της απουσίας οράματος ήταν επίσης και το γεγονός ότι όποτε αναδεικνύαμε μέσω των ρεπορτάζ μας τις προβληματικές πτυχές των εξετάσεων ανά τετράμηνο, το μόνο που λαμβάναμε ήταν αντίδραση και αρνητισμό, λες και το ζήτημα ήταν προσωπικό…

Το πόσο προβληματικό ήταν όλο αυτό διαφάνηκε με το «καλημέρα» που ανέλαβε τα ηνία η νέα Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία γνωρίζει καλά τα του Υπουργείου. Αντί η κυρία Μιχαηλίδου να επιλέξει να διατηρήσει το αφήγημα των «τέλειων τετράμηνών», με το που ανέλαβε τα καθήκοντα της, πραγματοποίησε επαφές με τους αρμόδιους φορείς και μέσα σε 2,5 μήνες μας παρουσίασε πρόταση για νέο σχέδιο αξιολόγησης, το οποίο καταργεί την ενδιάμεση εξέταση.  Δηλαδή, στο νέο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή υπάρχει μια μόνο κεντρική εξέταση και η βαρύτητα χωρίζεται ως εξής:

30% για κεντρική γραπτή εξέταση

– και 35% για κάθε τετράμηνο.

Διευκρινίζεται δε, πως η πρόταση της Υπουργού θα εγκριθεί σε πρώτη φάση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση της.

Και κάπως έτσι η νέα Υπουργός κάνει στην άκρη της εξετάσεις τετραμήνων που θυματοποίησαν τα παιδιά μας τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω  τις εντάσεις, τις εμμονές και τις μονομερείς αποφάσεις.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network