MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τι έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε! Ή καλύτερα τι κάναμε που δεν έπρεπε;

Advertisement

Sponsored by exness

Τι συμβαίνει; Τι συνέβη; Γιατί φτάσαμε σ αυτό το σημείο; Πως οι νέοι μας, τα παιδιά μας, ζουν με τόσο θυμό; Τι έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε;  Ή καλύτερα τι κάναμε που δεν έπρεπε;

Του Λουκά Σπαθάρη

Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα καλούμαστε ν απαντήσουμε προτού ρίξουμε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη στους νέους μας για την παραβατικότητα και τον χουλιγκανισμό που επιδεικνύουν σε γήπεδα, σχολεία, συγκεντρώσεις ακόμη και στα σπίτια τους.

Advertisement

Οι πιο πολλοί ίσως μιμούνται «άθλους» των γονιών τους. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε γονείς να «υπερηφανεύονται» στην παρέα για νεανικά «κατορθώματα» στην παρουσία των παιδιών τους και οι οποίοι στο τέλος της λεπτομερούς εξιστόρησης, σαν επίλογο και απευθυνόμενοι στα τέκνα  τους – που ακούνε με «καμάρι» τους γονιούς τους- κολλούν την φράση «μην ακούσω πως έκανες το ίδιο θα… τότε ήταν άλλοι καιροί».

Σ’ αυτό υπάρχει ένα δίκαιο διότι πράγματι «τότε ήταν άλλοι καιροί». Ήταν οι καιροί που οι πλείστοι μαθητές έτρεφαν σεβασμό προς τους γονείς, συμμαθητές, καθηγητές, γείτονες, φίλους τους…!

Και αν τώρα αντιστράφηκαν οι όροι και οι πλείστοι δεν τρέφουν τον ανάλογο σεβασμό, τα αίτια μάλλον δεν βαραίνουν τα παιδιά αλλά τους ενήλικες γονείς, φίλους, γείτονες καθηγητές και δασκάλους.

Πλέον οι νέοι μας είναι περισσότερο φίλοι με το κινητό τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «διαπαιδαγωγούνται» από αυτά, γνωρίζουν «ήρωες» και μιμούνται πράξεις και ενέργειες αναπαράγουν φράσεις και λέξεις.

Τρώνε στο οικογενειακό τραπέζι με το ένα χέρι να είναι στο πιρούνι και στο άλλο το κινητό, ζητούν σε εστιατόριο πρώτα το κωδικό του wifi και μετά παραγγέλλουν το γεύμα τους, ερωτεύονται και χωρίζουν με ένα μήνυμα, λένε καλημέρα και καληνύχτα με νέα «γλώσσα» – klmr (καλημέρα) klnkt (καληνύχτα).

Έτσι δυστυχώς μάθανε, έτσι μάλλον τους μάθαμε. Διότι η γενιά που γεννήθηκε μετά το 2000 μεγάλωσε με ένα κινητό και ένα τάμπλετ που εμείς οι γονείς το δίναμε για να κάτσουν φρόνιμοι ή για δούμε και εμείς τηλεόραση ή για να φάμε σε εστιατόριο ή για να κάνουμε τις δουλείες του σπιτιού.

Δεν ξέρω αν η κατάσταση με τα παιδιά είναι εύκολο να αντιστραφεί και να παραδίδουμε στην κοινωνία νέους, λιγότερο αντιδραστικούς!

Εκείνο που πιστεύω είναι, ότι πρέπει σαν κοινωνία να μεγαλώνουμε τα παιδιά σε πιο στερεές και αληθινές βάσεις, με πρότυπα από την ιστορία και το πολιτισμό μας που σίγουρα δεν είχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και δεν τα έχω με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαραίτητα είναι και αυτά φτάνει να χρησιμοποιείται σωστά. Πρώτα από εμάς και μετά από τα παιδιά μας!

Γιατί αν δεν το κάνουμε οι λίγοι νέοι που σήμερα μπορούν να φτάσουν σε σημεία που τρομάζουμε ακόμη και να τα σκεφτούμε, «αύριο» θα γίνουν περισσότεροι και «μεθαύριο» η πλειοψηφία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network