MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Θα μας… κλέψει τις δουλειές η Τεχνητή Νοημοσύνη

Advertisement

Sponsored by exness

Κινδυνεύουν επαγγέλματα και κάθε είδος καλλιτεχνικής έκφρασης – Δεν θα ξέρουμε τι να πιστέψουμε με την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των Fake News

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Advertisement

Ποιος θα περίμενε πως εν έτη 2023 θα συζητήσουμε για μια τεχνολογική επανάσταση η οποία ξεπερνά κατά πολύ την εφεύρεση του ίδιου του διαδικτύου και θα πρόσφερε τόσες διευκολύνσεις στην ανθρωπότητα οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα ήταν ταυτόχρονα εξίσου επικίνδυνες.

Δεν πρέπει να είναι ειδικός κανείς για να αντιληφθεί πως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτός από εντυπωσιακή είναι πέρα για πέρα επικίνδυνη. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής που έχουμε από τη τεχνητή νοημοσύνη, μας δείχνουν ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να «σκοτώσει» κάθε είδους καλλιτεχνική έκφραση, είτε αυτό έχει να κάνει με ποίημα, είτε με ένα τραγούδι είτε ακόμα και με ένα πίνακα ζωγραφικής.

Τη στιγμή που ένας καλλιτέχνης χρειάζεται άπλετο χρόνο για να δημιουργήσει ένα τραγούδι η τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια ακόμη κι ενός άσχετου, με την τέχνη, μπορεί να του προσφέρει ένα άρτιο τραγούδι ή ποίημα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, δίνοντας της μόνο μερικές λέξεις. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να γράψει ένα δημοσιογραφικό άρθρο ή ρεπορτάζ μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, τοποθετώντας μόνο μερικές λέξεις κλειδιά ή ακόμη να αναλάβει τον ρόλο της παρουσίασης των ειδήσεων με τη χρήση μιας «εικονικής παρουσιάστριας».

Αντίστοιχα η τεχνολογία της AI μπορεί να «κλέψει» τη δουλειά από τους ζωγράφους ή τους σκιτσογράφους, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ένα πίνακα, μια ζωγραφιά, ένα σκίτσο ή μια ρεαλιστική φωτογραφία, μόλις σε μερικά δευτερόλεπτα, δίνοντας της μόνο μια περιγραφή ή μερικές λέξεις για το τι θες να δημιουργήσει. Μιλάμε για κάτι που από τη μια είναι εντυπωσιακό αλλά την ίδια ώρα είναι άκρως ανησυχητικό.

Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες της τεχνολογικής βιομηχανίας ζητούν παύση για έξι μήνες της ανάπτυξης όλων των συστημάτων που είναι ισχυρότερα από το GPT-4 ή και την παρέμβαση των ίδιων κυβερνήσεων. Με λίγα λόγια η ραγδαία ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας τρομάζει ακόμη κι αυτούς που έχουν την τεχνογνωσία για το πώς να αξιοποιούν αλλά και πώς να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους δίνει η AI.

Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρξει ανεξέλεγκτη διοχέτευση fake news και οι ίδιοι οι πολίτες να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Ποιος δεν έχει ξαφνιαστεί από τις φωτογραφίες «σύλληψης» του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες δημιουργήθηκαν με την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης και μοιάζουν πέρα για πέρα αληθινές. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί στην ανθρωπότητα ότι στο μέλλον δεν θα κατασκευάζονται ειδήσεις με υλικό που θα δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και θα πλασάρονται αυτές οι «ειδήσεις» ως πραγματικά γεγονότα.

Ως εκ τούτου, πρέπει οι κυβερνήσεις να δουν ζεστά το όλο ζήτημα και να μπουν δικλείδες διαχείρισης αυτής της τεχνολογίας, διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ένα ανθρώπινο δημιούργημα να εξοντώσει κάθε ίχνος καλλιτεχνικής έκφρασης ή να «κλέψει» τις δουλειές από εργαζόμενους συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network