MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα Greeklish είναι ελληνικά κ. Μπαμπινιώτη;

Advertisement

Sponsored by exness

Αν είναι για τη γλώσσα… δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Στα δύσκολα μάλιστα επιστρατεύουμε και το γνωστό επιχείρημα – καραμέλα, πως η κυπριακή διάλεκτος είναι ομηρική και καθαρίσαμε.

Του Μανώλη Καλατζή

Είναι φορές που αμφιβάλλω όταν κάποιος με αποστομώνει με αυτό το επιχείρημα, αν έχει ιδέα για το ποιος ήταν ο Όμηρος και αν ξέρει ότι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, δεν ήταν influencers του αρχαίου κόσμου.

Advertisement

Το πρόβλημα δεν είναι με όλους εμάς (είμαστε οι περισσότεροι), που δεν ξέρουμε όσο θα έπρεπε την γλώσσα μας. Το πρόβλημα, βρίσκεται σε αυτούς που δεν κάνουν καμία προσπάθεια να την μάθουν υποφερτά, ώστε να έχουμε ένα κώδικα συνεννόησης μεταξύ μας.

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι πως δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε πρόβλημα.

Ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, θα προσπαθήσει να μας δώσει τα φώτα του και ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί «έχουμε αλλάξει τα φώτα» στη γλώσσα, στην εκδήλωση που οργανώνει το MC Media Group την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Δεν συνηθίζω να ευλογώ τα γένια του ομίλου που εργάζομαι, αλλά πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία καταδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο που οφείλουν να παίζουν τα ΜΜΕ, πέραν της ενημέρωσης.

Ο ρόλος αυτός έχει να κάνει με την εκπαίδευση, την οποία λανθασμένα έχουμε ταυτίσει αποκλειστικά, με τα σχολεία, τις αίθουσες και τα θρανία.

Οι ενημερωτικοί ιστότοποι, οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, δεν είναι βιομηχανία παραγωγής ειδήσεων ή δεν είναι μόνο αυτό. Αποτελούν ή θα έπρεπε να αποτελούν εργαλείο εκπαίδευσης παρέχοντας ενημέρωση, γνώση και ορθή χρήση της γλώσσας, η οποία είναι το μέσον συνεννόησης των ανθρώπων.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Η γλώσσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην εκπαίδευση», με ελεύθερη συμμετοχή και συζήτηση για όσα απασχολούν όσους έχουν λίγη έγνοια για τη γλώσσα.

Είναι μια καλή ευκαιρία, κυρίως για εμάς τους δημοσιογράφους, να  μάθουμε ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο πληροφορία. Είναι τα χρώματα και τα πινέλα με τα οποία μπορούμε να ζωγραφίσουμε εικόνες που ξυπνάνε αισθήσεις, ξεθάβουνε μνήμες, «εκβιάζουν» το χαμόγελο και βάζουν σε λειτουργία την κρίση.

Όλα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει κανένα Wow, κανένα OMG και κανένα tespa. Αν κάποιοι δεν καταλάβατε, ευκαιρία στις 11 Απριλίου να ρωτήσετε τον Γιώργο Μπαμπινιώτη αν τα Greeklish είναι τα νέα (πιο νέα) ελληνικά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network