MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα αυτογκόλ της δίμηνης διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και η τερματάρα Ιωάννου

Advertisement

Sponsored by exness

Περί πολλών γκαφών και ενός μεγάλου επιτεύγματος ο λόγος

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Advertisement

Δύο μήνες συμπληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή από την ανάληψη των ηνίων του κράτους από το Νίκο Χριστοδουλίδη και το Υπουργικό του. Σε μια δύσκολη ομολογούμενος περίοδο, για να βρίσκεται κανείς στο πηδάλιο της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε με το «καλημέρα» να διαχειριστεί μια σειρά από «καυτά» ζητήματα, τα οποία δεν του έδιναν το δικαίωμα της πίστωσης χρόνου.

Μάλιστα τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος όσο και το Υπουργικό τόνιζαν από τις πρώτες τους κιόλας δηλώσεις πως δεν χρειάζονται πίστωση χρόνου και πως θα έπιαναν άμεσα δουλειά για να επιλύσουν τα ανοιχτά ζητήματα που βρήκαν ως «δώρο» από την προηγούμενο διακυβέρνηση. Ωστόσο, παρά τη θετική βούληση των Υπουργών και του ίδιου του Προέδρου για επίλυση των προβλημάτων αυτών, τους πρώτους αυτούς δύο μήνες είδαμε και μια σειρά από «αυτογκόλ» στους κόλπους του Προεδρικού, τα οποία δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα.

Έβγαλε τα μάτια του μόνος του

Το πρώτο αυτογκόλ του Προέδρου Χριστοδουλίδη μπήκε πολύ νωρίς και αυτό δεν ήταν άλλο από τους διορισμούς των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε θέσει τόσο ψηλά τον πήχη, που στο τέλος δεν έφτανε να περάσει από πάνω.

Συγκεκριμένα, ο ΠτΔ είχε θέσει ως προϋποθέσεις την ίση εκπροσώπηση φύλων στο Υπουργικό του, το μη διορισμό προσώπων που είχαν ήδη υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις, το μη διορισμό πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών και το διορισμό προσώπων από κάθε Επαρχία.

Όταν ο Πρόεδρος ανακοίνωσε το Υπουργικό του, όλοι μας διαπιστώσαμε ότι ήταν εξόφθαλμη η μη τήρηση των προϋποθέσεων που ο ίδιος έθεσε και έδωσε τροφή στους πολίτες και την αντιπολίτευση για κριτική με το «καλημέρα».

Είπε σε μαθητές ότι καταργήθηκαν οι εξετάσεις τετραμήνων χωρίς να έχουν καταργηθεί

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Παιδείας στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι η Υπουργός Παιδείας άρχισε άμεσα τις επαφές με φορείς και κόμματα για το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή και τις άμεσες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν για την τρέχουσα σχολική χρονιά, με τη Βουλή να ανάβει το «πράσινο φως» στην πρόταση της Αθηνάς Μιχαηλίδου για μείωση της ύλης και της βαρύτητας της εξέτασης του β’ τετραμήνου. Βέβαια, αυτό που εκκρεμεί είναι το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το περιβόητο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή για την επόμενο σχολική χρονιά και αν τελικά θα καταργηθεί ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Και κάπου εδώ έρχεται η γκάφα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μια ήμερα αργότερα, στα πλαίσια επίσκεψης τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού στο Προεδρικό Μέγαρο κλήθηκε από τα παιδιά να απαντήσει τι θα γίνει με τις εξετάσεις τετραμήνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στα παιδιά πως έχουν καταργήσει τις εξετάσεις τετραμήνων, χωρίς βέβαια να ισχύει κάτι τέτοιο. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφεται το εν λόγω κείμενο δεν είναι βέβαιο αν η Υπουργός Παιδείας θα προκρίνει αλλαγές στα πλαίσια του υφιστάμενου θεσμού κατά την πρόταση που θα προωθήσει στη Βουλή ή αν θα προτείνει την κατάργηση του θεσμού, όπως ζητούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Παραίτηση ρεκόρ

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτογκόλ -κατά τους πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη- είναι η παραίτηση εξπρές του Μιχάλη Μιχαήλ από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Συγκεκριμένα, μετά τον διορισμό του κ. Μιχαήλ ως μέλος της Επιτροπής ξέσπασε σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα ακαδημαϊκά του προσόντα, με τον ίδιο να υποβάλλει παραίτηση 24 μόλις ώρες μετά τον διορισμό του. Το λες και παραίτηση ρεκόρ. Όπως ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο δεν έμεινε ασχολίαστο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν «πυρά» και κάνουν λόγω για έλλειψη σοβαρότητας.

Γκάφα Χατζηγιάννη

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η πρόσφατη γκάφα του Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος ανάρτησε ανακοίνωση και βίντεο στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού από την παρουσία του στα γενέθλια του Νικόλα Παπαδόπουλου. Βέβαια μετά το σάλο οι εν λόγω αναρτήσεις κατέβηκαν και ο Υφυπουργός Χατζηγιάννης αντί να ζητήσει μια απλή συγνώμη για το λάθος που έκανε, μας είπε πως «εκ παραδρομής» ανέβηκε στα επίσημα ΜΚΔ του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Συγνώμη κιόλας αλλά δεν τρώμε κουτόχορτο. Ο καθένας μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μιας ανάρτησης που διατυπώνει κάποιος χρήστης στο προσωπικό του προφίλ προκειμένου δημοσιοποιήσει μια προσωπική του στιγμή, μεταξύ μιας ανακοίνωσης που γράφεται στο τρίτο πρόσωπο με κάθε επισημότητα.

Βρήκε λύση σε πρόβλημα δεκαετιών

Απ’ εκεί και πέρα, για να είμαστε δίκαιοι, σε αυτούς τους δύο μήνες σημειώθηκε και ένα μεγάλο επίτευγμα κι αυτό δεν είναι άλλο από την εξαγγελία του σχεδίου «ΚτίΖω» για τους προσφυγικούς συνοικισμούς. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ως άλλος «πατέρας» των μεγάλων μεταρρυθμίσεων κατάφερε μέσα σε 30 μέρες να ετοιμάσει και να παρουσιάσει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα στεγαστικά θέματα όσων διαμένουν στις 358 πολυκατοικίες στους προσφυγικoύς συνοικισμούς  της ελεύθερης Κύπρου.

Οι επικίνδυνες και παραμελημένες από το κράτος προσφυγικές πολυκατοικίες είναι ένα πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο και εδώ και δεκαετίες και σχεδόν κανείς δεν τολμούσε να το αγγίξει. Αυτό βέβαια δεν ίσχυσε στην περίπτωση του νέου Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος σήκωσε μανίκια και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μας παρουσίασε σχέδιο για επίλυση του προβλήματος. Την λες και «γκολάρα» αυτή την επιτυχία, από πλευράς Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network