MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Ρεβάνς» για το Μαρί;

Advertisement

Sponsored by exness

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, σε αστική υπόθεση (αγωγή), για τις συνθήκες κράτησης του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα, γίνεται προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί από το ΑΚΕΛ, ίσως γιατί θεωρεί ότι έτσι μπορεί να πάρει τη «ρεβάνς» για την έκρηξη στο Μαρί και τις ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια.

Του Μανώλη Καλατζή

Ίσως και να το κάνει από τύψεις, γιατί ο μόνος που φορτώθηκε αυτές τις ευθύνες ήταν ο Κώστας Παπακώστας, με τους υπόλοιπους να κάθονται στην εξέδρα και να διαμαρτύρονται, ξέροντας πως θα έπρεπε να βρίσκονται και άλλοι μαζί του στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Advertisement

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, θα πρέπει να τα δούμε στις σωστές τους διαστάσεις. Η αγωγή της οικογένειας Παπακώστα κατά του κράτους, δεν σχετιζόταν ούτε με το Μαρί, ούτε με την καταδίκη, ούτε με το ύψος της ποινής (συνολικά 65 χρόνια φυλάκισης. Πέντε χρόνια για κάθε νεκρό με τις ποινές να συντρέχουν). Το αντικείμενο της ήταν οι συνθήκες κράτησης του πρώην υπουργού και η απαίτηση των αποζημιώσεων είχε καθοριστεί στις €500.000.

Η πλευρά Παπακώστα έθεσε έναν αριθμό θεμάτων, (θρησκευτική ελευθερία, προσωπική και οικογενειακή ζωή, δέουσα ιατρική φροντίδα κλπ). Το Δικαστήριο δεν διαπίστωσε καμία άλλη παράβαση, πλην αυτής που σχετιζόταν με το δικαίωμα προαυλισμού και οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν ανήλθαν στις €20.000.

Αυτά είναι τα γεγονότα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να στρεβλωθούν ώστε να υποστηριχθεί το αφήγημα, ότι ο Κώστας Παπακώστας, απεβίωσε γιατί δεν του επέτρεπαν να περπατάει στον περίβολο του Νοσοκομείου. Σε καμία περίπτωση η δικαστική απόφαση δεν αποδέχθηκε αυτό τον ισχυρισμό.

Αίφνης έγινε στόχος η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, γιατί ο Πρόεδρος αποφάσισε να την αποσπάσει στην Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αγνοουμένων. Η κα Αριστοτέλους ανέλαβε τη διεύθυνση των Φυλακών τον Νοέμβριο του 2014 και ο Κ. Παπακώστας είχε καταδικαστεί από τον Ιούλιο του 2013. Καμία αναφορά στον Γιώργο Τρυφωνίδη που είχε τοποθετηθεί επί διακυβερνήσεως Χριστόφια στις Κεντρικές Φυλακές, ούτε για τη κα Ελένη Βατυλιώτου που τον διαδέχθηκε.

Δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την επιλογή του κ. Τρυφωνίδη ως ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Ο κ. Κώστας Κληρίδης, θα μπορούσε επίσης να διατάξει αναστολή έκτισης της ποινής για λόγους υγείας, κάτι το οποίο δεν έπραξε, όπως επίσης δεν έδωσε και τη συγκατάθεση του για απονομή χάρης, παρά το ότι ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ ενός τέτοιου χειρισμού.

Μάλιστα προσφάτως υπήρξε άλλη δικαστική απόφαση με την οποία το κράτος καλείται να πληρώσει ως αποζημιώσεις €100.000 λόγω χειρισμών του Γ. Τρυφωνίδη στον οποίο αποδόθηκε και η διάπραξη ποινικών αδικημάτων, χωρίς ποτέ να διωχθεί. Δεν θυμόμαστε να αντέδρασε κάποιος, όταν δόθηκε αναδρομική προαγωγή και αποζημιώσεις στον κ. Τρυφωνίδη.

Επίσης, δεν υπήρξε κριτική για τους γιατρούς, που μετείχαν στο Ιατροσυμβούλιο, οι οποίοι μέχρι τον Απρίλιο του 2015 δεν συνέστησαν την αναγκαιότητα προαυλισμού του Κ. Παπακώστα. Όταν το έκαναν στις 2 Απριλίου του 2015, υπήρξε άμεση συμμόρφωση.

Όλα αυτά, παραμερίστηκαν, γιατί προείχε η προώθηση του αφηγήματος, της «εξόντωσης» του Κ. Παπακώστα για λόγους πολιτικής εκδίκησης. Και αυτό στη πραγματικότητα είναι έλλειψη σεβασμού έναντι της μνήμης του.

Είναι κρίμα λοιπόν να χρησιμοποιείται ο θάνατος ενός ανθρώπου, όπως ο Κ. Παπακώστας, για να «ισοφαρίσουν» κάποιοι τις ευθύνες τους για την απώλεια 13 ζωών στο Μαρί.

Το που θα τοποθετηθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, είναι θέμα άσχετο με την άσκηση αντιπολίτευσης, καθώς δεν πρόκειται για πολιτικό διορισμό. Ας αφήσουμε τους νεκρούς στη γαλήνη τους και ας κάνουμε πολιτική με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με εκταφές μίσους.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network