MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι ψευδαισθήσεις του κομβικού μας ρόλου

Advertisement

Sponsored by exness

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αποκαλύπτει πόσες φορές πιστέψαμε ότι η Κύπρος κατέστη ή θα μπορούσε να καταστεί κόμβος για σπουδαία πράγματα.

Του Μανώλη Καλατζή

Σταχυολογώντας κάποιες από τις φαντασιώσεις μας, διαπιστώσαμε πως θα μπορούσαμε να γίνουμε:

Advertisement
  •      Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος
  •      Εκπαιδευτικός κόμβος
  •      Κόμβος παροχής ιατρικών υπηρεσιών
  •      Κόμβος κλιματικής καινοτομίας
  •      Κόμβος επενδύσεων
  •      Τουριστικός κόμβος για κρουαζιέρες
  •      Ναυτιλιακός κόμβος…

Ο κατάλογος ατέλειωτος και οι ψευδαισθήσεις μας επίσης. Η συνήθεια να χαϊδεύουμε τα αυτιά μας και να θεωρούμε τον ρόλο μας καθοριστικό, για εξελίξεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, μας ρίχνει σε τοίχο και συχνά πέφτουμε από τα σύννεφα.

Στη πραγματικότητα οι μόνοι κομβικοί ρόλοι που μας έχουν αναγνωριστεί μέχρι τώρα ήταν:

  •      Κόμβος εμπορίας προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση
  •      Κόμβος ξεπλύματος μαύρου χρήματος
  •      Κόμβος παραβίασης κυρώσεων κατά αυταρχικών καθεστώτων
  •      Κόμβος εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού
  •      Κόμβος ξεπουλήματος ευρωπαϊκής ιθαγένειας

Προφανώς και για αυτά τα «επιτεύγματα», δεν θα έπρεπε να είμαστε και ιδιαιτέρως περήφανοι, αλλά πρωτίστως θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο προβληματισμένοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα σε δύο ημέρες αναγκάστηκε να δηλώσει δύο φορές, ότι προτεραιότητα είναι να διαφυλάξουμε το κύρος του κράτους. Τη μία φορά το είπε σε σχέση με τη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα Κυπρίων δικηγόρων και λογιστών και τη δεύτερη, για την έκθεση της PEGA, η οποία «στολίζει» τη Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο της στη δραστηριότητα εταιρειών, που παράγουν λογισμικά κατασκοπίας.

Αν όντως η προτεραιότητα μας είναι το κύρος του κράτους, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι, να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να τερματίσουμε την καλλιέργεια φαντασιώσεων για τον κομβικό μας ρόλο.

Δεν είναι το μέγεθος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν μας επιτρέπει να παίξουμε ρόλους, τους οποίους θα θέλαμε, αλλά η νοοτροπία της αρπαχτής, η οποία γκρεμίζει ό,τι με κόπο προσπαθούμε να χτίσουμε. Και η νοοτροπία αυτή, δεν αφορά το σύνολο των ανθρώπων, που πραγματικά κοπιάζουν, αλλά τη μικρή ομάδα, που θεωρεί ότι μπορεί να συμπεριφέρεται πειρατικά, αδιαφορώντας για το κόστος, που εν τέλει καλούνται να πληρώσουν αυτοί που δεν έχουν ευθύνη.

Όσο δεν ρίχνουμε αυλαία στις φαντασιώσεις, οι οποίες μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κάτι μεγαλύτερο ή καλύτερο από αυτό που πραγματικά είμαστε, τόσο το καράβι θα τσακίζεται στα βράχια και τόσο εμείς θα μένουμε με το στόμα ανοιχτό από έκπληξη, αντιλαμβανόμενοι τη πλάνη μας. Το θέμα δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας, αλλά το τι πραγματικά είμαστε στα μάτια των άλλων. Δυστυχώς στα μάτια των άλλων είμαστε κόμβος αναξιοπιστίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal