MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν τον λαϊκισμό

Advertisement

Sponsored by exness

Το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, υπήρξε έκπληξη ακόμα και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίο ανέμενε την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι με 20% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μανώλη Καλατζή

Ούτε καν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, δεν είχαν προβλέψει αυτό το εύρος της διαφοράς, μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Advertisement

Επειδή όμως η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, για να καταγράφονται τα σκορ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ποσοστά.

Αν δει κάποιος τον εκλογικό χάρτη, θα διαπιστώσει πως η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε όλους τους Νομούς της χώρας με εξαίρεση το Νομό Ροδόπης, στον οποίο είναι πλειοψηφικό το στοιχείο της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που παραδοσιακά, μετά τη μεταπολίτευση, ελέγχονταν εκλογικά από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν αυτή τη φορά τη Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας σαφές πως, από τη μία επικρότησαν την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από την άλλη απέρριψαν ως αναξιόπιστη τη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι νέοι ψηφοφόροι, οι ηλικιωμένοι αλλά και αυτή που συγκροτούν τον παραγωγικό κορμό, επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία, απορρίπτοντας το αντιπολιτευτικό αφήγημα για την «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών».

Υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία, όπως η οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων, που σε όλες τις περιπτώσεις δεν διαφοροποίησε την στάση έναντι των δύο μεγάλων κομμάτων. Τόσο τα χαμηλά, όσο τα μέσα και υψηλά εισοδηματικά στρώματα επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία, γιατί έθεσαν ως προτεραιότητα τη σταθερότητα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη χθες ήταν η σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα (2015 -2019) και της κυβέρνησης Μητσοτάκη (2019-2023). Οι ψηφοφόροι, λαμβάνοντας υπόψη, τα λάθη, τις αστοχίες, και τις αποτυχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θεώρησαν πως δεν ήταν επαρκής λόγος για να επιλέξουν επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Απέρριψαν επίσης το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και έδειξαν το δρόμο για νέες εκλογές που θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας αυτοδύναμης και σταθερής κυβέρνησης.

Είναι αμφίβολο αν αυτό το 20% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες, θα καταφέρει να το συγκρατήσει και στις εκλογές του Ιουνίου. Είναι πιθανή μια νέα καθίζηση και αυτό δεν θα οφείλεται σε συγκυρίες. Θα οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία ανάγνωσης των απαιτήσεων των πολιτών.

Οι εκλογές δεν είναι διαγωνισμός για επίδειξη ταλέντου στο λαϊκισμό και αυτό το επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Οι πολίτες μπορεί να συγχωρέσουν λάθη και αποτυχίες, αλλά δεν συγχωρούν τον εμπαιγμό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network