MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η ελευθεροτυπία και οι εισαγγελικές απειλές

Advertisement

Sponsored by exness

Ο  Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, στις χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή, κατά την άποψη μου υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο ολίσθημα.

Του Μανώλη Καλατζή

Ολίσθημα το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας, πυλώνας της οποίας είναι και η ελευθεροτυπία. Απείλησε ευθέως τους δημοσιογράφους, με ποινικές περιπέτειες, ακόμα και με ενδεχόμενη φυλάκιση τους, αν αποκαλύπτουν έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί από τον αποστολέα τους ως «εμπιστευτικά» ή «απόρρητα». Ταυτόχρονα, έστειλε και το μήνυμα, σε όσους σκοπεύουν να συγκαλύψουν ενέργειες, οι οποίες  δυνατόν να θεωρηθούν επιλήψιμες, να χαρακτηρίζουν τα έγγραφα τους ως «εμπιστευτικά» και έτσι να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Advertisement

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε επί λέξει: «Οποιοσδήποτε, περιέρχεται στα χέρια του απόρρητο διαβαθμισμένο έγγραφο, δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξασκήσει προσωπική κρίση για το αν κατά την γνώμη του είναι ή δεν είναι απόρρητο και η οποιαδήποτε μετάδοση, αναμετάδοση, περιγραφή ή αναφορά σε απόρρητο διαβαθμισμένο περιεχόμενο είναι ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών»!

Τέτοιου είδους απειλές, μάς πάνε χρόνια πίσω και οδηγούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα σε εξουδετέρωση.

Η αναμετάδοση επίσημων ανακοινωθέντων και δηλώσεων, δεν είναι ο κορμός της δημοσιογραφικής δουλειάς. Το σημαντικό κομμάτι είναι η έρευνα και η αποκάλυψη.

Με τέτοια νοοτροπία, αν ο Ναπολέοντας είχε τον Γ. Σαββίδη ως νομικό σύμβουλο, είναι αμφίβολο αν θα μαθαίναμε ποτέ για το Βατερλό.

Για να είμαστε δίκαιοι, τέτοιου είδους αυταρχικές συμπεριφορές εκδηλώνονται διαχρονικά από κάποιους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Τις είδαμε και από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη, τις είδαμε και από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τότε που από κοινού έστελναν δημοσιογράφους σε ποινική ανάκριση για την αποκάλυψη κάποιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων κρατικού αξιωματούχου, τα οποία άφηναν εκτεθειμένους και τους ίδιους.

Οι απειλές όμως, δεν είναι πάντα δημόσιες, αφού υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστούν οι ενοχλητικοί δημοσιογράφοι, που φτάνουν μέχρι την απόλυση και τις εξοντωτικές αγωγές.

Το δημόσιο συμφέρον είναι η διαφάνεια και όχι το αντίθετο και ο Γενικός Εισαγγελέας είμαστε σίγουροι πως γνωρίζει τις σημαντικές δικαστικές αποφάσεις κυπριακών και διεθνών δικαστηρίων, που θεωρούν πως το επίπεδο προστασίας της ελευθεροτυπίας ταυτίζεται με το επίπεδο και την ποιότητα της δημοκρατίας σε μία χώρα.

Όταν οι δημοσιογράφοι εργάζονται υπό απειλή, τότε αυτοί που ζημιώνονται είναι οι πολίτες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network