MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Δικαιοσύνη και τα ναι μεν αλλά

Advertisement

Sponsored by exness

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων, μπορεί να μην ικανοποιούν πάντοτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά δεν είναι αυτή η χρησιμότητα τους, ούτε βεβαίως ο στόχος που πρέπει να υπηρετούν.

Του Μανώλη Καλατζή

Παράδειγμα, η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών για τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Advertisement

Σε μια πρώτη ανάγνωση, θα έλεγε κάποιος ότι είναι προκλητικό, να παραμένουν στο Δημόσιο εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από ιδιώτη (όταν ο Νίκος Αναστασιάδης, ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ) και στη συνέχεια να εντάσσονται στο δυναμικό των δημοσίων υπάλληλων, ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

Ωστόσο, δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος για το δέντρο. Αν δεν παρέμεναν στο Δημόσιο μετά τη συμπλήρωση 30 μηνών, θα αποτελούσαν την εξαίρεση στον κανόνα, σε σχέση με άλλους υπαλλήλους που έτυχαν αυτής της μεταχείρισης, ως αορίστου χρόνου.

Αυτό επεσήμανε με την απόφαση του το Δικαστήριο. Δηλαδή ότι, η διάταξη που τις εξαιρούσε από τον κανόνα, ήταν φωτογραφική και αφορούσε μόνο τις συγκεκριμένες, τέσσερις γυναίκες.

Από εκεί και πέρα, οι διαμαρτυρίες του γενικού Ελεγκτή και η εγγραφή του θέματος στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αποτελούν λαϊκισμό.

Οι αποφάσεις δικαστηρίων, ανατρέπονται μόνο μέσα από τις διαδικασίες της δικαιοσύνης και πυλώνας της δεν είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία. Επίσης, η Βουλή, νομοθετεί και δεν δικάζει ή δεν λειτουργεί ως Εφετείο.

Όσο για το ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν υπερασπίστηκε την ρύθμιση της Βουλής, ήταν κάτι αναμενόμενο, αφού δεν είναι Νομικός Σύμβουλος του κοινοβουλίου. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβητώντας αυτή τη ρύθμιση ως αντισυνταγματική. Συνεπώς αν παρουσιαζόταν με αντίθετη θέση στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, θα έθετε υπό αμφισβήτηση της δική του αξιοπιστία.

Με τις αποφάσεις των δικαστηρίων μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούν τα θεσμικά όργανα του κράτους να τις υπονομεύουν γιατί δεν εξυπηρετούν κάποιο δικό τους αφήγημα.

Πολύ περισσότερο, τα θεσμικά όργανα δεν μπορούν να λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά, με αποτέλεσμα αμιγώς νομικά θέματα να μετατρέπονται σε πολιτικά.

Τα ναι μεν αλλά, για τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δεν ενισχύουν τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μοναδική αρμόδια για να λύνει τέτοιου είδους υποθέσεις. Αν αυτό το έργο το αναλάμβανε αυτοβούλως ο καθένας, θα οδηγούμαστε σε ένα κράτος που θα λειτουργούσαν τα καπετανάτα του κάθε θεσμού και θα δεινοπαθούσαν οι πολίτες του.

Αν μάλιστα μιλάμε για τη Κυπριακή Δημοκρατία, τότε τα πράγματα θα ήταν εξόχως ανησυχητικά καθώς ήδη η αξιοπιστία του κράτους τελεί υπό αμφισβήτηση.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network