MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έπεσαν οι μάσκες στο ΓεΣΥ

Advertisement

Sponsored by exness

Τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο του ΓεΣΥ δεν ξαφνιάζουν διόλου όσους παρακολουθούσαν στενά το ρεπορτάζ της Υγείας τα τελευταία 3 χρόνια, από όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Σύστημα στη χώρα μας.

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Ορισμένοι κύκλοι δεν χώνεψαν ποτέ ότι η υλοποίηση ενός μονοασφαλιστικού Συστήματος Υγείας είχε αρχίσει παίρνει σάρκα και οστά και η κοινωνία των πολιτών μέρα με τη μέρα έστηνε ανάχωμα προκειμένου να προστατευθεί αυτή η κοινωνική κατάκτηση.

Advertisement

Εξάλλου, πριν καλά-καλά μπει σε εφαρμογή το Γενικό Σύστημα Υγείας η κοινωνία είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο στρατόπεδο αποτελείτο από τους πολέμιους του ΓεΣΥ οι οποίοι στην σκέψη και μόνο της εφαρμογής ενός μονοασφαλιστικού Συστήματος Υγείας «έβγαζαν αφρούς από το στόμα» και συνεχώς έθεταν στο προσκήνιο προβλήματα και ζητήματα, τα οποία ήταν αναμενόμενο να εμφανιστούν κατά την υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης μεταρρύθμισης. Βλέπετε τόσο ο κύκλος εργασιών των μεγαλογιατρών όσο και οι ασφάλειες υγείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάζονταν δραματικά με την εφαρμογή ενός Συστήματος Υγείας στο οποίο θα δινόταν πρόσβαση σε κάθε πολίτη της Κυπριακή Δημοκρατίας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει από τη τσέπη του μια περιουσία για μια επέμβαση ή μια θεραπεία.

Στην αντίπερα όχθη είχαμε κοινωνικές ομάδες, επαγγελματίες υγείας, οργανισμούς, κόμματα και φορείς, που έδιναν καθημερινά μάχες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Σε αυτό το στρατόπεδο βρισκόταν βέβαια και ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος ηγείται μέχρι σήμερα αυτής της προσπάθειας αφιλόκερδός και στάθηκε ως ασπίδα προστασίας στο ΓεΣΥ χωρίς να λαμβάνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα άνθρωπο τον οποίο «έστηναν στον τοίχο» τότε οι πολέμιοι του συστήματος και ο ίδιος αντιστεκόταν μαζί με τους συνεργάτες του με μοναδικό στόχο την εκπλήρωση της αποστολής του, χωρίς να έχει κανένα προσωπικό όφελος παρά μόνο χρέος προς τον τόπο του για να φέρει εις πέρας αυτή την τόσο μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση.

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ τους γιατρούς και τους παιδίατρους που επικοινωνούσαν στα κρυφά μαζί μας, τρία χρόνια πριν, για να μας ενημερώσουν ότι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια, αλλά όπως μας εκμυστηρεύονταν δεν το έπρατταν δημόσια φοβούμενοι την επίθεση που θα δέχονταν από τους γνωστούς πολέμιους του μονοασφαλιστικού Συστήματος. Κι όλα αυτά την ώρα που οι εν λόγω πολέμιοι διαμήνυαν δημόσια πως υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον προσωπικών ιατρών και παιδιάτρων, και πως τα νούμερα που έθετε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έβγαιναν. Λίγους μήνες μετά ωστόσο φάνηκε του λόγου το αληθές και την 1η Ιουνίου του 2019 τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ με ικανοποιητικό αριθμό προσωπικό ιατρών και παιδιάτρων, ο οποίος αυξανόταν μέρα με τη μέρα.

Μαντέψετε σε ποιο από τα δύο στρατόπεδα άνηκε τότε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Σαφώς δε χρειάζεται να διαθέτει κάποιος μαντικές ικανότητες για να δει το τι ισχύει παρά μόνο να προβεί σε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να εξακριβώσει το τι διαμήνυε 3 χρόνια πριν ο Πρόεδρος του ΠΙΣ για το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Και τώρα ερχόμαστε στο σήμερα… ο άνθρωπος που ξόδεψε άπλετο χρόνο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και για την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων που προέκυψαν είναι έτοιμος να θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτηση του θέλοντας να στείλει ηχηρό μήνυμα για τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ.

Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην θέλει να γίνει «παιδοκτόνος» του ΓεΣΥ, όπως ο ίδιος αναφέρει, αλλά η κίνηση του αυτή εγείρει εύλογες υποψίες στο τι εξυπηρετεί ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της Προεδρικής του θητείας.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Το μόνο που έχω να θίξω εγώ είναι πως η κοινωνία πρέπει να σταθεί στο ύψος της και να μπει ανάχωμα στις ορέξεις ορισμένων για ανατροπή του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ δεν ανήκει ούτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε στους γιατρούς, ούτε στου πολιτικούς, αλλά στον καθένα από εμάς. Είναι χρέος μας να αντιδράσουμε για τα παιδιά μας, τους φίλους και την οικογένεια μας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network