MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αριστερός; A priori «προοδευτικός»

Advertisement

Sponsored by exness

Κάποτε, ήταν κουραστικό να ακούς για τις «προοδευτικές» δυνάμεις οι οποίες θεωρούντο a priori, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πέραν της κεντροδεξιάς.

Του Μανώλη Καλατζή

Έτσι αυθαίρετα αποφάσισαν κάποιοι, να αυτοπροσδιοριστούν ως προοδευτικοί ακόμα και αν ήταν φορείς των πλέον συντηρητικών ή ακόμα και οπισθοδρομικών απόψεων. Με την πάροδο των χρόνων, αυτός ο προσδιορισμός έγινε σχεδόν γραφικός, προκαλώντας θυμηδία, καθώς τα ιδεολογικά σύνορα γινόντουσαν όλο και πιο δυσδιάκριτα.

Advertisement

Η πρόοδος δεν είναι μια γενική και αόριστη έννοια. Είναι μια εξελικτική διαδικασία, η οποία διεκδικείται και δεν απονέμεται ως βραβείο ή ως προίκα σε όποιον ανήκει στην αριστερά. Την ίδια ώρα, όποιος δεν ανήκει στην αριστερά, για τους «προοδευτικούς», είναι συντηρητικός, αντιδραστικός, φασίστας κλπ.

Πρόοδος για τον κοινό νου είναι ότι πηγαίνει τον άνθρωπο ένα βήμα παραπέρα ενισχύοντας τη δημοκρατία, το βιοτικό του επίπεδο, την τεχνολογική εξέλιξη κλπ

Λίγοι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν πως, ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει σήμερα, σε επίπεδο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ποιότητας ζωής κλπ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μεγαλύτερη ένωση ανεξάρτητων κρατών, τα οποία αυτοβούλως εντάχθηκαν σε αυτήν αντιμετωπίζοντας με κοινές πολιτικές τις μεγάλες προκλήσεις για τους λαούς τους.

Βεβαίως η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε από «προοδευτικούς», αλλά από ηγέτες με κοινό νου και μεγάλα οράματα. Ουδείς εξ αυτών ανήκε στον λεγόμενο «προοδευτικό» χώρο. Αντιθέτως, η αριστερά πολέμησε με κάθε μέσον, αυτή την κατάκτηση της κοινής στέγης των κρατών της Ευρώπης, ενίοτε και με λαϊκισμό, ο οποίος οδήγησε είτε στην συρρίκνωση της, είτε στην αλλαγή αφηγήματος.

Ουδείς ξεχνάει το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το οποίο σήμερα φαντάζει ως έκφραση της πιο αντιδραστικής πολιτικής σκέψης.

Προοδευτικός λοιπόν, δεν είναι κανείς, αν δεν το αποδείξει μέσα από το αποτέλεσμα εφαρμογής των πολιτικών του.

Οι ιδεολογίες δεν κατέρρευσαν, αλλά κατέρρευσαν οι μύθοι και κατέρρευσαν με κρότο. Όσοι δεν το αντιλήφθηκαν, είτε έχουν πρόβλημα ακοής είτε πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αποτέλεσε ακόμα μια απόδειξη της ανόητης χρήσης των όρων. Οι άνθρωποι που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ήταν κάποιοι εξ αυτών που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και το 2015. Δηλαδή; Πριν τέσσερα ή πριν οκτώ χρόνια ήταν «προοδευτικοί» και τώρα έγιναν «συντηρητικοί»;  Και αν ξαναψηφίσουν σε τέσσερα χρόνια κάτι άλλο;

Ας μην ξεχνά κανείς ότι, η πραγματική πρόοδος στην Ελλάδα επήλθε με την ένταξη της στην ΕΕ, την οποία οι «προοδευτικοί» πολέμησαν με πάθος. Ευτυχώς απέτυχαν.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network