!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

22 Οκτωβρίου, 2020 Πέμπτη 20:56:33

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Μαραθώνια συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου. Ικανοποίηση με χειρισμούς για κορωνοϊό… Διαφωνία ΑΚΕΛ για οδοφράγματα

Μαραθώνια συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου με «φόντο» οδοφράγματα και μεταναστευτικό – Ενημέρωσε για παράταση αναστολής λειτουργίας των 4 οδοφραγμάτων μέχρι Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η συνεδρία που άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 10:00 ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό και τα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κορωνοϊού με ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο οδοφραγμάτων.

Λόγω της συζήτησης του θέματος του κορωνοϊού στη συνεδρία συμμετείχε εκτάκτως ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για παράταση του μέτρου για αναστολή λειτουργίας των 4 οδοφραγμάτων μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα όπου και θα γινει επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Κακώς δίδεται οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα μέτρα πρόληψης για κορωνοϊό λέει ο Εκπρόσωπος

Κακώς δίδεται η οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα μέτρα πρόληψης για μη εξάπλωση μιας ασθένειας που ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πολιτική προέκταση στο συγκεκριμένο θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε πως «είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ. Εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού με βάση τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κέντρου νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», ανέφερε.

ΔΗΣΥ

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και αναφορικά που βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη στις ακόλουθες τοποθετήσεις.

«Όπως είστε ενήμεροι τη σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο απασχόλησαν το θέμα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό αλλά και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό του κινδύνου από τον κορωνοϊό. Ήταν μια παραγωγική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων. Εκφράστηκαν οι θέσεις τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και επί των τριών θεμάτων που συζητήθηκαν, υπήρξαν τοποθετήσεις και εκτιμήσεις από το σύνολο των συναδέλφων που παραβρέθηκαν σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Για την Αμμόχωστο θα επαναλάβουμε τη θέση μας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όλα τα πολιτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας τις έκνομες και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να εποικίσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η αποτροπή αυτής της κίνησης της Τουρκίας είναι μεγάλης σημασίας, γιατί αν στο τέλος της ημέρας η Τουρκία εποικίσει ακόμη και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πόσες ελπίδες θα μας μείνουν για εδαφικές αναπροσαρμογές στο ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού προβλήματος;

Όσο αφορά το μεταναστευτικό. Αν δεν πάρουμε ως πολιτεία στην ολότητά της γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις, το μεταναστευτικό σε μερικές βδομάδες ή μήνες θα είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε ως τόπος. Δεν είναι μόνο οι παράνομες ροές που γίνονται μέσω της παραμεθορίου περιοχής είτε από τη θάλασσα αλλά και ένα σημαντικό μέρος από τους αιτητές ασύλου εισέρχονται νόμιμα στη χώρα μας για νόμιμη εργασία ή για φοίτηση. Και πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να μην γίνεται εκμετάλλευση γιατί δεν πρόκειται περί πολιτικών προσφυγικών ροών αλλά στις πλείστες περιπτώσεις από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται αδυναμίες του συστήματος. Λυπάμαι να παρατηρήσω πως υπάρχουν συγκεκριμένοι που μετάτρεψαν το θέμα του πολιτικού ασύλου σε μια πολύ επικερδή βιομηχανία και επιχείρηση. Και πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε αυτές τις πρακτικές. Είμαστε άνθρωποι, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα γίνουμε ρατσιστές αλλά έχουμε την ίδια ώρα υποχρέωση έναντι της κυπριακής κοινωνίας και έχουμε υποχρέωση και για την ασφάλεια της χώρας και την ευημερία των πολιτών μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για κάποιες σκέψεις της κυβέρνησης, μέχρι τη Δευτέρα κληθήκαμε ως πολιτικά κόμματα να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη επεξεργαστεί από καιρό αυτό το ζήτημα και θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση τις ολοκληρωμένες σκέψεις και εισηγήσεις μας για το θέμα.

Όσο αφορά τον έλεγχο και τον περιορισμό των κινδύνων από τον κορωνοϊό, έχουμε ενημερωθεί από την κυβέρνηση για την απόφαση προσωρινής αναστολή λειτουργίας κάποιων εκ των οδοφραγμάτων. Λόγοι που στηρίζονται στην υποχρέωση του κράτους για ουσιαστικούς ελέγχους για πιθανούς κινδύνους από τον κορωνοϊό. Ξεκαθαρίστηκε και σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν υπήρχε καμιά πολιτική χροιά στην απόφαση της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα όμως, καταγράφονται τοποθετήσεις και προσπάθεια εκ μέρους της άλλης πλευράς να πολιτικοποιήσει το θέμα. Είναι γι’ αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράσαμε την άποψή μας την οποία και δημόσια καταθέτουμε. Στεκόμαστε και στηρίζουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της γι’ αύξηση των μέτρων ελέγχου για τον κορωνοϊό, είτε αυτή αφορά αεροδρόμια, λιμάνια, είτε από τα οδοφράγματα. Την ίδια ώρα θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να βρει το κατάλληλο προσωπικό και τον αναγκαίο αριθμό και όπως γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα υπό λειτουργία οδοφράγματα, να στελεχωθούν και τα υπόλοιπα το συντομότερο δυνατόν για να αφαιρεθούν τα οποιαδήποτε πολιτικά επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Και είμαστε ως Δημοκρατικός Συναγερμός με μια πάγια θέση. Αγωνιζόμαστε για να μην υπάρχουν οδοφράγματα, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αν οι συνθήκες επέβαλαν μια προσωρινή αναστολή, λόγω της έλλειψης προσωπικού, θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της για σωστή στελέχωση και λειτουργία των οδοφραγμάτων που προσωρινά έχουν ανασταλεί

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα ΗΕ πολιτικοποιούν το θέμα βάσει και της ανακοίνωσης που εξέδωσαν, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως «αν η κυβέρνηση θα μπορέσει τις επόμενες μέρες να βρει το κατάλληλο προσωπικό για τη σωστή επάνδρωση και για το σωστό έλεγχο, όλα αυτά θα είναι παρελθόν».

ΑΚΕΛ

Υπήρξε παραδοχή στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου πως ήταν πολιτική η απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως υπέβαλε σχετική ερώτηση χωρίς να πάρει σαφή απάντηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Σε δηλώσεις του, μεσούσης της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, από την οποία αποχώρησε λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσής του, και στην οποία τον αντικατέστησε ο Τουμάζος Τσελεπής, ο κ. Κυπριανού είπε πως το επιχείρημα που προβάλλεται από την Κυβέρνηση είναι ότι δεν υπήρχαν άτομα για να στελεχωθούν τα τέσσερα οδοφράγματα.

Πρόσθεσε πως ολόκληρη Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να βρει 20-30 νοσοκόμους και 20-30 επιπλέον αστυνομικούς για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτά τα οδοφράγματα με αποτελεσματικούς ελέγχους, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η υγεία του πληθυσμού.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το προσωρινό κλείσιμο οδοφραγμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν τη μελέτησε. Ανέφερε, ωστόσο, πως η αναφορά που λέει ότι η λειτουργία των οδοφραγμάτων έχει οδηγήσει σε συνθήκες ομαλοποίησης είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.

«Δεν υπάρχει ομαλή κατάσταση στην Κύπρο και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να μας ανησυχήσει το γεγονός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ασκεί κριτική στη δική μας πλευρά για τη «μονομερή ενέργεια στην οποία έχει προβεί η Κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο ερώτημα που υπέβαλαν οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας οδοφραγμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ δεν κατήγγειλαν την Κυπριακή Δημοκρατία πουθενά.

«Άλλοι είχαν αυτό το χάρισμα στο παρελθόν», είπε, σημειώνοντας πως οι Ευρωβουλευτές του κόμματος υπέβαλαν δυο ερωτήματα.

Το πρώτο, είπε, είναι αν συνάδει με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής αυτό που αποφασίστηκε από πλευράς της Κυβέρνησης και το δεύτερον κατά πόσον υπήρξε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτού η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής της.

«Διερωτώμαι γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση. Επειδή φοβούνται ότι πιθανόν οι απαντήσεις να είναι αρνητικές για κάποιους;», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, για την ενημέρωση που έκαναν στο Εθνικό Συμβούλιο για τα μέτρα που λαμβάνονται από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην Κύπρο.

Ανέφερε πως είναι και άποψη του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί σε όλους απαραίτητους ελέγχους, σε όλα τα σημεία εισόδου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος και να περιοριστεί η δυνατότητα εξάπλωσης του ιού στην Κύπρο. Αυτό το κρίνουμε ως θετικό.

Εκεί που έχουμε διαφωνήσει, και πρέπει να πω ότι δεν έχουμε πάρει πειστικές απαντήσεις, είναι στο θέμα της αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων για διάστημα το οποίο δεν γνωρίζουμε. Έχω υποβάλει σχετική ερώτηση και δεν έχω πάρει σαφή απάντηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είπε ο κ. Κυπριανού.

Η άποψή μας είναι ότι η Κυβέρνηση κρίνεται για σειρά ζητημάτων προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα για το γεγονός ότι δεν έχει διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να αποφασίσει για αυτό το θέμα, αλλά έπρεπε τουλάχιστον να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Δεν γίνεται καθημερινά να μας λένε ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά να προχωρούν μονομερώς στη λήψη αποφάσεων. Έχουμε και τις έντονες μας επιφυλάξεις κατά πόσον προηγήθηκε συνεννόηση με την ΕΕ, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής έχει αποφασιστεί από την ίδια την ΕΕ και η όποια διαφοροποίησή του χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ.

Είπε πως το δεύτερο για το οποίο ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι προχώρησε στην εφαρμογή αυτού του μέτρου δίχως να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση της ενέργειάς της.

Λυπούμαι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψες ένιωσε την ανάγκη να πει ότι υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Σήμερα έγινε παραδοχή στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν είναι οι εμπειρογνώμονες που πρότειναν αυτό το πράγμα, σημείωσε.

ΔΗΚΟ

Πολιτικές ευθύνες όσον αφορά την μη έγκαιρη προετοιμασία για την κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των οδοφραγμάτων, βλέπει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος που στηρίζει όμως την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο εάν ο λόγος ήταν στο πρόβλημα στελέχωσης και αποτελεσματικού ελέγχου όλων των οδοφραγμάτων.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι  ο Υπουργός Υγείας τους ανέφερε ότι ο λόγος κλεισίματος των 4 οδοφραγμάτων οφείλεται στα προβλήματα στελέχωσης για να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι, είπε ο κ. Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι εάν αυτός είναι ο λόγος κι ευσταθούν όσα είπε ο Υπουργός, τότε «ορθά προχώρησε η κυβέρνηση στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας».

Εγείρονται πολλά ερωτήματα για ποιο λόγο δεν μπόρεσε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να υπάρχει επαρκής στελέχωση των οδοφραγμάτων και να μην οδηγηθούμε στο κλείσιμό τους, με αποτέλεσμα να το αξιοποιεί αυτό η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε. «Επομένως εμείς θεωρούμε ότι για την υποστελέχωση των οδοφραγμάτων υπάρχουν πολιτικές ευθύνες». Διαχρονικά, συνέχισε, υπάρχει υποστελέχωση στα οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να μην διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Όχι μόνο πρόσφατα για τα θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση και την εξακρίβωση της ταυτότητας αυτών που περνούν από τα οδοφράγματα καθημερινά, όπως είπε.

Δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διακινήσεις μόνο από τις νόμιμες διόδους και τις πύλες εισόδου, όχι μόνο οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, αλλά και η διακίνηση από περιοχές που δεν ελέγχονται, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για το πως θα αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πριν λίγους μήνες, είπε, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είχαν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Νομικών και στην Εσωτερικών της Βουλής, παρουσιάζοντας τότε κάποιες εισηγήσεις που δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα, συνέχισε, το πρόβλημα όχι μόνο να μην έχει αντιμετωπισθεί, αλλά να διογκώνεται.

«Οφείλουμε να σημειώσουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι τα δεδομένα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιγράψει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μόνο οι αιτητές πολιτικού ασύλου που έχουν πάρει άσυλο κι εκείνοι που εκκρεμούν είτε επειδή δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις, είτε επειδή βρίσκονται στα δικαστήρια, όλοι αυτοί ανέρχονται στο 3,8% του πληθυσμού μας». Αυτό το ποσοστό, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν περιλαμβάνει τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν μπει στον κόπο να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Πρόκειται για αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι του πληθυσμού της χώρας, εντός της ΕΕ, πρόσθεσε. «Και δεν βλέπουμε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό της. Υπάρχει, είπε, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής που καθορίζει ότι η αποκλειστική κυριαρχία για τους κανόνες όσον αφορά την διέλευση είναι υπό την σκέπη της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πουθενά στον Κανονισμό, συνέχισε, δεν προνοείται η διαβούλευση με την τ/κ πλευρά, σε Τεχνικές Επιτροπές ή αλλού.

Η νομική πτυχή αυτού του ζητήματος είναι υπό την κυριαρχία και τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι νομικά, είναι πολιτικά. Εγιναν συγκεκριμένοι χειρισμοί που επιδείνωσαν τα πολιτικά δεδομένα έναντι της ε/κ πλευράς, σημείωσε φέροντας το παράδειγμα της υποστελέχωσης για το οποίο επανέλαβε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Θεωρεί επιπλέον, είπε, λανθασμένη κίνηση να συζητηθεί αυτό το θέμα Τεχνικών Επιτροπών και σε επίπεδο ηγετών δύο κοινοτήτων. «Γιατί είναι αυτές τις συναντήσεις που επικαλείται η άλλη πλευρά για να διαβάλλει την δική μας πλευρά για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά την δημόσια υγεία».

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο  για το τί έπραξε μέχρι σήμερα η τ/κ, τουρκική πλευρά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ως αντίδραση στις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας.

Συμφωνεί, είπε, με τις αντιδράσεις που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης, τις επιστολές που έχουν σταλεί προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά «πιστεύουμε ότι τα μέτρα και οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι ικανοποιητικές για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις». Ως ΔΗΚΟ, είπε, επανέφερε την εισήγηση του Τάσσου Παπαδόπουλου για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι η χρονική στιγμή για να επαναφέρουμε αυτή την πρόταση που είχε υιοθετηθεί και από την ίδια την ΕΕ», συμπλήρωσε.

ΕΔΕΚ

Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέτρα αυστηρότητας που μπορούμε, με βασικό στόχο την αποτροπή ενδεχομένως της εισόδου του ιού στην πατρίδα μας «και έτσι, σε τέτοιο ενδεχόμενο, στην κατά το δυνατόν συντομότερη δυνατή διαχείριση κατά τρόπον αποτελεσματικότερο ώστε να μην έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κυρίως στα θέματα του τουρισμού, που ούτως η άλλως άρχισαν να εκδηλώνονται κάποιες διαδικασίες κυρίως αναστολής, είτε αφίξεων είτε ενδεχομένως και κρατήσεων για το καλοκαίρι», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας κατά την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου πήρε μέρος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό και τα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κορωνοϊού,  ο κ. Σιζόπουλος αναφερόμενος στο θέμα του κορωνοϊού, είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία όλων και η στήριξη όλων της προσπάθειας της πατρίδας μας από μια τέτοια ενδεχόμενη επιδημία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι από τις αιτήσεις και τις αφίξεις, μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο οι ροές είναι μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές.

«Από τη δική μας πλευρά και κυρίως με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και που αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αποτελούν μέρος, κατά την άποψη μας, ενός υβριδικού πολέμου, τον οποίο η Τουρκία ουσιαστικά διεξάγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με προφανή στόχο την αποδιοργάνωση της κυπριακής κοινωνίας και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων», ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε ότι για τον λόγο αυτόν στη περίπτωση των προσφυγικών ροών, «που είναι πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις θα πρέπει να επιδείξουμε την ανάλογη ανθρωπιστική βοήθεια και τον ανάλογο ανθρωπιστικό σεβασμό προς τα θέματα αυτά».

«Όμως, την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και αυστηρή και με ταχύτατες διαδικασίες να διεκπεραιώνει όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με μεταναστευτικές ροές, που είναι κυρίως πολίτες χωρών, που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για να μπορέσει ακριβώς να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο αυτό το θέμα», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος.

Θεωρούμε σκόπιμο, είπε καταλήγοντας, «ότι πέραν από την επιτήρηση, ηλεκτρονική επιτήρηση, που υπάρχει στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, θα πρέπει παράλληλα τάχιστα να προχωρήσει και με ένα σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης της γραμμής αντιπαράταξης, κατά το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, γιατί ακριβώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός είναι μέσα από είσοδο από τα κατεχόμενα σε συγκεκριμένες αφύλακτες περιοχές και είναι δύσκολη επιτήρηση».

Ο κ. Σιζόπουλος αναχώρησε από το Προεδρικό πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.

ΕΛΑΜ

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει πως τα μέτρα για τον κορωνοϊό πρέπει να ενταθούν και κυρίως να ελεγχθούν οι επίσημες είσοδοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τα οδοφράγματα ανέφερε πως πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και ότι αυτή τη στιγμή με την απειλή στη δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, πλέον πρέπει να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

«Η χώρα βρίσκεται  ενώπιον τριών συγκεκριμένων απειλών, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πει ο καθένας την επίσημη θέση του και δημόσια», ανέφερε.

Για τη μετανάστευση ανέφερε ότι δυστυχώς οι προβλέψεις και προειδοποιήσεις του ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια γίνονται τώρα μια πραγματικότητα και το τι παρακολουθούμε στον Έβρο είναι η ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως όπλο για να αναλώσει την ελληνική επικράτεια.

«Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανό η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί στην ίδια θέση. Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα και άμεσα, εμείς έχουμε προτείνει μια σειρά από μέτρα, θα στείλουμε και επιστολή για να τα αναλύσουμε και να τα επεξηγήσουμε. Θεωρούμε ότι η πατρίδα μας δεν έχει περιθώρια πλέον να δεκτεί ούτε έναν ακόμη παράνομο μετανάστη» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, θα πρέπει η ΚΔ να διακόψει την εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου και τα δικηγορικά γραφεία και οι ΜΚΟ που εμπλέκονται σε αυτά τα κυκλώματα, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν κάτω από το καθεστώς του οργανωμένου εγκλήματος.

Για την Αμμόχωστο είπε ότι αν η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της και προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου τότε η ΚΔ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μοναδικά όπλα που διαθέτει δηλαδή η άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για λήψη αποφασιστικών μέτρων έναντι της επεκτατικότητας της Τουρκίας. «Ζητούμε όπως εξεταστεί αυτό το οποίο το ΕΛΑΜ πολλές φορές έχει ζητήσει, την εφαρμογή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ προς την Τουρκία», κατέληξε.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Πρέπει να εντατικοποιηθούν τα μέτρα όχι μόνο στα οδοφράγματα, αλλά για να είμαστε πειστικοί πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ειδικότερα για τα οδοφράγματα είπε ότι εφόσον η ΚΔ δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της , θα συνεχίσει να διατηρεί κλειστά τα οδοφράγματα μέχρις ότου μπορέσει σταδιακά να αποκαταστήσει τις συνθήκες όπως ήταν προηγουμένως.

«Έχουμε αφήσει το χρονικό περιθώριο στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης να αποφασίσει, έχουμε ζητήσει εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους και στα ανοικτά οδοφράγματα και όταν ανοίξουν σταδιακά και στα υπόλοιπα. Δεν θεωρούμε ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα σε αυτή την ενέργεια και καταδικάζουμε την αξιοποίηση και εκμετάλλευση αυτού του γεγονότος από την τουρκική πλευρά και δυστυχώς και από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο», ανέφερε.

Σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος ανέφερε ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αλματώδη αύξηση αιτήσεων για πολιτικό άσυλο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύχρονα κενά στις διαδικασίες.

«Υποστηρίζουμε τη λήψη μέτρων αυστηρών για διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και ζητάμε και από την Κυβέρνηση να τα βάλει αυτά τα μέτρα σε ένα πλαίσιο που να είναι μακριά από οποιαδήποτε ρατσιστική ή ξενοφοβική αντίληψη και ιδεολογία και να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει την μαεστρία να χειριστεί αυτό το δύσκολο θέμα, χωρίς να πέφτει στο λάκκο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που κάποιοι καλλιεργούν. Μέτρα όμως θα πρέπει να παρθούν, κατέθεσε κάποιες εισηγήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις οποίες θα σχολιάσουμε και θα προσθέσουμε και τις δικές μας γιατί πρέπει να ομολογήσω ότι από μια πρώτη ανάγνωση θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», ανέφερε.

Για την Αμμόχωστο ανέφερε ότι έγινε μια ενημέρωση για τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών κρατών της ΕΕ προσθέτοντας ότι «υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους ηγέτες».

«Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία και να πάρει μήνυμα ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά πραγματικές κυρώσεις εάν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες εποικισμού της Αμμοχώστου. Αυτό που επιβάλλεται είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός και συνάντηση και με το δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο Αμμοχώστου για συγκρότηση ενός σχεδίου δράσεων σε ολόκληρο το κόσμο με ενεργοποίηση και των Κυπρίων αποδήμων για εξάσκηση περισσότερης πίεσης», ανέφερε.

Συμμαχία Πολιτών

Η  Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστεί να ανοίξει τα οδοφράγματα εάν δεν έχει όλους τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες στα χέρια της να ασκήσει και σε αυτά τα οδοφράγματα αποτελεσματικούς ελέγχους για πρόληψη του κορωνοϊού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως  δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους να αφήσει το οποιοδήποτε παράθυρο να διαδοθεί ο ιός αυτός και στην κυπριακή κοινωνία.

Επεσήμανε πως η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες από τη διάδοση του κορωνοϊού στον τόπο μας και να προστατέψει και την κυπριακή οικονομία, γιατί αν η Κύπρος περάσει στις χώρες ψηλού ρίσκου θα υποστεί σοβαρό πλήγμα η τουριστική βιομηχανία.

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για προστασία του πληθυσμού και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως με βάση τα όσα ανέφεραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας στη συνεδρία του Εθνικού, η αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων έγινε λόγω της έλλειψης ανθρώπινων πόρων για ενίσχυσή τους και «δεν υπήρχε καμία πολιτική διάσταση και κακώς δίνεται πολιτική διάσταση».

“Το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν και να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα δίνοντας του ανύπαρκτες διαστάσεις δείχνει απλά κακοπιστία και η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστεί να ανοίξει τα οδοφράγματα εάν δεν έχει όλους τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες στα χέρια της να ασκήσει και σε αυτά τα οδοφράγματα αποτελεσματικούς ελέγχους”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδουν «και θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση που θα προστατεύει την κυπριακή κοινωνία».

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε τρία πολύ ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα.

Πρόσθεσε πως έστω και εάν υπήρξαν διαφωνίες θεωρεί ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν από την όλη συζήτηση.

Για το ζήτημα της Αμμοχώστου είπε η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά πως η Τουρκία ενδεχόμενα να υλοποιήσει τις απειλές της, επιδιώκοντας να πετύχει συγκεκριμένους στόχους.

Πρώτα να επιτύχει να επιφέρει τη διχόνοια ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους διότι εάν υπάρξουν Ελληνοκύπριοι που αποδεχτούν προτάσεις της τουρκικής πλευράς να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό, δεν θα δημιουργήσει απλά νέα τετελεσμένα αλλά θα αλλάξει ακόμα και τη φύση του Κυπριακού, σημείωσε.

Ανέφερε πως η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι πως η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά και να επιδιώξει τη λήψη μιας απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που να προειδοποιεί την Τουρκία ότι στην περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών και απειλών της για την Αμμόχωστο τότε θα ληφθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Είναι μια απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και να οδηγήσει τον Ερντογάν να κάνει δεύτερες σκέψεις, αλλιώς δεν βλέπω πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο ζήτημα της Αμμοχώστου, είπε.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως «πρέπει να υποδεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους όποιους πρόσφυγες φεύγουν από περιοχές όπου κινδυνεύει η ζωή τους λόγω πολεμικών συρράξεων».

Για τους παράνομους μετανάστες ανέφερε πως «δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα” γιατί ως ποσοστό κατ’ αναλογία του πληθυσμού η Κύπρος σήμερα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αιτητών πολιτικού ασύλου.

Είπε πως αν υπολογίσει κάποιος και τους παράνομους που βρίσκονται στην Κύπρο τότε το ποσοστό δεν είναι 3,8% όπως είναι τα επίσημα στοιχεία αλλά μπορεί να ξεπερνά το 7-8%.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να αφομοιώσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ξένων μεταναστών κάτι που θα οδηγήσει και σε κοινωνικά προβλήματα.

«Μακριά από ρατσιστικές φρασεολογίες και ξενοφοβία θα πρέπει το κράτος να καταστεί πιο αποτελεσματικό και στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου αλλά και στο ζήτημα των ελέγχων και της γραμμής αντιπαράταξης αλλά και των θαλασσών μας», ανέφερε.

Είπε πως θα πρέπει να απαιτηθεί πιο αποφασιστικά η βοήθεια και η στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιες από τις χώρες όπως η Γαλλία που εξέφρασε την ετοιμότητά της να βοηθήσει έμπρακτα την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για προστασία των συνόρων να παράσχει στήριξη τουλάχιστον στον θαλάσσιο τομέα για την επιτήρηση των ακτών της Κύπρου.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία ενδεχόμενα να στραφεί «προς τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας που είναι η Κύπρος και σημείωσε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο μαζικές επελάσεις ή αφίξεις παράνομων μεταναστών ιδιαίτερα όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Για αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πιο αποφασιστικά μέτρα, είπε, και σημείωσε πως τα μέτρα για τα οποία τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος ότι εξετάζει η Κυβέρνηση η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά εκ πρώτης όψεως ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

«Μέχρι τη Δευτέρα θα του καταθέσουμε και τις δικές μας συμπληρωματικές προτάσεις βοηθώντας και συμβάλλοντας να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα που πάει να καταστεί εθνικό πρόβλημα», ανέφερε.

Κίνημα Αλληλεγγύης

Το υπεύθυνο κράτος είναι εκείνο που θα πρέπει να φροντίζει για την προστασία του πληθυσμού και του περιορισμού της οποιασδήποτε έκρηξης της επιδημίας “και κανένα ψευδοκράτος, καμιά ψευδοκυβέρνηση δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητες”, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως πιστεύει πως σωστά λαμβάνονται κάποια μέτρα για τον κορωνοϊό, “τα οποία θα μπορούσαν να ήταν και αυστηρότερα σε όλες τις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε σχέση με τα τέσσερα οδοφράγματα των οποίων η λειτουργία ανεστάλη προσωρινά λόγω της μη δυνατότητας στελέχωσής τους για να γίνονται οι σωστοί έλεγχοι, η κ. Θεοχάρους είπε πως αυτό «το εκλαμβάνουμε ως σωστό”.

«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να κάνει σωστούς ελέγχους και να μπορεί να ελέγχει τη διακίνηση πληθυσμού ένθεν και ένθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός», σημείωσε.

Είπε πως έλαβαν τη διαβεβαίωση πως θα ανοίξουν τα οδοφράγματα μετά τη στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως υπήρξε πολιτικοποίηση του ζητήματος από την τ/κ πλευρά και τον ηγέτη της, και το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με την παρέμβαση της τ/κ πλευράς και του κ. Ακιντζί προς την ΕΕ και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης στις καταγγελίες «που έγιναν από τους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ εναντίον της κυπριακής Κυβέρνησης για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ενώ δεν υπήρχε καμία πολιτική πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση» και σε «εντελώς απαράδεκτη επιστολή την οποία έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Σπέχαρ όσον αφορά το ζήτημα αυτό».

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να τονίζει πάντοτε ότι έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να προστατεύει τον κυπριακό λαό στο σύνολό το παίρνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, είπε Εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα αυτό θα αποκρυβεί.

Για το μεταναστευτικό, η κ. Θεοχάρους είπε πως πολύ φοβάται πως αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα τα έχουμε πάρα πολύ σύντομα και στην Κύπρο.

Σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίζεται τον όγκο που έχει ήδη συσσωρευτεί. Είπε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σημείωσε ακόμη πως στην ΕΕ έπρεπε να πάρουμε μια σκληρή στάση και να μην δεχτούμε με τίποτα την ενεργοποίηση της συμφωνίας για την επανεισδοχή που είχε υπογράψει η Τουρκία με τος 27 αλλά όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογράμμισε την ανάγκη να απαιτηθεί ουσιαστική βοήθεια της ΕΕ ώστε άτομα που ζητούν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποστέλλονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για το θέμα της Αμμοχώστου, η κ. Θεοχάρους είπε πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τον εποικισμό της όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των «εκλογών» στο ψευδοκράτος.

«Εκείνο που θα πρέπει να αναζητήσουμε εμείς είναι την ενεργοποίηση όλων των ψηφισμάτων που έχουμε κερδίσει, από τη γραπτή διακήρυξη της ΕΕ και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την από μέρους της ΕΕ λήψη επιπλέον μέτρων εναντίον της Τουρκίας και σε τελική ανάλυση την ενεργοποίηση του κυπριακού πληθυσμού σε μια εκδήλωση ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάρα πολλοί από τους κατοίκους της Αμμοχώστου – σύμφωνα με μια πληροφορία που θέλουμε να διασταυρώσουμε – έχουν ήδη πωλήσει τις περιουσίες τους», σημείωσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε τέλος πως μέχρι τη Δευτέρα η Αλληλεγγύη θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις της για τα ζητήματα επί των οποίων ζητήθηκαν γραπτές θέσεις.

ΔΗΠΑ

Κατανόηση για την απόφαση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ορισμένων οδοφραγμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ήταν φρόνιμο αν είχε υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν να ανακοινωθεί η απόφαση.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης ανέφερε ότι η συνεδρία του Εθνικού διεξήχθη «σε ένα πολύ καλό κλίμα» και ότι «ήταν παραγωγική και ουσιαστική και δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει, αλλά και να συζητήσει μαζί μας, για τρία βασικά θέματα, ξεκινώντας από το θέμα της Αμμοχώστου».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από αυτά που μας εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται σε πολιτικό και  διπλωματικό επίπεδο σε πολύ σωστή κατεύθυνση». «Ενημέρωσε και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και βέβαια την ΕΕ, τους θεσμούς, αλλά και εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τις συζητήσεις αλλά και τις αποφάσεις».

Ο κ. Καρογιάν συνέχισε λέγοντας ότι «θέλω όμως να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι το θέμα της Αμμοχώστου και οι απειλές του Ερντογάν δεν πρέπει να εκληφθούν ως διακηρύξεις κενού περιεχομένου». Σύμφωνα με τον ίδιο «μας έχει συνηθίσει ο Ερντογάν όταν απειλεί είναι και αυτά που κάνει στο τέλος».

Εδώ λοιπόν, είπε, «χρειάζεται συνέργεια, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζονται δράσεις, χρειάζεται συντονισμός, χρειάζονται προληπτικές κινήσεις και στα μόνιμα μέλη το ΣΑ και στην ΕΕ αλλά και αλλού», προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολα τα πράγματα».

«Ευχή και ελπίδα μας είναι μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα όμως, πρόσθεσε, «μέχρι εκείνο το σημείο είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε όλα τα μέτρα έτσι που να αποτραπεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ακόμα ότι «έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας, όμως εισήγησή μας είναι ότι θα πρέπει να πολιτευτούμε μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από επιδερμικές προσεγγίσεις, να δούμε κατάφατσα, ρεαλιστικά τα ζητήματα και να λάβουμε και τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και αποφάσεις».

Για τον κορωνοϊό είπε ότι ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το σκεπτικό της απόφασης σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας κάποιων οδοφραγμάτων.

«Οφείλω να πω και να το ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παίρνει αποφάσεις, είναι υποχρεωμένη να αναλαμβάνει και την ευθύνη των αποφάσεων», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «όταν ιδιαίτερα διακυβεύονται ζητήματα δημόσιας υγείας, ασφάλειας του πληθυσμού, η Κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο αφού είναι εκείνη που  σταθμίζει τα δεδομένα, είναι αυτή που έχει μπροστά της όλο το φάσμα των ζητημάτων»-.

Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «συμφωνούμε με τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν για τις δομικές αδυναμίες τη δεδομένη στιγμή να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το φάσμα των οδοφραγμάτων».  Γι αυτό το λόγο, σημείωσε, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι κατανοούμε».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό κράτος.

Έχουμε μπροστά μας τις ανάγκες για να ανοίξουν τα υπόλοιπα οδοφράγματα, είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατανόησε και τις δικές μας θέσεις και από την στιγμή που θα μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικός έλεγχος για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και για να νοιώθει ασφάλεια και ο κόσμος ότι λαμβάνονται όλα τα αυστηρά, απαιτούμενα μέτρα θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων έτσι που τουλάχιστον να δοθεί και το μήνυμα, που είναι και η πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμιά πολιτική σκοπιμότητα από μέρους της Κυβέρνησης για να αναστείλει την λειτουργία των οδοφραγμάτων.

Είπε ακόμη ότι η κριτική που ο ίδιος άσκησε ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αυτά τα οποία μας είπε σήμερα και πριν την τελική απόφαση που είναι δική του και της Κυβέρνησης θα ήταν φρόνιμο, θα ήταν σωστό να γινόταν διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, να τους κοινοποιήσει τις σκέψεις, τους κινδύνους, ή το σκεπτικό από πριν για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχωράει στην αναστολή λειτουργίας αυτών των οδοφραγμάτων». Θα ήταν έτσι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστούν επικοινωνιακά, πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ότι «πριν κάποιο καιρό ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα. Όμως με την εξέλιξη των πραγμάτων είναι μια σκληρή πραγματικότητα η οποία αν δεν υπάρξουν συντονισμένα μέτρα, αν δεν υπάρξουν ρηξικέλευθες και άμεσες αποφάσεις αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις αυτού του θέματος και σε ότι αφορά την κοινωνική συνοχή, και σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας και σε ό,τι αφορά τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, συν πολλά άλλα πράγματα που νομίζω ο κάθε ένας μπορεί εύκολα να τα αντιληφθεί».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι είναι γι αυτό το λόγο λοιπόν που εμείς καταθέσαμε κάποιες σκέψεις.

«Έχουμε πει ότι το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως κράτος», σημείωσε. Θα πρέπει φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν να υπάρχει διγλωσσία ή τριγλωσσία ή κατακερματισμός αρμοδιοτήτων να εκλείψουν και θα πρέπει στη βάση μιας ενιαίας, ορθολογιστικής, συγκεκριμένης πολιτικής στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να γίνουν τάχιστα ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κατέστησε κοινωνούς για κάποιες σκέψεις του, είπε, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους τα κόμματα «αναλάβαμε μέχρι την Δευτέρα να καταθέσουμε εισηγήσεις».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι στη βάση του κοινοτικού δικαίου, στη βάση των πεπραγμένων και άλλων κρατών, να ζητήσουμε στήριξη από την ΕΕ για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που δυσανάλογα με τον πληθυσμό της αντιμετωπίζει η Κύπρος, με ποσοστά 3,8% εξαιρουμένων βέβαια και όλων εκείνων για τους οποίους δεν έχουμε αριθμούς ή προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

«Πριν να είναι αργά, είναι η ώρα που πρέπει τάχιστα να κινηθεί το κράτος, να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε συνέργεια με την ΕΕ και τους θεσμούς της έτσι που πραγματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε και την κυπριακή οικονομία, να θωρακίσουμε όμως και το αίσθημα ασφάλειας», σημείωσε.

Μακριά, πρόσθεσε, «από ξενοφοβικά σύνδρομα, μακριά από ρατσιστικά σύνδρομα».

«Είμαστε άνθρωποι αλλά την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλιστεί και το κράτος, να διασφαλιστεί και η κοινωνία. Και δεν μπορούμε στους ώμους μας να σηκώσουμε βάρη που δεν μας αναλογούν», είπε.

Αναφέρθηκε στο καλό κλίμα και τον ορθό τρόπο επιχειρηματολογίας που επικράτησαν κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζοντας την ευχή να «διοχετευτεί και στην κοινωνία μακριά από ανώφελες πολώσεις, μακριά από σύνδρομα αντιπαράθεσης».

«Δεν είναι η ώρα να που θα πρέπει να ρίξουμε αίμα εμείς ανάμεσα μας, είναι η ώρα που πρέπει να υπάρξει συνέργεια, συνοχή αλλά και συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την κυβέρνηση για την  αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την πατρίδα και αφορούν την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Καρογιάν.

Μαραθώνια συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου με «φόντο» οδοφράγματα και μεταναστευτικό – Ενημέρωσε για παράταση αναστολής λειτουργίας των 4 οδοφραγμάτων μέχρι Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η συνεδρία που άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 10:00 ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό και τα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κορωνοϊού με ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο οδοφραγμάτων.

Λόγω της συζήτησης του θέματος του κορωνοϊού στη συνεδρία συμμετείχε εκτάκτως ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για παράταση του μέτρου για αναστολή λειτουργίας των 4 οδοφραγμάτων μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα όπου και θα γινει επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Κακώς δίδεται οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα μέτρα πρόληψης για κορωνοϊό λέει ο Εκπρόσωπος

Κακώς δίδεται η οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα μέτρα πρόληψης για μη εξάπλωση μιας ασθένειας που ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων.

Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πολιτική προέκταση στο συγκεκριμένο θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε πως «είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ. Εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού με βάση τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κέντρου νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», ανέφερε.

ΔΗΣΥ

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και αναφορικά που βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη στις ακόλουθες τοποθετήσεις.

«Όπως είστε ενήμεροι τη σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο απασχόλησαν το θέμα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό αλλά και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό του κινδύνου από τον κορωνοϊό. Ήταν μια παραγωγική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων. Εκφράστηκαν οι θέσεις τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και επί των τριών θεμάτων που συζητήθηκαν, υπήρξαν τοποθετήσεις και εκτιμήσεις από το σύνολο των συναδέλφων που παραβρέθηκαν σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Για την Αμμόχωστο θα επαναλάβουμε τη θέση μας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όλα τα πολιτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας τις έκνομες και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να εποικίσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η αποτροπή αυτής της κίνησης της Τουρκίας είναι μεγάλης σημασίας, γιατί αν στο τέλος της ημέρας η Τουρκία εποικίσει ακόμη και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πόσες ελπίδες θα μας μείνουν για εδαφικές αναπροσαρμογές στο ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού προβλήματος;

Όσο αφορά το μεταναστευτικό. Αν δεν πάρουμε ως πολιτεία στην ολότητά της γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις, το μεταναστευτικό σε μερικές βδομάδες ή μήνες θα είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε ως τόπος. Δεν είναι μόνο οι παράνομες ροές που γίνονται μέσω της παραμεθορίου περιοχής είτε από τη θάλασσα αλλά και ένα σημαντικό μέρος από τους αιτητές ασύλου εισέρχονται νόμιμα στη χώρα μας για νόμιμη εργασία ή για φοίτηση. Και πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να μην γίνεται εκμετάλλευση γιατί δεν πρόκειται περί πολιτικών προσφυγικών ροών αλλά στις πλείστες περιπτώσεις από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται αδυναμίες του συστήματος. Λυπάμαι να παρατηρήσω πως υπάρχουν συγκεκριμένοι που μετάτρεψαν το θέμα του πολιτικού ασύλου σε μια πολύ επικερδή βιομηχανία και επιχείρηση. Και πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε αυτές τις πρακτικές. Είμαστε άνθρωποι, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα γίνουμε ρατσιστές αλλά έχουμε την ίδια ώρα υποχρέωση έναντι της κυπριακής κοινωνίας και έχουμε υποχρέωση και για την ασφάλεια της χώρας και την ευημερία των πολιτών μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για κάποιες σκέψεις της κυβέρνησης, μέχρι τη Δευτέρα κληθήκαμε ως πολιτικά κόμματα να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη επεξεργαστεί από καιρό αυτό το ζήτημα και θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση τις ολοκληρωμένες σκέψεις και εισηγήσεις μας για το θέμα.

Όσο αφορά τον έλεγχο και τον περιορισμό των κινδύνων από τον κορωνοϊό, έχουμε ενημερωθεί από την κυβέρνηση για την απόφαση προσωρινής αναστολή λειτουργίας κάποιων εκ των οδοφραγμάτων. Λόγοι που στηρίζονται στην υποχρέωση του κράτους για ουσιαστικούς ελέγχους για πιθανούς κινδύνους από τον κορωνοϊό. Ξεκαθαρίστηκε και σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν υπήρχε καμιά πολιτική χροιά στην απόφαση της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα όμως, καταγράφονται τοποθετήσεις και προσπάθεια εκ μέρους της άλλης πλευράς να πολιτικοποιήσει το θέμα. Είναι γι’ αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράσαμε την άποψή μας την οποία και δημόσια καταθέτουμε. Στεκόμαστε και στηρίζουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της γι’ αύξηση των μέτρων ελέγχου για τον κορωνοϊό, είτε αυτή αφορά αεροδρόμια, λιμάνια, είτε από τα οδοφράγματα. Την ίδια ώρα θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να βρει το κατάλληλο προσωπικό και τον αναγκαίο αριθμό και όπως γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα υπό λειτουργία οδοφράγματα, να στελεχωθούν και τα υπόλοιπα το συντομότερο δυνατόν για να αφαιρεθούν τα οποιαδήποτε πολιτικά επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Και είμαστε ως Δημοκρατικός Συναγερμός με μια πάγια θέση. Αγωνιζόμαστε για να μην υπάρχουν οδοφράγματα, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αν οι συνθήκες επέβαλαν μια προσωρινή αναστολή, λόγω της έλλειψης προσωπικού, θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της για σωστή στελέχωση και λειτουργία των οδοφραγμάτων που προσωρινά έχουν ανασταλεί

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα ΗΕ πολιτικοποιούν το θέμα βάσει και της ανακοίνωσης που εξέδωσαν, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως «αν η κυβέρνηση θα μπορέσει τις επόμενες μέρες να βρει το κατάλληλο προσωπικό για τη σωστή επάνδρωση και για το σωστό έλεγχο, όλα αυτά θα είναι παρελθόν».

ΑΚΕΛ

Υπήρξε παραδοχή στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου πως ήταν πολιτική η απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως υπέβαλε σχετική ερώτηση χωρίς να πάρει σαφή απάντηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Σε δηλώσεις του, μεσούσης της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, από την οποία αποχώρησε λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσής του, και στην οποία τον αντικατέστησε ο Τουμάζος Τσελεπής, ο κ. Κυπριανού είπε πως το επιχείρημα που προβάλλεται από την Κυβέρνηση είναι ότι δεν υπήρχαν άτομα για να στελεχωθούν τα τέσσερα οδοφράγματα.

Πρόσθεσε πως ολόκληρη Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να βρει 20-30 νοσοκόμους και 20-30 επιπλέον αστυνομικούς για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτά τα οδοφράγματα με αποτελεσματικούς ελέγχους, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η υγεία του πληθυσμού.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το προσωρινό κλείσιμο οδοφραγμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν τη μελέτησε. Ανέφερε, ωστόσο, πως η αναφορά που λέει ότι η λειτουργία των οδοφραγμάτων έχει οδηγήσει σε συνθήκες ομαλοποίησης είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.

«Δεν υπάρχει ομαλή κατάσταση στην Κύπρο και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να μας ανησυχήσει το γεγονός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ασκεί κριτική στη δική μας πλευρά για τη «μονομερή ενέργεια στην οποία έχει προβεί η Κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο ερώτημα που υπέβαλαν οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας οδοφραγμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ δεν κατήγγειλαν την Κυπριακή Δημοκρατία πουθενά.

«Άλλοι είχαν αυτό το χάρισμα στο παρελθόν», είπε, σημειώνοντας πως οι Ευρωβουλευτές του κόμματος υπέβαλαν δυο ερωτήματα.

Το πρώτο, είπε, είναι αν συνάδει με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής αυτό που αποφασίστηκε από πλευράς της Κυβέρνησης και το δεύτερον κατά πόσον υπήρξε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτού η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής της.

«Διερωτώμαι γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση. Επειδή φοβούνται ότι πιθανόν οι απαντήσεις να είναι αρνητικές για κάποιους;», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, για την ενημέρωση που έκαναν στο Εθνικό Συμβούλιο για τα μέτρα που λαμβάνονται από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην Κύπρο.

Ανέφερε πως είναι και άποψη του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί σε όλους απαραίτητους ελέγχους, σε όλα τα σημεία εισόδου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος και να περιοριστεί η δυνατότητα εξάπλωσης του ιού στην Κύπρο. Αυτό το κρίνουμε ως θετικό.

Εκεί που έχουμε διαφωνήσει, και πρέπει να πω ότι δεν έχουμε πάρει πειστικές απαντήσεις, είναι στο θέμα της αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων για διάστημα το οποίο δεν γνωρίζουμε. Έχω υποβάλει σχετική ερώτηση και δεν έχω πάρει σαφή απάντηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είπε ο κ. Κυπριανού.

Η άποψή μας είναι ότι η Κυβέρνηση κρίνεται για σειρά ζητημάτων προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα για το γεγονός ότι δεν έχει διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να αποφασίσει για αυτό το θέμα, αλλά έπρεπε τουλάχιστον να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Δεν γίνεται καθημερινά να μας λένε ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά να προχωρούν μονομερώς στη λήψη αποφάσεων. Έχουμε και τις έντονες μας επιφυλάξεις κατά πόσον προηγήθηκε συνεννόηση με την ΕΕ, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής έχει αποφασιστεί από την ίδια την ΕΕ και η όποια διαφοροποίησή του χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ.

Είπε πως το δεύτερο για το οποίο ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι προχώρησε στην εφαρμογή αυτού του μέτρου δίχως να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση της ενέργειάς της.

Λυπούμαι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψες ένιωσε την ανάγκη να πει ότι υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Σήμερα έγινε παραδοχή στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν είναι οι εμπειρογνώμονες που πρότειναν αυτό το πράγμα, σημείωσε.

ΔΗΚΟ

Πολιτικές ευθύνες όσον αφορά την μη έγκαιρη προετοιμασία για την κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των οδοφραγμάτων, βλέπει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος που στηρίζει όμως την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο εάν ο λόγος ήταν στο πρόβλημα στελέχωσης και αποτελεσματικού ελέγχου όλων των οδοφραγμάτων.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι  ο Υπουργός Υγείας τους ανέφερε ότι ο λόγος κλεισίματος των 4 οδοφραγμάτων οφείλεται στα προβλήματα στελέχωσης για να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι, είπε ο κ. Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι εάν αυτός είναι ο λόγος κι ευσταθούν όσα είπε ο Υπουργός, τότε «ορθά προχώρησε η κυβέρνηση στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας».

Εγείρονται πολλά ερωτήματα για ποιο λόγο δεν μπόρεσε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να υπάρχει επαρκής στελέχωση των οδοφραγμάτων και να μην οδηγηθούμε στο κλείσιμό τους, με αποτέλεσμα να το αξιοποιεί αυτό η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε. «Επομένως εμείς θεωρούμε ότι για την υποστελέχωση των οδοφραγμάτων υπάρχουν πολιτικές ευθύνες». Διαχρονικά, συνέχισε, υπάρχει υποστελέχωση στα οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να μην διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Όχι μόνο πρόσφατα για τα θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση και την εξακρίβωση της ταυτότητας αυτών που περνούν από τα οδοφράγματα καθημερινά, όπως είπε.

Δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διακινήσεις μόνο από τις νόμιμες διόδους και τις πύλες εισόδου, όχι μόνο οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, αλλά και η διακίνηση από περιοχές που δεν ελέγχονται, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για το πως θα αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πριν λίγους μήνες, είπε, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είχαν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Νομικών και στην Εσωτερικών της Βουλής, παρουσιάζοντας τότε κάποιες εισηγήσεις που δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα, συνέχισε, το πρόβλημα όχι μόνο να μην έχει αντιμετωπισθεί, αλλά να διογκώνεται.

«Οφείλουμε να σημειώσουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι τα δεδομένα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιγράψει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μόνο οι αιτητές πολιτικού ασύλου που έχουν πάρει άσυλο κι εκείνοι που εκκρεμούν είτε επειδή δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις, είτε επειδή βρίσκονται στα δικαστήρια, όλοι αυτοί ανέρχονται στο 3,8% του πληθυσμού μας». Αυτό το ποσοστό, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν περιλαμβάνει τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν μπει στον κόπο να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Πρόκειται για αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι του πληθυσμού της χώρας, εντός της ΕΕ, πρόσθεσε. «Και δεν βλέπουμε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό της. Υπάρχει, είπε, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής που καθορίζει ότι η αποκλειστική κυριαρχία για τους κανόνες όσον αφορά την διέλευση είναι υπό την σκέπη της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πουθενά στον Κανονισμό, συνέχισε, δεν προνοείται η διαβούλευση με την τ/κ πλευρά, σε Τεχνικές Επιτροπές ή αλλού.

Η νομική πτυχή αυτού του ζητήματος είναι υπό την κυριαρχία και τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι νομικά, είναι πολιτικά. Εγιναν συγκεκριμένοι χειρισμοί που επιδείνωσαν τα πολιτικά δεδομένα έναντι της ε/κ πλευράς, σημείωσε φέροντας το παράδειγμα της υποστελέχωσης για το οποίο επανέλαβε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Θεωρεί επιπλέον, είπε, λανθασμένη κίνηση να συζητηθεί αυτό το θέμα Τεχνικών Επιτροπών και σε επίπεδο ηγετών δύο κοινοτήτων. «Γιατί είναι αυτές τις συναντήσεις που επικαλείται η άλλη πλευρά για να διαβάλλει την δική μας πλευρά για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά την δημόσια υγεία».

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο  για το τί έπραξε μέχρι σήμερα η τ/κ, τουρκική πλευρά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ως αντίδραση στις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας.

Συμφωνεί, είπε, με τις αντιδράσεις που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης, τις επιστολές που έχουν σταλεί προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά «πιστεύουμε ότι τα μέτρα και οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι ικανοποιητικές για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις». Ως ΔΗΚΟ, είπε, επανέφερε την εισήγηση του Τάσσου Παπαδόπουλου για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι η χρονική στιγμή για να επαναφέρουμε αυτή την πρόταση που είχε υιοθετηθεί και από την ίδια την ΕΕ», συμπλήρωσε.

ΕΔΕΚ

Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέτρα αυστηρότητας που μπορούμε, με βασικό στόχο την αποτροπή ενδεχομένως της εισόδου του ιού στην πατρίδα μας «και έτσι, σε τέτοιο ενδεχόμενο, στην κατά το δυνατόν συντομότερη δυνατή διαχείριση κατά τρόπον αποτελεσματικότερο ώστε να μην έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κυρίως στα θέματα του τουρισμού, που ούτως η άλλως άρχισαν να εκδηλώνονται κάποιες διαδικασίες κυρίως αναστολής, είτε αφίξεων είτε ενδεχομένως και κρατήσεων για το καλοκαίρι», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας κατά την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου πήρε μέρος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό και τα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κορωνοϊού,  ο κ. Σιζόπουλος αναφερόμενος στο θέμα του κορωνοϊού, είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία όλων και η στήριξη όλων της προσπάθειας της πατρίδας μας από μια τέτοια ενδεχόμενη επιδημία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι από τις αιτήσεις και τις αφίξεις, μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο οι ροές είναι μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές.

«Από τη δική μας πλευρά και κυρίως με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και που αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αποτελούν μέρος, κατά την άποψη μας, ενός υβριδικού πολέμου, τον οποίο η Τουρκία ουσιαστικά διεξάγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με προφανή στόχο την αποδιοργάνωση της κυπριακής κοινωνίας και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων», ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε ότι για τον λόγο αυτόν στη περίπτωση των προσφυγικών ροών, «που είναι πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις θα πρέπει να επιδείξουμε την ανάλογη ανθρωπιστική βοήθεια και τον ανάλογο ανθρωπιστικό σεβασμό προς τα θέματα αυτά».

«Όμως, την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και αυστηρή και με ταχύτατες διαδικασίες να διεκπεραιώνει όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με μεταναστευτικές ροές, που είναι κυρίως πολίτες χωρών, που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για να μπορέσει ακριβώς να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο αυτό το θέμα», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος.

Θεωρούμε σκόπιμο, είπε καταλήγοντας, «ότι πέραν από την επιτήρηση, ηλεκτρονική επιτήρηση, που υπάρχει στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, θα πρέπει παράλληλα τάχιστα να προχωρήσει και με ένα σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης της γραμμής αντιπαράταξης, κατά το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, γιατί ακριβώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός είναι μέσα από είσοδο από τα κατεχόμενα σε συγκεκριμένες αφύλακτες περιοχές και είναι δύσκολη επιτήρηση».

Ο κ. Σιζόπουλος αναχώρησε από το Προεδρικό πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.

ΕΛΑΜ

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει πως τα μέτρα για τον κορωνοϊό πρέπει να ενταθούν και κυρίως να ελεγχθούν οι επίσημες είσοδοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τα οδοφράγματα ανέφερε πως πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και ότι αυτή τη στιγμή με την απειλή στη δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, πλέον πρέπει να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

«Η χώρα βρίσκεται  ενώπιον τριών συγκεκριμένων απειλών, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πει ο καθένας την επίσημη θέση του και δημόσια», ανέφερε.

Για τη μετανάστευση ανέφερε ότι δυστυχώς οι προβλέψεις και προειδοποιήσεις του ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια γίνονται τώρα μια πραγματικότητα και το τι παρακολουθούμε στον Έβρο είναι η ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως όπλο για να αναλώσει την ελληνική επικράτεια.

«Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανό η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί στην ίδια θέση. Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα και άμεσα, εμείς έχουμε προτείνει μια σειρά από μέτρα, θα στείλουμε και επιστολή για να τα αναλύσουμε και να τα επεξηγήσουμε. Θεωρούμε ότι η πατρίδα μας δεν έχει περιθώρια πλέον να δεκτεί ούτε έναν ακόμη παράνομο μετανάστη» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, θα πρέπει η ΚΔ να διακόψει την εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου και τα δικηγορικά γραφεία και οι ΜΚΟ που εμπλέκονται σε αυτά τα κυκλώματα, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν κάτω από το καθεστώς του οργανωμένου εγκλήματος.

Για την Αμμόχωστο είπε ότι αν η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της και προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου τότε η ΚΔ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μοναδικά όπλα που διαθέτει δηλαδή η άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για λήψη αποφασιστικών μέτρων έναντι της επεκτατικότητας της Τουρκίας. «Ζητούμε όπως εξεταστεί αυτό το οποίο το ΕΛΑΜ πολλές φορές έχει ζητήσει, την εφαρμογή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ προς την Τουρκία», κατέληξε.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Πρέπει να εντατικοποιηθούν τα μέτρα όχι μόνο στα οδοφράγματα, αλλά για να είμαστε πειστικοί πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ειδικότερα για τα οδοφράγματα είπε ότι εφόσον η ΚΔ δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της , θα συνεχίσει να διατηρεί κλειστά τα οδοφράγματα μέχρις ότου μπορέσει σταδιακά να αποκαταστήσει τις συνθήκες όπως ήταν προηγουμένως.

«Έχουμε αφήσει το χρονικό περιθώριο στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης να αποφασίσει, έχουμε ζητήσει εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους και στα ανοικτά οδοφράγματα και όταν ανοίξουν σταδιακά και στα υπόλοιπα. Δεν θεωρούμε ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα σε αυτή την ενέργεια και καταδικάζουμε την αξιοποίηση και εκμετάλλευση αυτού του γεγονότος από την τουρκική πλευρά και δυστυχώς και από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο», ανέφερε.

Σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος ανέφερε ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αλματώδη αύξηση αιτήσεων για πολιτικό άσυλο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύχρονα κενά στις διαδικασίες.

«Υποστηρίζουμε τη λήψη μέτρων αυστηρών για διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και ζητάμε και από την Κυβέρνηση να τα βάλει αυτά τα μέτρα σε ένα πλαίσιο που να είναι μακριά από οποιαδήποτε ρατσιστική ή ξενοφοβική αντίληψη και ιδεολογία και να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει την μαεστρία να χειριστεί αυτό το δύσκολο θέμα, χωρίς να πέφτει στο λάκκο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που κάποιοι καλλιεργούν. Μέτρα όμως θα πρέπει να παρθούν, κατέθεσε κάποιες εισηγήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις οποίες θα σχολιάσουμε και θα προσθέσουμε και τις δικές μας γιατί πρέπει να ομολογήσω ότι από μια πρώτη ανάγνωση θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», ανέφερε.

Για την Αμμόχωστο ανέφερε ότι έγινε μια ενημέρωση για τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών κρατών της ΕΕ προσθέτοντας ότι «υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους ηγέτες».

«Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία και να πάρει μήνυμα ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά πραγματικές κυρώσεις εάν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες εποικισμού της Αμμοχώστου. Αυτό που επιβάλλεται είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός και συνάντηση και με το δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο Αμμοχώστου για συγκρότηση ενός σχεδίου δράσεων σε ολόκληρο το κόσμο με ενεργοποίηση και των Κυπρίων αποδήμων για εξάσκηση περισσότερης πίεσης», ανέφερε.

Συμμαχία Πολιτών

Η  Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστεί να ανοίξει τα οδοφράγματα εάν δεν έχει όλους τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες στα χέρια της να ασκήσει και σε αυτά τα οδοφράγματα αποτελεσματικούς ελέγχους για πρόληψη του κορωνοϊού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως  δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους να αφήσει το οποιοδήποτε παράθυρο να διαδοθεί ο ιός αυτός και στην κυπριακή κοινωνία.

Επεσήμανε πως η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες από τη διάδοση του κορωνοϊού στον τόπο μας και να προστατέψει και την κυπριακή οικονομία, γιατί αν η Κύπρος περάσει στις χώρες ψηλού ρίσκου θα υποστεί σοβαρό πλήγμα η τουριστική βιομηχανία.

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για προστασία του πληθυσμού και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως με βάση τα όσα ανέφεραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας στη συνεδρία του Εθνικού, η αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων έγινε λόγω της έλλειψης ανθρώπινων πόρων για ενίσχυσή τους και «δεν υπήρχε καμία πολιτική διάσταση και κακώς δίνεται πολιτική διάσταση».

“Το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν και να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα δίνοντας του ανύπαρκτες διαστάσεις δείχνει απλά κακοπιστία και η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστεί να ανοίξει τα οδοφράγματα εάν δεν έχει όλους τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες στα χέρια της να ασκήσει και σε αυτά τα οδοφράγματα αποτελεσματικούς ελέγχους”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδουν «και θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση που θα προστατεύει την κυπριακή κοινωνία».

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε τρία πολύ ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα.

Πρόσθεσε πως έστω και εάν υπήρξαν διαφωνίες θεωρεί ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν από την όλη συζήτηση.

Για το ζήτημα της Αμμοχώστου είπε η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά πως η Τουρκία ενδεχόμενα να υλοποιήσει τις απειλές της, επιδιώκοντας να πετύχει συγκεκριμένους στόχους.

Πρώτα να επιτύχει να επιφέρει τη διχόνοια ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους διότι εάν υπάρξουν Ελληνοκύπριοι που αποδεχτούν προτάσεις της τουρκικής πλευράς να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό, δεν θα δημιουργήσει απλά νέα τετελεσμένα αλλά θα αλλάξει ακόμα και τη φύση του Κυπριακού, σημείωσε.

Ανέφερε πως η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι πως η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά και να επιδιώξει τη λήψη μιας απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που να προειδοποιεί την Τουρκία ότι στην περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών και απειλών της για την Αμμόχωστο τότε θα ληφθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Είναι μια απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και να οδηγήσει τον Ερντογάν να κάνει δεύτερες σκέψεις, αλλιώς δεν βλέπω πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο ζήτημα της Αμμοχώστου, είπε.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως «πρέπει να υποδεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους όποιους πρόσφυγες φεύγουν από περιοχές όπου κινδυνεύει η ζωή τους λόγω πολεμικών συρράξεων».

Για τους παράνομους μετανάστες ανέφερε πως «δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα” γιατί ως ποσοστό κατ’ αναλογία του πληθυσμού η Κύπρος σήμερα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αιτητών πολιτικού ασύλου.

Είπε πως αν υπολογίσει κάποιος και τους παράνομους που βρίσκονται στην Κύπρο τότε το ποσοστό δεν είναι 3,8% όπως είναι τα επίσημα στοιχεία αλλά μπορεί να ξεπερνά το 7-8%.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να αφομοιώσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ξένων μεταναστών κάτι που θα οδηγήσει και σε κοινωνικά προβλήματα.

«Μακριά από ρατσιστικές φρασεολογίες και ξενοφοβία θα πρέπει το κράτος να καταστεί πιο αποτελεσματικό και στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου αλλά και στο ζήτημα των ελέγχων και της γραμμής αντιπαράταξης αλλά και των θαλασσών μας», ανέφερε.

Είπε πως θα πρέπει να απαιτηθεί πιο αποφασιστικά η βοήθεια και η στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιες από τις χώρες όπως η Γαλλία που εξέφρασε την ετοιμότητά της να βοηθήσει έμπρακτα την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για προστασία των συνόρων να παράσχει στήριξη τουλάχιστον στον θαλάσσιο τομέα για την επιτήρηση των ακτών της Κύπρου.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία ενδεχόμενα να στραφεί «προς τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας που είναι η Κύπρος και σημείωσε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο μαζικές επελάσεις ή αφίξεις παράνομων μεταναστών ιδιαίτερα όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Για αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πιο αποφασιστικά μέτρα, είπε, και σημείωσε πως τα μέτρα για τα οποία τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος ότι εξετάζει η Κυβέρνηση η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά εκ πρώτης όψεως ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

«Μέχρι τη Δευτέρα θα του καταθέσουμε και τις δικές μας συμπληρωματικές προτάσεις βοηθώντας και συμβάλλοντας να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα που πάει να καταστεί εθνικό πρόβλημα», ανέφερε.

Κίνημα Αλληλεγγύης

Το υπεύθυνο κράτος είναι εκείνο που θα πρέπει να φροντίζει για την προστασία του πληθυσμού και του περιορισμού της οποιασδήποτε έκρηξης της επιδημίας “και κανένα ψευδοκράτος, καμιά ψευδοκυβέρνηση δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητες”, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως πιστεύει πως σωστά λαμβάνονται κάποια μέτρα για τον κορωνοϊό, “τα οποία θα μπορούσαν να ήταν και αυστηρότερα σε όλες τις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε σχέση με τα τέσσερα οδοφράγματα των οποίων η λειτουργία ανεστάλη προσωρινά λόγω της μη δυνατότητας στελέχωσής τους για να γίνονται οι σωστοί έλεγχοι, η κ. Θεοχάρους είπε πως αυτό «το εκλαμβάνουμε ως σωστό”.

«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να κάνει σωστούς ελέγχους και να μπορεί να ελέγχει τη διακίνηση πληθυσμού ένθεν και ένθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός», σημείωσε.

Είπε πως έλαβαν τη διαβεβαίωση πως θα ανοίξουν τα οδοφράγματα μετά τη στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως υπήρξε πολιτικοποίηση του ζητήματος από την τ/κ πλευρά και τον ηγέτη της, και το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με την παρέμβαση της τ/κ πλευράς και του κ. Ακιντζί προς την ΕΕ και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης στις καταγγελίες «που έγιναν από τους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ εναντίον της κυπριακής Κυβέρνησης για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ενώ δεν υπήρχε καμία πολιτική πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση» και σε «εντελώς απαράδεκτη επιστολή την οποία έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Σπέχαρ όσον αφορά το ζήτημα αυτό».

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να τονίζει πάντοτε ότι έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να προστατεύει τον κυπριακό λαό στο σύνολό το παίρνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, είπε Εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα αυτό θα αποκρυβεί.

Για το μεταναστευτικό, η κ. Θεοχάρους είπε πως πολύ φοβάται πως αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα τα έχουμε πάρα πολύ σύντομα και στην Κύπρο.

Σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίζεται τον όγκο που έχει ήδη συσσωρευτεί. Είπε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σημείωσε ακόμη πως στην ΕΕ έπρεπε να πάρουμε μια σκληρή στάση και να μην δεχτούμε με τίποτα την ενεργοποίηση της συμφωνίας για την επανεισδοχή που είχε υπογράψει η Τουρκία με τος 27 αλλά όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογράμμισε την ανάγκη να απαιτηθεί ουσιαστική βοήθεια της ΕΕ ώστε άτομα που ζητούν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποστέλλονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για το θέμα της Αμμοχώστου, η κ. Θεοχάρους είπε πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τον εποικισμό της όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των «εκλογών» στο ψευδοκράτος.

«Εκείνο που θα πρέπει να αναζητήσουμε εμείς είναι την ενεργοποίηση όλων των ψηφισμάτων που έχουμε κερδίσει, από τη γραπτή διακήρυξη της ΕΕ και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την από μέρους της ΕΕ λήψη επιπλέον μέτρων εναντίον της Τουρκίας και σε τελική ανάλυση την ενεργοποίηση του κυπριακού πληθυσμού σε μια εκδήλωση ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάρα πολλοί από τους κατοίκους της Αμμοχώστου – σύμφωνα με μια πληροφορία που θέλουμε να διασταυρώσουμε – έχουν ήδη πωλήσει τις περιουσίες τους», σημείωσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε τέλος πως μέχρι τη Δευτέρα η Αλληλεγγύη θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις της για τα ζητήματα επί των οποίων ζητήθηκαν γραπτές θέσεις.

ΔΗΠΑ

Κατανόηση για την απόφαση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ορισμένων οδοφραγμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ήταν φρόνιμο αν είχε υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν να ανακοινωθεί η απόφαση.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης ανέφερε ότι η συνεδρία του Εθνικού διεξήχθη «σε ένα πολύ καλό κλίμα» και ότι «ήταν παραγωγική και ουσιαστική και δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει, αλλά και να συζητήσει μαζί μας, για τρία βασικά θέματα, ξεκινώντας από το θέμα της Αμμοχώστου».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από αυτά που μας εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται σε πολιτικό και  διπλωματικό επίπεδο σε πολύ σωστή κατεύθυνση». «Ενημέρωσε και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και βέβαια την ΕΕ, τους θεσμούς, αλλά και εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τις συζητήσεις αλλά και τις αποφάσεις».

Ο κ. Καρογιάν συνέχισε λέγοντας ότι «θέλω όμως να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι το θέμα της Αμμοχώστου και οι απειλές του Ερντογάν δεν πρέπει να εκληφθούν ως διακηρύξεις κενού περιεχομένου». Σύμφωνα με τον ίδιο «μας έχει συνηθίσει ο Ερντογάν όταν απειλεί είναι και αυτά που κάνει στο τέλος».

Εδώ λοιπόν, είπε, «χρειάζεται συνέργεια, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζονται δράσεις, χρειάζεται συντονισμός, χρειάζονται προληπτικές κινήσεις και στα μόνιμα μέλη το ΣΑ και στην ΕΕ αλλά και αλλού», προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολα τα πράγματα».

«Ευχή και ελπίδα μας είναι μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα όμως, πρόσθεσε, «μέχρι εκείνο το σημείο είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε όλα τα μέτρα έτσι που να αποτραπεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ακόμα ότι «έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας, όμως εισήγησή μας είναι ότι θα πρέπει να πολιτευτούμε μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από επιδερμικές προσεγγίσεις, να δούμε κατάφατσα, ρεαλιστικά τα ζητήματα και να λάβουμε και τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και αποφάσεις».

Για τον κορωνοϊό είπε ότι ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το σκεπτικό της απόφασης σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας κάποιων οδοφραγμάτων.

«Οφείλω να πω και να το ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παίρνει αποφάσεις, είναι υποχρεωμένη να αναλαμβάνει και την ευθύνη των αποφάσεων», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «όταν ιδιαίτερα διακυβεύονται ζητήματα δημόσιας υγείας, ασφάλειας του πληθυσμού, η Κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο αφού είναι εκείνη που  σταθμίζει τα δεδομένα, είναι αυτή που έχει μπροστά της όλο το φάσμα των ζητημάτων»-.

Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «συμφωνούμε με τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν για τις δομικές αδυναμίες τη δεδομένη στιγμή να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το φάσμα των οδοφραγμάτων».  Γι αυτό το λόγο, σημείωσε, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι κατανοούμε».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό κράτος.

Έχουμε μπροστά μας τις ανάγκες για να ανοίξουν τα υπόλοιπα οδοφράγματα, είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατανόησε και τις δικές μας θέσεις και από την στιγμή που θα μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικός έλεγχος για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και για να νοιώθει ασφάλεια και ο κόσμος ότι λαμβάνονται όλα τα αυστηρά, απαιτούμενα μέτρα θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων έτσι που τουλάχιστον να δοθεί και το μήνυμα, που είναι και η πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμιά πολιτική σκοπιμότητα από μέρους της Κυβέρνησης για να αναστείλει την λειτουργία των οδοφραγμάτων.

Είπε ακόμη ότι η κριτική που ο ίδιος άσκησε ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αυτά τα οποία μας είπε σήμερα και πριν την τελική απόφαση που είναι δική του και της Κυβέρνησης θα ήταν φρόνιμο, θα ήταν σωστό να γινόταν διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, να τους κοινοποιήσει τις σκέψεις, τους κινδύνους, ή το σκεπτικό από πριν για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχωράει στην αναστολή λειτουργίας αυτών των οδοφραγμάτων». Θα ήταν έτσι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστούν επικοινωνιακά, πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ότι «πριν κάποιο καιρό ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα. Όμως με την εξέλιξη των πραγμάτων είναι μια σκληρή πραγματικότητα η οποία αν δεν υπάρξουν συντονισμένα μέτρα, αν δεν υπάρξουν ρηξικέλευθες και άμεσες αποφάσεις αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις αυτού του θέματος και σε ότι αφορά την κοινωνική συνοχή, και σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας και σε ό,τι αφορά τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, συν πολλά άλλα πράγματα που νομίζω ο κάθε ένας μπορεί εύκολα να τα αντιληφθεί».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι είναι γι αυτό το λόγο λοιπόν που εμείς καταθέσαμε κάποιες σκέψεις.

«Έχουμε πει ότι το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως κράτος», σημείωσε. Θα πρέπει φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν να υπάρχει διγλωσσία ή τριγλωσσία ή κατακερματισμός αρμοδιοτήτων να εκλείψουν και θα πρέπει στη βάση μιας ενιαίας, ορθολογιστικής, συγκεκριμένης πολιτικής στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να γίνουν τάχιστα ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κατέστησε κοινωνούς για κάποιες σκέψεις του, είπε, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους τα κόμματα «αναλάβαμε μέχρι την Δευτέρα να καταθέσουμε εισηγήσεις».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι στη βάση του κοινοτικού δικαίου, στη βάση των πεπραγμένων και άλλων κρατών, να ζητήσουμε στήριξη από την ΕΕ για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που δυσανάλογα με τον πληθυσμό της αντιμετωπίζει η Κύπρος, με ποσοστά 3,8% εξαιρουμένων βέβαια και όλων εκείνων για τους οποίους δεν έχουμε αριθμούς ή προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

«Πριν να είναι αργά, είναι η ώρα που πρέπει τάχιστα να κινηθεί το κράτος, να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε συνέργεια με την ΕΕ και τους θεσμούς της έτσι που πραγματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε και την κυπριακή οικονομία, να θωρακίσουμε όμως και το αίσθημα ασφάλειας», σημείωσε.

Μακριά, πρόσθεσε, «από ξενοφοβικά σύνδρομα, μακριά από ρατσιστικά σύνδρομα».

«Είμαστε άνθρωποι αλλά την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλιστεί και το κράτος, να διασφαλιστεί και η κοινωνία. Και δεν μπορούμε στους ώμους μας να σηκώσουμε βάρη που δεν μας αναλογούν», είπε.

Αναφέρθηκε στο καλό κλίμα και τον ορθό τρόπο επιχειρηματολογίας που επικράτησαν κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζοντας την ευχή να «διοχετευτεί και στην κοινωνία μακριά από ανώφελες πολώσεις, μακριά από σύνδρομα αντιπαράθεσης».

«Δεν είναι η ώρα να που θα πρέπει να ρίξουμε αίμα εμείς ανάμεσα μας, είναι η ώρα που πρέπει να υπάρξει συνέργεια, συνοχή αλλά και συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την κυβέρνηση για την  αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την πατρίδα και αφορούν την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Καρογιάν.

Κλείνουν τα εκπαιδευτήρια στην Πόλη Χρυσοχούς… Δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο μέχρι 6/11

Δυσαρεστημένοι γονείς και Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς από την άρνηση του Υπουργείου να κλείσει τα σχολεία

188 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο στην Κύπρο. Όλες οι πληροφορίες

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου για τα νέα κρούσματα

Μάσκα και στα διαλείμματα για μαθητές λέει ο Υπουργός. «Θερμοπαρακαλώ τον κόσμο να τηρούμε τα πρωτόκολλα…»

Σε δραματικούς τόνους η έκκληση του Υπουργού Υγείας για τήρηση των έκτακτων μέτρων - Έρχονται τα rapid test

Απάντηση Προεδρικού σε ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για παραίτηση Αναστασιάδη… «Ο ΠτΔ δε θα προδώσει την απόφαση των πολιτών»

Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του - Απαντά το Προεδρικό σε ΑΚΕΛ...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

(ΣΧΟΛΙΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ) Δείχνει ότι μπορεί για το διπλό

(ΣΧΟΛΙΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ) Δείχνει ότι μπορεί για το διπλό

MC MEDIA NETWORK

(ΣΧΟΛΙΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ) Δείχνει ότι μπορεί για το διπλό

(ΣΧΟΛΙΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ) Δείχνει ότι μπορεί για το διπλό

Lifestyle

Σύλληψη 21χρονου για παιδική πορνογραφία. Προηγήθηκε πληροφορία από τη EUROPOL

Συνελήφθη σήμερα βάσει δικαστικού εντάλματος και τέθηκε υπό κράτηση 21χρονος, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κατοχής παιδικής πορνογραφίας, διάδοσης παιδικής πορνογραφίας,...

Lifestyle

Advertorials