!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

January 19, 2021 Tuesday 07:08:28

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές αξιολογούν την κατάσταση της ΕΕ

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση των πολλαπλών και σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία, το Brexit, και η οικονομική κρίση υπογραμμίζουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση σήμερα το πρωί για την Κατάσταση της ΕΕ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δυο δηλαδή ημέρες πριν την ανεπίσημη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου) στη Μπρατισλάβα.

Θα διαρκέσει τρεις ώρες και αναμένεται να επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό, την απασχόληση, την τρομοκρατία, και το Brexit, καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των βασικών αιτημάτων των πολιτών της ΕΕ.

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κλήθηκαν από το ΚΥΠΕ να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από τη σημερινή συζήτηση. Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε πως η Ευρώπη, για να έχει μέλλον, πρέπει να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή και αυτό καθίσταται αναγκαιότητα, ιδιαίτερα μετά το Brexit. Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων και ζητημάτων που χρήζουν άμεσης διαχείρισης. Το μεταναστευτικό, τα θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας καθώς και το Brexit, όπως και οικονομικής φύσεως θέματα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, σημείωσε.

Ανέφερε πως “η Ευρώπη σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες δύσκολες και αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλων και εκρηκτικών προβλημάτων που απαιτούν άκρως λεπτή και ευαίσθητη διαχείριση”.

Επεσήμανε ότι κακώς δημιουργείται η εικόνα ότι η ΕΕ δεν κάνει τίποτα ή αποτυγχάνει να επιλύσει τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν, σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν κάνει θαύματα, πιθανώς να διαπράττει και σημαντικά λάθη, όμως δίνει καθημερινά σκληρές μάχες για να καταλήξει σε συναινετικές λύσεις, επιτυγχάνοντας συγκλίσεις ανάμεσα στα μέλη της.

Είπε πως τη δύσκολη θέση της ΕΕ την εκμεταλλεύονται στο έπακρον οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές που καθημερινά υποσκάπτουν την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή προοπτική.

Σημείωσε πως η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανυποχώρητη σε θέματα αρχών και να μην προχωρήσει σε απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία και διερωτήθηκε πώς μπορεί να επιτευχθεί απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν σέβεται και δεν συνεργάζεται με χώρα μέλος της ΕΕ, που είναι η Κύπρος.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως η τρομοκρατία ταλανίζει την ΕΕ, αφού η Ευρώπη υπέστη σοβαρά πλήγματα από τους τρομοκράτες, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας στους Ευρωπαίους πολίτες.

Για το Brexit, είπε πως θα συνεχίσει να απασχολεί την ΕΕ και τα όργανα της, αφού διαφαίνεται ότι θα είναι μακρά η όλη διαδικασία καθώς και η συνεκτίμηση των επιπτώσεων ένθεν και ένθεν.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως το φλέγον ζήτημα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης πονοκεφαλιάζουν την ΕΕ.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε φορά που βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερασπίζεται τις πολιτικές και το πρόγραμμα Γιούνκερ. “Κανείς δεν μπορεί να μηδενίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, όμως η ουσία παραμένει η ίδια. Η Ευρώπη δεν έχει τώρα ούτε όραμα, ούτε σφυγμό, ούτε στόχους, ούτε σπαργή”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως “αναμένουμε να ακούσουμε προτάσεις ρεαλιστικές που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των λαών της Ευρώπης, θα δημιουργούν την ελπίδα για την ανάπτυξη μιας νέας Ευρώπης χωρίς δημοκρατικά ελλείμματα, που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στην αναδόμηση των οικονομικών της δομών, με τρόπο που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την σταθερότητα καθώς και στη συνοχή της ΕΕ”.

Είπε πως η έξοδος της Βρετανίας είναι πολύ πιθανόν να σχετίζεται και με αυτές τις λανθασμένες πολιτικές, προσθέτοντας πως παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη αύξηση των ακροδεξιών ρευμάτων, με έξαρση του εθνικισμού και των τάσεων απόσχισης.

“Τι να μας πει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ευχολόγια; Νομίζω ότι ζει μακριά και έξω από την πραγματικότητα και δεν έχει συναίσθηση τι συμβαίνει εντός των κρατών μελών, ούτε ανάμεσα στους λαούς της ΕΕ”, είπε η κ. Θεοχάρους.

Επεσήμανε πως αν δεν δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας μέσα από μεταρρυθμίσεις και νέες πολιτικές, “η ΕΕ θα συνεχίσει να σέρνεται ανίκανη και ανεπαρκής πίσω από το άρμα των ΗΠΑ και θα είναι ο παρακεντές των Αμερικανών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της ηγεμονικής Γερμανίας στα θέματα της οικονομίας”.
Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως δεν αναμένει πολλά πράγματα από τη συζήτηση. Είπε πως η ΕΕ συμπεριφέρεται ως μια φυλλορροούσα δύναμη, ή και είναι ήδη τέτοια, πράγμα που κάνει τους εκπροσώπους της να εφευρίσκουν μια διπλωματική γλώσσα που περισσότερο σκεπάζει τα ζητήματα, παρά να τα αντικρίζει στα μάτια.

Εξέφρασε την άποψη πως ενόσω εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες άλλοι είναι άστεγοι, δεν μπορούμε να μιλούν για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ούτε βέβαια για κοινό όραμα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Γιούνκερ, ανέφερε, σίγουρα θα προσπαθήσει να δώσει κατεύθυνση και θα υποστηρίξει πως μπορούμε να χειριστούμε το ζήτημα των προσφύγων, την καλή οικονομία, την κατάσταση στην Τουρκία, το Brexit, τον πόλεμο στη Συρία, τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά όπως σημείωσε αυτά δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως υπάρχει ελπίδα αλλά πρώτα πρέπει να βρούμε τους ηγέτες που θα ξανασκεφτούν εκ βάθρων.

Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κρίση στην ΕΕ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και πως πέραν από οικονομική εκφράζεται και ως πολιτική και ως θεσμική κρίση. Ανέφερε πως για να αλλάξει η κατάσταση αυτή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και να πάρουμε δραστικά μέτρα.

“Απαιτείται να συζητήσουμε πώς θα αλλάξει πλεύση η ΕΕ προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εμείς παλεύουμε ώστε να προωθηθούν πολιτικές που να στηρίζουν την πραγματική οικονομία, να ενισχύουν τις δημόσιες επενδύσεις, να δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, να καταπολεμούν την φτώχεια και τον αποκλεισμό, να διασφαλίζουν το κοινωνικό κράτος, να ενισχύουν ποιοτικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να δίνουν προοπτική στους λαούς”, σημείωσε.

Εξίσου σημαντικό είναι να παρθεί επιτέλους η απόφαση για ανάπτυξη μιας μεταναστευτικής πολιτικής στηριγμένης στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Να δημιουργηθεί άμεσα ένα κοινό, δίκαιο σύστημα ασύλου στηριγμένο στην ισότιμη κατανομή των βαρών, να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί καθώς και ένα μόνιμο, δεσμευτικό και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων, ανέφερε.

O Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης είπε πως στην περσινή ομιλία του ο κ. Γιούνκερ μίλησε για “Ειλικρίνεια, Ενότητα και Αλληλεγγύη”. Έκτοτε, ανέφερε, είχαμε κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, έλλειψη επενδύσεων, συνεχιζόμενη ανεργία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα κενά ασφάλειας εντός ΕΕ και το Brexit, που οδήγησαν στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της κατάστασης δεν μπορεί να είναι με τις ίδιες πολιτικές, επεσήμανε.

Ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να εισακούγεται η φωνή τους με άσκηση πολιτικής βασισμένης στους κανόνες δικαίου και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, απαραίτητο στοιχείο για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. “Ωστόσο, υποκύπτουμε στους εκβιασμούς του Ερντογάν και λέμε ότι προασπιζόμαστε αρχές και αξίες της ΕΕ. Το τίμημα αυτής της υποκρισίας το πληρώνει αφενός η τουρκική κοινωνία, οι Κούρδοι και η δημοκρατία και αφετέρου η ΕΕ”.

“Ιδιαίτερα οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ να διασφαλίσει ένα δίκαιο και βιώσιμο σχέδιο λύσης με εφαρμογή στην πράξη των κανόνων δικαίου και των αξιών της ΕΕ και όχι να επικρατήσει η `λογική` του Ερντογάν. Η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και οι εκβιασμοί για ελευθεροποίηση της βίζας για την Τουρκία, αποκαλύπτουν την αδυναμία της ΕΕ”, πρόσθεσε ο κ. Μαυρίδης στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Σε σχέση με την οικονομία, επεσήμανε πως η έλλειψη επενδύσεων ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο εμβαθύνει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως, σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, (καλοκαίρι 2016) οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη μετανάστευση και την τρομοκρατία ως τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σήμερα και πως έπονται η οικονομία και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών και η ανεργία.

“Πράγματι, πρόκειται για τις κυριότερες ανησυχίες τις οποίες αν η ΕΕ δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τότε ενέχει ο κίνδυνος της απορρύθμισης. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής στον απόηχο του Brexit και της ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας”, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί τέλος στο δίλημμα οικονομική ανάπτυξη ή λιτότητα και πως αναμένουμε άμεση εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης και δίκαιης κατανομής των βαρών όπως επίσης και να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

“Σημαντική είναι και η υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας καθώς, όπως αποδείχτηκε, η Τουρκία ελέγχει τη μεταναστευτική ροή προς τα νησιά. Η στάση της Κομισιόν πρέπει να είναι ξεκάθαρη ώστε να μην επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τη συμφωνία ως διαπραγματευτικό μοχλό ως προς την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε”, είπε ο κ. Παπαδάκης.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

“Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Κομισιόν έχοντας πάντα κριτική στάση και προωθώντας και διεκδικώντας τις προτεραιότητες που θέτουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως Σοσιαλιστική Ομάδα”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση των πολλαπλών και σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία, το Brexit, και η οικονομική κρίση υπογραμμίζουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση σήμερα το πρωί για την Κατάσταση της ΕΕ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δυο δηλαδή ημέρες πριν την ανεπίσημη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου) στη Μπρατισλάβα.

Θα διαρκέσει τρεις ώρες και αναμένεται να επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό, την απασχόληση, την τρομοκρατία, και το Brexit, καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των βασικών αιτημάτων των πολιτών της ΕΕ.

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κλήθηκαν από το ΚΥΠΕ να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από τη σημερινή συζήτηση. Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε πως η Ευρώπη, για να έχει μέλλον, πρέπει να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή και αυτό καθίσταται αναγκαιότητα, ιδιαίτερα μετά το Brexit. Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων και ζητημάτων που χρήζουν άμεσης διαχείρισης. Το μεταναστευτικό, τα θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας καθώς και το Brexit, όπως και οικονομικής φύσεως θέματα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, σημείωσε.

Ανέφερε πως “η Ευρώπη σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες δύσκολες και αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλων και εκρηκτικών προβλημάτων που απαιτούν άκρως λεπτή και ευαίσθητη διαχείριση”.

Επεσήμανε ότι κακώς δημιουργείται η εικόνα ότι η ΕΕ δεν κάνει τίποτα ή αποτυγχάνει να επιλύσει τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν, σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν κάνει θαύματα, πιθανώς να διαπράττει και σημαντικά λάθη, όμως δίνει καθημερινά σκληρές μάχες για να καταλήξει σε συναινετικές λύσεις, επιτυγχάνοντας συγκλίσεις ανάμεσα στα μέλη της.

Είπε πως τη δύσκολη θέση της ΕΕ την εκμεταλλεύονται στο έπακρον οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές που καθημερινά υποσκάπτουν την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή προοπτική.

Σημείωσε πως η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανυποχώρητη σε θέματα αρχών και να μην προχωρήσει σε απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία και διερωτήθηκε πώς μπορεί να επιτευχθεί απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν σέβεται και δεν συνεργάζεται με χώρα μέλος της ΕΕ, που είναι η Κύπρος.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως η τρομοκρατία ταλανίζει την ΕΕ, αφού η Ευρώπη υπέστη σοβαρά πλήγματα από τους τρομοκράτες, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας στους Ευρωπαίους πολίτες.

Για το Brexit, είπε πως θα συνεχίσει να απασχολεί την ΕΕ και τα όργανα της, αφού διαφαίνεται ότι θα είναι μακρά η όλη διαδικασία καθώς και η συνεκτίμηση των επιπτώσεων ένθεν και ένθεν.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως το φλέγον ζήτημα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης πονοκεφαλιάζουν την ΕΕ.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε φορά που βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερασπίζεται τις πολιτικές και το πρόγραμμα Γιούνκερ. “Κανείς δεν μπορεί να μηδενίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, όμως η ουσία παραμένει η ίδια. Η Ευρώπη δεν έχει τώρα ούτε όραμα, ούτε σφυγμό, ούτε στόχους, ούτε σπαργή”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως “αναμένουμε να ακούσουμε προτάσεις ρεαλιστικές που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των λαών της Ευρώπης, θα δημιουργούν την ελπίδα για την ανάπτυξη μιας νέας Ευρώπης χωρίς δημοκρατικά ελλείμματα, που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στην αναδόμηση των οικονομικών της δομών, με τρόπο που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την σταθερότητα καθώς και στη συνοχή της ΕΕ”.

Είπε πως η έξοδος της Βρετανίας είναι πολύ πιθανόν να σχετίζεται και με αυτές τις λανθασμένες πολιτικές, προσθέτοντας πως παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη αύξηση των ακροδεξιών ρευμάτων, με έξαρση του εθνικισμού και των τάσεων απόσχισης.

“Τι να μας πει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ευχολόγια; Νομίζω ότι ζει μακριά και έξω από την πραγματικότητα και δεν έχει συναίσθηση τι συμβαίνει εντός των κρατών μελών, ούτε ανάμεσα στους λαούς της ΕΕ”, είπε η κ. Θεοχάρους.

Επεσήμανε πως αν δεν δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας μέσα από μεταρρυθμίσεις και νέες πολιτικές, “η ΕΕ θα συνεχίσει να σέρνεται ανίκανη και ανεπαρκής πίσω από το άρμα των ΗΠΑ και θα είναι ο παρακεντές των Αμερικανών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της ηγεμονικής Γερμανίας στα θέματα της οικονομίας”.
Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως δεν αναμένει πολλά πράγματα από τη συζήτηση. Είπε πως η ΕΕ συμπεριφέρεται ως μια φυλλορροούσα δύναμη, ή και είναι ήδη τέτοια, πράγμα που κάνει τους εκπροσώπους της να εφευρίσκουν μια διπλωματική γλώσσα που περισσότερο σκεπάζει τα ζητήματα, παρά να τα αντικρίζει στα μάτια.

Εξέφρασε την άποψη πως ενόσω εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες άλλοι είναι άστεγοι, δεν μπορούμε να μιλούν για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ούτε βέβαια για κοινό όραμα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Γιούνκερ, ανέφερε, σίγουρα θα προσπαθήσει να δώσει κατεύθυνση και θα υποστηρίξει πως μπορούμε να χειριστούμε το ζήτημα των προσφύγων, την καλή οικονομία, την κατάσταση στην Τουρκία, το Brexit, τον πόλεμο στη Συρία, τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά όπως σημείωσε αυτά δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως υπάρχει ελπίδα αλλά πρώτα πρέπει να βρούμε τους ηγέτες που θα ξανασκεφτούν εκ βάθρων.

Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κρίση στην ΕΕ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και πως πέραν από οικονομική εκφράζεται και ως πολιτική και ως θεσμική κρίση. Ανέφερε πως για να αλλάξει η κατάσταση αυτή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και να πάρουμε δραστικά μέτρα.

“Απαιτείται να συζητήσουμε πώς θα αλλάξει πλεύση η ΕΕ προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εμείς παλεύουμε ώστε να προωθηθούν πολιτικές που να στηρίζουν την πραγματική οικονομία, να ενισχύουν τις δημόσιες επενδύσεις, να δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, να καταπολεμούν την φτώχεια και τον αποκλεισμό, να διασφαλίζουν το κοινωνικό κράτος, να ενισχύουν ποιοτικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να δίνουν προοπτική στους λαούς”, σημείωσε.

Εξίσου σημαντικό είναι να παρθεί επιτέλους η απόφαση για ανάπτυξη μιας μεταναστευτικής πολιτικής στηριγμένης στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Να δημιουργηθεί άμεσα ένα κοινό, δίκαιο σύστημα ασύλου στηριγμένο στην ισότιμη κατανομή των βαρών, να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί καθώς και ένα μόνιμο, δεσμευτικό και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων, ανέφερε.

O Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης είπε πως στην περσινή ομιλία του ο κ. Γιούνκερ μίλησε για “Ειλικρίνεια, Ενότητα και Αλληλεγγύη”. Έκτοτε, ανέφερε, είχαμε κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, έλλειψη επενδύσεων, συνεχιζόμενη ανεργία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα κενά ασφάλειας εντός ΕΕ και το Brexit, που οδήγησαν στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της κατάστασης δεν μπορεί να είναι με τις ίδιες πολιτικές, επεσήμανε.

Ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να εισακούγεται η φωνή τους με άσκηση πολιτικής βασισμένης στους κανόνες δικαίου και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, απαραίτητο στοιχείο για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. “Ωστόσο, υποκύπτουμε στους εκβιασμούς του Ερντογάν και λέμε ότι προασπιζόμαστε αρχές και αξίες της ΕΕ. Το τίμημα αυτής της υποκρισίας το πληρώνει αφενός η τουρκική κοινωνία, οι Κούρδοι και η δημοκρατία και αφετέρου η ΕΕ”.

“Ιδιαίτερα οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ να διασφαλίσει ένα δίκαιο και βιώσιμο σχέδιο λύσης με εφαρμογή στην πράξη των κανόνων δικαίου και των αξιών της ΕΕ και όχι να επικρατήσει η `λογική` του Ερντογάν. Η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και οι εκβιασμοί για ελευθεροποίηση της βίζας για την Τουρκία, αποκαλύπτουν την αδυναμία της ΕΕ”, πρόσθεσε ο κ. Μαυρίδης στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Σε σχέση με την οικονομία, επεσήμανε πως η έλλειψη επενδύσεων ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο εμβαθύνει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως, σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, (καλοκαίρι 2016) οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη μετανάστευση και την τρομοκρατία ως τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σήμερα και πως έπονται η οικονομία και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών και η ανεργία.

“Πράγματι, πρόκειται για τις κυριότερες ανησυχίες τις οποίες αν η ΕΕ δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τότε ενέχει ο κίνδυνος της απορρύθμισης. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής στον απόηχο του Brexit και της ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας”, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί τέλος στο δίλημμα οικονομική ανάπτυξη ή λιτότητα και πως αναμένουμε άμεση εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης και δίκαιης κατανομής των βαρών όπως επίσης και να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

“Σημαντική είναι και η υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας καθώς, όπως αποδείχτηκε, η Τουρκία ελέγχει τη μεταναστευτική ροή προς τα νησιά. Η στάση της Κομισιόν πρέπει να είναι ξεκάθαρη ώστε να μην επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τη συμφωνία ως διαπραγματευτικό μοχλό ως προς την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε”, είπε ο κ. Παπαδάκης.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

“Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Κομισιόν έχοντας πάντα κριτική στάση και προωθώντας και διεκδικώντας τις προτεραιότητες που θέτουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως Σοσιαλιστική Ομάδα”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ικανοποιημένοι για διάταγμα ΥΠΕΣ που «σφράγισε» την Χλώρακα. «Ούτε εξάρσεις ρατσισμού… ούτε εθνικισμού» λέει ο Κοινοτάρχης

Ευχαριστημένοι οι κάτοικοι Χλώρακας με το διάταγμα του ΥΠΕΣ που «κλειδώνει» την περιοχή - Τι λέει ο κοινοτάρχης στη Cyprus Times

Χάρης ενώπιον «ανοικτής» Ερευνητικής για χρυσά διαβατήρια

Τον επόμενο μήνα η Επιτροπή θα παραδώσει το πρώτο της ενδιάμεσο πόρισμα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Στο ρελαντί η Άρσεναλ (vid)

Μια από τις ευκολότερες φετινές τις νίκες πέτυχε η Άρσεναλ, που επικράτησε με 3-0 της Νιούκαστλ και ανεβαίνει σιγά σιγά. Στο 15ο λεπτό η Άρσεναλ...

Αυτό το jean παντελόνι θα κυριαρχήσει το 2021 (pics)

Jean για όλες τις ώρες Το jean παντελόνι είναι ένα απαραίτητο κομμάτι σε κάθε γυναικεία γκαρνταρόμπα, αφού μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα και να...

ΒΙΝΤΕΟ: Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Δημήτρη Σούγλη για τον κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας του

Το συγκλονιστικό βίντεο που ανάρτησε Η γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει μέσα από το βίντεο που ανάρτησε μέσα...

MC MEDIA NETWORK

Στο ρελαντί η Άρσεναλ (vid)

Μια από τις ευκολότερες φετινές τις νίκες πέτυχε η Άρσεναλ, που επικράτησε με 3-0 της Νιούκαστλ και ανεβαίνει σιγά σιγά. Στο 15ο λεπτό η Άρσεναλ...

Αυτό το jean παντελόνι θα κυριαρχήσει το 2021 (pics)

Jean για όλες τις ώρες Το jean παντελόνι είναι ένα απαραίτητο κομμάτι σε κάθε γυναικεία γκαρνταρόμπα, αφού μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα και να...

ΒΙΝΤΕΟ: Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Δημήτρη Σούγλη για τον κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας του

Το συγκλονιστικό βίντεο που ανάρτησε Η γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει μέσα από το βίντεο που ανάρτησε μέσα...

Lifestyle

Lifestyle

Φουλ για Σκουντέτο με… Ibra Cadabra! (vid)

Ίμπρα, παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Ο Σουηδός σταρ επέστρεψε στην αρχική ενδεκάδα της Μίλαν μετά από ένα μήνα και την οδήγησε σε μεγάλο διπλό...

Στο ρελαντί η Άρσεναλ (vid)

Μια από τις ευκολότερες φετινές τις νίκες πέτυχε η Άρσεναλ, που επικράτησε με 3-0 της Νιούκαστλ και ανεβαίνει σιγά σιγά. Στο 15ο λεπτό η Άρσεναλ...

Advertorials