!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

24 Οκτωβρίου, 2020 Σάββατο 15:25:16

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών στη CT: Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι α λα καρτ

Λιγότερο από μια βδομάδα από το καθοριστικό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανοίγει τα χαρτιά του στη Cyprus Times και αναφέρεται στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Θεωρεί ότι για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η ίδια η ΕΕ -με προεξάρχουσα την Γερμανία- υπό την προϋπόθεση ότι θα στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες των εταίρων μας έναντι της Τουρκίας και σε κάθε περίπτωση υποδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει ότι τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών. Ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζει την ετοιμότητα του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την ανάδειξη ηγέτη της Τκ πλευράς και αναπτύσσει την πρωτοβουλία του για την ίδρυση- όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- ενός Περιφερειακού Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας, από τα κράτη της περιοχής.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε ανώτατο επίπεδο, με πρώτο ζητούμενο να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Bλέπετε να αποδίδουν αυτές οι προσπάθειες;

Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι υπάρχει σε εξέλιξη έντονη διπλωματική κινητικότητα με στόχο να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η Γερμανία, πέραν του γεγονότος ότι είναι η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ στο εξάμηνο αυτό, είναι αναμφίβολα το Κράτος-Μέλος της ΕΕ με τις πιο ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Καγκελάριος της Γερμανίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο είχε και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία. Το κατά πόσον η εν λόγω προσπάθεια θα αποδώσει αποτελέσματα, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον Πρόεδρο Ερντογάν, αφού, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνετε και στο ερώτημά σας, το ζητούμενο είναι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, όμως, για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει και η ίδια η ΕΕ με προεξάρχουσα και πάλι την Γερμανία, αφού για να αποφασίσει ο κ. Ερντογάν να τερματίσει τις έκνομες του ενέργειες, προαπαιτούμενο είναι η ΕΕ να του στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα σε τρία επίπεδα.

Ποια είναι αυτά τα επίπεδα;

Πρώτο, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, δεύτερον μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και τρίτο, μέσα από μια ξεκάθαρη προσέγγιση για το τι θα σημαίνει ο μη τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. Διαφαίνεται, τουλάχιστον, στην παρούσα συγκυρία ότι η Γερμανική προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και μακάρι αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δυστυχώς, η προσπάθεια μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα στην Κύπρο αφού η Τουρκία, αγνοώντας κάθε έκκληση της ΕΕ, προχώρησε σε ανανέωση της NAFTEX για παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Θέλω να θυμίσω ότι για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχει σχετική απόφαση της ΕΕ για τους τρόπους αντίδρασης ενώ έχει υιοθετηθεί και σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Για μια ακόμη φορά η Άγκυρα δημιουργεί ένα πρόβλημα και στη συνέχεια εμφανίζεται μέρος της λύσης του, με προφανή στόχο να αποκομίσει οφέλη.

Έχετε απόλυτο δίκαιο για τη διαπίστωσή σας και είναι μια προσφιλής τακτική της Τουρκίας, την οποίαν δεν βλέπουμε μόνο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στις πρόσφατες περιπτώσεις που αφορούν τη Συρία, τη Λιβύη και το Βόρειο Ιράκ. Ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης, ένα ξεκάθαρα ανθρωπιστικό θέμα, βλέπουμε την Τουρκία να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσει οφέλη. Είναι κάτι το οποίο επισημαίνουμε συνεχώς στους διεθνείς συνομιλητές μας, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι η αποδοχή μιας τέτοιας προσέγγισης επηρεάζει και δικά τους συμφέροντα.

Είχατε την ευκαιρία πρόσφατα να συναντηθείτε με μερικούς από τους πρωταγωνιστές της διεθνούς διπλωματίας. Μετά τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, ήρθε στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ενωρίτερα συναντηθήκατε με όλους τους ευρωπαίους ομολόγους σας. Πώς αντιδρούν στις τουρκικές ενέργειες

Με απόλυτη ειλικρίνεια όλοι οι συνομιλητές μας αντιλαμβάνονται και συμφωνούν με τη διαπίστωση περί έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και για τη μη δημοκρατική συμπεριφορά του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πέραν της εν λόγω διαπίστωσης, η οποία θεωρώ έχει εκφρασθεί και δημόσια από αξιωματούχους ξένων χωρών, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισής της. Καθοριστικό λόγο στις συνταγές αντίδρασης που εισηγούνται, διαδραματίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα, το γεγονός ότι η Τουρκία είναι κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, οι επενδύσεις από εταιρείες των χωρών τους στην Τουρκία και άλλοι παράγοντες που άπτονται σχεδόν αποκλειστικά δικών τους εθνικών συμφερόντων.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή μεταξύ των εταίρων μας για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, λόγω και των ξεχωριστών αφετηριών από τις οποίες ελαύνει η κάθε χώρα. Έχετε κάποιες ενδείξεις για τη στάση που θα επικρατήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα;

Να συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας περί μη ύπαρξης ενιαίας γραμμής μεταξύ των εταίρων μας, όχι για το γεγονός ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι έκνομες, αλλά για τους τρόπους αντίδρασης στις εν λόγω παράνομες ενέργειες. Παρόλο που έχουμε μόνο 5 μέρες μέχρι το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι νωρίς να έχουμε ασφαλείς εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση και ποια θα είναι η κατάληξη της κινητικότητας που παρατηρείται. Σίγουρα, όμως, ο στόχος αφορά τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Έχετε τονίσει πολλές φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός για τη δική μας πλευρά αλλά ένα εργαλείο ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία. Έχουμε άλλα τέτοια εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις;

Από την έναρξη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι θα αξιοποιήσουμε προς αντιμετώπισή τους όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και αντιλαμβάνεστε ότι τα μέσα αυτά επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη κατά κύριο λόγο εντός της ΕΕ, η οποία σαφώς και έχει σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Εκείνο που συχνά τονίζουμε και είναι σημαντικό ότι την εν λόγω προσέγγιση ασπάζονται και άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, είναι το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν σαφώς διπλωματικό leverage (μόχλευση) έναντι της Τουρκίας και ότι η Τουρκία έχει περισσότερη ανάγκη την ΕΕ παρά η ΕΕ την Τουρκία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα πρέπει για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί επηρεάζονται αρνητικά δικά της συμφέροντα και απειλείται ταυτόχρονα η δική της αξιοπιστία, να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πετύχει το ζητούμενο, που είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, προωθείται διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο η Τουρκία αρνείται να διαπραγματευτεί με την ΚΔ, με το πρόσχημα ότι δεν την αναγνωρίζει, με πρόθεση να το παραπέμψει προς συζήτηση σε δικοινοτικό επίπεδο.

Μέρος της γερμανικής πρωτοβουλίας αποσκοπεί στο να επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Στόχος αυτών των διερευνητικών επαφών είναι να συμφωνήσουν οι δύο χώρες για τα θέματα διαφωνίας που υφίστανται έτσι ώστε, αφού συμφωνηθεί η Ημερήσια Διάταξη, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως γνωρίζετε, είναι μια πτυχή για την οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ευχή και προσδοκία μας είναι όπως η προσπάθεια αυτή φέρει αποτελέσματα και επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όσον αφορά τώρα την Κύπρο, η Τουρκία αρνείται να διαπραγματευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενη βασικά δύο θέματα. Το πρώτο αφορά την μην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο ότι το θέμα αφορά δικοινοτική διαφορά ανάμεσα στους ΕΚ και στους ΤΚ. Όσον αφορά το πρώτο, έχουμε και δημόσια καλέσει την Τουρκία, αφού έχει τόσο ισχυρές νομικές θέσεις, όπως υποστηρίζει, να αποταθούμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αποδεχθούμε την ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Εξάλλου, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι α λα καρτ. Το επιχείρημα της Τουρκίας για μη αποδοχή της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ας σημειωθεί είναι και κοινή θέση της ΕΕ, είναι το ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Να θυμίσω ότι η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται εδώ και καιρό σε ευρωπαϊκά δικαστήρια χωρίς να τίθεται θέμα άρνησης του Δικαστηρίου να εξετάσει υποθέσεις λόγω της θέσης της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πτυχή της αναγνώρισης. Επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία νιώθει τόσο ισχυρή με τις νομικές της προσεγγίσεις, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ό,τι αφορά τα περί δικοινοτικού ζητήματος;

Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της Τουρκίας περί δήθεν δικοινοτικού θέματος και επίκλησης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τις παράνομές της ενέργειες, να σας θυμίσω ότι η τουρκική θεώρηση αποστερεί δικαιώματα από το σύνολο του Κυπριακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, ενώ θεωρώ σημαντικό να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού το θέμα των υδρογονανθράκων δεν ήταν θέμα προς συζήτηση γιατί πολύ απλά υπήρχε σχετική σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ήταν ακριβώς μάλιστα για αυτό το λόγο που και στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ που παρουσιάστηκε στο Κρανς Μοντανά δεν περιλαμβανόταν θέμα υδρογονανθράκων.  Πέραν όλων των πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί και σε περαιτέρω προτάσεις που αναμφίβολα διασφαλίζουν απόλυτα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μετά την ανάδειξη νέου ηγέτη της ΤΚ κοινότητας θα αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο για αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Η δική μας πλευρά τονίζει ότι ο διάλογος θα πρέπει να αρχίσει από το σημείο στο οποίο έμεινε, στο Κραν Μοντάνα. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η διαδικασία εκείνη έληξε. Εχετε ένδειξη για το τι θα γίνει;

Είναι σημαντική η πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ, την οποία γνωρίζουμε εδώ και καιρό και είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε. Θα ήταν φυσικά σαφώς προτιμότερο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά να ξεκινούσαν πολύ ενωρίτερα αλλά, δυστυχώς, η Τουρκία είχε θέσει ξεκάθαρα ως προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για το κυπριακό την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Να σας αναφέρω, μάλιστα, ότι μέσα στο πλαίσιο της τουρκικής προσέγγισης για επανέναρξη των συνομιλιών, η Άγκυρα ήταν αντίθετη ακόμη και με τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ που έγινε στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2019. Μάλιστα, όταν ο ΓΓ των ΗΕ αποφάσισε να προχωρήσει με την εν λόγω συνάντηση, η Τουρκία είχε θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε σχέση με τα αποτελέσματα που μπορούσαν να προκύψουν από την εν λόγω συνάντηση.

Σε σχέση με το τι θα γίνει με την επανέναρξη των συνομιλιών, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μια κοινή προσέγγιση για επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Εκεί όμως που υπάρχει διαφωνία, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής μόνο από πλευράς Τουρκίας, είναι σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά το ότι οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά και κατά δεύτερον όλες οι επιλογές σε σχέση με τον τελικό στόχο θα πρέπει να είναι στο τραπέζι. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για δύο προϋποθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι και η διεθνής κοινότητα συμμερίζεται την εν λόγω προσέγγιση. Δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και σίγουρα δεν μπορεί να χαθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας που, αναμφίβολα, σε πολλά σημαντικά θέματα επιτεύχθηκαν συγκλίσεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ήθελα και ένα σχόλιο για τις δραστικές αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή, το τελευταίο διάστημα, με την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ κρατών του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ. Είναι και η Κύπρος μέρος αυτής της μεγάλης εικόνας;

Χαιρετίζουμε τις εν λόγω εξελίξεις και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην περίπτωση για παράδειγμα της ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δύο ομόλογοι μου επικοινώνησαν μαζί μου για να μου ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Η εν λόγω εξέλιξη ενισχύει και το δικό μας Όραμα για την περιοχή. Όπως ανέφερα πρόσφατα στο συνέδριο του Economist στην Ελλάδα, όραμά μας είναι όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, όλα τα Κράτη της περιοχής να συνεργαστούν, ιδρύοντας ένα Περιφερειακό Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, με ελάχιστες προϋποθέσεις τον απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας.

Ποιο ρόλο θα έχει ο εν λόγω οργανισμός;

Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στη Μέση Ανατολή αναδεικνύουν πιστεύω ακόμη περισσότερο την ανάγκη για τη σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού, ενώ θεωρώ ότι η ανάγκη για μια τέτοια εξέλιξη ενισχύεται και από τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο με αφορμή την Πανδημία, όπου αναμφίβολα η διαχείρισή της από πολλά κράτη, δείχνει μια  τάση αμφισβήτησης προσεγγίσεων του Διεθνούς Συστήματος, όπως είχαν αναπτυχθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη ακόμη περισσότερο της σημασίας και του ρόλου του regionalism, της περιφερειακής συνεργασίας.

Ενδεικτικά και τηλεγραφικά, πέραν της εξέλιξης που αναφέρεστε στην ερώτησή σας, να αναφέρω γεγονότα του τελευταίου έτους, που θεωρώ ότι λειτουργούν ενισχυτικά και δείχνουν το δρόμο προς τη θεσμοθέτηση μιας Περιφερειακής Συνεργασίας.

  1. Η υπογραφή τις αμέσως επόμενες μέρες (22 Σεπτεμβρίου) του Καταστατικού που θα ιδρύει το Ενεργειακό Φόρουμ στο Κάιρο που συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Ιταλία.
  2. Η συνέχιση, ενίσχυση και επέκταση των Τριμερών Συνεργασιών στην περιοχή που σε ad hoc και θεματική βάση διευρύνονται. Υπενθυμίζω τη συνάντηση στο Κάιρο των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας και την πολυμερή συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης εν μέσω πανδημίας, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ.

3.Η απόφαση που λήφθηκε για τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας των Τριμερών Συνεργασιών στη Λευκωσία.

  1. Η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον EastMed στην Αθήνα ανάμεσα στην Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
  2. Την πρόσφατη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ για σύσταση στην Κύπρο Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων.

Mπορεί η συνεργασία αυτή να επεκταθεί πέραν της πολιτικής δραστηριότητας;

Τα όσα προανέφερα είναι ενδεικτικά, ενώ θεωρώ θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις, διμερούς ή πολυμερούς φύσεως το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επίσης (και αυτό έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία) βλέπουμε ενίσχυση των σχετικών περιφερειακών συνεργασιών τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους μη Κυβερνητικούς δρώντες, που χρησιμοποιούν ως υποδομή, ως βάση, ως κινητήρια δύναμη τις κρατικές συνεργασίες που αναπτύσσονται. Καταληκτικά, λοιπόν, θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα καλύψει ένα κενό στην περιοχή (η γειτονιά μας είναι ίσως η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει ένας τέτοιος Οργανισμός) αλλά δύναται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων που απειλούν και επηρεάζουν αρνητικά όλους μας, ενώ θα ενισχύσει και τις προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών που υπάρχουν στην περιοχή μας. Και επαναλαμβάνω, δεν αποκλείουμε κανένα κράτος, θέλουμε να εργαστούμε στη βάση μιας θετικής και μόνο ατζέντας, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται αποδεκτές βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Λιγότερο από μια βδομάδα από το καθοριστικό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανοίγει τα χαρτιά του στη Cyprus Times και αναφέρεται στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Θεωρεί ότι για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η ίδια η ΕΕ -με προεξάρχουσα την Γερμανία- υπό την προϋπόθεση ότι θα στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες των εταίρων μας έναντι της Τουρκίας και σε κάθε περίπτωση υποδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει ότι τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών. Ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζει την ετοιμότητα του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την ανάδειξη ηγέτη της Τκ πλευράς και αναπτύσσει την πρωτοβουλία του για την ίδρυση- όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- ενός Περιφερειακού Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας, από τα κράτη της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε ανώτατο επίπεδο, με πρώτο ζητούμενο να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Bλέπετε να αποδίδουν αυτές οι προσπάθειες;

Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι υπάρχει σε εξέλιξη έντονη διπλωματική κινητικότητα με στόχο να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η Γερμανία, πέραν του γεγονότος ότι είναι η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ στο εξάμηνο αυτό, είναι αναμφίβολα το Κράτος-Μέλος της ΕΕ με τις πιο ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Καγκελάριος της Γερμανίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο είχε και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία. Το κατά πόσον η εν λόγω προσπάθεια θα αποδώσει αποτελέσματα, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον Πρόεδρο Ερντογάν, αφού, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνετε και στο ερώτημά σας, το ζητούμενο είναι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, όμως, για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει και η ίδια η ΕΕ με προεξάρχουσα και πάλι την Γερμανία, αφού για να αποφασίσει ο κ. Ερντογάν να τερματίσει τις έκνομες του ενέργειες, προαπαιτούμενο είναι η ΕΕ να του στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα σε τρία επίπεδα.

Ποια είναι αυτά τα επίπεδα;

Πρώτο, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, δεύτερον μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και τρίτο, μέσα από μια ξεκάθαρη προσέγγιση για το τι θα σημαίνει ο μη τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. Διαφαίνεται, τουλάχιστον, στην παρούσα συγκυρία ότι η Γερμανική προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και μακάρι αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δυστυχώς, η προσπάθεια μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα στην Κύπρο αφού η Τουρκία, αγνοώντας κάθε έκκληση της ΕΕ, προχώρησε σε ανανέωση της NAFTEX για παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Θέλω να θυμίσω ότι για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχει σχετική απόφαση της ΕΕ για τους τρόπους αντίδρασης ενώ έχει υιοθετηθεί και σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Για μια ακόμη φορά η Άγκυρα δημιουργεί ένα πρόβλημα και στη συνέχεια εμφανίζεται μέρος της λύσης του, με προφανή στόχο να αποκομίσει οφέλη.

Έχετε απόλυτο δίκαιο για τη διαπίστωσή σας και είναι μια προσφιλής τακτική της Τουρκίας, την οποίαν δεν βλέπουμε μόνο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στις πρόσφατες περιπτώσεις που αφορούν τη Συρία, τη Λιβύη και το Βόρειο Ιράκ. Ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης, ένα ξεκάθαρα ανθρωπιστικό θέμα, βλέπουμε την Τουρκία να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσει οφέλη. Είναι κάτι το οποίο επισημαίνουμε συνεχώς στους διεθνείς συνομιλητές μας, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι η αποδοχή μιας τέτοιας προσέγγισης επηρεάζει και δικά τους συμφέροντα.

Είχατε την ευκαιρία πρόσφατα να συναντηθείτε με μερικούς από τους πρωταγωνιστές της διεθνούς διπλωματίας. Μετά τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, ήρθε στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ενωρίτερα συναντηθήκατε με όλους τους ευρωπαίους ομολόγους σας. Πώς αντιδρούν στις τουρκικές ενέργειες

Με απόλυτη ειλικρίνεια όλοι οι συνομιλητές μας αντιλαμβάνονται και συμφωνούν με τη διαπίστωση περί έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και για τη μη δημοκρατική συμπεριφορά του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πέραν της εν λόγω διαπίστωσης, η οποία θεωρώ έχει εκφρασθεί και δημόσια από αξιωματούχους ξένων χωρών, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισής της. Καθοριστικό λόγο στις συνταγές αντίδρασης που εισηγούνται, διαδραματίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα, το γεγονός ότι η Τουρκία είναι κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, οι επενδύσεις από εταιρείες των χωρών τους στην Τουρκία και άλλοι παράγοντες που άπτονται σχεδόν αποκλειστικά δικών τους εθνικών συμφερόντων.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή μεταξύ των εταίρων μας για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, λόγω και των ξεχωριστών αφετηριών από τις οποίες ελαύνει η κάθε χώρα. Έχετε κάποιες ενδείξεις για τη στάση που θα επικρατήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα;

Να συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας περί μη ύπαρξης ενιαίας γραμμής μεταξύ των εταίρων μας, όχι για το γεγονός ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι έκνομες, αλλά για τους τρόπους αντίδρασης στις εν λόγω παράνομες ενέργειες. Παρόλο που έχουμε μόνο 5 μέρες μέχρι το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι νωρίς να έχουμε ασφαλείς εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση και ποια θα είναι η κατάληξη της κινητικότητας που παρατηρείται. Σίγουρα, όμως, ο στόχος αφορά τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Έχετε τονίσει πολλές φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός για τη δική μας πλευρά αλλά ένα εργαλείο ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία. Έχουμε άλλα τέτοια εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις;

Από την έναρξη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι θα αξιοποιήσουμε προς αντιμετώπισή τους όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και αντιλαμβάνεστε ότι τα μέσα αυτά επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη κατά κύριο λόγο εντός της ΕΕ, η οποία σαφώς και έχει σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Εκείνο που συχνά τονίζουμε και είναι σημαντικό ότι την εν λόγω προσέγγιση ασπάζονται και άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, είναι το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν σαφώς διπλωματικό leverage (μόχλευση) έναντι της Τουρκίας και ότι η Τουρκία έχει περισσότερη ανάγκη την ΕΕ παρά η ΕΕ την Τουρκία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα πρέπει για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί επηρεάζονται αρνητικά δικά της συμφέροντα και απειλείται ταυτόχρονα η δική της αξιοπιστία, να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πετύχει το ζητούμενο, που είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, προωθείται διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο η Τουρκία αρνείται να διαπραγματευτεί με την ΚΔ, με το πρόσχημα ότι δεν την αναγνωρίζει, με πρόθεση να το παραπέμψει προς συζήτηση σε δικοινοτικό επίπεδο.

Μέρος της γερμανικής πρωτοβουλίας αποσκοπεί στο να επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Στόχος αυτών των διερευνητικών επαφών είναι να συμφωνήσουν οι δύο χώρες για τα θέματα διαφωνίας που υφίστανται έτσι ώστε, αφού συμφωνηθεί η Ημερήσια Διάταξη, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως γνωρίζετε, είναι μια πτυχή για την οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ευχή και προσδοκία μας είναι όπως η προσπάθεια αυτή φέρει αποτελέσματα και επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όσον αφορά τώρα την Κύπρο, η Τουρκία αρνείται να διαπραγματευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενη βασικά δύο θέματα. Το πρώτο αφορά την μην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο ότι το θέμα αφορά δικοινοτική διαφορά ανάμεσα στους ΕΚ και στους ΤΚ. Όσον αφορά το πρώτο, έχουμε και δημόσια καλέσει την Τουρκία, αφού έχει τόσο ισχυρές νομικές θέσεις, όπως υποστηρίζει, να αποταθούμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αποδεχθούμε την ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Εξάλλου, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι α λα καρτ. Το επιχείρημα της Τουρκίας για μη αποδοχή της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ας σημειωθεί είναι και κοινή θέση της ΕΕ, είναι το ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Να θυμίσω ότι η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται εδώ και καιρό σε ευρωπαϊκά δικαστήρια χωρίς να τίθεται θέμα άρνησης του Δικαστηρίου να εξετάσει υποθέσεις λόγω της θέσης της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πτυχή της αναγνώρισης. Επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία νιώθει τόσο ισχυρή με τις νομικές της προσεγγίσεις, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ό,τι αφορά τα περί δικοινοτικού ζητήματος;

Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της Τουρκίας περί δήθεν δικοινοτικού θέματος και επίκλησης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τις παράνομές της ενέργειες, να σας θυμίσω ότι η τουρκική θεώρηση αποστερεί δικαιώματα από το σύνολο του Κυπριακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, ενώ θεωρώ σημαντικό να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού το θέμα των υδρογονανθράκων δεν ήταν θέμα προς συζήτηση γιατί πολύ απλά υπήρχε σχετική σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ήταν ακριβώς μάλιστα για αυτό το λόγο που και στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ που παρουσιάστηκε στο Κρανς Μοντανά δεν περιλαμβανόταν θέμα υδρογονανθράκων.  Πέραν όλων των πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί και σε περαιτέρω προτάσεις που αναμφίβολα διασφαλίζουν απόλυτα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μετά την ανάδειξη νέου ηγέτη της ΤΚ κοινότητας θα αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο για αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Η δική μας πλευρά τονίζει ότι ο διάλογος θα πρέπει να αρχίσει από το σημείο στο οποίο έμεινε, στο Κραν Μοντάνα. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η διαδικασία εκείνη έληξε. Εχετε ένδειξη για το τι θα γίνει;

Είναι σημαντική η πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ, την οποία γνωρίζουμε εδώ και καιρό και είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε. Θα ήταν φυσικά σαφώς προτιμότερο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά να ξεκινούσαν πολύ ενωρίτερα αλλά, δυστυχώς, η Τουρκία είχε θέσει ξεκάθαρα ως προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για το κυπριακό την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Να σας αναφέρω, μάλιστα, ότι μέσα στο πλαίσιο της τουρκικής προσέγγισης για επανέναρξη των συνομιλιών, η Άγκυρα ήταν αντίθετη ακόμη και με τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ που έγινε στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2019. Μάλιστα, όταν ο ΓΓ των ΗΕ αποφάσισε να προχωρήσει με την εν λόγω συνάντηση, η Τουρκία είχε θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε σχέση με τα αποτελέσματα που μπορούσαν να προκύψουν από την εν λόγω συνάντηση.

Σε σχέση με το τι θα γίνει με την επανέναρξη των συνομιλιών, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μια κοινή προσέγγιση για επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές. Εκεί όμως που υπάρχει διαφωνία, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής μόνο από πλευράς Τουρκίας, είναι σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά το ότι οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά και κατά δεύτερον όλες οι επιλογές σε σχέση με τον τελικό στόχο θα πρέπει να είναι στο τραπέζι. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για δύο προϋποθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι και η διεθνής κοινότητα συμμερίζεται την εν λόγω προσέγγιση. Δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και σίγουρα δεν μπορεί να χαθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας που, αναμφίβολα, σε πολλά σημαντικά θέματα επιτεύχθηκαν συγκλίσεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ήθελα και ένα σχόλιο για τις δραστικές αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή, το τελευταίο διάστημα, με την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ κρατών του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ. Είναι και η Κύπρος μέρος αυτής της μεγάλης εικόνας;

Χαιρετίζουμε τις εν λόγω εξελίξεις και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην περίπτωση για παράδειγμα της ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δύο ομόλογοι μου επικοινώνησαν μαζί μου για να μου ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Η εν λόγω εξέλιξη ενισχύει και το δικό μας Όραμα για την περιοχή. Όπως ανέφερα πρόσφατα στο συνέδριο του Economist στην Ελλάδα, όραμά μας είναι όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, όλα τα Κράτη της περιοχής να συνεργαστούν, ιδρύοντας ένα Περιφερειακό Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, με ελάχιστες προϋποθέσεις τον απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας.

Ποιο ρόλο θα έχει ο εν λόγω οργανισμός;

Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στη Μέση Ανατολή αναδεικνύουν πιστεύω ακόμη περισσότερο την ανάγκη για τη σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού, ενώ θεωρώ ότι η ανάγκη για μια τέτοια εξέλιξη ενισχύεται και από τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο με αφορμή την Πανδημία, όπου αναμφίβολα η διαχείρισή της από πολλά κράτη, δείχνει μια  τάση αμφισβήτησης προσεγγίσεων του Διεθνούς Συστήματος, όπως είχαν αναπτυχθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη ακόμη περισσότερο της σημασίας και του ρόλου του regionalism, της περιφερειακής συνεργασίας.

Ενδεικτικά και τηλεγραφικά, πέραν της εξέλιξης που αναφέρεστε στην ερώτησή σας, να αναφέρω γεγονότα του τελευταίου έτους, που θεωρώ ότι λειτουργούν ενισχυτικά και δείχνουν το δρόμο προς τη θεσμοθέτηση μιας Περιφερειακής Συνεργασίας.

  1. Η υπογραφή τις αμέσως επόμενες μέρες (22 Σεπτεμβρίου) του Καταστατικού που θα ιδρύει το Ενεργειακό Φόρουμ στο Κάιρο που συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Ιταλία.
  2. Η συνέχιση, ενίσχυση και επέκταση των Τριμερών Συνεργασιών στην περιοχή που σε ad hoc και θεματική βάση διευρύνονται. Υπενθυμίζω τη συνάντηση στο Κάιρο των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας και την πολυμερή συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης εν μέσω πανδημίας, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ.

3.Η απόφαση που λήφθηκε για τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας των Τριμερών Συνεργασιών στη Λευκωσία.

  1. Η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον EastMed στην Αθήνα ανάμεσα στην Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
  2. Την πρόσφατη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ για σύσταση στην Κύπρο Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων.

Mπορεί η συνεργασία αυτή να επεκταθεί πέραν της πολιτικής δραστηριότητας;

Τα όσα προανέφερα είναι ενδεικτικά, ενώ θεωρώ θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις, διμερούς ή πολυμερούς φύσεως το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επίσης (και αυτό έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία) βλέπουμε ενίσχυση των σχετικών περιφερειακών συνεργασιών τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους μη Κυβερνητικούς δρώντες, που χρησιμοποιούν ως υποδομή, ως βάση, ως κινητήρια δύναμη τις κρατικές συνεργασίες που αναπτύσσονται. Καταληκτικά, λοιπόν, θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα καλύψει ένα κενό στην περιοχή (η γειτονιά μας είναι ίσως η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει ένας τέτοιος Οργανισμός) αλλά δύναται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων που απειλούν και επηρεάζουν αρνητικά όλους μας, ενώ θα ενισχύσει και τις προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών που υπάρχουν στην περιοχή μας. Και επαναλαμβάνω, δεν αποκλείουμε κανένα κράτος, θέλουμε να εργαστούμε στη βάση μιας θετικής και μόνο ατζέντας, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται αποδεκτές βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Θετικός στον κορωνοϊό παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν!

Θετικός στον κορωνοϊό παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν!

MC MEDIA NETWORK

Θετικός στον κορωνοϊό παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν!

Θετικός στον κορωνοϊό παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν!

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials