!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

January 18, 2021 Monday 18:41:15

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ο τραγικός απολογισμός της χρονιάς της πανδημίας στην Κύπρο και τον κόσμο

Το 2020 έδωσε τη θέση του στο 2021. Πρόκειται για μια στιγμή που οι περισσότεροι περίμεναν με ανυπομονησία, αφού πρόκειται για μία από τις χειρότερες χρονιές για όλον τον πλανήτη

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Το 2020 έδωσε τη θέση του στο 2021. Πρόκειται για μια στιγμή που οι περισσότεροι περίμεναν με ανυπομονησία…

Και πως να μην ανυπομονούν, αφού η χρονιά που πέρασε θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη. Η εμφάνιση του κορωνοϊού, πάγωσε τον πλανήτη προκαλώντας πάνω από 1 εκατ. θανάτους και ανυπολόγιστες απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Το 2020 χαρακτηρίστηκε η χρονιά της πανδημίας, αν και δεν υστέρησε σε άλλες καταστροφές, απόροια οι περισσότερες της κλιματικής αλλάγης, η αντιμετώπιση της οποίας δυστυχώς πήγε πίσω λόγω κοροναϊού.

Ωστόσο λίγες μέρες πριν την εκπνοή του έτους, ήρθε το σωτήριο εμβόλιο, το πιο αποτελεσματικό όπλο για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω και η ανθρωπότητα αναθάρρησε. Αν και ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς τουλάχιστον το τέλος του τούνελ είναι πλέον ορατό.

Ο κορωνοϊός στην Κύπρο

Η πανδημία του έκανε την εμφάνιση της στην Κύπρο την 9η Μαρτίου 2020. Το απόγευμα αυτής της ημέρας ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωνε από το γραφείο του στους δημοσιογράφους, δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 τα οποία εντοπίστηκαν στην χώρα.

Επρόκειτο για δύο Κύπριους άνδρες, ένα 25χρονο και ένα 64χρονο γιατρό.

Στις 11 Μαρτίου καταγράφηκαν άλλα τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, δημιουργώντας έτσι την αλυσίδα των κρουσμάτων που θα επακολουθούσαν στην συνέχεια. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με το πρώτο διάταγμα του, δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου απαγόρευσε μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020, τη συγκέντρωση σε Θέατρα, Σινεμά, Εστιατόρια, Καφετέριες, Μπαρ, Παγωταρίες, Αίθουσες Εκδηλώσεων- πέραν των 75 συνολικά ατόμων.

Στο μεταξύ, αρχίζουν οι επιμολύνσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων με αποτέλεσμα μερικά από αυτά να αναστέλλουν τις λειτουργίες τους και να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Στις 13 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμα του στον λαό ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα οδοφράγματα και αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Στις 14 Μαρτίου αρχίζουν να ακυρώνονται πτήσεις προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ενώ μόνο σε όσους πολίτες προσκόμιζαν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών επιτρεπόταν η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία από 16 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου. Σε περιορισμό για 14 μέρες σε χώρους απομόνωσης μεταφέρονταν επιβάτες πτήσεων που έφταναν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για αποφυγή εντελώς των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να απέχει μέχρι τις 10 Απριλίου από τις ακολουθίες.

Στις 18 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την σημασία του να κληθούν σε συστράτευση όλοι οι πολίτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στις 21 Μαρτίου, τέθηκε σε ισχύ το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.

Ο πρώτος θάνατος και το γενικό lockdown

Στις 21 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ” ο ασθενής είχε χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια”.

Ξενοδοχεία άνοιξαν τις πύλες τους για να φιλοξενήσουν επαναπατρισθέντες που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε χώρες του εξωτερικού.

Στις 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διάγγελμα του ανακοινώνει γενικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός εξαιρέσεων.

Η πρώτη φάση χαλάρωσης

Στις 4 Μαΐου, η Κύπρος εισέρχεται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και ο κόσμος αρχίζει να επαναδραστηριοποιείται σιγά-σιγά. Στις 21 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.

Μέχρι την 5η Μαΐου 2020, αναφέρθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 878 περιπτώσεις COVID-19 και 21 θάνατοι, με τη θνητότητα επί των διαγνωσμένων περιπτώσεων να ανέρχεται σε 2,4%.

Παρατείνονται μέχρι τις 28 Μαΐου τα μέτρα για καθολική απαγόρευση των πτήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στις 13 Μαΐου αρχίζουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε σχολεία.

Η περίοδος της ύφεσης

Στις 27 Μαΐου, κανένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 δεν καταγράφηκε στην Κύπρο ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός που καταγράφεται είναι μηδαμινός ή μικρός.

Στις 5 Ιουνίου, η Κύπρος εισέρχεται στην τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Στις 7 Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους για λειτουργίες και λατρευτικές συνάξεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τους πιστούς με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Στις 9 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Κύπρου υπό νέους κανονισμούς. Η Κύπρος έστω και με δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος, θα απολαύσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, με την αίσθηση, που αποδείχθηκε ψευδής, ότι η πανδημία αποτελεί παρελθόν.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες με εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων επέστρεψαν πίσω στα θρανία τους πέραν των 107.000 μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου.

Ξανά έκτακτα μέτρα, αναζωπύρωση της πανδημίας και εμβόλια

Στις 12 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας λόγω της αύξησης των περιστατικών COVID-19.

Στις 22 Οκτωβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ενίσχυση των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου Covid-19, αλλά και μερικό Lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου στην Κύπρο ξεπέρασε το 1,5, που καταδεικνύει αυξητική τάση των περιστατικών.

Στις 11 Νοεμβρίου, στους εργαστηριακούς ελέγχους για εντοπισμό του COVID 19 έκανε την εμφάνιση της και η μέθοδος της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Στις 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκαν μέτρα από το Υπουργικό Συμβούλιο για όλες τις επαρχίες με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας και κλείσιμο χώρων εστίασης με λειτουργία μέχρι τις 7 το βράδυ.

Στις 19 Δεκεμβρίου παραλαμβάνονται στην Κύπρο δύο ειδικά ψυγεία όπου θα φυλάγονται οι δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech.

Στις 26 Δεκεμβρίου, παραλήφθηκαν από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου και τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Στις 27 Δεκεμβρίου, άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας και στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Στις 28 Δεκεμβρίου, εμβολιάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις 29 Δεκεμβρίου εμβολιάζεται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στις 28 Δεκεμβρίου με γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες το Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων και ιδιαίτερα των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εκείνη τη μέρα η Κύπρος καταγράφει 751 κρούσματα, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Στις 29 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας με διάταγμα του, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου την παρουσία ατόμων σε οικίες πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιβάλλει τηλεργασία για τον δημόσιο/ευρύτερο δημόσιο τομέα και συστήνει στον ιδιωτικό τομέα, όπως εκεί και όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις στο προσωπικό για κατ’ οίκον τηλεργασία.

Στις 29 Δεκεμβρίου, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας που ανερχόταν σε 907.

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

Ο εφιάλτης της πανδημίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου.

Στη μάχη με την φονική πανδημία για δέκα και πλέον μήνες, έχουν νοσήσει 138.850 άνθρωποι. Όπως φαίνεται ο ιός δείχνει μια μικρή προτίμηση στους άνδρες, αφού από το σύνολο των ανθρώπων που έχουν νοσήσει, το 52.3% άνδρες.

Ακόμα, η Ελλάδα έχει θρηνήσει 4.838 ανθρώπους, εκ των οποίων το 59.3%, ήτοι 2868, είναι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτή τη στιγμή, όπως ενημέρωση την περασμένη Τρίτη, στην ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λομωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 8.500, ενώ 2.000 εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική και 1.600 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο κορωνοϊός στον κόσμο

Τα νούμερα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωσε τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο κύμα πήραμε… άριστα στην αντιμετώπιση της απειλής.

Ωστόσο, τα νούμερα στον υπόλοιπο πλανήτη προκαλούν σοκ. Από την αρχή της πανδημίας, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα -ακριβώς ένα χρόνο πριν- έχουν καταγραφεί 83.436.356 κρούσματα.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι -συγκεκριμένα 1.819.140, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 59.107.411 έχουν αναρρώσει.

Στη λήξη του 2020 υπάρχουν 22.509.805 ενεργά κρούσματα.

Οι χώρες που σάρωσε ο κορωνοϊός

Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και τα περισσότερα κρούσματα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 20.244.432 κρούσματα και 351.230 θανάτους.

Δεύτερη σε κρούσματα είναι η Ινδία με 10.282.624, τρίτη η Βραζιλία με 7.635.999 μολύνσεις, ενώ ακολουθούν η Ρωσία με 3.159.297 κρούσματα, η Γαλλία με 2.600.498 και η Βρετανία με 2.488.780.

Η Ιταλία που στο πρώτο κύμα «γονάτισε» μετράει αυτή τη στιγμή 2.107.166 κρούσματα, ενώ η Ισπανία 1.921.115.

Όσον αφορά τους θανάτους, μετά τις ΗΠΑ, ακολουθεί η Βραζιλία με 194.152 νεκρούς, ενώ στη συνέχεια η Ινδία με 148.950 νεκρούς.

Το Μεξικό θρηνεί 124.897 ανθρώπους, η Ιταλία 74.159, ενώ η Μεγάλη Βρετανία 73.512 και η Γαλλία 64.381.

Σχεδόν 50 χώρες έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού

Η ελπίδα όμως δεν μοιάζει να είναι πολύ μακριά. Έναν χρόνο μετά την πρώτη ειδοποίηση των κινεζικών αρχών προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα του κοροναϊού, περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Η Κίνα από το καλοκαίρι

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-Cov-2, ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς το περασμένο καλοκαίρι, όταν κανένα εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από επίσημες αρχές, εμβολιάζοντας κυρίως τις πιο εκτεθειμένες πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενους και μαθητές που επισκέπτονται το εξωτερικό, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κλπ). Μέχρι σήμερα, σχεδόν πέντε εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ το Πεκίνο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη την κυκλοφορία ενός πρώτου εμβολίου, που αναπτύχθηκε από την Sinopharm.

Η Ρωσία ακολούθησε στις 5 Δεκεμβρίου, αρχίζοντας να εμβολιάζει τις κατηγορίες πληθυσμού υψηλού κινδύνου με το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Επιδημιολογίας Gamaleya. Από τότε, αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί κυρίως στη Λευκορωσία και την Αργεντινή, οι οποίες ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού τους την Τρίτη. Η Αλγερία σκοπεύει να ακολουθήσει τον Ιανουάριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώτη χώρα στη Δύση

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα, ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο που παρασκεύασαν η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech. Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου και έως τις 27 Δεκεμβρίου σχεδόν 950.000 άνθρωποι είχαν ήδη λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η χώρα είναι επίσης η πρώτη που ενέκρινε χθες Τετάρτη το εμβόλιο που ανέπτυξαν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το εμβόλιο αυτό θα ξεκινήσει να χορηγείται σε Βρετανούς από τις 4 Ιανουαρίου.

Στη Δύση, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ άρχισαν να εμβολιάζουν στις 14 Δεκεμβρίου, η Ελβετία στις 23 του μήνα, η Σερβία στις 24, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Νορβηγία την Κυριακή και η Ισλανδία την Τρίτη. Όλες τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης οι πρώτες δύο χώρες που ενέκριναν το εμβόλιο της αμερικάνικης φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, το οποίο ενδέχεται να εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου από την ΕΕ.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου. Στην ΕΕ, που ξεκίνησε αργότερα τους εμβολιασμούς, η Γερμανία προπορεύεται σε εμβολιασμούς (πάνω από 130.000 σε πέντε ημέρες).

Το Ισραήλ σε αγώνα ταχύτητας

Στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου την εμβολιαστική εκστρατεία με δόσεις του κινεζικού Sinopharm να χορηγούνται στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι. Επίσης στα ΗΑΕ, το Ντουμπάι άρχισε να εμβολιάζει στις 23 Δεκεμβρίου με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ξεκίνησαν την εκστρατεία τους στις 17 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου, το Κατάρ στις 23, το Κουβέιτ στις 24, το Ομάν την περασμένη Κυριακή 27 του μήνα. Όλες αυτές οι χώρες χορηγούν μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προς το παρόν, εκτός από το Μπαχρέιν όπου μαζί με το αμερικανικό-γερμανικό εμβόλιο χορηγείται αυτό της Sinopharm.

Το Ισραήλ, που έχει ξεκινήσει ένα αγώνα ταχύτητας για την ανοσοποίηση του 1/4 του πληθυσμού του σε ένα μήνα, έχει ήδη χορηγήσει σχεδόν 800.000 δόσεις. Το Μπαχρέιν σχεδόν 60.000 και το Ομάν πάνω από 3.000.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, έλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinovac και σκοπεύει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στα μέσα Ιανουαρίου.

Στη Κεντρική και Λατινική Αμερική, το Μεξικό, η Χιλή και η Κόστα Ρίκα ήταν οι πρώτες χώρες που ξεκίνησαν να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους στις 24 Δεκεμβρίου, με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη άρχισε να εμβολιάζει την Τετάρτη με το ίδιο εμβόλιο. Οι άλλες χώρες της ηπείρου δεν βιάζονται: Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν σκοπεύουν να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν θα περιμένουν το δεύτερο τρίμηνο, το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη έως τα μέσα του 2021.

Στην υποσαχάρια Αφρική και την Ωκεανία, δεν έχει φτάσει η ώρα ακόμη για εμβολιασμούς. Πρωτοπόρος; Το Κονακρί, πρωτεύουσα της Γουινέας, όπου την Τετάρτη χορηγήθηκαν οι πρώτες 60 δόσεις του Sputnik V, πριν αποφασίσουν οι εκεί αρχές αν θα προχωρήσουν ή όχι σε μαζικούς εμβολιασμούς.

Με πληροφορίες από in.gr

Το 2020 έδωσε τη θέση του στο 2021. Πρόκειται για μια στιγμή που οι περισσότεροι περίμεναν με ανυπομονησία, αφού πρόκειται για μία από τις χειρότερες χρονιές για όλον τον πλανήτη

Το 2020 έδωσε τη θέση του στο 2021. Πρόκειται για μια στιγμή που οι περισσότεροι περίμεναν με ανυπομονησία…

Και πως να μην ανυπομονούν, αφού η χρονιά που πέρασε θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη. Η εμφάνιση του κορωνοϊού, πάγωσε τον πλανήτη προκαλώντας πάνω από 1 εκατ. θανάτους και ανυπολόγιστες απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Το 2020 χαρακτηρίστηκε η χρονιά της πανδημίας, αν και δεν υστέρησε σε άλλες καταστροφές, απόροια οι περισσότερες της κλιματικής αλλάγης, η αντιμετώπιση της οποίας δυστυχώς πήγε πίσω λόγω κοροναϊού.

Ωστόσο λίγες μέρες πριν την εκπνοή του έτους, ήρθε το σωτήριο εμβόλιο, το πιο αποτελεσματικό όπλο για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω και η ανθρωπότητα αναθάρρησε. Αν και ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς τουλάχιστον το τέλος του τούνελ είναι πλέον ορατό.

Ο κορωνοϊός στην Κύπρο

Η πανδημία του έκανε την εμφάνιση της στην Κύπρο την 9η Μαρτίου 2020. Το απόγευμα αυτής της ημέρας ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωνε από το γραφείο του στους δημοσιογράφους, δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 τα οποία εντοπίστηκαν στην χώρα.

Επρόκειτο για δύο Κύπριους άνδρες, ένα 25χρονο και ένα 64χρονο γιατρό.

Στις 11 Μαρτίου καταγράφηκαν άλλα τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, δημιουργώντας έτσι την αλυσίδα των κρουσμάτων που θα επακολουθούσαν στην συνέχεια. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με το πρώτο διάταγμα του, δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου απαγόρευσε μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020, τη συγκέντρωση σε Θέατρα, Σινεμά, Εστιατόρια, Καφετέριες, Μπαρ, Παγωταρίες, Αίθουσες Εκδηλώσεων- πέραν των 75 συνολικά ατόμων.

Στο μεταξύ, αρχίζουν οι επιμολύνσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων με αποτέλεσμα μερικά από αυτά να αναστέλλουν τις λειτουργίες τους και να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Στις 13 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμα του στον λαό ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα οδοφράγματα και αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Στις 14 Μαρτίου αρχίζουν να ακυρώνονται πτήσεις προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ενώ μόνο σε όσους πολίτες προσκόμιζαν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών επιτρεπόταν η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία από 16 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου. Σε περιορισμό για 14 μέρες σε χώρους απομόνωσης μεταφέρονταν επιβάτες πτήσεων που έφταναν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για αποφυγή εντελώς των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να απέχει μέχρι τις 10 Απριλίου από τις ακολουθίες.

Στις 18 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την σημασία του να κληθούν σε συστράτευση όλοι οι πολίτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στις 21 Μαρτίου, τέθηκε σε ισχύ το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.

Ο πρώτος θάνατος και το γενικό lockdown

Στις 21 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ” ο ασθενής είχε χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια”.

Ξενοδοχεία άνοιξαν τις πύλες τους για να φιλοξενήσουν επαναπατρισθέντες που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε χώρες του εξωτερικού.

Στις 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διάγγελμα του ανακοινώνει γενικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός εξαιρέσεων.

Η πρώτη φάση χαλάρωσης

Στις 4 Μαΐου, η Κύπρος εισέρχεται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και ο κόσμος αρχίζει να επαναδραστηριοποιείται σιγά-σιγά. Στις 21 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.

Μέχρι την 5η Μαΐου 2020, αναφέρθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 878 περιπτώσεις COVID-19 και 21 θάνατοι, με τη θνητότητα επί των διαγνωσμένων περιπτώσεων να ανέρχεται σε 2,4%.

Παρατείνονται μέχρι τις 28 Μαΐου τα μέτρα για καθολική απαγόρευση των πτήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στις 13 Μαΐου αρχίζουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε σχολεία.

Η περίοδος της ύφεσης

Στις 27 Μαΐου, κανένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 δεν καταγράφηκε στην Κύπρο ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός που καταγράφεται είναι μηδαμινός ή μικρός.

Στις 5 Ιουνίου, η Κύπρος εισέρχεται στην τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Στις 7 Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους για λειτουργίες και λατρευτικές συνάξεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τους πιστούς με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Στις 9 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Κύπρου υπό νέους κανονισμούς. Η Κύπρος έστω και με δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος, θα απολαύσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, με την αίσθηση, που αποδείχθηκε ψευδής, ότι η πανδημία αποτελεί παρελθόν.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες με εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων επέστρεψαν πίσω στα θρανία τους πέραν των 107.000 μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου.

Ξανά έκτακτα μέτρα, αναζωπύρωση της πανδημίας και εμβόλια

Στις 12 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας λόγω της αύξησης των περιστατικών COVID-19.

Στις 22 Οκτωβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ενίσχυση των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου Covid-19, αλλά και μερικό Lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου στην Κύπρο ξεπέρασε το 1,5, που καταδεικνύει αυξητική τάση των περιστατικών.

Στις 11 Νοεμβρίου, στους εργαστηριακούς ελέγχους για εντοπισμό του COVID 19 έκανε την εμφάνιση της και η μέθοδος της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Στις 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκαν μέτρα από το Υπουργικό Συμβούλιο για όλες τις επαρχίες με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας και κλείσιμο χώρων εστίασης με λειτουργία μέχρι τις 7 το βράδυ.

Στις 19 Δεκεμβρίου παραλαμβάνονται στην Κύπρο δύο ειδικά ψυγεία όπου θα φυλάγονται οι δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech.

Στις 26 Δεκεμβρίου, παραλήφθηκαν από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου και τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Στις 27 Δεκεμβρίου, άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας και στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Στις 28 Δεκεμβρίου, εμβολιάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις 29 Δεκεμβρίου εμβολιάζεται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στις 28 Δεκεμβρίου με γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες το Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων και ιδιαίτερα των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εκείνη τη μέρα η Κύπρος καταγράφει 751 κρούσματα, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Στις 29 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας με διάταγμα του, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου την παρουσία ατόμων σε οικίες πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιβάλλει τηλεργασία για τον δημόσιο/ευρύτερο δημόσιο τομέα και συστήνει στον ιδιωτικό τομέα, όπως εκεί και όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις στο προσωπικό για κατ’ οίκον τηλεργασία.

Στις 29 Δεκεμβρίου, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας που ανερχόταν σε 907.

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

Ο εφιάλτης της πανδημίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου.

Στη μάχη με την φονική πανδημία για δέκα και πλέον μήνες, έχουν νοσήσει 138.850 άνθρωποι. Όπως φαίνεται ο ιός δείχνει μια μικρή προτίμηση στους άνδρες, αφού από το σύνολο των ανθρώπων που έχουν νοσήσει, το 52.3% άνδρες.

Ακόμα, η Ελλάδα έχει θρηνήσει 4.838 ανθρώπους, εκ των οποίων το 59.3%, ήτοι 2868, είναι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτή τη στιγμή, όπως ενημέρωση την περασμένη Τρίτη, στην ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λομωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 8.500, ενώ 2.000 εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική και 1.600 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο κορωνοϊός στον κόσμο

Τα νούμερα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωσε τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο κύμα πήραμε… άριστα στην αντιμετώπιση της απειλής.

Ωστόσο, τα νούμερα στον υπόλοιπο πλανήτη προκαλούν σοκ. Από την αρχή της πανδημίας, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα -ακριβώς ένα χρόνο πριν- έχουν καταγραφεί 83.436.356 κρούσματα.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι -συγκεκριμένα 1.819.140, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 59.107.411 έχουν αναρρώσει.

Στη λήξη του 2020 υπάρχουν 22.509.805 ενεργά κρούσματα.

Οι χώρες που σάρωσε ο κορωνοϊός

Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και τα περισσότερα κρούσματα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 20.244.432 κρούσματα και 351.230 θανάτους.

Δεύτερη σε κρούσματα είναι η Ινδία με 10.282.624, τρίτη η Βραζιλία με 7.635.999 μολύνσεις, ενώ ακολουθούν η Ρωσία με 3.159.297 κρούσματα, η Γαλλία με 2.600.498 και η Βρετανία με 2.488.780.

Η Ιταλία που στο πρώτο κύμα «γονάτισε» μετράει αυτή τη στιγμή 2.107.166 κρούσματα, ενώ η Ισπανία 1.921.115.

Όσον αφορά τους θανάτους, μετά τις ΗΠΑ, ακολουθεί η Βραζιλία με 194.152 νεκρούς, ενώ στη συνέχεια η Ινδία με 148.950 νεκρούς.

Το Μεξικό θρηνεί 124.897 ανθρώπους, η Ιταλία 74.159, ενώ η Μεγάλη Βρετανία 73.512 και η Γαλλία 64.381.

Σχεδόν 50 χώρες έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού

Η ελπίδα όμως δεν μοιάζει να είναι πολύ μακριά. Έναν χρόνο μετά την πρώτη ειδοποίηση των κινεζικών αρχών προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα του κοροναϊού, περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Η Κίνα από το καλοκαίρι

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-Cov-2, ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς το περασμένο καλοκαίρι, όταν κανένα εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από επίσημες αρχές, εμβολιάζοντας κυρίως τις πιο εκτεθειμένες πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενους και μαθητές που επισκέπτονται το εξωτερικό, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κλπ). Μέχρι σήμερα, σχεδόν πέντε εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ το Πεκίνο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη την κυκλοφορία ενός πρώτου εμβολίου, που αναπτύχθηκε από την Sinopharm.

Η Ρωσία ακολούθησε στις 5 Δεκεμβρίου, αρχίζοντας να εμβολιάζει τις κατηγορίες πληθυσμού υψηλού κινδύνου με το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Επιδημιολογίας Gamaleya. Από τότε, αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί κυρίως στη Λευκορωσία και την Αργεντινή, οι οποίες ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού τους την Τρίτη. Η Αλγερία σκοπεύει να ακολουθήσει τον Ιανουάριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώτη χώρα στη Δύση

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα, ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο που παρασκεύασαν η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech. Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου και έως τις 27 Δεκεμβρίου σχεδόν 950.000 άνθρωποι είχαν ήδη λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η χώρα είναι επίσης η πρώτη που ενέκρινε χθες Τετάρτη το εμβόλιο που ανέπτυξαν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το εμβόλιο αυτό θα ξεκινήσει να χορηγείται σε Βρετανούς από τις 4 Ιανουαρίου.

Στη Δύση, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ άρχισαν να εμβολιάζουν στις 14 Δεκεμβρίου, η Ελβετία στις 23 του μήνα, η Σερβία στις 24, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Νορβηγία την Κυριακή και η Ισλανδία την Τρίτη. Όλες τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης οι πρώτες δύο χώρες που ενέκριναν το εμβόλιο της αμερικάνικης φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, το οποίο ενδέχεται να εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου από την ΕΕ.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου. Στην ΕΕ, που ξεκίνησε αργότερα τους εμβολιασμούς, η Γερμανία προπορεύεται σε εμβολιασμούς (πάνω από 130.000 σε πέντε ημέρες).

Το Ισραήλ σε αγώνα ταχύτητας

Στη Μέση Ανατολή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου την εμβολιαστική εκστρατεία με δόσεις του κινεζικού Sinopharm να χορηγούνται στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι. Επίσης στα ΗΑΕ, το Ντουμπάι άρχισε να εμβολιάζει στις 23 Δεκεμβρίου με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ξεκίνησαν την εκστρατεία τους στις 17 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου, το Κατάρ στις 23, το Κουβέιτ στις 24, το Ομάν την περασμένη Κυριακή 27 του μήνα. Όλες αυτές οι χώρες χορηγούν μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προς το παρόν, εκτός από το Μπαχρέιν όπου μαζί με το αμερικανικό-γερμανικό εμβόλιο χορηγείται αυτό της Sinopharm.

Το Ισραήλ, που έχει ξεκινήσει ένα αγώνα ταχύτητας για την ανοσοποίηση του 1/4 του πληθυσμού του σε ένα μήνα, έχει ήδη χορηγήσει σχεδόν 800.000 δόσεις. Το Μπαχρέιν σχεδόν 60.000 και το Ομάν πάνω από 3.000.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, έλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinovac και σκοπεύει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στα μέσα Ιανουαρίου.

Στη Κεντρική και Λατινική Αμερική, το Μεξικό, η Χιλή και η Κόστα Ρίκα ήταν οι πρώτες χώρες που ξεκίνησαν να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους στις 24 Δεκεμβρίου, με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη άρχισε να εμβολιάζει την Τετάρτη με το ίδιο εμβόλιο. Οι άλλες χώρες της ηπείρου δεν βιάζονται: Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν σκοπεύουν να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν θα περιμένουν το δεύτερο τρίμηνο, το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη έως τα μέσα του 2021.

Στην υποσαχάρια Αφρική και την Ωκεανία, δεν έχει φτάσει η ώρα ακόμη για εμβολιασμούς. Πρωτοπόρος; Το Κονακρί, πρωτεύουσα της Γουινέας, όπου την Τετάρτη χορηγήθηκαν οι πρώτες 60 δόσεις του Sputnik V, πριν αποφασίσουν οι εκεί αρχές αν θα προχωρήσουν ή όχι σε μαζικούς εμβολιασμούς.

Με πληροφορίες από in.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Έφτασε τις 100 συμμετοχές ο Ρομπέρζ

Δελτίο τύπου στον Απόλλωνα για τον Βαλεντίν Ρομπέρζ ο οποίος έφτασε τΙς 100 συμμετοχές με την φανέλα της Λεμεσιανής ομάδας. Αναλυτικά: Τις 100 συμμετοχές στον θεσμό του...

Αυτό το jean παντελόνι θα κυριαρχήσει το 2021 (pics)

Jean για όλες τις ώρες Το jean παντελόνι είναι ένα απαραίτητο κομμάτι σε κάθε γυναικεία γκαρνταρόμπα, αφού μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα και να...

ΒΙΝΤΕΟ: Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Δημήτρη Σούγλη για τον κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας του

Το συγκλονιστικό βίντεο που ανάρτησε Η γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει μέσα από το βίντεο που ανάρτησε μέσα...

MC MEDIA NETWORK

Έφτασε τις 100 συμμετοχές ο Ρομπέρζ

Δελτίο τύπου στον Απόλλωνα για τον Βαλεντίν Ρομπέρζ ο οποίος έφτασε τΙς 100 συμμετοχές με την φανέλα της Λεμεσιανής ομάδας. Αναλυτικά: Τις 100 συμμετοχές στον θεσμό του...

Αυτό το jean παντελόνι θα κυριαρχήσει το 2021 (pics)

Jean για όλες τις ώρες Το jean παντελόνι είναι ένα απαραίτητο κομμάτι σε κάθε γυναικεία γκαρνταρόμπα, αφού μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα και να...

ΒΙΝΤΕΟ: Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Δημήτρη Σούγλη για τον κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας του

Το συγκλονιστικό βίντεο που ανάρτησε Η γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει μέσα από το βίντεο που ανάρτησε μέσα...

Lifestyle

Lifestyle

Το Εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν ευθύνεται για θανάτους ηλικιωμένων, λέει η Νορβηγία

Η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων ξεκαθαρίζει ότι και οι 33 ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών που κατέληξαν μετά το εμβόλιο είχαν σοβαρές υποκείμενες ασθένειες

Ανακοινώθηκε ο Σίντεφελντ

Η Σίμπενικ Κροατίας ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Γκόρντον Σίντεφελντ. Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής επιστρέφει στην ομάδα με την οποία έκανε τα πρώτα βήματα στην...

Έφτασε τις 100 συμμετοχές ο Ρομπέρζ

Δελτίο τύπου στον Απόλλωνα για τον Βαλεντίν Ρομπέρζ ο οποίος έφτασε τΙς 100 συμμετοχές με την φανέλα της Λεμεσιανής ομάδας. Αναλυτικά: Τις 100 συμμετοχές στον θεσμό του...

Advertorials