!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

12 Ιουλίου, 2020 Κυριακή 09:21:15

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας στην Κύπρο… «φωλιά αγάπης» για 160 παιδιά!

Θες να γίνεις και εσύ η οικογένεια σε κάποιο παιδί που δεν έχει ή δε μπορεί να τον φροντίσει η οικογένεια του; Εάν σου περισσεύουν συναισθήματα και είσαι υπεύθυνο άτομο, τότε μπορείς. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «ΦΩΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» μας ενημερώνει για τον ιερό θεσμό της ανάδοχης οικογένειας

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

«Η οικογένεια είναι το σημαντικότερο σχολείο της ζωής μας», σύμφωνα με τον γνωστό Ελβετό παιδοψυχολόγο Jean Piaget. Στον θεσμό της οικογένειας μαθαίνουμε το τι εστί αγάπη, στοργή, φροντίδα, εμπιστοσύνη, ασφάλεια, ομαδικότητα και άλλα τόσα πολλά που θα μας βοηθήσουν να ενταχθούμε στο ευρύτερο σύνολο της κοινωνίας ως μία υγιής μονάδα. Ωστόσο ανάμεσα μας υπάρχουν αρκετά παιδιά τα οποία δε στάθηκαν το ίδιο τυχερά. Η δικιά τους οικογένεια «νοσεί» με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τους προσφέρει όλα αυτά που οι πολλοί ίσως θεωρούμε δεδομένα.

Τι γίνεται όμως με αυτά τα παιδιά; Αν κριθεί αναγκαίο να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας φροντίζουν να τοποθετηθούν σε κατάλληλη ανάδοχη οικογένεια ή σε κατάλληλη εγκεκριμένη δομή παιδικής προστασίας μέχρι και την ενηλικίωση τους.

Στην Κύπρο περίπου 160 παιδιά βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια ενώ άλλα 230 είναι σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Αν και εσύ θες να ανοίξεις την αγκαλιά σου για κάποιο από αυτά τα παιδιά και να γίνεις η δικιά του οικογένεια, μπορείς να το κάνεις εάν πληροίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η Cyprus Times θέλοντας να μάθει περισσότερα για τον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας, τα διάφορα είδη της αλλά και τις προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος υπό την ευθύνη του ένα παιδί, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «ΦΩΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ», Δήμο Θωμά, ο οποίος μας απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Τι είναι αναδοχή;

Η αναδοχή είναι ένας κοινωνικός θεσμός προστασίας παιδιών ηλικίας από μηδέν μέχρι και 18 χρόνων.

Οι βασικές αρχές της αναδοχής στηρίζονται στη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την κακομεταχείριση και να έχει εναλλακτική μορφή φροντίδας όταν δεν είναι δυνατό να παραμείνει στο οικογενειακό του περιβάλλον. Κύριοι λόγοι μετακίνησης παιδιών από το σπίτι τους είναι οι δυσκολίες διασφάλισης φροντίδας και προστασίας από το οικογενειακό τους περιβάλλον, παραμέληση, κακομεταχείριση, εγκατάλειψη από τους γονείς ή κηδεμόνες, ή και κακή άσκηση του γονικού ρόλου.

Η μετακίνηση ενός παιδιού από τους φυσικούς γονείς, αποτελεί το τελευταίο μέτρο που λαμβάνεται για τη διασφάλιση της προστασίας του και αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες στήριξης της οικογένειας του, έτσι ώστε να παραμείνει το παιδί κοντά της. Αυτό  γίνεται είτε με τη συγκατάθεση των γονιών, η με απόφαση  Δικαστηρίου.

Γιατί τοποθετούνται παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες;

Η ανάληψη της νομικής φροντίδας ενός παιδιού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερία, εξυπακούει τη μετακίνησή του από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι η τοποθέτηση του σε  κατάλληλη ανάδοχη οικογένεια ή σε άλλη κατάλληλη εγκεκριμένη δομή παιδικής προστασίας (Ίδρυμα). Η θέση του Συνδέσμου μας είναι ότι το σωστό περιβάλλον για να μεγαλώσει ένα παιδί είναι η θαλπωρή και η αγάπη που μπορεί να προσφέρει μια οικογένεια, θέση την οποία υποστηρίζουν και όλες οι επιστημονικές μελέτες.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος ανάδοχος;

Για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονιός πρέπει να μπορεί αναπτύσσει το γονικό του ρόλο σωστά, προσφέροντας στο παιδί προστασία, ασφάλεια, κάλυψη των υλικών, πνευματικών και συναισθηματικών του αναγκών, προσωπικές ευκαιρίες ανάπτυξης, οριοθέτηση και σταθερότητα, αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη. Η αναδοχή είναι εθελοντική προσφορά αγάπης προς τα παιδιά. Ο ανάδοχος γονιός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στην αναδοχή προέχει το συμφέρον του παιδιού και όχι η ικανοποίηση των δικών του προσωπικών επιθυμιών και ατομικών επιδιώξεων. Πρέπει να είναι άτομο με καλή φυσική, ψυχική και συναισθηματική υγεία και ισορροπία που να μπορεί να μεταδώσει θετικές εμπειρίες οικογενειακής ζωής.

Ανάδοχοι γονείς μπορούν να γίνουν άτομα χωρίς περιορισμούς στην ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση.

Μπορεί μία μονογονεϊκή οικογένεια ή ένας/μια εργένης να γίνει ανάδοχος;

Βεβαίως μπορούν νοουμένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Σήμερα υπάρχουν ανάδοχες οικογένειες που είναι μονογονεϊκές.

Ποια διαδικασία και πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να εγκριθεί η αναδοχή;

Η διαδικασία για να εγκριθεί κάποιος ως ανάδοχος γονιός προϋποθέτει την υποβολή γραπτού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Στη συνέχεια ακολουθεί μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από τον αρμόδιο Λειτουργό για την προσωπικότητα και τις δεξιότητες του κάθε γονιού. Στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής ο ανάδοχος έχει να δυνατότητα να  εξοικειωθεί με τον θεσμό και να αισθανθεί ασφαλής όσον αφορά την απόφαση του. Η διαδικασία αξιολόγησης απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 3 – 6 μηνών ανάλογα με την περίπτωση.

Ποια είδη αναδοχής υπάρχουν;

Συγγενική αναδοχή, είναι η αναδοχή που στις περιπτώσεις αυτές το παιδί τοποθετείται σε  άτομα που ανήκουν στο ευρύτερο συγγενικό του περιβάλλον.

Ανάλογα με τον χρόνο διάρκειας της αναδοχής διακρίνονται σε: Βραχυπρόθεσμη, Μεσοπρόθεσμη και Μακροπρόθεσμη αναδοχή.

Έκτακτη αναδοχή, αφορά περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν μπορούν να ασκήσουν τα γονικά τους καθήκοντα για κάποιες έκτακτες καταστάσεις( ασθένεια, κλπ).

Αναδοχή φιλοξενίας, είναι η αναδοχή η οποία επιτρέπει σε φιλοξενούσες οικογένειες, να αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών που ζουν κυρίως σε ίδρυμα σε περιόδους γιορτών, διακοπών και Σαββατοκύριακα.

Αναδοχή ομάδας παιδιών, αφορά την αναδοχή  5 με 6 παιδιών, από παιδικής μέχρι και εφηβικής ηλικίας, όπου αναμένεται να βοηθηθούν από την δυναμική της ομάδας. Στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και αδέλφια, τα οποία πρέπει να μεγαλώσουν μαζί.

Όλες οι πιο πάνω μορφές μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό. Δεν είναι δεσμευτικές για την εγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια η οποία μπορεί να διαφοροποιήσει τις υπηρεσίες της ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες της.

Ποια είναι η επικρατούσα μορφή αναδοχής;

Στην Κύπρο η επικρατούσα μορφή αναδοχής είναι η συγγενική αναδοχή.

Το παιδί μπορεί να επιλέξει να μην έχει επαφή με τους βιολογικούς γονείς;

Κατά κανόνα υπάρχει επαφή με τους βιολογικούς γονείς και αυτό συστήνεται για να μην αποκοπεί το παιδί από τις ρίζες του. Η επαφή αυτή καθορίζεται από το δικαστήριο με το διάταγμα μετακίνησης του παιδιού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και εξαρτάται πάντοτε από το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. Υπάρχουν περιπτώσεις που η επαφή με τους βιολογικούς γονείς απαγορεύεται  ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κακοποίησης.

Εάν το παιδί είναι σε ηλικία, θα ερωτηθεί για την οικογένεια που θα τον αναλάβει;

Η αναδοχή ξεκινά με μια σειρά επαφών γνωριμίας του παιδιού και της ανάδοχης οικογένειας, το συνταίριασμα όπως αποκαλείται. Το παιδί θα γνωρίσει αρχικά την οικογένεια και θα φιλοξενηθεί στην συνέχεια για μικρά διαστήματα στο σπίτι της, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και κατανόησης. Σίγουρα για παιδιά σε προχωρημένη παιδική ηλικία ή εφηβική ηλικία η επιλογή προϋποθέτει και την σύμφωνη γνώμη του παιδιού.

Δίδεται κάποια βοήθεια στην ανάδοχη οικογένεια;

Τα βασικά έξοδα του παιδιού καθώς και τα ιδιαίτερα μαθήματα και διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες του καλύπτονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Παράλληλα παρέχεται στήριξη και καθοδήγηση στην οικογένεια για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της αναδοχής.

Η αναδοχή ανοίγει τον δρόμο για υιοθεσία;

Η υιοθεσία διαφέρει από την αναδοχή. Η υιοθεσία είναι μία νομική πράξη κατά την οποία το παιδί που δεν μπορεί να ζήσει με την βιολογική του οικογένεια γίνεται μόνιμο μέλος της υιοθετούσα οικογένειας και απολαμβάνει τα προνόμια ενός φυσικού παιδιού και είναι αμετάκλητη. Η αναδοχή είναι οικογενειακή υποκατάσταση με την παροχή φροντίδας και προστασίας σε παιδιά ηλικίας μέχρι και 18 χρόνων, τα οποία  μετακινούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί από τις ΥΚΕ, ότι είναι προς το συμφέρον τους.

Μια αναδοχή μπορεί στην πορεία να εξελιχθεί και σε υιοθεσία ανάλογα με τα δεδομένα του παιδιού και της οικογένειας.

Τόσο η αναδοχή όσο και η υιοθεσία απαιτούν ξεχωριστή αίτηση προς τις ΥΚΕ και η αξιολόγηση γίνεται από ειδικευμένους λειτουργούς.

Πόσες είναι σήμερα οι ανάδοχες οικογένειες;

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 160 παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες.

Παράλληλα υπάρχουν άλλα 230 περίπου παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται 90 περίπου ασυνόδευτα παιδιά, «τα παιδιά της θάλασσας» όπως τα έχουμε αποκαλέσει, τα οποία έχουν έρθει στην Κύπρο μέσω του κύματος των μεταναστών. Γι αυτά τα 230 παιδιά προσπαθούμε να βρούμε ανάδοχες οικογένειες γιατί θεωρούμε ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ένα σωστό οικογενειακό περιβάλλον και να απολαμβάνουν την ζεστασιά και θαλπωρή μιας οικογένειας, να νοιώσουν μια μητρική αγκαλιά, να έχουν ένα πατρικό χάδι.

Πότε δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμός «Φωλιά Αγάπης»;

Ο Σύνδεσμος «Φωλιά Αγάπης» ιδρύθηκε το 1994 με στόχο την στήριξη του προγράμματος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας «Ανάδοχης Οικογένειας με Ομάδα Εφήβων». Μετά τον τερματισμό του προγράμματος το 2005, μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Σύνδεσμο Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης» και επέκτεινε τους στόχους του επιδιώκοντας βασικά στην προώθηση του θεσμού της Αναδοχής.

Ποιος ο ρόλος του Συνδέσμου;

Βασικοί στόχοι του Συνδέσμου είναι η ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού με στόχο την εξεύρεση  νέων ανάδοχων  οικογενειών, η δημιουργία ομάδων επιμόρφωσης και στήριξης των ανάδοχων γονέων, η προαγωγή της ευημερίας των νυν και πρώην παιδιών υπό φροντίδα καθώς και η επιμόρφωση και εκπαίδευση των υποψήφιων ανάδοχων γονέων.

Μέσα στα πλαίσια τόσο της στήριξης των ανάδοχων οικογενειών, όσο και των παιδιών που μετακινούνται σε ανάδοχες οικογένειες, ο Σύνδεσμος «Φωλιά Αγάπης» έχει δημιουργήσει, τα ακόλουθα προγράμματα:

Ομάδα επιστημονικών συνεργατών : Αποτελείται από επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες που παρέχουν υπηρεσίες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Σώμα εθελοντών : Στο πρόγραμμα αυτό εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες σε ανάδοχες οικογένειες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Πρόγραμμα ενημέρωσης της κοινωνίας: Η προσπάθεια του Συνδέσμου επικεντρώνεται κυρίως στην εξεύρεση ανάδοχων οικογενειών με την διάδοση και ενημέρωση των πολιτών για τον συγκεκριμένο θεσμό.

Πρόγραμμα ενημέρωσης υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών:  Ο Σύνδεσμος μετά τον εντοπισμό υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών διοργανώνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για ενημέρωση και προετοιμασία των υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών.

Πρόγραμμα στήριξης ανάδοχων οικογενειών: Ο Σύνδεσμος παρέχει υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας προς τις ανάδοχες οικογένειες και τα ανάδοχα παιδιά.

Πρόγραμμα Ημιανεξάρτητης Διαβίωσης: Αφορά νεαρά άτομα 16 ετών και άνω τα οποία σήμερα διαβιούν σε ιδρύματα και θα τους δίνεται η ευκαιρία να ζουν σε ξεχωριστές κατοικίες με την στήριξη του Συνδέσμου.

Πρόγραμμα «Υπηρεσία Κοινωνικής και Επαγγελματικής Στήριξης και Αποκατάστασης»: Αφορά άτομα 16 – 21 ετών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα πρώην και νυν υπό φροντίδα παιδιά μετά από εξατομικευμένη επαγγελματική αξιολόγηση να τυγχάνουν στήριξης και καθοδήγησης με απώτερο σκοπό μια πετυχημένη επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, η οποία θα βοηθήσει στην μετέπειτα προσαρμογή τους και ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

Θες να γίνεις και εσύ η οικογένεια σε κάποιο παιδί που δεν έχει ή δε μπορεί να τον φροντίσει η οικογένεια του; Εάν σου περισσεύουν συναισθήματα και είσαι υπεύθυνο άτομο, τότε μπορείς. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «ΦΩΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» μας ενημερώνει για τον ιερό θεσμό της ανάδοχης οικογένειας

Της Γεωργίας Μιχαήλ

«Η οικογένεια είναι το σημαντικότερο σχολείο της ζωής μας», σύμφωνα με τον γνωστό Ελβετό παιδοψυχολόγο Jean Piaget. Στον θεσμό της οικογένειας μαθαίνουμε το τι εστί αγάπη, στοργή, φροντίδα, εμπιστοσύνη, ασφάλεια, ομαδικότητα και άλλα τόσα πολλά που θα μας βοηθήσουν να ενταχθούμε στο ευρύτερο σύνολο της κοινωνίας ως μία υγιής μονάδα. Ωστόσο ανάμεσα μας υπάρχουν αρκετά παιδιά τα οποία δε στάθηκαν το ίδιο τυχερά. Η δικιά τους οικογένεια «νοσεί» με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τους προσφέρει όλα αυτά που οι πολλοί ίσως θεωρούμε δεδομένα.

Τι γίνεται όμως με αυτά τα παιδιά; Αν κριθεί αναγκαίο να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας φροντίζουν να τοποθετηθούν σε κατάλληλη ανάδοχη οικογένεια ή σε κατάλληλη εγκεκριμένη δομή παιδικής προστασίας μέχρι και την ενηλικίωση τους.

Στην Κύπρο περίπου 160 παιδιά βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια ενώ άλλα 230 είναι σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Αν και εσύ θες να ανοίξεις την αγκαλιά σου για κάποιο από αυτά τα παιδιά και να γίνεις η δικιά του οικογένεια, μπορείς να το κάνεις εάν πληροίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η Cyprus Times θέλοντας να μάθει περισσότερα για τον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας, τα διάφορα είδη της αλλά και τις προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος υπό την ευθύνη του ένα παιδί, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «ΦΩΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ», Δήμο Θωμά, ο οποίος μας απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Τι είναι αναδοχή;

Η αναδοχή είναι ένας κοινωνικός θεσμός προστασίας παιδιών ηλικίας από μηδέν μέχρι και 18 χρόνων.

Οι βασικές αρχές της αναδοχής στηρίζονται στη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την κακομεταχείριση και να έχει εναλλακτική μορφή φροντίδας όταν δεν είναι δυνατό να παραμείνει στο οικογενειακό του περιβάλλον. Κύριοι λόγοι μετακίνησης παιδιών από το σπίτι τους είναι οι δυσκολίες διασφάλισης φροντίδας και προστασίας από το οικογενειακό τους περιβάλλον, παραμέληση, κακομεταχείριση, εγκατάλειψη από τους γονείς ή κηδεμόνες, ή και κακή άσκηση του γονικού ρόλου.

Η μετακίνηση ενός παιδιού από τους φυσικούς γονείς, αποτελεί το τελευταίο μέτρο που λαμβάνεται για τη διασφάλιση της προστασίας του και αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες στήριξης της οικογένειας του, έτσι ώστε να παραμείνει το παιδί κοντά της. Αυτό  γίνεται είτε με τη συγκατάθεση των γονιών, η με απόφαση  Δικαστηρίου.

Γιατί τοποθετούνται παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες;

Η ανάληψη της νομικής φροντίδας ενός παιδιού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερία, εξυπακούει τη μετακίνησή του από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι η τοποθέτηση του σε  κατάλληλη ανάδοχη οικογένεια ή σε άλλη κατάλληλη εγκεκριμένη δομή παιδικής προστασίας (Ίδρυμα). Η θέση του Συνδέσμου μας είναι ότι το σωστό περιβάλλον για να μεγαλώσει ένα παιδί είναι η θαλπωρή και η αγάπη που μπορεί να προσφέρει μια οικογένεια, θέση την οποία υποστηρίζουν και όλες οι επιστημονικές μελέτες.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος ανάδοχος;

Για να γίνει κάποιος ανάδοχος γονιός πρέπει να μπορεί αναπτύσσει το γονικό του ρόλο σωστά, προσφέροντας στο παιδί προστασία, ασφάλεια, κάλυψη των υλικών, πνευματικών και συναισθηματικών του αναγκών, προσωπικές ευκαιρίες ανάπτυξης, οριοθέτηση και σταθερότητα, αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη. Η αναδοχή είναι εθελοντική προσφορά αγάπης προς τα παιδιά. Ο ανάδοχος γονιός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στην αναδοχή προέχει το συμφέρον του παιδιού και όχι η ικανοποίηση των δικών του προσωπικών επιθυμιών και ατομικών επιδιώξεων. Πρέπει να είναι άτομο με καλή φυσική, ψυχική και συναισθηματική υγεία και ισορροπία που να μπορεί να μεταδώσει θετικές εμπειρίες οικογενειακής ζωής.

Ανάδοχοι γονείς μπορούν να γίνουν άτομα χωρίς περιορισμούς στην ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση.

Μπορεί μία μονογονεϊκή οικογένεια ή ένας/μια εργένης να γίνει ανάδοχος;

Βεβαίως μπορούν νοουμένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Σήμερα υπάρχουν ανάδοχες οικογένειες που είναι μονογονεϊκές.

Ποια διαδικασία και πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να εγκριθεί η αναδοχή;

Η διαδικασία για να εγκριθεί κάποιος ως ανάδοχος γονιός προϋποθέτει την υποβολή γραπτού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Στη συνέχεια ακολουθεί μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από τον αρμόδιο Λειτουργό για την προσωπικότητα και τις δεξιότητες του κάθε γονιού. Στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής ο ανάδοχος έχει να δυνατότητα να  εξοικειωθεί με τον θεσμό και να αισθανθεί ασφαλής όσον αφορά την απόφαση του. Η διαδικασία αξιολόγησης απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 3 – 6 μηνών ανάλογα με την περίπτωση.

Ποια είδη αναδοχής υπάρχουν;

Συγγενική αναδοχή, είναι η αναδοχή που στις περιπτώσεις αυτές το παιδί τοποθετείται σε  άτομα που ανήκουν στο ευρύτερο συγγενικό του περιβάλλον.

Ανάλογα με τον χρόνο διάρκειας της αναδοχής διακρίνονται σε: Βραχυπρόθεσμη, Μεσοπρόθεσμη και Μακροπρόθεσμη αναδοχή.

Έκτακτη αναδοχή, αφορά περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν μπορούν να ασκήσουν τα γονικά τους καθήκοντα για κάποιες έκτακτες καταστάσεις( ασθένεια, κλπ).

Αναδοχή φιλοξενίας, είναι η αναδοχή η οποία επιτρέπει σε φιλοξενούσες οικογένειες, να αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών που ζουν κυρίως σε ίδρυμα σε περιόδους γιορτών, διακοπών και Σαββατοκύριακα.

Αναδοχή ομάδας παιδιών, αφορά την αναδοχή  5 με 6 παιδιών, από παιδικής μέχρι και εφηβικής ηλικίας, όπου αναμένεται να βοηθηθούν από την δυναμική της ομάδας. Στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και αδέλφια, τα οποία πρέπει να μεγαλώσουν μαζί.

Όλες οι πιο πάνω μορφές μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό. Δεν είναι δεσμευτικές για την εγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια η οποία μπορεί να διαφοροποιήσει τις υπηρεσίες της ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες της.

Ποια είναι η επικρατούσα μορφή αναδοχής;

Στην Κύπρο η επικρατούσα μορφή αναδοχής είναι η συγγενική αναδοχή.

Το παιδί μπορεί να επιλέξει να μην έχει επαφή με τους βιολογικούς γονείς;

Κατά κανόνα υπάρχει επαφή με τους βιολογικούς γονείς και αυτό συστήνεται για να μην αποκοπεί το παιδί από τις ρίζες του. Η επαφή αυτή καθορίζεται από το δικαστήριο με το διάταγμα μετακίνησης του παιδιού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και εξαρτάται πάντοτε από το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. Υπάρχουν περιπτώσεις που η επαφή με τους βιολογικούς γονείς απαγορεύεται  ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κακοποίησης.

Εάν το παιδί είναι σε ηλικία, θα ερωτηθεί για την οικογένεια που θα τον αναλάβει;

Η αναδοχή ξεκινά με μια σειρά επαφών γνωριμίας του παιδιού και της ανάδοχης οικογένειας, το συνταίριασμα όπως αποκαλείται. Το παιδί θα γνωρίσει αρχικά την οικογένεια και θα φιλοξενηθεί στην συνέχεια για μικρά διαστήματα στο σπίτι της, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και κατανόησης. Σίγουρα για παιδιά σε προχωρημένη παιδική ηλικία ή εφηβική ηλικία η επιλογή προϋποθέτει και την σύμφωνη γνώμη του παιδιού.

Δίδεται κάποια βοήθεια στην ανάδοχη οικογένεια;

Τα βασικά έξοδα του παιδιού καθώς και τα ιδιαίτερα μαθήματα και διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες του καλύπτονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Παράλληλα παρέχεται στήριξη και καθοδήγηση στην οικογένεια για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της αναδοχής.

Η αναδοχή ανοίγει τον δρόμο για υιοθεσία;

Η υιοθεσία διαφέρει από την αναδοχή. Η υιοθεσία είναι μία νομική πράξη κατά την οποία το παιδί που δεν μπορεί να ζήσει με την βιολογική του οικογένεια γίνεται μόνιμο μέλος της υιοθετούσα οικογένειας και απολαμβάνει τα προνόμια ενός φυσικού παιδιού και είναι αμετάκλητη. Η αναδοχή είναι οικογενειακή υποκατάσταση με την παροχή φροντίδας και προστασίας σε παιδιά ηλικίας μέχρι και 18 χρόνων, τα οποία  μετακινούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί από τις ΥΚΕ, ότι είναι προς το συμφέρον τους.

Μια αναδοχή μπορεί στην πορεία να εξελιχθεί και σε υιοθεσία ανάλογα με τα δεδομένα του παιδιού και της οικογένειας.

Τόσο η αναδοχή όσο και η υιοθεσία απαιτούν ξεχωριστή αίτηση προς τις ΥΚΕ και η αξιολόγηση γίνεται από ειδικευμένους λειτουργούς.

Πόσες είναι σήμερα οι ανάδοχες οικογένειες;

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 160 παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες.

Παράλληλα υπάρχουν άλλα 230 περίπου παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται 90 περίπου ασυνόδευτα παιδιά, «τα παιδιά της θάλασσας» όπως τα έχουμε αποκαλέσει, τα οποία έχουν έρθει στην Κύπρο μέσω του κύματος των μεταναστών. Γι αυτά τα 230 παιδιά προσπαθούμε να βρούμε ανάδοχες οικογένειες γιατί θεωρούμε ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε ένα σωστό οικογενειακό περιβάλλον και να απολαμβάνουν την ζεστασιά και θαλπωρή μιας οικογένειας, να νοιώσουν μια μητρική αγκαλιά, να έχουν ένα πατρικό χάδι.

Πότε δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμός «Φωλιά Αγάπης»;

Ο Σύνδεσμος «Φωλιά Αγάπης» ιδρύθηκε το 1994 με στόχο την στήριξη του προγράμματος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας «Ανάδοχης Οικογένειας με Ομάδα Εφήβων». Μετά τον τερματισμό του προγράμματος το 2005, μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Σύνδεσμο Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης» και επέκτεινε τους στόχους του επιδιώκοντας βασικά στην προώθηση του θεσμού της Αναδοχής.

Ποιος ο ρόλος του Συνδέσμου;

Βασικοί στόχοι του Συνδέσμου είναι η ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού με στόχο την εξεύρεση  νέων ανάδοχων  οικογενειών, η δημιουργία ομάδων επιμόρφωσης και στήριξης των ανάδοχων γονέων, η προαγωγή της ευημερίας των νυν και πρώην παιδιών υπό φροντίδα καθώς και η επιμόρφωση και εκπαίδευση των υποψήφιων ανάδοχων γονέων.

Μέσα στα πλαίσια τόσο της στήριξης των ανάδοχων οικογενειών, όσο και των παιδιών που μετακινούνται σε ανάδοχες οικογένειες, ο Σύνδεσμος «Φωλιά Αγάπης» έχει δημιουργήσει, τα ακόλουθα προγράμματα:

Ομάδα επιστημονικών συνεργατών : Αποτελείται από επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες που παρέχουν υπηρεσίες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Σώμα εθελοντών : Στο πρόγραμμα αυτό εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες σε ανάδοχες οικογένειες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Πρόγραμμα ενημέρωσης της κοινωνίας: Η προσπάθεια του Συνδέσμου επικεντρώνεται κυρίως στην εξεύρεση ανάδοχων οικογενειών με την διάδοση και ενημέρωση των πολιτών για τον συγκεκριμένο θεσμό.

Πρόγραμμα ενημέρωσης υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών:  Ο Σύνδεσμος μετά τον εντοπισμό υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών διοργανώνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για ενημέρωση και προετοιμασία των υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών.

Πρόγραμμα στήριξης ανάδοχων οικογενειών: Ο Σύνδεσμος παρέχει υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας προς τις ανάδοχες οικογένειες και τα ανάδοχα παιδιά.

Πρόγραμμα Ημιανεξάρτητης Διαβίωσης: Αφορά νεαρά άτομα 16 ετών και άνω τα οποία σήμερα διαβιούν σε ιδρύματα και θα τους δίνεται η ευκαιρία να ζουν σε ξεχωριστές κατοικίες με την στήριξη του Συνδέσμου.

Πρόγραμμα «Υπηρεσία Κοινωνικής και Επαγγελματικής Στήριξης και Αποκατάστασης»: Αφορά άτομα 16 – 21 ετών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα πρώην και νυν υπό φροντίδα παιδιά μετά από εξατομικευμένη επαγγελματική αξιολόγηση να τυγχάνουν στήριξης και καθοδήγησης με απώτερο σκοπό μια πετυχημένη επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, η οποία θα βοηθήσει στην μετέπειτα προσαρμογή τους και ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

Top Stories

Κίτρινη προειδοποίηση για Κυριακή. Ξεπερνάει το 40άρι η θερμοκρασία

Από τις 11 το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις 5 το απόγευμα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου - Αναλυτικά η...

Αντίδραση Μυριάνθους για τη λίστα Γιωρκάτζη. «Είναι με έκπληξη που είδα το όνομά μου»

Ανακοίνωση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους για τη λίστα Γιωρκάτζη

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Lifestyle

Το μεγαλύτερο μυστήριο της θάλασσας: Γιατί δεν έχει δει κανείς φαλαινοκαρχαρία να γεννάει

Πώς μπορεί η επιστήμη να τα βοηθήσεις από τον κίνδυνο της εξαφάνισης όταν κανείς δεν γνωρίζει πώς, πού και πότε γίνεται η αναπαραγωγή;

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων στην Ελλάδα και η χαλαρότητα προκαλεί ανησυχία

Εκτός από τα εισαγόμενα κρούσματα, οι ειδικοί στην Ελλάδα προβληματίζονται και για την επανεμφάνιση Αττικής και Θεσσαλονίκης

Οι «φουρνιές» τουριστών δεν έφεραν ακόμη χαμόγελα στους ξενοδόχους. Μετρημένες οι κρατήσεις… Ακτίδα φωτός οι Κύπριοι και ο Αύγουστος

#ΔΙΑΒΑΣΤΕ Στη #CyprusTimes ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ για την μέχρι στιγμής κατάσταση στα ξενοδοχεία της χώρας, τις ελπίδες που εναποθέτουν στον Κύπριο καταναλωτή και τα ποσοστά πληρότητας που καταγράφηκαν

Advertorials