!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

26 Νοεμβρίου, 2020 Πέμπτη 18:12:41

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ο Χάρης Γεωργιάδης στη CT: Η οικονομία έχει αντοχές όχι όμως απεριόριστες

«Ανησυχώ ότι η πανδημία και η συνακόλουθη οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε μια λαϊκίστική έξαρση» δηλώνει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο και ορατό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times o τέως υπουργός Οικονομικών εισηγείται όπως το Επενδυτικό Πρόγραμμα στραφεί σε τομείς πέραν από αυτούς των ακινήτων και του τουρισμού, με ίσως λιγότερες αιτήσεις, αλλά με μεγαλύτερο συνολικό όφελος για την οικονομία.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στο φιλόδοξο άνοιγμα του ΔΗΣΥ στην κοινωνία και μιλά για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Μετά την κρίση του 2013 είχαμε πει ότι χειρότερα δεν μπορεί να υπάρξουν. Ασφαλώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα αλλά πώς βλέπετε την κατάσταση τώρα; 

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πράγματι δεν μπορεί να γίνουν συγκρίσεις με το 2013. Το 2013 είχαμε μια σοβαρή, εσωτερική, τραπεζική και δημοσιονομική κρίση. Είχαμε τράπεζες υπό κατάρρευση και άδεια ταμεία. Είχαμε κλονισμό της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Η σημερινή είναι μια παγκόσμια κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη σήμερα δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δικές μας ενέργειες. Δεν είναι στο χέρι μας το πότε θα ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας ή το πότε θα αποκατασταθεί η αεροπορική συνδεσιμότητα. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Από την άλλη, επειδή ακριβώς η κρίση σήμερα επηρεάζει όλους, υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις και ευρωπαϊκά μέτρα που βοηθούν και εμάς με τρόπο καθοριστικό. Αυτό σίγουρα διευκολύνει τη διαχείριση.

Από τα στοιχεία που γνωρίζετε, διαθέτει η κυπριακή οικονομία της αντοχές σε βάθος χρόνου;

Η λέξη κλειδί είναι πράγματι οι αντοχές. Είναι ευτύχημα ότι η πανδημία βρήκε την κυπριακή οικονομία με ενισχυμένες τις αντοχές. Δεν είμαστε ευτυχώς στο 2013. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα δημόσια οικονομικά, που είχαν πράγματι περιθώρια τα οποία επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προσφέρει αποφασιστική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αντοχές είχαν και οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό το μέτρο της αναστολής δόσεων. Αντοχές έχουν και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα η ιδιωτική κατανάλωση να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αντοχές έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες, παρά τις δυσκολίες, κρατούν. Συνολικά η κυπριακή οικονομία στέκεται αρκετά καλά παρά τις μεγάλες δυσκολίες.  Όμως οι αντοχές δεν είναι απεριόριστες. Ελπίζω και νομίζω ότι στους επόμενους μήνες θα ανακαλυφθεί πράγματι το εμβόλιο. Αυτό θα σημάνει την αρχή τέλους της πανδημίας και η ανάκαμψη θα ξεκινήσει δυνατά. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι αντοχές μας ως τότε.

Μήπως είναι κατάλληλη η ώρα να μιλήσουμε για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών ή θεωρείτε ότι δεν τίθεται τέτοια ανάγκη;

Κατ’ ακρίβεια, για την ώρα, η οικονομική πολιτική έχει ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση. Έχει καταγραφεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση των δημοσίων δαπανών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και τόνωσης την οικονομικής δραστηριότητας. Και είναι ορθή αυτή η πολιτική. Δημιουργείς περιθώρια και πλεονάσματα στους καλούς καιρούς για να έχεις τη δυνατότητα να ακολουθείς επεκτατική πολιτική όταν έρθουν δύσκολοι καιροί. Η Κύπρος έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά ασφαλώς όχι απεριόριστη. Και θα έλεγα ότι είναι δουλειά του υπουργείου Οικονομικών να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και να καθορίζει τα όρια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ζηλεύετε τον διάδοχό σας στο υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί; Κάτι που εσείς θα κάνατε αν ήσασταν στο πηδάλιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης;

Κοιτάξτε, η πραγματικότητα είναι ότι η περίοδος από το καλοκαίρι του 2018, όταν ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για τον Συνεργατισμό και πετύχαμε την επενδυτική βαθμίδα, μέχρι το τέλος του 2019 που αποχώρησα, ήταν η πιο ήρεμη και ομαλή περίοδος που είχα στο υπουργείο. Δυστυχώς για τον Κωνσταντίνο, αυτή η σχετική ηρεμία τερματίστηκε απότομα και ο ίδιος έχει μπροστά του μια δύσκολη αποστολή αλλά και μια μεγάλη ευθύνη. Γενικά ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών δεν είναι αξιοζήλευτος. Αλλά έχω περάσει από αυτή τη θέση, καταλαβαίνω τις δυσκολίες, συμμερίζομαι τις ανησυχίες του νέου υπουργού αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στον ίδιο όσο και στην τεχνοκρατική ομάδα του υπουργείου που τον πλαισιώνει.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού ασφαλώς αφήνουν το αποτύπωμά τους και στην κοινωνία. Διαμορφώνεται ένα διαφορετικό περιβάλλον, ίσως πρωτόγνωρο. Ποιά θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για την κυβερνητική παράταξη;

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο στο πολιτικό επίπεδο είναι η διογκούμενη πρόκληση της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός έχει πολλά πρόσωπα. Κάποιες μορφές του είναι πιο εξεζητημένες από άλλες.  Μπορεί να προέλθει τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Και εκφράζεται όχι μόνο από πολιτικούς αλλά και από δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, μέχρι και από συγκεκριμένους ανεξάρτητους θεσμούς. Ανησυχώ ότι η πανδημία και η συνακόλουθη οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε μια λαϊκίστική έξαρση. Αυτός είναι ένας μεγάλος και ορατός κίνδυνος ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Και διευκρινίζω ότι αυτή  δεν είναι πρόκληση μόνο για την κυβέρνηση ή για την παράταξη μας. Είναι πρόκληση για την ίδια τη δημοκρατία μας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εξαγγέλθηκε ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ. Υπάρχει κάτι νεότερο για τον ως προς τον προγραμματισμό για την πραγματοποίησή του;

Όχι, έχουν ανασταλεί για την ώρα οι σχεδιασμοί λόγω της πανδημίας. Αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και σίγουρα με τον ένα ή το άλλο τρόπο θα επανέλθουμε. Η ανάγκη για ένα γόνιμο πολιτικό διάλογο είναι σίγουρα δεδομένη.

Τον Ιούλιο είχατε παρουσιάσει τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε τι ακριβώς αποβλέπει αυτή η πρωτοβουλία, της οποίας είστε επικεφαλής; Είναι ένας τρόπος να φέρετε τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, πιο κοντά στην πολιτική;

Με μια φράση θα έλεγα ότι σκοπός είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο της πολιτικής στον τόπο μας. Να φέρουμε, πράγματι, κοντά ανθρώπους με μόρφωση, με κατάρτιση, με ιδέες και με διάθεση για συμμετοχή στην προσπάθεια για μια καλύτερη Κύπρο. Να εμπλακούμε σε μια διαρκή, παραγωγική διαδικασία. Με διάλογο, με τεκμηρίωση και με ορθολογισμό. Οι Ομάδες αυτές θα έλεγα ότι προσφέρουν έπαλξη για πολιτική δράση που θα έχει επίπεδο και θα συμβαδίζει με την εποχή μας.

Πώς προχωρά η προσπάθεια; Υπάρχει ανταπόκριση;

Βεβαίως. Να θυμίσω ότι έχουμε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για κατάθεση βιογραφικών και για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό portal για αυτό τον σκοπό και μπορώ να σας πω ότι έχουμε λάβει σχεδόν 300 βιογραφικά, κυρίως από νέους ανθρώπους αλλά όχι μόνο, τα οποία αυτή την περίοδο αξιολογούμε. Μέχρι το τέλος το μήνα θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε τη σύσταση των πρώτων ομάδων, οι οποίες επιθυμούμε να καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικής.

Το Επενδυτικό Πρόγραμμα κυριαρχεί και πάλι στην πολιτική επικαιρότητα. Ήταν κάτι που σας απασχόλησε όταν υπηρετούσατε στο υπουργείο Οικονομικών. Ποια είναι η θέση σας;

Είναι ένα πρόγραμμα που βοήθησε, ειδικά στους δύσκολους καιρούς μετά το 2013. Στην πορεία έγιναν δυστυχώς κάποια λάθη τα οποία μας έχουν εκθέσει, γεγονός το οποίο με λυπεί ιδιαίτερα. Το σημαντικό όμως είναι ότι έχουν γίνει ουσιαστικές διορθώσεις που καθιστούν πλέον το πρόγραμμα πιο αυστηρό και πιο αξιόπιστο. Ως επόμενο βήμα θεωρώ ότι ένα μέρος, έστω, κάθε επένδυσης θα πρέπει να στρέφεται σε τομείς πέραν από αυτούς των ακινήτων και του τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ίσως λιγότερες αιτήσεις, αλλά με μεγαλύτερο συνολικό όφελος για την οικονομία. Αυτή είναι η θέση μου.

Το επόμενο πολιτικό ορόσημο είναι οι βουλευτικές εκλογές. Προφανώς θα διεκδικήσετε επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα οκτώ χρόνια μετά, έτσι δεν είναι;

Ναι, εάν είμαστε καλά, θα είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Στη δημοκρατία πρέπει πάντοτε να βρισκόμαστε υπό την κρίση των πολιτών. Να ζητούμε την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους. Είχα το προνόμιο να εργαστώ για τους συμπολίτες μας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και θα ήταν μεγάλη τιμή να συνέχιζα να τους εκφράζω και να τους εκπροσωπώ.

Ποιο θα είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών;

Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη εκπροσώπηση μιας σημαντικής μερίδας πολιτών που μένουν μακριά από τα άκρα, που ανήκουν στις παραγωγικές ομάδες, που ξέρουν ότι τα αποτελέσματα έρχονται μέσα από την σκληρή δουλειά και την συστηματική προσπάθεια. Που θέλουν σταθερότητα και ασφάλεια, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική, που θέλουν τον ελληνισμό να είναι ενωμένος και ισχυρός. Που αγωνίζονται και αγωνιούν για την οικογένεια τους και για το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο ρόλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νέες πολιτικές μάχες.

Συνήθως ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας. Έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο ή ακόμη;

Ναι, αυτό προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος. Χωρίς βεβαίως αυτός ο ρόλος να υποκαθιστά αυτόν του προέδρου του κόμματος που έχει τον πρώτο λόγο.

«Ανησυχώ ότι η πανδημία και η συνακόλουθη οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε μια λαϊκίστική έξαρση» δηλώνει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο και ορατό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times o τέως υπουργός Οικονομικών εισηγείται όπως το Επενδυτικό Πρόγραμμα στραφεί σε τομείς πέραν από αυτούς των ακινήτων και του τουρισμού, με ίσως λιγότερες αιτήσεις, αλλά με μεγαλύτερο συνολικό όφελος για την οικονομία.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στο φιλόδοξο άνοιγμα του ΔΗΣΥ στην κοινωνία και μιλά για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Μετά την κρίση του 2013 είχαμε πει ότι χειρότερα δεν μπορεί να υπάρξουν. Ασφαλώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα αλλά πώς βλέπετε την κατάσταση τώρα; 

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πράγματι δεν μπορεί να γίνουν συγκρίσεις με το 2013. Το 2013 είχαμε μια σοβαρή, εσωτερική, τραπεζική και δημοσιονομική κρίση. Είχαμε τράπεζες υπό κατάρρευση και άδεια ταμεία. Είχαμε κλονισμό της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Η σημερινή είναι μια παγκόσμια κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη σήμερα δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δικές μας ενέργειες. Δεν είναι στο χέρι μας το πότε θα ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας ή το πότε θα αποκατασταθεί η αεροπορική συνδεσιμότητα. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Από την άλλη, επειδή ακριβώς η κρίση σήμερα επηρεάζει όλους, υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις και ευρωπαϊκά μέτρα που βοηθούν και εμάς με τρόπο καθοριστικό. Αυτό σίγουρα διευκολύνει τη διαχείριση.

Από τα στοιχεία που γνωρίζετε, διαθέτει η κυπριακή οικονομία της αντοχές σε βάθος χρόνου;

Η λέξη κλειδί είναι πράγματι οι αντοχές. Είναι ευτύχημα ότι η πανδημία βρήκε την κυπριακή οικονομία με ενισχυμένες τις αντοχές. Δεν είμαστε ευτυχώς στο 2013. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα δημόσια οικονομικά, που είχαν πράγματι περιθώρια τα οποία επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προσφέρει αποφασιστική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αντοχές είχαν και οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό το μέτρο της αναστολής δόσεων. Αντοχές έχουν και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα η ιδιωτική κατανάλωση να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αντοχές έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες, παρά τις δυσκολίες, κρατούν. Συνολικά η κυπριακή οικονομία στέκεται αρκετά καλά παρά τις μεγάλες δυσκολίες.  Όμως οι αντοχές δεν είναι απεριόριστες. Ελπίζω και νομίζω ότι στους επόμενους μήνες θα ανακαλυφθεί πράγματι το εμβόλιο. Αυτό θα σημάνει την αρχή τέλους της πανδημίας και η ανάκαμψη θα ξεκινήσει δυνατά. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι αντοχές μας ως τότε.

Μήπως είναι κατάλληλη η ώρα να μιλήσουμε για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών ή θεωρείτε ότι δεν τίθεται τέτοια ανάγκη;

Κατ’ ακρίβεια, για την ώρα, η οικονομική πολιτική έχει ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση. Έχει καταγραφεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση των δημοσίων δαπανών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και τόνωσης την οικονομικής δραστηριότητας. Και είναι ορθή αυτή η πολιτική. Δημιουργείς περιθώρια και πλεονάσματα στους καλούς καιρούς για να έχεις τη δυνατότητα να ακολουθείς επεκτατική πολιτική όταν έρθουν δύσκολοι καιροί. Η Κύπρος έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά ασφαλώς όχι απεριόριστη. Και θα έλεγα ότι είναι δουλειά του υπουργείου Οικονομικών να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και να καθορίζει τα όρια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ζηλεύετε τον διάδοχό σας στο υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί; Κάτι που εσείς θα κάνατε αν ήσασταν στο πηδάλιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης;

Κοιτάξτε, η πραγματικότητα είναι ότι η περίοδος από το καλοκαίρι του 2018, όταν ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για τον Συνεργατισμό και πετύχαμε την επενδυτική βαθμίδα, μέχρι το τέλος του 2019 που αποχώρησα, ήταν η πιο ήρεμη και ομαλή περίοδος που είχα στο υπουργείο. Δυστυχώς για τον Κωνσταντίνο, αυτή η σχετική ηρεμία τερματίστηκε απότομα και ο ίδιος έχει μπροστά του μια δύσκολη αποστολή αλλά και μια μεγάλη ευθύνη. Γενικά ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών δεν είναι αξιοζήλευτος. Αλλά έχω περάσει από αυτή τη θέση, καταλαβαίνω τις δυσκολίες, συμμερίζομαι τις ανησυχίες του νέου υπουργού αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στον ίδιο όσο και στην τεχνοκρατική ομάδα του υπουργείου που τον πλαισιώνει.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού ασφαλώς αφήνουν το αποτύπωμά τους και στην κοινωνία. Διαμορφώνεται ένα διαφορετικό περιβάλλον, ίσως πρωτόγνωρο. Ποιά θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για την κυβερνητική παράταξη;

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο στο πολιτικό επίπεδο είναι η διογκούμενη πρόκληση της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός έχει πολλά πρόσωπα. Κάποιες μορφές του είναι πιο εξεζητημένες από άλλες.  Μπορεί να προέλθει τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Και εκφράζεται όχι μόνο από πολιτικούς αλλά και από δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, μέχρι και από συγκεκριμένους ανεξάρτητους θεσμούς. Ανησυχώ ότι η πανδημία και η συνακόλουθη οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε μια λαϊκίστική έξαρση. Αυτός είναι ένας μεγάλος και ορατός κίνδυνος ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Και διευκρινίζω ότι αυτή  δεν είναι πρόκληση μόνο για την κυβέρνηση ή για την παράταξη μας. Είναι πρόκληση για την ίδια τη δημοκρατία μας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εξαγγέλθηκε ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ. Υπάρχει κάτι νεότερο για τον ως προς τον προγραμματισμό για την πραγματοποίησή του;

Όχι, έχουν ανασταλεί για την ώρα οι σχεδιασμοί λόγω της πανδημίας. Αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και σίγουρα με τον ένα ή το άλλο τρόπο θα επανέλθουμε. Η ανάγκη για ένα γόνιμο πολιτικό διάλογο είναι σίγουρα δεδομένη.

Τον Ιούλιο είχατε παρουσιάσει τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε τι ακριβώς αποβλέπει αυτή η πρωτοβουλία, της οποίας είστε επικεφαλής; Είναι ένας τρόπος να φέρετε τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, πιο κοντά στην πολιτική;

Με μια φράση θα έλεγα ότι σκοπός είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο της πολιτικής στον τόπο μας. Να φέρουμε, πράγματι, κοντά ανθρώπους με μόρφωση, με κατάρτιση, με ιδέες και με διάθεση για συμμετοχή στην προσπάθεια για μια καλύτερη Κύπρο. Να εμπλακούμε σε μια διαρκή, παραγωγική διαδικασία. Με διάλογο, με τεκμηρίωση και με ορθολογισμό. Οι Ομάδες αυτές θα έλεγα ότι προσφέρουν έπαλξη για πολιτική δράση που θα έχει επίπεδο και θα συμβαδίζει με την εποχή μας.

Πώς προχωρά η προσπάθεια; Υπάρχει ανταπόκριση;

Βεβαίως. Να θυμίσω ότι έχουμε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για κατάθεση βιογραφικών και για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό portal για αυτό τον σκοπό και μπορώ να σας πω ότι έχουμε λάβει σχεδόν 300 βιογραφικά, κυρίως από νέους ανθρώπους αλλά όχι μόνο, τα οποία αυτή την περίοδο αξιολογούμε. Μέχρι το τέλος το μήνα θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε τη σύσταση των πρώτων ομάδων, οι οποίες επιθυμούμε να καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα πολιτικής.

Το Επενδυτικό Πρόγραμμα κυριαρχεί και πάλι στην πολιτική επικαιρότητα. Ήταν κάτι που σας απασχόλησε όταν υπηρετούσατε στο υπουργείο Οικονομικών. Ποια είναι η θέση σας;

Είναι ένα πρόγραμμα που βοήθησε, ειδικά στους δύσκολους καιρούς μετά το 2013. Στην πορεία έγιναν δυστυχώς κάποια λάθη τα οποία μας έχουν εκθέσει, γεγονός το οποίο με λυπεί ιδιαίτερα. Το σημαντικό όμως είναι ότι έχουν γίνει ουσιαστικές διορθώσεις που καθιστούν πλέον το πρόγραμμα πιο αυστηρό και πιο αξιόπιστο. Ως επόμενο βήμα θεωρώ ότι ένα μέρος, έστω, κάθε επένδυσης θα πρέπει να στρέφεται σε τομείς πέραν από αυτούς των ακινήτων και του τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ίσως λιγότερες αιτήσεις, αλλά με μεγαλύτερο συνολικό όφελος για την οικονομία. Αυτή είναι η θέση μου.

Το επόμενο πολιτικό ορόσημο είναι οι βουλευτικές εκλογές. Προφανώς θα διεκδικήσετε επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα οκτώ χρόνια μετά, έτσι δεν είναι;

Ναι, εάν είμαστε καλά, θα είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Στη δημοκρατία πρέπει πάντοτε να βρισκόμαστε υπό την κρίση των πολιτών. Να ζητούμε την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους. Είχα το προνόμιο να εργαστώ για τους συμπολίτες μας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και θα ήταν μεγάλη τιμή να συνέχιζα να τους εκφράζω και να τους εκπροσωπώ.

Ποιο θα είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών;

Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη εκπροσώπηση μιας σημαντικής μερίδας πολιτών που μένουν μακριά από τα άκρα, που ανήκουν στις παραγωγικές ομάδες, που ξέρουν ότι τα αποτελέσματα έρχονται μέσα από την σκληρή δουλειά και την συστηματική προσπάθεια. Που θέλουν σταθερότητα και ασφάλεια, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική, που θέλουν τον ελληνισμό να είναι ενωμένος και ισχυρός. Που αγωνίζονται και αγωνιούν για την οικογένεια τους και για το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο ρόλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νέες πολιτικές μάχες.

Συνήθως ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει το γενικό πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας. Έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο ή ακόμη;

Ναι, αυτό προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος. Χωρίς βεβαίως αυτός ο ρόλος να υποκαθιστά αυτόν του προέδρου του κόμματος που έχει τον πρώτο λόγο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Δρ. Τσιούτης: 13 λόγοι που θα είχα κάνει ήδη το εμβόλιο αν υπήρχε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το εμβόλιο σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη

Από 23/12 τα Χριστουγεννιάτικα bonus-μέτρα… Επέκταση κέρφιου και μεγαλύτερα τραπέζια

Οι πληροφορίες για τους περιορισμούς που θα μας συντροφεύουν τις γιορτές και οι χαλαρώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δε θα αλλάξουν δραματικά

MC MEDIA NETWORK

Αυξήθηκαν τα προβλήματα στην ΑΕΛ ενόψει Απόλλωνα

Αυξήθηκαν τα προβλήματα στην ΑΕΛ ενόψει Απόλλωνα

MC MEDIA NETWORK

Αυξήθηκαν τα προβλήματα στην ΑΕΛ ενόψει Απόλλωνα

Αυξήθηκαν τα προβλήματα στην ΑΕΛ ενόψει Απόλλωνα

Lifestyle

Με 631 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο

Με 631 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 59 εγκρίθηκε μόλις τώρα το ψήφισμα του ΕΚ "σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια μετά...

Lifestyle

Advertorials