!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

3 Δεκεμβρίου, 2020 Πέμπτη 16:19:28

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Μιχάλης Σοφοκλέους στη Cyprus Times: «Έχουμε πιάσει πάτο ως πολιτικό σύστημα»

«Είτε θα καθίσουμε κάτω όλοι μαζί να βάλουμε νέα οράματα για τον τόπο και να εμπεδώσουμε νέες διαδικασίες στην πολιτική, είτε η χώρα μας θα διολισθήσει», προειδοποιεί ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους και τονίζει ότι από την ώρα που η πολιτική άγεται και φέρεται αντί να ηγείται, όταν απλά διαχειρίζεται αντί να χαράζει δρόμους, το χάσμα με τους πολίτες θα διευρύνεται και τα κρούσματα διαφθοράς θα πυκνώνουν. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times o κ. Σοφοκλέους προβαίνει σε μια πρώτη αποτίμηση της εκλογής Μπάιτεν στην προεδρία των ΗΠΑ και αναλύει τις προοπτικές στο Κυπριακό, με φόντο την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για τη συνέχεια. Τις είναι η δική τις εκτίμηση;

H απαισιοδοξία ως προς τις προοπτικές λύσης είναι έντονη ανάμεσα στους πολίτες και δικαιολογημένη. Εξίσου δικαιολογημένη όμως είναι και η αυξανόμενη ανησυχία για το πως το Κυπριακό μετεξελίσσεται. Διότι, εάν κάτι έχουμε συνειδητοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ότι το στάτους κβο, ο τρόπος δηλαδή που μάθαμε να ζούμε παράλληλα με το Κυπριακό εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες δεν αντέχει άλλο, δεν είναι βιώσιμο, ούτε και στατικό. Έχουμε βιώσει εξελίξεις που προβληματίζουν για το μέλλον μας. Προσωπικά όμως, έχω την πεποίθηση ότι το Κυπριακό δεν θα μπορέσει ποτέ να λυθεί από μόνο του. Μπορεί να λυθεί μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με άλλα διεθνή ζητήματα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο και επειδή αυτή τη χρονική στιγμή βιώνουμε τεράστιες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τεκτονικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει ξανά το Κυπριακό μία από τις διεθνείς προτεραιότητες, επιμένοντας στις διαπραγματεύσεις και το συμφωνημένο πλαίσιο.

Δεδομένου ότι η όποια κίνηση από Τκ πλευράς στο Κυπριακό εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις οδηγίες τις τουρκικής κυβέρνησης, βλέπετε την Τουρκία να έχει ουσιαστικούς λόγους να προχωρήσει σε κινήσεις που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για θετικά βήματα;

Εάν έχει ένα καλό η ανάδειξη του κ. Τατάρ, είναι ότι τελειώνει το Τουρκικό «παραμύθι» ότι εάν τα βρουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο τότε θα έρθει και η δική της η στιγμή. Και τελειώνει διότι κανείς δεν θεωρεί τον κ. Τατάρ αυτόφωτο και όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι απολύτως ελεγχόμενος από την Τουρκία. Για χάρη του Κυπριακού και των Τουρκοκυπρίων, όχι, η Τουρκία δεν πρόκειται να θυσιάσει οτιδήποτε η ίδια θεωρεί ότι έχει κατακτήσει. Ουσιαστικοί λόγοι για την Τουρκία θα υπάρξουν μόνο εάν έχει κάτι να κερδίσει, ή κάτι σοβαρό να μην χάσει για την ίδια. Με την οικονομική κατρακύλα που παρουσιάζει, την βεντάλια των διεθνών ζητημάτων που έχει ανοίξει και την αντιπαράθεση τόσο με την Ευρώπη, όσο και με τις ΗΠΑ ιδιαίτερα μετά την εκεί αλλαγή κυβέρνησης, η πιθανότητες η Τουρκία να χρειαστεί να επιλύσει ζητήματα είναι πολύ αυξημένη.

Συμφωνείτε με την εκτίμηση που διατυπώνουν αρκετοί πολιτικοί, σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι η Τουρκία επιδιώκει την πακετοποίηση μιας σειράς από ζητήματα, με υπαρκτό τον κίνδυνο το Κυπριακό να βρεθεί σαν υποσημείωση στις εξελίξεις;

Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει ούτως ή άλλως πακετοποίηση και αυτό δεν περνά από το δικό μας χέρι. Αυτό όμως που μπορούμε εμείς να επηρεάσουμε, είναι να βρίσκεται το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που είχε πετύχει ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, θέτοντας τη λύση του Κυπριακού στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που αφορούσαν την Τουρκία διεθνώς. Πρέπει να ξυπνήσουμε σε αυτό το θέμα. Κάποιοι εφησύχασαν λόγω μιας νέας επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας, κάποιοι άλλοι επικεντρώθηκαν στις αλληλοκατηγορίες για το τι πήγε λάθος στο Κραν Μοντανά, άλλοι βρήκαν ευκαιρία να προτείνουν την υπεκφυγή από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και αρκετοί απλά αποθαρρύνθηκαν. Ως ηγεσία έχουμε εθνικό χρέος να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε για το Κυπριακό. Ακριβώς επειδή, εάν σε κάτι όλοι πιστεύω συμφωνούμε, είναι ότι εάν δεν ενεργοποιηθούμε τώρα, τότε το αύριο που θα αντιμετωπίσουμε θα έχει την Τουρκία περισσότερο απ’ όσο και σήμερα καθιερωμένη και εμπλεκόμενη στην Κύπρο. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία αλλά μια πραγματικότητα που ήδη λαμβάνει χώρα με επίκεντρο την Αμμόχωστο.

Ήθελα το σχόλιό τις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ;

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική μπορεί –υπό προϋποθέσεις– να φέρει μια καλύτερη παγκόσμια πραγματικότητα. Κατ’ αρχή πρόκειται για μια τεράστια ήττα του κύματος του λαϊκισμού και της περιχαράκωσης των εθνών με τρόπο που να εχθρεύεται ο ένας τον άλλο. Το ζητούμενο βέβαια για τον κ. Μπάιντεν θα είναι πρώτα να ενώσει τον Αμερικανικό λαό και να επαναφέρει την ηρεμία, μέσα σε αυτό το απίστευτα διχασμένο και τοξικό περιβάλλον που κληρονομεί και έχοντας να αντιμετωπίσει και την πανδημία. Ούτε ο λαϊκισμός του Τράμπ, ούτε όμως και οι περιθωριακές αντιλήψεις της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών που επιχειρούν να επικρατήσουν δια της επιβολής, μέσα από το πέπλο της πολιτικής ορθότητας, έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια. Ο ίδιος ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος είναι μετριοπαθής και έμπειρος, ενώ έχει πετύχει πολλές φορές τη συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους όταν ήταν γερουσιαστής και αντιπρόεδρος. Είναι πολύ δύσκολη η αποστολή του και θα πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το κόμμα του. Ελπίζουμε όλοι να τα καταφέρει, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο φανατισμό.

Ποιές κατά τη γνώμη σας θα είναι οι επιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με ΕΕ, Κίνα, Ρωσία ;

Το πρώτο ερωτηματικό είναι το ποιες θα είναι οι νέες διεθνείς προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν δηλαδή θα επιχειρήσουν να ξανακτίσουν την συνεργασία πρώτα απ’ όλα με τους συμμάχους τους και εάν θα ξαναγίνουν πιο παρεμβατικές και με πιο τρόπο σε διεθνή ζητήματα. Η Κίνα είναι πλέον και αυτή μια οικονομική υπερδύναμη, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να παίζει ένα ιδιότυπο πολιτικοοικονομικό «ανταρτοπόλεμο» που βρήκε πολύ έδαφος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Αμερική θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις πραγματικότητες μαζί με την Ευρώπη ή θα συνεχίσει χωριστά; Από την άλλη βέβαια, θα πρέπει και η ΕΕ να αποφασίσει εάν, ανεξαρτήτως του επιπέδου συνεργασίας, θα συνεχίσει να εξαρτάται η ασφάλειά της από τις ΗΠΑ. Κάτι που κατά τη γνώμη μου και έχοντας την πρόσφατη κακή εμπειρία, είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει γνήσια να επιδιώξει την ομαλοποίηση και την εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα είναι επάναγκες να αυτονομηθεί.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή;

Κοιτάξτε, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια η οποία συνεχίστηκε και παρουσίασε μεγάλη εμβάθυνση και επί κυβέρνησης Τράμπ. Όσο και εάν δεν διάκειμαι θετικά στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, δεν μπορώ παρά να του αναγνωρίσω αδιανόητες στο παρελθόν πρωτοβουλίες όπως την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Εμιράτων και άλλες που αλλάζουν συθέμελα την περιοχή μας. Από την άλλη, η προσωπική του σχέση με τον κ. Ερντογάν που είδαμε πως επέδρασε στην περίπτωση των Κούρδων στη Συρία, προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει ο ίδιος το Κυπριακό και είχε μάλιστα και εμπλοκή σε προσπάθειες να υπάρχει θετική εξέλιξη στην Αμμόχωστο. Η στάση των ΗΠΑ στην περιοχή μας, αλλά και ο τρόπος χειρισμού της απόκτησης από την Τουρκία των S400 και της εχθρότητάς της έναντι άλλων συμμάχων θα είναι ένα από τα ορόσημα της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με άμεσες τις επιπτώσεις στο Κυπριακό.

H εσωτερική πολιτική επικαιρότητα επισκιάζεται από τις εξελίξεις γύρω από τa cyprus papers. Προφανώς η πολιτική για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει ένα μείζον ζήτημα αξιοπιστίας το οποίο διευρύνει το χάσμα μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

Από την ώρα που η πολιτική άγεται και φέρεται αντί να ηγείται, όταν απλά διαχειρίζεται αντί να χαράζει δρόμους, το χάσμα με τους πολίτες θα διευρύνεται και τα κρούσματα διαφθοράς θα πυκνώνουν. Έχουμε πιάσει πάτο ως πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην εμπιστεύεται τίποτα και κανέναν. Οι Κύπριοι ένιωσαν ντροπή από αυτά που είδαν και – επιτρέψτε μου – εγώ ένιωσα διπλή ντροπή ως βουλευτής. Όλους μας παίρνει η μπάλα, δίκαιους και άδικους. Η πραγματική πολιτική όμως είναι αλλιώς. Είτε θα καθίσουμε κάτω όλοι μαζί να βάλουμε νέα οράματα για τον τόπο και να εμπεδώσουμε νέες διαδικασίες στην πολιτική, είτε η χώρα μας θα διολισθήσει, όπως διολίσθησαν οι ΗΠΑ με τον Τράμπ, το Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit, η Ελλάδα με τον Σύριζα, η Ιταλία με τον Πέπε Γκλρίλλο και τον Ματέο Σαλβίνι κοκ, επειδή ο κόσμος το μόνο που ήθελε ήταν να εκδικηθεί το κατεστημένο. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ τρομερά για το ενδεχόμενο να εισέλθουμε σε μια νέα μαύρη περίοδο στην κυπριακή πολιτική, με κύρια ευθύνη του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Ασφαλώς θα ήταν άδικο να οδηγηθούμε σε ισοπεδωτικά συμπεράσματα, πλην όμως, στα μάτια των πολιτών η διαφθορά έχει εξαπλωθεί σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής, σχεδόν σε μη αναστρέψιμο βαθμό.

Υπάρχουν τα εργαλεία η διαφθορά να καταπολεμηθεί και υπάρχουν και σειρά νομοσχεδίων στη βουλή που εκκρεμούν και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, όπως και νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Και λέω άμεσα, γιατί πρέπει να δοθούν λύσεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη χθες. Μην ξεχνάτε ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με την πανδημία σε έξαρση και την οικονομία σε τεράστια πίεση. Οφείλουμε να κλείσουμε με διαφάνεια και όπως πρέπει αυτό το θέμα γρήγορα και να προχωρησουμε ως χώρα, χωρίς να κινδυνεύουμε εν τω μεταξύ να μετράμε θανάτους στα νοσοκομεία, χιλιάδες ανέργους, κλειστές επιχειρήσεις και νέα κοινωνικά παντοπωλεία.

«Είτε θα καθίσουμε κάτω όλοι μαζί να βάλουμε νέα οράματα για τον τόπο και να εμπεδώσουμε νέες διαδικασίες στην πολιτική, είτε η χώρα μας θα διολισθήσει», προειδοποιεί ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους και τονίζει ότι από την ώρα που η πολιτική άγεται και φέρεται αντί να ηγείται, όταν απλά διαχειρίζεται αντί να χαράζει δρόμους, το χάσμα με τους πολίτες θα διευρύνεται και τα κρούσματα διαφθοράς θα πυκνώνουν. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times o κ. Σοφοκλέους προβαίνει σε μια πρώτη αποτίμηση της εκλογής Μπάιτεν στην προεδρία των ΗΠΑ και αναλύει τις προοπτικές στο Κυπριακό, με φόντο την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για τη συνέχεια. Τις είναι η δική τις εκτίμηση;

H απαισιοδοξία ως προς τις προοπτικές λύσης είναι έντονη ανάμεσα στους πολίτες και δικαιολογημένη. Εξίσου δικαιολογημένη όμως είναι και η αυξανόμενη ανησυχία για το πως το Κυπριακό μετεξελίσσεται. Διότι, εάν κάτι έχουμε συνειδητοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ότι το στάτους κβο, ο τρόπος δηλαδή που μάθαμε να ζούμε παράλληλα με το Κυπριακό εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες δεν αντέχει άλλο, δεν είναι βιώσιμο, ούτε και στατικό. Έχουμε βιώσει εξελίξεις που προβληματίζουν για το μέλλον μας. Προσωπικά όμως, έχω την πεποίθηση ότι το Κυπριακό δεν θα μπορέσει ποτέ να λυθεί από μόνο του. Μπορεί να λυθεί μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με άλλα διεθνή ζητήματα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο και επειδή αυτή τη χρονική στιγμή βιώνουμε τεράστιες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τεκτονικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει ξανά το Κυπριακό μία από τις διεθνείς προτεραιότητες, επιμένοντας στις διαπραγματεύσεις και το συμφωνημένο πλαίσιο.

Δεδομένου ότι η όποια κίνηση από Τκ πλευράς στο Κυπριακό εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις οδηγίες τις τουρκικής κυβέρνησης, βλέπετε την Τουρκία να έχει ουσιαστικούς λόγους να προχωρήσει σε κινήσεις που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για θετικά βήματα;

Εάν έχει ένα καλό η ανάδειξη του κ. Τατάρ, είναι ότι τελειώνει το Τουρκικό «παραμύθι» ότι εάν τα βρουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο τότε θα έρθει και η δική της η στιγμή. Και τελειώνει διότι κανείς δεν θεωρεί τον κ. Τατάρ αυτόφωτο και όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι απολύτως ελεγχόμενος από την Τουρκία. Για χάρη του Κυπριακού και των Τουρκοκυπρίων, όχι, η Τουρκία δεν πρόκειται να θυσιάσει οτιδήποτε η ίδια θεωρεί ότι έχει κατακτήσει. Ουσιαστικοί λόγοι για την Τουρκία θα υπάρξουν μόνο εάν έχει κάτι να κερδίσει, ή κάτι σοβαρό να μην χάσει για την ίδια. Με την οικονομική κατρακύλα που παρουσιάζει, την βεντάλια των διεθνών ζητημάτων που έχει ανοίξει και την αντιπαράθεση τόσο με την Ευρώπη, όσο και με τις ΗΠΑ ιδιαίτερα μετά την εκεί αλλαγή κυβέρνησης, η πιθανότητες η Τουρκία να χρειαστεί να επιλύσει ζητήματα είναι πολύ αυξημένη.

Συμφωνείτε με την εκτίμηση που διατυπώνουν αρκετοί πολιτικοί, σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι η Τουρκία επιδιώκει την πακετοποίηση μιας σειράς από ζητήματα, με υπαρκτό τον κίνδυνο το Κυπριακό να βρεθεί σαν υποσημείωση στις εξελίξεις;

Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει ούτως ή άλλως πακετοποίηση και αυτό δεν περνά από το δικό μας χέρι. Αυτό όμως που μπορούμε εμείς να επηρεάσουμε, είναι να βρίσκεται το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που είχε πετύχει ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, θέτοντας τη λύση του Κυπριακού στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που αφορούσαν την Τουρκία διεθνώς. Πρέπει να ξυπνήσουμε σε αυτό το θέμα. Κάποιοι εφησύχασαν λόγω μιας νέας επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας, κάποιοι άλλοι επικεντρώθηκαν στις αλληλοκατηγορίες για το τι πήγε λάθος στο Κραν Μοντανά, άλλοι βρήκαν ευκαιρία να προτείνουν την υπεκφυγή από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και αρκετοί απλά αποθαρρύνθηκαν. Ως ηγεσία έχουμε εθνικό χρέος να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε για το Κυπριακό. Ακριβώς επειδή, εάν σε κάτι όλοι πιστεύω συμφωνούμε, είναι ότι εάν δεν ενεργοποιηθούμε τώρα, τότε το αύριο που θα αντιμετωπίσουμε θα έχει την Τουρκία περισσότερο απ’ όσο και σήμερα καθιερωμένη και εμπλεκόμενη στην Κύπρο. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία αλλά μια πραγματικότητα που ήδη λαμβάνει χώρα με επίκεντρο την Αμμόχωστο.

Ήθελα το σχόλιό τις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ;

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική μπορεί –υπό προϋποθέσεις– να φέρει μια καλύτερη παγκόσμια πραγματικότητα. Κατ’ αρχή πρόκειται για μια τεράστια ήττα του κύματος του λαϊκισμού και της περιχαράκωσης των εθνών με τρόπο που να εχθρεύεται ο ένας τον άλλο. Το ζητούμενο βέβαια για τον κ. Μπάιντεν θα είναι πρώτα να ενώσει τον Αμερικανικό λαό και να επαναφέρει την ηρεμία, μέσα σε αυτό το απίστευτα διχασμένο και τοξικό περιβάλλον που κληρονομεί και έχοντας να αντιμετωπίσει και την πανδημία. Ούτε ο λαϊκισμός του Τράμπ, ούτε όμως και οι περιθωριακές αντιλήψεις της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών που επιχειρούν να επικρατήσουν δια της επιβολής, μέσα από το πέπλο της πολιτικής ορθότητας, έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια. Ο ίδιος ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος είναι μετριοπαθής και έμπειρος, ενώ έχει πετύχει πολλές φορές τη συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους όταν ήταν γερουσιαστής και αντιπρόεδρος. Είναι πολύ δύσκολη η αποστολή του και θα πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το κόμμα του. Ελπίζουμε όλοι να τα καταφέρει, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο φανατισμό.

Ποιές κατά τη γνώμη σας θα είναι οι επιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με ΕΕ, Κίνα, Ρωσία ;

Το πρώτο ερωτηματικό είναι το ποιες θα είναι οι νέες διεθνείς προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν δηλαδή θα επιχειρήσουν να ξανακτίσουν την συνεργασία πρώτα απ’ όλα με τους συμμάχους τους και εάν θα ξαναγίνουν πιο παρεμβατικές και με πιο τρόπο σε διεθνή ζητήματα. Η Κίνα είναι πλέον και αυτή μια οικονομική υπερδύναμη, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να παίζει ένα ιδιότυπο πολιτικοοικονομικό «ανταρτοπόλεμο» που βρήκε πολύ έδαφος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Αμερική θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις πραγματικότητες μαζί με την Ευρώπη ή θα συνεχίσει χωριστά; Από την άλλη βέβαια, θα πρέπει και η ΕΕ να αποφασίσει εάν, ανεξαρτήτως του επιπέδου συνεργασίας, θα συνεχίσει να εξαρτάται η ασφάλειά της από τις ΗΠΑ. Κάτι που κατά τη γνώμη μου και έχοντας την πρόσφατη κακή εμπειρία, είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει γνήσια να επιδιώξει την ομαλοποίηση και την εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα είναι επάναγκες να αυτονομηθεί.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή;

Κοιτάξτε, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια η οποία συνεχίστηκε και παρουσίασε μεγάλη εμβάθυνση και επί κυβέρνησης Τράμπ. Όσο και εάν δεν διάκειμαι θετικά στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, δεν μπορώ παρά να του αναγνωρίσω αδιανόητες στο παρελθόν πρωτοβουλίες όπως την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Εμιράτων και άλλες που αλλάζουν συθέμελα την περιοχή μας. Από την άλλη, η προσωπική του σχέση με τον κ. Ερντογάν που είδαμε πως επέδρασε στην περίπτωση των Κούρδων στη Συρία, προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει ο ίδιος το Κυπριακό και είχε μάλιστα και εμπλοκή σε προσπάθειες να υπάρχει θετική εξέλιξη στην Αμμόχωστο. Η στάση των ΗΠΑ στην περιοχή μας, αλλά και ο τρόπος χειρισμού της απόκτησης από την Τουρκία των S400 και της εχθρότητάς της έναντι άλλων συμμάχων θα είναι ένα από τα ορόσημα της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με άμεσες τις επιπτώσεις στο Κυπριακό.

H εσωτερική πολιτική επικαιρότητα επισκιάζεται από τις εξελίξεις γύρω από τa cyprus papers. Προφανώς η πολιτική για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει ένα μείζον ζήτημα αξιοπιστίας το οποίο διευρύνει το χάσμα μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

Από την ώρα που η πολιτική άγεται και φέρεται αντί να ηγείται, όταν απλά διαχειρίζεται αντί να χαράζει δρόμους, το χάσμα με τους πολίτες θα διευρύνεται και τα κρούσματα διαφθοράς θα πυκνώνουν. Έχουμε πιάσει πάτο ως πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην εμπιστεύεται τίποτα και κανέναν. Οι Κύπριοι ένιωσαν ντροπή από αυτά που είδαν και – επιτρέψτε μου – εγώ ένιωσα διπλή ντροπή ως βουλευτής. Όλους μας παίρνει η μπάλα, δίκαιους και άδικους. Η πραγματική πολιτική όμως είναι αλλιώς. Είτε θα καθίσουμε κάτω όλοι μαζί να βάλουμε νέα οράματα για τον τόπο και να εμπεδώσουμε νέες διαδικασίες στην πολιτική, είτε η χώρα μας θα διολισθήσει, όπως διολίσθησαν οι ΗΠΑ με τον Τράμπ, το Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit, η Ελλάδα με τον Σύριζα, η Ιταλία με τον Πέπε Γκλρίλλο και τον Ματέο Σαλβίνι κοκ, επειδή ο κόσμος το μόνο που ήθελε ήταν να εκδικηθεί το κατεστημένο. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ τρομερά για το ενδεχόμενο να εισέλθουμε σε μια νέα μαύρη περίοδο στην κυπριακή πολιτική, με κύρια ευθύνη του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Ασφαλώς θα ήταν άδικο να οδηγηθούμε σε ισοπεδωτικά συμπεράσματα, πλην όμως, στα μάτια των πολιτών η διαφθορά έχει εξαπλωθεί σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής, σχεδόν σε μη αναστρέψιμο βαθμό.

Υπάρχουν τα εργαλεία η διαφθορά να καταπολεμηθεί και υπάρχουν και σειρά νομοσχεδίων στη βουλή που εκκρεμούν και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, όπως και νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Και λέω άμεσα, γιατί πρέπει να δοθούν λύσεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη χθες. Μην ξεχνάτε ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με την πανδημία σε έξαρση και την οικονομία σε τεράστια πίεση. Οφείλουμε να κλείσουμε με διαφάνεια και όπως πρέπει αυτό το θέμα γρήγορα και να προχωρησουμε ως χώρα, χωρίς να κινδυνεύουμε εν τω μεταξύ να μετράμε θανάτους στα νοσοκομεία, χιλιάδες ανέργους, κλειστές επιχειρήσεις και νέα κοινωνικά παντοπωλεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Στη Νάπολι θέλουν το Europa League και να το αφιερώσουν στον Μαραντόνα

Στη Νάπολι θέλουν το Europa League και να το αφιερώσουν στον Μαραντόνα

MC MEDIA NETWORK

Στη Νάπολι θέλουν το Europa League και να το αφιερώσουν στον Μαραντόνα

Στη Νάπολι θέλουν το Europa League και να το αφιερώσουν στον Μαραντόνα

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials