!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

14 Αυγούστου, 2020 Παρασκευή 10:12:55

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Μετά από… έντονη συζήτηση «πέρασε» ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του 2018

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000 , εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης.  Υπέρ ψήφισαν 21,  ενώ  17 Βουλευτές τήρησαν αποχή.

Τα 25 εκατομμύρια του Ταμείου Αλληλεγγύης σταυρώθηκαν μετά από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αφού η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε αίτημα του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με 17 ψήφους υπέρ και 31 εναντίον, πρόταση με την οποία επιχειρείτο αλλαγή του σκοπού του ταμείου.

Στη πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε τροπολογία για δέσμευση κονδυλίου από τον Προϋπολογισμό της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, που μετά από μακρά, έντονη συζήτηση, με αντεγκλήσεις  και διάλειμμα στη συνεδρία της Ολομέλειας.  Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης έκρινε πως είναι τροπολογία σε μην υπάρχον αντικείμενο ενώπιον της Ολομέλειας και δεν την αποδέχθηκε.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, υπήρξε ένταση στο Προεδρείο. Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε επανειλημμένα ότι δεν αποδέχεται την τροπολογία,  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για κοινοβουλευτική εκτροπή, ενώ ενώπιον της επιμονής σε διαφορετική ερμηνεία της διαδικασίας από το ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού διατύπωσε τη θέση ότι αν υπάρξει επιμονή στη θέση του ΔΗΚΟ, θα συνιστά στάση κατά εξουσίας.

Συζήτηση διεξήχθη και επί των σκοπών του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε ενώπιον της Ολομέλειας  την εισήγηση να ψηφιστεί ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός και να σταυρωθεί το κονδύλι των 25 εκ για το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η πρόταση νόμου που δεν κηρύχθηκε κατ’ επείγουσα ρύθμιζε τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλεγγύης ώστε αντί για τις τράπεζες, δικαιούχοι στήριξης να είναι οι κουρεμένοι καταθέτες, τα κουρεμένα ταμεία προνοίας και κάτοχοι αξιογράφων.

Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου ο κ. Περδίκης είπε πως αυτή αποτελεί μέρος της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και η οποία διαδικαστικά δεν μπορούσε να ήταν ενώπιον της Ολομέλειας, γι’ αυτό και κατέθεσε την πρόταση νόμου.

Ο κ. Περδίκης είπε πως δεν μπορεί η Βουλή να εγκρίνει δαπάνη προς ένα ταμείο που προβλέπει στήριξη των τραπεζών. Αναφερόμενος στο χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου ο κ. Περδίκης είπε πως συνιστά εγκληματικό εκβιασμό του κοινοβουλίου από την Κυβέρνηση, να ψηφίζει με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι «πρόκειται να βάλουμε τα 25 εκατομμύρια στο Ταμείο, χωρίς να αλλάξει το όχημα».  Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ δέχεται την πρόταση Περδίκη που αν περάσει δεν θα σταυρώσει το κονδύλι, αν δεν περάσει θα το σταυρώσει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή στην ψηφοφορία επί του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, πρόσθεσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει προτάσεις σε σχέση με τους σκοπούς του ταμείου.  Κάνοντας λόγο για εξευτελιστική μεταχείριση της Βουλής από την Κυβέρνηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της επικοινωνιακής της υπεροπλίας και αντί να αναλάβει την ευθύνη της, να την επιρρίπτει στη Βουλή.

Ο κ. Στεφάνου συνεχίζοντας είπε ότι ο πρώτος σκοπός του Ταμείου Αλληλεγγύης, που αφορά την  ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών είναι παράνομος. «Ομοφωνούμε ότι ο πρώτος σκοπός πρέπει να διαγραφεί», είπε προσθέτοντας ότι δεύτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη και τρίτος η κοινωνική αλληλεγγύη με τους οποίους το ΑΚΕΛ συμφωνεί.

«Να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός και να σταυρωθεί το κονδύλι είναι  λογικός συμβιβασμός» ανέφερε περαιτέρω ο κ. Στεφάνου.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι για άλλη μια φορά τίθεται η άμαξα μπροστά από το άλογο. «Αν έχει αξία η πρόταση Περδίκη είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας» συνέχισε και δηλώνοντας ότι η Αλληλεγγύη, θα στηρίξει την πρόταση Περδίκη,  πρόσθεσε πως αν δεν περάσει η πρόταση, η  Αλληλεγγύη θα σταθεί στη δεύτερη γραμμή άμυνας που είναι η έγκριση με σταύρωμα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφού παρατήρησε ότι είναι ομόφωνη η Βουλή ότι πρέπει να αλλάξουν οι σκοποί του Ταμείου,  πρόσθεσε ότι κακώς δεν προωθήθηκε η πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου. Θα ήταν λάθος να μην ψηφιστεί το κονδύλι συνέχισε, αναφέροντας ότι με το σταύρωμα αν η Κυβέρνηση θέλει μπορεί να εμπλουτίσει τους σκοπούς του ταμείου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως το ταμείο συστήθηκε  για αυτούς που υπέστησαν τις μεγάλες απώλειες τον Μάρτη του 2013. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός και να σταυρωθεί το κονδύλι και εξέφρασε την άποψη ότι  όλοι οι σκοποί του Ταμείου πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο κ. Κουλλάς είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει πρόταση με νομοσχέδιο και δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για να ψηφιστεί η πρόταση νόμου, καθώς το ταμείο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση αν δεν κατατεθεί προϋπολογισμός.

«Δεν θα γίνει εκταμίευση το 2018 επειδή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κομπόδεμα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το Κίνημα στηρίζει τη λογική των εισηγητών της πρότασης νόμου.

Τροπολογία ΔΗΚΟ για σταύρωμα κονδυλιού για την ορχήστρα

Το ΔΗΚΟ με την τροπολογία που κατέθεσε επιχειρούσε ένθεση σημείωση στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για δέσμευση της χορηγίας προς το ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και το κονδύλι για σκοπούς πρόσληψης νέου καλλιτεχνικού διευθυντή (Μαέστρου) από το κονδύλι των πολιτιστικών παροχών σε πολιτιστικούς φορείς του Υπουργείου το οποίο για το 2018 ανέρχεται στα 2.728.500 ευρώ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραδεχόμενος ότι  το σταύρωμα όπως το εισηγήθηκε το ΔΗΚΟ αφορά παράδοξη διαδικασία,  πρόσθεσε ότι την επιβάλλει η κατάσταση στον οργανισμό, και η σύγκρουση του ΔΣ και του κόσμου που πρέπει να εξυπηρετεί. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αλαζονεία του ΔΣ και ανέφερε ότι καταγγέλθηκε ότι στήθηκαν προσφορές για να εξυπηρετήσουν μέλη του ΔΣ.

Αφού ανέφερε πως πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος της Βουλής, είπε ότι προκήρυξαν τη θέση για να απολύσουν και να εκδικηθούν αυτόν που κατήγγειλε.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε επίσης τη  θέση ότι η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να δεσμεύει κονδύλι του Προϋπολογισμού. «Όπως αυτοί αλλάζουν τον δικό τους σχεδιασμό, έτσι και εμείς μπορούμε να σταυρώσουμε κονδύλι», συνέχισε. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε υπό τις περιστάσεις έγκαιρα την τροπολογία του, αρχικά στην Επιτροπή Παιδείας και ακολούθως στη Επιτροπή Οικονομικών στην έκτακτη συνεδρία. Είπε ακόμα πως δεν είναι ευθύνη της ότι χρειάστηκε να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η Επιτροπή Οικονομικών αν ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός κατατίθετο έγκαιρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού είπε πως αν  επιτραπεί σταύρωμα κονδυλίου σε προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη θα συνιστά κοινοβουλευτική εκτροπή.  Περαιτέρω αναφερόμενος στην υποστήριξη των θέσεων του κ. Παπαδόπουλου από τον ΔΗΣΥ είπε πως προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα σε συναλλαγές, τα δύο κόμματα συμπεριφέρονται κατά τρόπο που συνιστά προσβολή για το σώμα.
«Για να ικανοποιηθούν εμμονές, κάνουμε συναλλαγές ο ένας με τον άλλο για να αλληλοστηριζόμαστε. Έπρεπε να ντρεπόμαστε» συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Ο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι  η Βουλή κάλεσε και παρακάλεσε το ΔΣ της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων να μην προβεί σε ενέργεια που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό, ωστόσο αυτό δεν έλαβε υπόψη τη Βουλή, τους γονείς και τα παιδιά.

Πρόσθεσε πως κατόπιν τούτου η Βουλή πρέπει είτε να ακολουθήσει την οδό που εισηγείται ο Νικόλας Παπαδόπουλος ή να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι  δεν μπορεί ένα σώμα να εγκρίνει και να πηγαίνει πίσω να σταυρώνει αυτό που έχει εγκρίνει. Πρόσθεσε ότι τα ΔΣ έχουν μια αυτονομία με βάση το νόμο. «Μπορούμε να απαιτήσουμε την παραίτηση τους πολιτικά και  να καταγγελθούν διαφθορά στον Γενικό Εισαγγελέα» πρόσθεσε. Παρατήρησε επίσης ότι η συζήτηση πάει να εξελιχθεί σε βεντέτα που δεν τιμά το σώμα.

Ο Πρόεδρος της  ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το θέμα αφορά κομβικό και δύσκολο σημείο που πρέπει να λυθεί, ανέφερε ότι ενώπιον της Βουλής έφθασε πολύ σοβαρή καταγγελία που πρέπει να εξεταστεί και εισηγήθηκε πως αν δεν γίνεται αποδεκτή η τροπολογία για δέσμευση μπορεί με κατ’ επείγουσα πρόταση νόμου να δεσμευτεί το κονδύλι.

«Η Βουλή δεν μπορεί να μείνει απαθής και να επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε πως μετά την τοποθέτηση της Προεδρίας της Βουλής και την εμμονή του κ. Παπαδόπουλου στις θέσεις του συμβαίνει κάτι πρωτοφανές που συνιστά στάση έναντι της εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση ένταση και αντεγκλήσεις, και αφού ανέφερε ότι «συμφωνώ με την ουσία, διαφωνώ με τη διαδικασία», ζήτησε από το σώμα να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού, αγνοώντας περαιτέρω διαμαρτυρία του κ. Παπαδόπουλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000 , εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης.  Υπέρ ψήφισαν 21,  ενώ  17 Βουλευτές τήρησαν αποχή.

Τα 25 εκατομμύρια του Ταμείου Αλληλεγγύης σταυρώθηκαν μετά από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αφού η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε αίτημα του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με 17 ψήφους υπέρ και 31 εναντίον, πρόταση με την οποία επιχειρείτο αλλαγή του σκοπού του ταμείου.

Στη πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε τροπολογία για δέσμευση κονδυλίου από τον Προϋπολογισμό της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, που μετά από μακρά, έντονη συζήτηση, με αντεγκλήσεις  και διάλειμμα στη συνεδρία της Ολομέλειας.  Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης έκρινε πως είναι τροπολογία σε μην υπάρχον αντικείμενο ενώπιον της Ολομέλειας και δεν την αποδέχθηκε.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, υπήρξε ένταση στο Προεδρείο. Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε επανειλημμένα ότι δεν αποδέχεται την τροπολογία,  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για κοινοβουλευτική εκτροπή, ενώ ενώπιον της επιμονής σε διαφορετική ερμηνεία της διαδικασίας από το ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού διατύπωσε τη θέση ότι αν υπάρξει επιμονή στη θέση του ΔΗΚΟ, θα συνιστά στάση κατά εξουσίας.

Συζήτηση διεξήχθη και επί των σκοπών του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε ενώπιον της Ολομέλειας  την εισήγηση να ψηφιστεί ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός και να σταυρωθεί το κονδύλι των 25 εκ για το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η πρόταση νόμου που δεν κηρύχθηκε κατ’ επείγουσα ρύθμιζε τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλεγγύης ώστε αντί για τις τράπεζες, δικαιούχοι στήριξης να είναι οι κουρεμένοι καταθέτες, τα κουρεμένα ταμεία προνοίας και κάτοχοι αξιογράφων.

Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου ο κ. Περδίκης είπε πως αυτή αποτελεί μέρος της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και η οποία διαδικαστικά δεν μπορούσε να ήταν ενώπιον της Ολομέλειας, γι’ αυτό και κατέθεσε την πρόταση νόμου.

Ο κ. Περδίκης είπε πως δεν μπορεί η Βουλή να εγκρίνει δαπάνη προς ένα ταμείο που προβλέπει στήριξη των τραπεζών. Αναφερόμενος στο χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου ο κ. Περδίκης είπε πως συνιστά εγκληματικό εκβιασμό του κοινοβουλίου από την Κυβέρνηση, να ψηφίζει με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι «πρόκειται να βάλουμε τα 25 εκατομμύρια στο Ταμείο, χωρίς να αλλάξει το όχημα».  Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ δέχεται την πρόταση Περδίκη που αν περάσει δεν θα σταυρώσει το κονδύλι, αν δεν περάσει θα το σταυρώσει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή στην ψηφοφορία επί του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, πρόσθεσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει προτάσεις σε σχέση με τους σκοπούς του ταμείου.  Κάνοντας λόγο για εξευτελιστική μεταχείριση της Βουλής από την Κυβέρνηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της επικοινωνιακής της υπεροπλίας και αντί να αναλάβει την ευθύνη της, να την επιρρίπτει στη Βουλή.

Ο κ. Στεφάνου συνεχίζοντας είπε ότι ο πρώτος σκοπός του Ταμείου Αλληλεγγύης, που αφορά την  ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών είναι παράνομος. «Ομοφωνούμε ότι ο πρώτος σκοπός πρέπει να διαγραφεί», είπε προσθέτοντας ότι δεύτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη και τρίτος η κοινωνική αλληλεγγύη με τους οποίους το ΑΚΕΛ συμφωνεί.

«Να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός και να σταυρωθεί το κονδύλι είναι  λογικός συμβιβασμός» ανέφερε περαιτέρω ο κ. Στεφάνου.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι για άλλη μια φορά τίθεται η άμαξα μπροστά από το άλογο. «Αν έχει αξία η πρόταση Περδίκη είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας» συνέχισε και δηλώνοντας ότι η Αλληλεγγύη, θα στηρίξει την πρόταση Περδίκη,  πρόσθεσε πως αν δεν περάσει η πρόταση, η  Αλληλεγγύη θα σταθεί στη δεύτερη γραμμή άμυνας που είναι η έγκριση με σταύρωμα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφού παρατήρησε ότι είναι ομόφωνη η Βουλή ότι πρέπει να αλλάξουν οι σκοποί του Ταμείου,  πρόσθεσε ότι κακώς δεν προωθήθηκε η πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου. Θα ήταν λάθος να μην ψηφιστεί το κονδύλι συνέχισε, αναφέροντας ότι με το σταύρωμα αν η Κυβέρνηση θέλει μπορεί να εμπλουτίσει τους σκοπούς του ταμείου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως το ταμείο συστήθηκε  για αυτούς που υπέστησαν τις μεγάλες απώλειες τον Μάρτη του 2013. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός και να σταυρωθεί το κονδύλι και εξέφρασε την άποψη ότι  όλοι οι σκοποί του Ταμείου πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο κ. Κουλλάς είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει πρόταση με νομοσχέδιο και δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για να ψηφιστεί η πρόταση νόμου, καθώς το ταμείο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση αν δεν κατατεθεί προϋπολογισμός.

«Δεν θα γίνει εκταμίευση το 2018 επειδή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κομπόδεμα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το Κίνημα στηρίζει τη λογική των εισηγητών της πρότασης νόμου.

Τροπολογία ΔΗΚΟ για σταύρωμα κονδυλιού για την ορχήστρα

Το ΔΗΚΟ με την τροπολογία που κατέθεσε επιχειρούσε ένθεση σημείωση στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για δέσμευση της χορηγίας προς το ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και το κονδύλι για σκοπούς πρόσληψης νέου καλλιτεχνικού διευθυντή (Μαέστρου) από το κονδύλι των πολιτιστικών παροχών σε πολιτιστικούς φορείς του Υπουργείου το οποίο για το 2018 ανέρχεται στα 2.728.500 ευρώ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραδεχόμενος ότι  το σταύρωμα όπως το εισηγήθηκε το ΔΗΚΟ αφορά παράδοξη διαδικασία,  πρόσθεσε ότι την επιβάλλει η κατάσταση στον οργανισμό, και η σύγκρουση του ΔΣ και του κόσμου που πρέπει να εξυπηρετεί. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αλαζονεία του ΔΣ και ανέφερε ότι καταγγέλθηκε ότι στήθηκαν προσφορές για να εξυπηρετήσουν μέλη του ΔΣ.

Αφού ανέφερε πως πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος της Βουλής, είπε ότι προκήρυξαν τη θέση για να απολύσουν και να εκδικηθούν αυτόν που κατήγγειλε.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε επίσης τη  θέση ότι η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να δεσμεύει κονδύλι του Προϋπολογισμού. «Όπως αυτοί αλλάζουν τον δικό τους σχεδιασμό, έτσι και εμείς μπορούμε να σταυρώσουμε κονδύλι», συνέχισε. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε υπό τις περιστάσεις έγκαιρα την τροπολογία του, αρχικά στην Επιτροπή Παιδείας και ακολούθως στη Επιτροπή Οικονομικών στην έκτακτη συνεδρία. Είπε ακόμα πως δεν είναι ευθύνη της ότι χρειάστηκε να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η Επιτροπή Οικονομικών αν ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός κατατίθετο έγκαιρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού είπε πως αν  επιτραπεί σταύρωμα κονδυλίου σε προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη θα συνιστά κοινοβουλευτική εκτροπή.  Περαιτέρω αναφερόμενος στην υποστήριξη των θέσεων του κ. Παπαδόπουλου από τον ΔΗΣΥ είπε πως προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα σε συναλλαγές, τα δύο κόμματα συμπεριφέρονται κατά τρόπο που συνιστά προσβολή για το σώμα.
«Για να ικανοποιηθούν εμμονές, κάνουμε συναλλαγές ο ένας με τον άλλο για να αλληλοστηριζόμαστε. Έπρεπε να ντρεπόμαστε» συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Ο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι  η Βουλή κάλεσε και παρακάλεσε το ΔΣ της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων να μην προβεί σε ενέργεια που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό, ωστόσο αυτό δεν έλαβε υπόψη τη Βουλή, τους γονείς και τα παιδιά.

Πρόσθεσε πως κατόπιν τούτου η Βουλή πρέπει είτε να ακολουθήσει την οδό που εισηγείται ο Νικόλας Παπαδόπουλος ή να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι  δεν μπορεί ένα σώμα να εγκρίνει και να πηγαίνει πίσω να σταυρώνει αυτό που έχει εγκρίνει. Πρόσθεσε ότι τα ΔΣ έχουν μια αυτονομία με βάση το νόμο. «Μπορούμε να απαιτήσουμε την παραίτηση τους πολιτικά και  να καταγγελθούν διαφθορά στον Γενικό Εισαγγελέα» πρόσθεσε. Παρατήρησε επίσης ότι η συζήτηση πάει να εξελιχθεί σε βεντέτα που δεν τιμά το σώμα.

Ο Πρόεδρος της  ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το θέμα αφορά κομβικό και δύσκολο σημείο που πρέπει να λυθεί, ανέφερε ότι ενώπιον της Βουλής έφθασε πολύ σοβαρή καταγγελία που πρέπει να εξεταστεί και εισηγήθηκε πως αν δεν γίνεται αποδεκτή η τροπολογία για δέσμευση μπορεί με κατ’ επείγουσα πρόταση νόμου να δεσμευτεί το κονδύλι.

«Η Βουλή δεν μπορεί να μείνει απαθής και να επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε πως μετά την τοποθέτηση της Προεδρίας της Βουλής και την εμμονή του κ. Παπαδόπουλου στις θέσεις του συμβαίνει κάτι πρωτοφανές που συνιστά στάση έναντι της εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση ένταση και αντεγκλήσεις, και αφού ανέφερε ότι «συμφωνώ με την ουσία, διαφωνώ με τη διαδικασία», ζήτησε από το σώμα να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού, αγνοώντας περαιτέρω διαμαρτυρία του κ. Παπαδόπουλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

gallery

Αδελφός θύματος της ΉΛΙΟΣ στη CT: «Για πάντα στις καρδιές μας. Ποτέ δεν θα καταλάβουμε το γιατί…»

15 χρόνια από την τραγωδία της «ΉΛΙΟΣ»… 121 ψυχές έφυγαν για το αιώνιο ταξίδι απρόσμενα και άδικα #CyprusTimes

14 Αυγούστου 1974: Η ημισέληνος βρυχάται ξανά… το έγκλημα ολοκληρώνεται

Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τότε περίκλειστο και ερημωμένο

Σοκαριστική μαρτυρία Τσολάκη… «Όταν κλείσω τα μάτια μου, θα κουβαλήσω αυτή την εικόνα όπου και αν πάω»

Μίλησε για την εμπειρία του, αποκαλύπτοντας ότι η πτώση του αεροσκάφους της Ήλιος στιγμάτισε τη ζωή του - Το πόρισμα η αφορμή για διορθώσεις...

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Lifestyle

gallery

Έβαλε κρυφή κάμερα στο σπίτι της κολλητής της γυναίκας του. Την έβλεπε να κάνει μπάνιο! (pics)

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έβαλε την κάμερα στο μπάνιο της κολλητής της γυναίκας του γιατί «έψαχνε κάτι να τον ενθουσιάσει»
gallery

Αδελφός θύματος της ΉΛΙΟΣ στη CT: «Για πάντα στις καρδιές μας. Ποτέ δεν θα καταλάβουμε το γιατί…»

15 χρόνια από την τραγωδία της «ΉΛΙΟΣ»… 121 ψυχές έφυγαν για το αιώνιο ταξίδι απρόσμενα και άδικα #CyprusTimes

Οι αριθμοί ζαλίζουν… Η διαφορά Ελλάδας- Τουρκίας στα ποσά που δαπανούν για εξοπλιστικά προγράμματα

Για το 2019 το κονδύλι που βγήκε από τα ταμεία του ελληνικού κράτους άγγιξε τα 5 δις δολάρια

Advertorials