!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

4 Δεκεμβρίου, 2020 Παρασκευή 06:09:56

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Μαλλιά κουβάρια για τα διαβατήρια… Προανήγγειλε αποκαλύψεις ο Άντρος

Χαρακτηρισμοί, κατηγορίες, δηλώσεις, αντιδηλώσεις, απειλές και έγγραφα συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο, με το θέμα των πολιτογραφήσεων να παραμένει στο προσκήνιο.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Στο δριμύ κατηγορώ του Άντρου Κυπριανού κατά του Προέδρου Αναστασιάδη το πρωί του Σαββάτου, το Προεδρικό απάντησε λίγες ώρες μετά με τη δημοσιοποίηση αυτούσιας της επιστολής που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Ακολούθησε νέα τοποθέτηση-προαναγγελία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για νέες αποκαλύψεις σήμερα.

Κατηγορώ Άντρου σε ΠτΔ για πολιτογραφήσεις- Το ΑΚΕΛ δεν εκβιάζεται  

Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, είπε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το κόμμα, εκεί και όπου θεωρεί ότι εξυπηρετείται το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον, θα συνεχίσει με θάρρος να διατυπώνει τις θέσεις του.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κυπριανού είπε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δημιουργήθηκε το 2007 στη βάση συγκεκριμένης λογικής.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραχωρούσαν υπηκοότητες στη βάση των υφιστάμενων κριτηρίων και με φειδώ. Στόχος τους δεν ήταν ο αθέμιτος πλουτισμός λίγων, αλλά η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η προώθηση της έρευνας, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Μέχρι το 2013 είχαν παραχωρηθεί από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις λιγότερα από 200 διαβατήρια σε επενδυτές, ενώ από το 2013 που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ παραχωρήθηκαν πάνω από 4000 χιλιάδες διαβατήρια».
Αυτό οφείλεται, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, στο γεγονός ότι σταδιακά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ προώθησε κατά την πρώτη τριετία της διακυβέρνησης της την χαλάρωση των κριτηρίων.

«Έφτασαν στο σημείο να δίνουν διαβατήρια εξ αποστάσεως” είπε και ανέφερε “η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού εικοσαπλασίασε την παραχώρηση διαβατηρίων επί των ημερών της” .

“Η κ. Καλογήρου από μέρους της Τριμελούς Επιτροπής που ανέλαβε τη διερεύνηση διάφορων υποθέσεων, είπε ότι από τους 12 φακέλους τους οποίους έχουν μελετήσει ως Επιτροπή, οι 7 είναι προβληματικοί. Ενδεχομένως, να περικλείουν και ποινικές ευθύνες. Και από τα 42 διαβατήρια από τα οποία δόθηκαν, τα 19 πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τουλάχιστον η κυβέρνηση Αναστασιάδη έπρεπε να τα λαμβάνει υπόψη της αυτά τα πράγματα, αντί να κατηγορεί τους άλλους για άσκηση αθέμιτης κριτικής», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, τα χρήματα από τις επενδύσεις είναι πολλά όμως κατέληξαν όπως δείχνουν οι έρευνες στις τσέπες λίγων, συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων, διαφόρων μεσαζόντων και συνεργαζομένων, χωρίς να ωφελήσουν συνολικά τον τόπο.
«Αντίθετα εκτόξευσαν τις τιμές των ακινήτων, ειδικά στη Λεμεσό. Επιπλέον, η άπληστη κατάχρηση αυτού του προγράμματος φούσκωσε την κυπριακή οικονομία και την οδήγησε να στηριχτεί πάνω σε δύο γυάλινα πόδια. Από το Σεπτέμβριο του 2016 όταν τα κριτήρια του προγράμματος ξεχειλώθηκαν, άρχισαν να έρχονται οι προειδοποιήσεις από το διεθνές περιβάλλον… Η Κύπρος έφτασε να γίνει ντοκιμαντέρ, έγινε ταινία, έγινε επεισόδιο σε διάφορες σειρές διεθνών δικτύων και ο διασυρμός δεν έχει τέλος. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που ευθύνεται για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. », συμπλήρωσε.

Μπροστά σε όλα αυτά, συνέχισε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού «παρίστανε ότι δε συμβαίνει τίποτε. Ο κ. Αναστασιάδης ψέλλισε σε κάποια στιγμή ότι στοχοποιούν την Κύπρο για λόγους ανταγωνισμού. Ο τότε ΥΠΟΙΚ κ. Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις διάφορες αναφορές ως «υπερβολές». Εξακολούθησαν να βρίσκονται σε άρνηση, με τον κ. Χάρη Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί». Διαψεύστηκε, δυστυχώς για την Κύπρο, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, όταν ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε ύποπτους συμπατριώτες μας στη Μαλαισία, στην Καμποτία, στη Σαουδική Αραβία και αλλού. Το «ύποπτοι» βέβαια ίσως είναι επιεικές, απατεώνες συμπατριώτες μας», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «ακόμα και όταν η Κύπρος συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο με το Σαουδάραβα φίλο του κ. Αναστασιάδη, ο ίδιος αρνείτο τα πάντα λέγοντας «Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ, για ιδιοτελείς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιονδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου».
Είπε ότι κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας, του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγκάστηκε να προχωρήσει σε βελτιώσεις στα κριτήρια παραχώρησης υπηκοότητας. Μέχρι τότε οι κανονισμοί εγκρίνονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από την Βουλή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε στη Βουλή πρόταση νόμου για να ψηφιστούν ισχυροί και συγκεκριμένοι κανονισμοί. Κατά τα άλλα λέει ότι πρωτοστάτησε στο να υπάρξουν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Τα δημοσιεύματα στον Al Jazeera, συνέχισε , ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
«Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού αντί να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προβεί σε ενέργειες για αντιμετώπιση της, ενδιαφέρθηκε μόνο για την εικόνα της στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τη ζημιά στο εξωτερικό. Ξεκίνησε να φτιάχνει επιχειρήματα τα οποία εγκατέλειπε μόλις διαπίστωνε ότι δεν έπειθαν. Ξεκίνησε από το ότι επρόκειτο για ψέματα, πήγε στα περί φιλοτουρκικού μέσου για να καταλήξει στο «φταίει ο Χριστόφιας». Η προσπάθεια αυτή είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη.(…) Ταυτόχρονα με την εξέταση των υποθέσεων που αφορούσαν αποκλειστικά τη διακυβέρνηση Χριστόφια δείχνουν πρόθεση να επιχειρήσουν εκβιασμό του ΑΚΕΛ για να εξασφαλίσουν τη σιωπή του. Αυτές οι συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία στον τόπο μας και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Κυπριανού, κάποιοι διαρρέουν επιλεκτικά πληροφορίες που στόχο έχουν να παραπλανήσουν.
«Απαίτηση μας είναι να δοθεί στη δημοσιότητα το έγγραφο που αφορά στη διακυβέρνηση Χριστόφια για να γίνει συζήτηση σε συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι ανήθικο να διαρρέουν πληροφορίες που αφορούν ένα νεκρό, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εδώ και λίγα χρόνια διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί και οργανώσεις αναφέρονται στην ολοένα και αυξανόμενη διαφθορά στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «μα δεν ήταν ούτε η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ούτε η Κυβέρνηση Χριστόφια που έδωσαν διαβατήριο σε διεθνή απατεώνα που τον αναζητούν σε όλη τη γη, που έδωσαν διαβατήρια σε υπουργούς ξένων Κυβερνήσεων».
«Δεν ήταν ούτε ο Παπαδόπουλος, ούτε ο Χριστόφιας που έδωσαν διαβατήρια σε συνολικά 36 άτομα από τη Σαουδική Αραβία, κατά παράβαση των κανονισμών σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή και χαρίζοντας σε «φίλους» επενδυτές φόρους εκατομμυρίων επειδή είχαν την τιμή να τους πάρουν και να τους φιλοξενήσουν στις Σεϋχέλλες. Δεν ήταν ούτε επί κυβέρνησης Παπαδόπουλου, ούτε επί κυβέρνησης Χριστόφια που ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ ζητά από την Κομισιόν να μελετήσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Κύπρου. Είναι επί κυβέρνησης Αναστασιάδη», πρόσθεσε.
Την ώρα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «που οι κυβερνώντες νομίζουν ότι ψιχαλίζει, ενισχύεται ανά την υφήλιο η εικόνα που επικρατεί για την Κύπρο διεθνώς. Ότι η Κύπρος βουλιάζει στη διαφθορά».

«Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο το διεθνή διασυρμό της Κύπρου. (…) Είναι υποχρέωση μας να αντιστεκόμαστε στη διαφθορά και να ζητούμε τη λήψη μέτρων για διόρθωση της κατάστασης. Αυτό τον ρόλο μας, ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα τον απεμπολήσουμε. Θα τον ενισχύουμε συνεχώς για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας», είπε.

Ανέφερε ότι «από τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να βρει η αστυνομία από πού διέρρευσαν τα έγγραφα στο Al Jazeeraα. Η εφημερίδα «Πολίτης» προαναγγέλλει σήμερα ότι αύριο θα δημοσιεύσει ένα απόρρητο έγγραφο, το έγγραφο το οποίο απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς. Διερωτώμαι, θα διατάξει έρευνα η κυβέρνηση για να βρει από πού διέρρευσε το συγκεκριμένο έγγραφο ή στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αδιαφορήσει παντελώς; Ξεκαθαρίζω ότι εμείς ως ΑΚΕΛ δεν ζητούμε να γίνει έρευνα σε βάρος του ΄Πολίτη΄».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η διαρροή στον «Πολίτη» ήταν σκόπιμη και εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σίγουρα είναι, προσθέτοντας ότι δεν τα έδωσε κάποιος κατά λάθος, αλλά συνειδητά και σίγουρα εξυπηρετεί σκοπιμότητες. “Τώρα ποιος τα έδωσε δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά ότι είναι σκόπιμη είναι σκόπιμη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι είναι εκείνο που ενοχλεί περισσότερο το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο επιστολής του Προέδρου , ο κ. Κυπριανού είπε πως «δεν μας ενοχλεί το περιεχόμενο της επιστολής».
«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μπήκε στον κόπο να ψάξει μόνο τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Εάν έψαχνε από το 2007 μέχρι το 2013 που ανέλαβε η ίδια θα έλεγα ότι προσπάθησε να δει πώς λειτούργησε το πρόγραμμα όλη την περίοδο πριν από την ανάληψη της δικής της διακυβέρνησης. Έψαξε μόνο από την ημέρα που ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας την Προεδρία μέχρι την στιγμή που την παρέδωσε. Από κει και πέρα είχαμε απαιτήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία για να μπορούν οι τότε Υπουργοί να απαντήσουν κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο. Είναι ανήθικο να δημοσιοποιείς, διότι η Κυβέρνηση όταν τα έστελνε σε οκτώ πολιτικούς αρχηγούς ήξερε ότι κάποιος από αυτούς θα τα έδινε στη δημοσιότητα. Είναι ανήθικο, λοιπόν, να διαρρέεις στοιχεία που αφορούν κάποιον ο οποίος είναι νεκρός και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Απαντώντας σε ερώτηση ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν και από ΑΚΕΛ η διαρροή, ο κ. Κυπριανού είπε: «Θέλετε να πείτε ότι φκάλαμε τα μάθκια μας μόνοι μας;» .
«Στο ΑΚΕΛ τα έχω μόνο εγώ. Δεν τα έδωσα ούτε στους πιο στενούς μου συνεργάτες αυτά τα έγγραφα. Εάν θεωρείτε τα 32 χρόνια που με γνωρίζετε ότι εγώ διαρρέω έγγραφα, τότε μπορείτε να το καταλογίσετε στο ΑΚΕΛ», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως η Κυβέρνηση τα διέρρευσε, είπε πως «δεν ξέρω αν είναι η Κυβέρνηση».

«Είναι προφανές ότι φαίνεται πως δεν είναι η Κυβέρνηση. Διότι θεωρώ ότι δεν θα έκανε τέτοια γκάφα, να δώσει σε εφημερίδα ένα κείμενο, στο οποίο τα πιο τρανταχτά ονόματα προέρχονται από το γραφείο Νίκου Αναστασιάδη. Και βέβαια θεωρώ ότι ίσως να μην μπήκαν στον κόπο να το μελετήσουν το κείμενο πριν να μας το στείλουν, διότι αν το μελετούσαν θα διαπίστωναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πηγάζει από αυτό το έγγραφο αφορά το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη και όχι τον Δημήτρη Χριστόφια. Έχουμε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο ότι η Κυβέρνηση τον κάλεσε να το δώσει στη δημοσιότητα, ο κ. Κυπριανού είπε: «Μα τώρα σοβαρομιλάτε; Με μια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αποχαρακτηρίζεται ένα έγγραφο από απόρρητο σε τυχαίο; ».
«Ξέρετε πολύ καλά ότι, – και εσείς ενδεχομένως-, δημοσιογράφοι μου ζήτησαν διαχρονικά διάφορα έγγραφα. Ουδέποτε τα έδωσα και αυτό ίσως να μην άρεσε και στους δημοσιογράφους, γιατί ένιωθα ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό πρόσωπο να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο. Τι πιο απλό η ίδια η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο να το αποχαρακτήρισε από απόρρητο και να το δώσει στη δημοσιότητα. Γιατί να το δώσω εγώ, δηλαδή; Εκείνοι ζήτησαν να γίνει έρευνα για την συγκεκριμένη περίοδο. Γιατί να το δώσω εγώ; Γιατί δε το δίνουν οι ίδιοι; Ε, θα το δώσει ο Πολίτης», πρόσθεσε .
Απαντώντας σε ερώτηση αν διορισμός της Επιτροπής από Νομική Υπηρεσία δίνει και τα στοιχεία αφερεγγυότητας που πρέπει να έχει μια τέτοια Επιτροπή για να μελετήσει όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή η Επιτροπή θα κληθεί να μελετήσει γύρω στις 5.000 φακέλους.

«Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα όλοι μας. Η Επιτροπή, με επικεφαλής την κα Καλογήρου εξέτασε 12 φακέλους μέσα σε 3 μήνες” είπε και αφού ξεκαθάρισε ότι “τον Γιώργο Σαββίδη τον εκτιμώ ιδιαίτερα ως άνθρωπο” είπε “ήταν μέλος του υπουργικού που πήρε αποφάσεις για πολιτογραφήσεις. Θα εξετάσει τον εαυτό του; ».
Σε ερώτηση τι είναι για τα περί Τανζανία που αναφέρεται στο φάκελο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «στα έγγραφα που έχουμε εμείς δεν γίνεται καμιά αναφορά».
«Τώρα που βρέθηκε δεν ξέρω», συμπλήρωσε.Ανησυχία ΑΚΕΛ για θέματα παιδείας
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για τον ανεύθυνο τρόπο, με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της παιδείας, όπως είπε.
«Ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε από τις 18 Ιουλίου ότι η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να ξεκινήσει η παιδεία κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου. Φτάσαμε στον Σεπτέμβρη, διαπιστώσαμε σωρεία προβλημάτων στα σχολεία και στην προσπάθεια εφαρμογής του πρωτόκολλου υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής περιόδου μια ολόκληρη εβδομάδα. Την ώρα που διατυμπάνιζε το Υπουργείο Παιδείας από το περασμένο Μάιο ότι τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν από την 1η του Σεπτέμβρη για να καλύψουν την χαμένη ύλη. Τώρα δυστυχώς φαίνεται τα σχολεία εάν γίνει κατορθωτό να προετοιμαστούν κατάλληλα, η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει από τις 14 του Σεπτέμβρη», πρόσθεσε. Όπως είπε, δεν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες η καθυστέρηση. «Υπάρχουν πολλές παραδοχές από διάφορους ότι τα προβλήματα είναι η έλλειψη προετοιμασίας σε σχολικούς χώρους”.

Βγήκε στην αντεπίθεση το Προεδρικό

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος είπε ότι η Κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.
«Η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης για να διατηρηθεί ένα κλίμα ήπιου πολιτικού διαλόγου, συναίνεσης και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών πολιτικών, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις νέα οικονομικές προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού για τις οποίες ανησυχεί το σύνολο της κοινωνίας, επιθυμεί οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο.

1. Στον κατ΄επανάληψη ισχυρισμό του κ. Κυπριανού και του ΑΚΕΛ ότι το επενδυτικό πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε κατά το 2013-2020 τάχα εξυπηρέτησε τους ολίγους, καλούμε τον κ. Κυπριανού να απευθυνθεί στην ΠΕΟ και στη ΣΕΚ και να πάρει στοιχεία για τις χιλιάδες των ανέργων που οι ίδιοι δημιούργησαν κατά τη διακυβέρνηση τους και που βρήκαν δουλειά μειώνοντας κατακόρυφα την ανεργία από το 16% στο 6%. Παραπέμπουμε επίσης τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ, στη σημερινή κοινή δήλωση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών με την οποία εκφράζουν την απογοήτευση τους για την επιζήμια συζήτηση που ξέσπασε γύρω από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (ΚΕΠ), και καλούν Κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα να αναρωτηθούν πού θα βρισκόταν ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση αν δεν υπήρχε το ΚΕΠ που έδωσε αναγκαία πνοή σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ζητώντας από όλους μας να αναλογιστούμε τι σημαίνει τυχόν κατάργηση ή απαξίωση του ΚΕΠ για τις αξίες των περιουσιών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ελπίζουμε ο κ. Κυπριανού να μη θεωρεί τον Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ανήκουν στους ολίγους. Θέλουμε να παραπέμψουμε το ΑΚΕΛ και τον κ. Κυπριανού και στις δηλώσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ που απαριθμούν με εξαντλητικό τρόπο τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, των υπηρεσιών, του εμπορίου και των εργαζομένων που επωφελούνται από αυτό το πρόγραμμα. Και τέλος, παραπέμπουμε τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ, σε απάντηση των ισχυρισμών τους για ολίγους που επωφελούνται, στην έκθεση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για τα οφέλη του ΚΕΠ στην οικονομία και τις αλλαγές που εισηγείτο να γίνουν, οι οποίες υιοθετήθηκαν πλήρως από την Κυβέρνηση.

2. Αναφορικά με τις αήθεις προσωπικές επιθέσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά του ήθους, της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικαλούμενος υποθέσεις που είτε διερευνήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είτε από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας είτε από τη ΜΟΚΑΣ και άλλες διεθνείς συναφείς Υπηρεσίες και αποδείχθηκαν παντελή ψεύδη, ένα θέλουμε να πούμε στον κ. Κυπριανού: Ακριβώς τα ίδια πράγματα επαναλάμβανε το ΑΚΕΛ κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 και ο λαός τους έδωσε την απάντηση. Σχετικά, όμως, με τους ισχυρισμούς για αίσθηση του κόσμου περί αύξησης της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, είναι φυσικό να υπάρχει καθότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν επιχείρησε ποτέ να κουκουλώσει το οποιοδήποτε σκάνδαλο και, αντιθέτως, επί των ημερών της οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και τις φυλακές πολιτικά και κομματικά στελέχη, δήμαρχοι, διoρισμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιωματούχοι, κάποιους μάλιστα εκ των οποίων το ΑΚΕΛ χαρακτήριζε πολιτικούς κρατούμενους.

3. Αναφορικά με τον ανυπόστατο ισχυρισμό του κ. Κυπριανού περί εκβιασμού του ΑΚΕΛ και του ιδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διάρκεια δύο φιλικότατων συναντήσεων που είχαν το τελευταίο διάστημα, το ερώτημα μας είναι απλό: Πώς η αξιοπρέπεια του κ. Κυπριανού και το αίσθημα διαφύλαξης της δημοκρατίας που τον διακατέχει του επέτρεψε να μην καταγγείλει αμέσως ως όφειλε ένα τέτοιο γεγονός αν ήταν αυτά τα πραγματικά γεγονότα; Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και οι κατ΄ιδίαν αναφορές του Προέδρου προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ουδόλως είχαν στόχο να εκβιάσουν τον οποιονδήποτε αλλά να υπενθυμίσουν γεγονότα που αφορούσαν το Πρόγραμμα από της ενάρξεως του και τις αλλαγές που επέφεραν όλες οι Κυβερνήσεις. Προς απόδειξη τούτου συμπεριλήφθηκαν και υποθέσεις του παρελθόντος. Δεχόμαστε την πρόκληση του κ. Κυπριανού και δίνουμε στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους, χωρίς, ωστόσο, το επισυνημμένο στην επιστολή παράρτημα το οποίο περιέχει ονόματα επενδυτών, σεβόμενοι την κείμενη νομοθεσία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Υπενθυμίζουμε ότι η εξέταση όλων ανεξαιρέτως των πολιτογραφήσεων που έγιναν από το 2007 μέχρι το 2020 θα γίνει για πλήρη διαφάνεια και αντικειμενική αξιολόγηση στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής που ο Γενικός Εισαγγελέας θα διορίσει μετά από έκκληση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Διερωτόμαστε, όμως, από πότε η παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς πολιτικό αρχηγό να προστατευθεί ένα Πρόγραμμα που προσέφερε ομολογουμένως τα μέγιστα στην έξοδο της κυπριακής οικονομίας από τη χρεοκοπία αποτελεί πολιτικό εκβιασμό;

4. Το ερώτημα που καλείται το ΑΚΕΛ και ο κ. Κυπριανού να απαντήσουν με αποδέκτη όχι την Κυβέρνηση, αλλά τις χιλιάδες των εργαζομένων, τις χιλιάδες των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της απώλειας της πρώτης κατοικίας λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις χιλιάδες επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν και επωφελούνται από το Πρόγραμμα είτε του λιανικού είτε του χονδρικού εμπορίου είτε στον τομέα των υπηρεσιών είτε του κατασκευαστικού τομέα υπό συνθήκες μάλιστα οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, και ενόψει της επανέναρξης της αποπληρωμής δόσεων στις τράπεζες τον Γενάρη του 2021, είναι αν πραγματικά στηρίζουν το Πρόγραμμα και πραγματικά το θέλουν. Ή μήπως θέλουν να καταργηθεί; Και αν η απάντηση είναι ότι το θέλουν, διότι συμβάλλει στην οικονομία και τον τόπο, τότε γιατί για μικροκομματικά και μόνο οφέλη, το πολεμούν, το δυσφημούν και το απαξιώνουν τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου;».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με τα ονόματα επενδυτών που είχαν λάβει πολιτογράφηση μέσω του δικηγορικού γραφείου Ν. Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είναι μια ανακόλουθη προσέγγιση από το ΑΚΕΛ. Εάν σκοπός της επιστολής, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κυπριανού, ήταν ο εκβιασμός του και ο εκβιασμός του ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προφανώς και δεν θα απέστελλε ονόματα ατόμων που έχουν πολιτογραφηθεί και που τη διαδικασία την είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο τότε του Προέδρου. Θεωρώ ανακόλουθο ο ίδιος να στέλνει αυτά τα στοιχεία και να θέλει να εκβιάσει ταυτόρονα. Παράλληλα τονίζω ότι κατά τον χρόνο της πολιτογράφησης δεν υπήρχε κανένας κανονισμός που να το απαγορεύει και δεν υπήρχε οτιδήποτε εναντίον των συγκεκριμένων ατόμων που αναφέρθηκαν. Και η κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρίνεται με το νομικό καθεστώς και τα πραγματικά γεγονότα που ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ και ο Γενικός του Γραμματέας έχουν αποδυθεί σε μια προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Όπως υπήρξε η παραδοχή από τον ίδιο τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, εκείνο που συμφωνούν με το ΔΗΚΟ είναι η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία. Αυτός, λοιπόν, ο στόχος φαίνεται από τις πολιτικές που υιοθετούν. Να τους υπενθυμίσω, όμως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εκλεγεί από τον λαό της Δημοκρατίας για πέντε χρόνια και να τους υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές, για αυτό ας ησυχάσουν επιτέλους».

Προανήγγειλε αποκαλύψεις ο Άντρος

Το βράδυ του Σαββάτου ο Άντρος Κυπριανού επανήλθε μέσω twitter, κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις του κ. Κούσιου για το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, αναρτώντας σχετικό απόσπασμα. Στο απόσπασμα αναφέρονται τα εξής: «Εάν στα ονόματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και ονόματα που τη διαδικασία πολιτογράφησης είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη είναι προβληματικές υποθέσεις, θα έστελνε ο κ. Αναστασιάδης την λίστα στον κ. Κυπριανού, ‘ξέρεις είναι εδώ και εντόπισε το και κάνε μου κριτική;’».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παρέθεσε το απόσπασμα γράφοντας «χωρίς σχόλιο». «Για τα υπόλοιπα θα πάρετε απαντήσεις αύριο», έγραψε, αφήνοντας να νοηθεί πως θα υπάρξουν σχετικές αναφορές.

Χαρακτηρισμοί, κατηγορίες, δηλώσεις, αντιδηλώσεις, απειλές και έγγραφα συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο, με το θέμα των πολιτογραφήσεων να παραμένει στο προσκήνιο.

Στο δριμύ κατηγορώ του Άντρου Κυπριανού κατά του Προέδρου Αναστασιάδη το πρωί του Σαββάτου, το Προεδρικό απάντησε λίγες ώρες μετά με τη δημοσιοποίηση αυτούσιας της επιστολής που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Ακολούθησε νέα τοποθέτηση-προαναγγελία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για νέες αποκαλύψεις σήμερα.

Κατηγορώ Άντρου σε ΠτΔ για πολιτογραφήσεις- Το ΑΚΕΛ δεν εκβιάζεται  

Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, είπε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το κόμμα, εκεί και όπου θεωρεί ότι εξυπηρετείται το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον, θα συνεχίσει με θάρρος να διατυπώνει τις θέσεις του.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κυπριανού είπε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δημιουργήθηκε το 2007 στη βάση συγκεκριμένης λογικής.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραχωρούσαν υπηκοότητες στη βάση των υφιστάμενων κριτηρίων και με φειδώ. Στόχος τους δεν ήταν ο αθέμιτος πλουτισμός λίγων, αλλά η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η προώθηση της έρευνας, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Μέχρι το 2013 είχαν παραχωρηθεί από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις λιγότερα από 200 διαβατήρια σε επενδυτές, ενώ από το 2013 που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ παραχωρήθηκαν πάνω από 4000 χιλιάδες διαβατήρια».
Αυτό οφείλεται, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, στο γεγονός ότι σταδιακά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ προώθησε κατά την πρώτη τριετία της διακυβέρνησης της την χαλάρωση των κριτηρίων.

«Έφτασαν στο σημείο να δίνουν διαβατήρια εξ αποστάσεως” είπε και ανέφερε “η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού εικοσαπλασίασε την παραχώρηση διαβατηρίων επί των ημερών της” .

“Η κ. Καλογήρου από μέρους της Τριμελούς Επιτροπής που ανέλαβε τη διερεύνηση διάφορων υποθέσεων, είπε ότι από τους 12 φακέλους τους οποίους έχουν μελετήσει ως Επιτροπή, οι 7 είναι προβληματικοί. Ενδεχομένως, να περικλείουν και ποινικές ευθύνες. Και από τα 42 διαβατήρια από τα οποία δόθηκαν, τα 19 πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τουλάχιστον η κυβέρνηση Αναστασιάδη έπρεπε να τα λαμβάνει υπόψη της αυτά τα πράγματα, αντί να κατηγορεί τους άλλους για άσκηση αθέμιτης κριτικής», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, τα χρήματα από τις επενδύσεις είναι πολλά όμως κατέληξαν όπως δείχνουν οι έρευνες στις τσέπες λίγων, συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων, διαφόρων μεσαζόντων και συνεργαζομένων, χωρίς να ωφελήσουν συνολικά τον τόπο.
«Αντίθετα εκτόξευσαν τις τιμές των ακινήτων, ειδικά στη Λεμεσό. Επιπλέον, η άπληστη κατάχρηση αυτού του προγράμματος φούσκωσε την κυπριακή οικονομία και την οδήγησε να στηριχτεί πάνω σε δύο γυάλινα πόδια. Από το Σεπτέμβριο του 2016 όταν τα κριτήρια του προγράμματος ξεχειλώθηκαν, άρχισαν να έρχονται οι προειδοποιήσεις από το διεθνές περιβάλλον… Η Κύπρος έφτασε να γίνει ντοκιμαντέρ, έγινε ταινία, έγινε επεισόδιο σε διάφορες σειρές διεθνών δικτύων και ο διασυρμός δεν έχει τέλος. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που ευθύνεται για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. », συμπλήρωσε.

Μπροστά σε όλα αυτά, συνέχισε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού «παρίστανε ότι δε συμβαίνει τίποτε. Ο κ. Αναστασιάδης ψέλλισε σε κάποια στιγμή ότι στοχοποιούν την Κύπρο για λόγους ανταγωνισμού. Ο τότε ΥΠΟΙΚ κ. Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις διάφορες αναφορές ως «υπερβολές». Εξακολούθησαν να βρίσκονται σε άρνηση, με τον κ. Χάρη Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί». Διαψεύστηκε, δυστυχώς για την Κύπρο, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, όταν ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε ύποπτους συμπατριώτες μας στη Μαλαισία, στην Καμποτία, στη Σαουδική Αραβία και αλλού. Το «ύποπτοι» βέβαια ίσως είναι επιεικές, απατεώνες συμπατριώτες μας», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «ακόμα και όταν η Κύπρος συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο με το Σαουδάραβα φίλο του κ. Αναστασιάδη, ο ίδιος αρνείτο τα πάντα λέγοντας «Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ, για ιδιοτελείς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιονδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου».
Είπε ότι κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας, του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγκάστηκε να προχωρήσει σε βελτιώσεις στα κριτήρια παραχώρησης υπηκοότητας. Μέχρι τότε οι κανονισμοί εγκρίνονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από την Βουλή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε στη Βουλή πρόταση νόμου για να ψηφιστούν ισχυροί και συγκεκριμένοι κανονισμοί. Κατά τα άλλα λέει ότι πρωτοστάτησε στο να υπάρξουν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Τα δημοσιεύματα στον Al Jazeera, συνέχισε , ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
«Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού αντί να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προβεί σε ενέργειες για αντιμετώπιση της, ενδιαφέρθηκε μόνο για την εικόνα της στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τη ζημιά στο εξωτερικό. Ξεκίνησε να φτιάχνει επιχειρήματα τα οποία εγκατέλειπε μόλις διαπίστωνε ότι δεν έπειθαν. Ξεκίνησε από το ότι επρόκειτο για ψέματα, πήγε στα περί φιλοτουρκικού μέσου για να καταλήξει στο «φταίει ο Χριστόφιας». Η προσπάθεια αυτή είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη.(…) Ταυτόχρονα με την εξέταση των υποθέσεων που αφορούσαν αποκλειστικά τη διακυβέρνηση Χριστόφια δείχνουν πρόθεση να επιχειρήσουν εκβιασμό του ΑΚΕΛ για να εξασφαλίσουν τη σιωπή του. Αυτές οι συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία στον τόπο μας και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Κυπριανού, κάποιοι διαρρέουν επιλεκτικά πληροφορίες που στόχο έχουν να παραπλανήσουν.
«Απαίτηση μας είναι να δοθεί στη δημοσιότητα το έγγραφο που αφορά στη διακυβέρνηση Χριστόφια για να γίνει συζήτηση σε συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι ανήθικο να διαρρέουν πληροφορίες που αφορούν ένα νεκρό, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εδώ και λίγα χρόνια διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί και οργανώσεις αναφέρονται στην ολοένα και αυξανόμενη διαφθορά στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «μα δεν ήταν ούτε η Κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ούτε η Κυβέρνηση Χριστόφια που έδωσαν διαβατήριο σε διεθνή απατεώνα που τον αναζητούν σε όλη τη γη, που έδωσαν διαβατήρια σε υπουργούς ξένων Κυβερνήσεων».
«Δεν ήταν ούτε ο Παπαδόπουλος, ούτε ο Χριστόφιας που έδωσαν διαβατήρια σε συνολικά 36 άτομα από τη Σαουδική Αραβία, κατά παράβαση των κανονισμών σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή και χαρίζοντας σε «φίλους» επενδυτές φόρους εκατομμυρίων επειδή είχαν την τιμή να τους πάρουν και να τους φιλοξενήσουν στις Σεϋχέλλες. Δεν ήταν ούτε επί κυβέρνησης Παπαδόπουλου, ούτε επί κυβέρνησης Χριστόφια που ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ ζητά από την Κομισιόν να μελετήσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Κύπρου. Είναι επί κυβέρνησης Αναστασιάδη», πρόσθεσε.
Την ώρα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «που οι κυβερνώντες νομίζουν ότι ψιχαλίζει, ενισχύεται ανά την υφήλιο η εικόνα που επικρατεί για την Κύπρο διεθνώς. Ότι η Κύπρος βουλιάζει στη διαφθορά».

«Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο το διεθνή διασυρμό της Κύπρου. (…) Είναι υποχρέωση μας να αντιστεκόμαστε στη διαφθορά και να ζητούμε τη λήψη μέτρων για διόρθωση της κατάστασης. Αυτό τον ρόλο μας, ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα τον απεμπολήσουμε. Θα τον ενισχύουμε συνεχώς για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας», είπε.

Ανέφερε ότι «από τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να βρει η αστυνομία από πού διέρρευσαν τα έγγραφα στο Al Jazeeraα. Η εφημερίδα «Πολίτης» προαναγγέλλει σήμερα ότι αύριο θα δημοσιεύσει ένα απόρρητο έγγραφο, το έγγραφο το οποίο απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς. Διερωτώμαι, θα διατάξει έρευνα η κυβέρνηση για να βρει από πού διέρρευσε το συγκεκριμένο έγγραφο ή στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αδιαφορήσει παντελώς; Ξεκαθαρίζω ότι εμείς ως ΑΚΕΛ δεν ζητούμε να γίνει έρευνα σε βάρος του ΄Πολίτη΄».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η διαρροή στον «Πολίτη» ήταν σκόπιμη και εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σίγουρα είναι, προσθέτοντας ότι δεν τα έδωσε κάποιος κατά λάθος, αλλά συνειδητά και σίγουρα εξυπηρετεί σκοπιμότητες. “Τώρα ποιος τα έδωσε δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά ότι είναι σκόπιμη είναι σκόπιμη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι είναι εκείνο που ενοχλεί περισσότερο το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο επιστολής του Προέδρου , ο κ. Κυπριανού είπε πως «δεν μας ενοχλεί το περιεχόμενο της επιστολής».
«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μπήκε στον κόπο να ψάξει μόνο τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Εάν έψαχνε από το 2007 μέχρι το 2013 που ανέλαβε η ίδια θα έλεγα ότι προσπάθησε να δει πώς λειτούργησε το πρόγραμμα όλη την περίοδο πριν από την ανάληψη της δικής της διακυβέρνησης. Έψαξε μόνο από την ημέρα που ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας την Προεδρία μέχρι την στιγμή που την παρέδωσε. Από κει και πέρα είχαμε απαιτήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία για να μπορούν οι τότε Υπουργοί να απαντήσουν κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο. Είναι ανήθικο να δημοσιοποιείς, διότι η Κυβέρνηση όταν τα έστελνε σε οκτώ πολιτικούς αρχηγούς ήξερε ότι κάποιος από αυτούς θα τα έδινε στη δημοσιότητα. Είναι ανήθικο, λοιπόν, να διαρρέεις στοιχεία που αφορούν κάποιον ο οποίος είναι νεκρός και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Απαντώντας σε ερώτηση ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν και από ΑΚΕΛ η διαρροή, ο κ. Κυπριανού είπε: «Θέλετε να πείτε ότι φκάλαμε τα μάθκια μας μόνοι μας;» .
«Στο ΑΚΕΛ τα έχω μόνο εγώ. Δεν τα έδωσα ούτε στους πιο στενούς μου συνεργάτες αυτά τα έγγραφα. Εάν θεωρείτε τα 32 χρόνια που με γνωρίζετε ότι εγώ διαρρέω έγγραφα, τότε μπορείτε να το καταλογίσετε στο ΑΚΕΛ», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως η Κυβέρνηση τα διέρρευσε, είπε πως «δεν ξέρω αν είναι η Κυβέρνηση».

«Είναι προφανές ότι φαίνεται πως δεν είναι η Κυβέρνηση. Διότι θεωρώ ότι δεν θα έκανε τέτοια γκάφα, να δώσει σε εφημερίδα ένα κείμενο, στο οποίο τα πιο τρανταχτά ονόματα προέρχονται από το γραφείο Νίκου Αναστασιάδη. Και βέβαια θεωρώ ότι ίσως να μην μπήκαν στον κόπο να το μελετήσουν το κείμενο πριν να μας το στείλουν, διότι αν το μελετούσαν θα διαπίστωναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πηγάζει από αυτό το έγγραφο αφορά το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη και όχι τον Δημήτρη Χριστόφια. Έχουμε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο ότι η Κυβέρνηση τον κάλεσε να το δώσει στη δημοσιότητα, ο κ. Κυπριανού είπε: «Μα τώρα σοβαρομιλάτε; Με μια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αποχαρακτηρίζεται ένα έγγραφο από απόρρητο σε τυχαίο; ».
«Ξέρετε πολύ καλά ότι, – και εσείς ενδεχομένως-, δημοσιογράφοι μου ζήτησαν διαχρονικά διάφορα έγγραφα. Ουδέποτε τα έδωσα και αυτό ίσως να μην άρεσε και στους δημοσιογράφους, γιατί ένιωθα ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό πρόσωπο να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο. Τι πιο απλό η ίδια η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο να το αποχαρακτήρισε από απόρρητο και να το δώσει στη δημοσιότητα. Γιατί να το δώσω εγώ, δηλαδή; Εκείνοι ζήτησαν να γίνει έρευνα για την συγκεκριμένη περίοδο. Γιατί να το δώσω εγώ; Γιατί δε το δίνουν οι ίδιοι; Ε, θα το δώσει ο Πολίτης», πρόσθεσε .
Απαντώντας σε ερώτηση αν διορισμός της Επιτροπής από Νομική Υπηρεσία δίνει και τα στοιχεία αφερεγγυότητας που πρέπει να έχει μια τέτοια Επιτροπή για να μελετήσει όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή η Επιτροπή θα κληθεί να μελετήσει γύρω στις 5.000 φακέλους.

«Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό το πράγμα όλοι μας. Η Επιτροπή, με επικεφαλής την κα Καλογήρου εξέτασε 12 φακέλους μέσα σε 3 μήνες” είπε και αφού ξεκαθάρισε ότι “τον Γιώργο Σαββίδη τον εκτιμώ ιδιαίτερα ως άνθρωπο” είπε “ήταν μέλος του υπουργικού που πήρε αποφάσεις για πολιτογραφήσεις. Θα εξετάσει τον εαυτό του; ».
Σε ερώτηση τι είναι για τα περί Τανζανία που αναφέρεται στο φάκελο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «στα έγγραφα που έχουμε εμείς δεν γίνεται καμιά αναφορά».
«Τώρα που βρέθηκε δεν ξέρω», συμπλήρωσε.Ανησυχία ΑΚΕΛ για θέματα παιδείας
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για τον ανεύθυνο τρόπο, με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της παιδείας, όπως είπε.
«Ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε από τις 18 Ιουλίου ότι η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να ξεκινήσει η παιδεία κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου. Φτάσαμε στον Σεπτέμβρη, διαπιστώσαμε σωρεία προβλημάτων στα σχολεία και στην προσπάθεια εφαρμογής του πρωτόκολλου υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής περιόδου μια ολόκληρη εβδομάδα. Την ώρα που διατυμπάνιζε το Υπουργείο Παιδείας από το περασμένο Μάιο ότι τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν από την 1η του Σεπτέμβρη για να καλύψουν την χαμένη ύλη. Τώρα δυστυχώς φαίνεται τα σχολεία εάν γίνει κατορθωτό να προετοιμαστούν κατάλληλα, η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει από τις 14 του Σεπτέμβρη», πρόσθεσε. Όπως είπε, δεν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες η καθυστέρηση. «Υπάρχουν πολλές παραδοχές από διάφορους ότι τα προβλήματα είναι η έλλειψη προετοιμασίας σε σχολικούς χώρους”.

Βγήκε στην αντεπίθεση το Προεδρικό

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος είπε ότι η Κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.
«Η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης για να διατηρηθεί ένα κλίμα ήπιου πολιτικού διαλόγου, συναίνεσης και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών πολιτικών, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις νέα οικονομικές προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού για τις οποίες ανησυχεί το σύνολο της κοινωνίας, επιθυμεί οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο.

1. Στον κατ΄επανάληψη ισχυρισμό του κ. Κυπριανού και του ΑΚΕΛ ότι το επενδυτικό πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε κατά το 2013-2020 τάχα εξυπηρέτησε τους ολίγους, καλούμε τον κ. Κυπριανού να απευθυνθεί στην ΠΕΟ και στη ΣΕΚ και να πάρει στοιχεία για τις χιλιάδες των ανέργων που οι ίδιοι δημιούργησαν κατά τη διακυβέρνηση τους και που βρήκαν δουλειά μειώνοντας κατακόρυφα την ανεργία από το 16% στο 6%. Παραπέμπουμε επίσης τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ, στη σημερινή κοινή δήλωση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών με την οποία εκφράζουν την απογοήτευση τους για την επιζήμια συζήτηση που ξέσπασε γύρω από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (ΚΕΠ), και καλούν Κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα να αναρωτηθούν πού θα βρισκόταν ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση αν δεν υπήρχε το ΚΕΠ που έδωσε αναγκαία πνοή σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ζητώντας από όλους μας να αναλογιστούμε τι σημαίνει τυχόν κατάργηση ή απαξίωση του ΚΕΠ για τις αξίες των περιουσιών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ελπίζουμε ο κ. Κυπριανού να μη θεωρεί τον Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ανήκουν στους ολίγους. Θέλουμε να παραπέμψουμε το ΑΚΕΛ και τον κ. Κυπριανού και στις δηλώσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ που απαριθμούν με εξαντλητικό τρόπο τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, των υπηρεσιών, του εμπορίου και των εργαζομένων που επωφελούνται από αυτό το πρόγραμμα. Και τέλος, παραπέμπουμε τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ, σε απάντηση των ισχυρισμών τους για ολίγους που επωφελούνται, στην έκθεση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για τα οφέλη του ΚΕΠ στην οικονομία και τις αλλαγές που εισηγείτο να γίνουν, οι οποίες υιοθετήθηκαν πλήρως από την Κυβέρνηση.

2. Αναφορικά με τις αήθεις προσωπικές επιθέσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά του ήθους, της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικαλούμενος υποθέσεις που είτε διερευνήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είτε από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας είτε από τη ΜΟΚΑΣ και άλλες διεθνείς συναφείς Υπηρεσίες και αποδείχθηκαν παντελή ψεύδη, ένα θέλουμε να πούμε στον κ. Κυπριανού: Ακριβώς τα ίδια πράγματα επαναλάμβανε το ΑΚΕΛ κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 και ο λαός τους έδωσε την απάντηση. Σχετικά, όμως, με τους ισχυρισμούς για αίσθηση του κόσμου περί αύξησης της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, είναι φυσικό να υπάρχει καθότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν επιχείρησε ποτέ να κουκουλώσει το οποιοδήποτε σκάνδαλο και, αντιθέτως, επί των ημερών της οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και τις φυλακές πολιτικά και κομματικά στελέχη, δήμαρχοι, διoρισμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιωματούχοι, κάποιους μάλιστα εκ των οποίων το ΑΚΕΛ χαρακτήριζε πολιτικούς κρατούμενους.

3. Αναφορικά με τον ανυπόστατο ισχυρισμό του κ. Κυπριανού περί εκβιασμού του ΑΚΕΛ και του ιδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διάρκεια δύο φιλικότατων συναντήσεων που είχαν το τελευταίο διάστημα, το ερώτημα μας είναι απλό: Πώς η αξιοπρέπεια του κ. Κυπριανού και το αίσθημα διαφύλαξης της δημοκρατίας που τον διακατέχει του επέτρεψε να μην καταγγείλει αμέσως ως όφειλε ένα τέτοιο γεγονός αν ήταν αυτά τα πραγματικά γεγονότα; Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και οι κατ΄ιδίαν αναφορές του Προέδρου προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ουδόλως είχαν στόχο να εκβιάσουν τον οποιονδήποτε αλλά να υπενθυμίσουν γεγονότα που αφορούσαν το Πρόγραμμα από της ενάρξεως του και τις αλλαγές που επέφεραν όλες οι Κυβερνήσεις. Προς απόδειξη τούτου συμπεριλήφθηκαν και υποθέσεις του παρελθόντος. Δεχόμαστε την πρόκληση του κ. Κυπριανού και δίνουμε στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους, χωρίς, ωστόσο, το επισυνημμένο στην επιστολή παράρτημα το οποίο περιέχει ονόματα επενδυτών, σεβόμενοι την κείμενη νομοθεσία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Υπενθυμίζουμε ότι η εξέταση όλων ανεξαιρέτως των πολιτογραφήσεων που έγιναν από το 2007 μέχρι το 2020 θα γίνει για πλήρη διαφάνεια και αντικειμενική αξιολόγηση στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής που ο Γενικός Εισαγγελέας θα διορίσει μετά από έκκληση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Διερωτόμαστε, όμως, από πότε η παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς πολιτικό αρχηγό να προστατευθεί ένα Πρόγραμμα που προσέφερε ομολογουμένως τα μέγιστα στην έξοδο της κυπριακής οικονομίας από τη χρεοκοπία αποτελεί πολιτικό εκβιασμό;

4. Το ερώτημα που καλείται το ΑΚΕΛ και ο κ. Κυπριανού να απαντήσουν με αποδέκτη όχι την Κυβέρνηση, αλλά τις χιλιάδες των εργαζομένων, τις χιλιάδες των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της απώλειας της πρώτης κατοικίας λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις χιλιάδες επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν και επωφελούνται από το Πρόγραμμα είτε του λιανικού είτε του χονδρικού εμπορίου είτε στον τομέα των υπηρεσιών είτε του κατασκευαστικού τομέα υπό συνθήκες μάλιστα οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, και ενόψει της επανέναρξης της αποπληρωμής δόσεων στις τράπεζες τον Γενάρη του 2021, είναι αν πραγματικά στηρίζουν το Πρόγραμμα και πραγματικά το θέλουν. Ή μήπως θέλουν να καταργηθεί; Και αν η απάντηση είναι ότι το θέλουν, διότι συμβάλλει στην οικονομία και τον τόπο, τότε γιατί για μικροκομματικά και μόνο οφέλη, το πολεμούν, το δυσφημούν και το απαξιώνουν τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου;».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με τα ονόματα επενδυτών που είχαν λάβει πολιτογράφηση μέσω του δικηγορικού γραφείου Ν. Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είναι μια ανακόλουθη προσέγγιση από το ΑΚΕΛ. Εάν σκοπός της επιστολής, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κυπριανού, ήταν ο εκβιασμός του και ο εκβιασμός του ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προφανώς και δεν θα απέστελλε ονόματα ατόμων που έχουν πολιτογραφηθεί και που τη διαδικασία την είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο τότε του Προέδρου. Θεωρώ ανακόλουθο ο ίδιος να στέλνει αυτά τα στοιχεία και να θέλει να εκβιάσει ταυτόρονα. Παράλληλα τονίζω ότι κατά τον χρόνο της πολιτογράφησης δεν υπήρχε κανένας κανονισμός που να το απαγορεύει και δεν υπήρχε οτιδήποτε εναντίον των συγκεκριμένων ατόμων που αναφέρθηκαν. Και η κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρίνεται με το νομικό καθεστώς και τα πραγματικά γεγονότα που ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ και ο Γενικός του Γραμματέας έχουν αποδυθεί σε μια προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Όπως υπήρξε η παραδοχή από τον ίδιο τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, εκείνο που συμφωνούν με το ΔΗΚΟ είναι η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία. Αυτός, λοιπόν, ο στόχος φαίνεται από τις πολιτικές που υιοθετούν. Να τους υπενθυμίσω, όμως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εκλεγεί από τον λαό της Δημοκρατίας για πέντε χρόνια και να τους υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές, για αυτό ας ησυχάσουν επιτέλους».

Προανήγγειλε αποκαλύψεις ο Άντρος

Το βράδυ του Σαββάτου ο Άντρος Κυπριανού επανήλθε μέσω twitter, κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις του κ. Κούσιου για το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, αναρτώντας σχετικό απόσπασμα. Στο απόσπασμα αναφέρονται τα εξής: «Εάν στα ονόματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και ονόματα που τη διαδικασία πολιτογράφησης είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη είναι προβληματικές υποθέσεις, θα έστελνε ο κ. Αναστασιάδης την λίστα στον κ. Κυπριανού, ‘ξέρεις είναι εδώ και εντόπισε το και κάνε μου κριτική;’».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παρέθεσε το απόσπασμα γράφοντας «χωρίς σχόλιο». «Για τα υπόλοιπα θα πάρετε απαντήσεις αύριο», έγραψε, αφήνοντας να νοηθεί πως θα υπάρξουν σχετικές αναφορές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

gallery

Διαμαρτυρία για τα μέτρα και τη διαφθορά έξω από το «Φιλοξενία». Αποδοκίμασαν τους βουλευτές (pics-video)

Παρέδωσαν επίσης σχετικό ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου - Οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν επίσης πορεία με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους της Λευκωσίας...

Ανακοίνωση του προσωπικού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Νοιώθουμε περήφανοι για το έργο που παράγουμε»

Μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τις ειδικές εκθέσεις που εκδίδονται

MC MEDIA NETWORK

Βαθμολογία UEFA/ Στην 14η θέση η Κύπρος, κινδυνεύει να πέσει στην 20η θεση η Ελλάδα

Βαθμολογία UEFA/ Στην 14η θέση η Κύπρος, κινδυνεύει να πέσει στην 20η θεση η Ελλάδα

MC MEDIA NETWORK

Βαθμολογία UEFA/ Στην 14η θέση η Κύπρος, κινδυνεύει να πέσει στην 20η θεση η Ελλάδα

Βαθμολογία UEFA/ Στην 14η θέση η Κύπρος, κινδυνεύει να πέσει στην 20η θεση η Ελλάδα

Lifestyle

Βαθμολογία UEFA/ Στην 14η θέση η Κύπρος, κινδυνεύει να πέσει στην 20η θεση η Ελλάδα

Βαθμολογία UEFA/ Στην 14η θέση η Κύπρος, κινδυνεύει να πέσει στην 20η θεση η Ελλάδα

Lifestyle

Advertorials