!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

5 Ιουλίου, 2020 Κυριακή 06:43:31

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

LIVE: Δήλωση 6 παραγράφων από Γκουτέρες μετά το δείπνο

Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες – Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ – Για πρώτο θετικό βήμα έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωη του δείπνου

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Μία δήλωση 6 παραγράφων από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία προσυπογράφουν Αναστασιάδης και Ακιντζί, ακολούθησε το άτυπο κρίσιμο δείπνο στο Βερολίνο.

Στην δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες γίνεται αναφορά στις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλώνεται δέσμευση στην επιδιωκόμενη μορφή λύσης και καταγράφεται η αποφασιστικότητα Γκουτέρες για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Μέσω της δήλωσης του αυτής ο Γενικός Γραμματέας κρατά ζωντανή τη διαδικασία και ξεκινά διερεύνηση για πενταμερή.

Η Cyprus Times μεταδίδει τα σημαντικότερα σημεία:

«Είναι αυτονόητο πως για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πέραν των όρων αναφοράς πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Δηλώσεις Αναστασιάδη μετά την Τριμερή – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Οι ηγέτες συναντήθηκαν αλλά δεν έδωσαν τίποτα νέο, έγραψε στο twitter ο Οζντίλ Ναμί.

 

Η δήλωση Γκουτέρες
Απόψε συναντήθηκα ανεπίσημα με τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχηγό της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας κ. Mustafa Akınci για να καταγράψουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Οι συζητήσεις μας ήταν εστιασμένες και ειλικρινείς.
Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν τη δέσμευσή μου και επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και σταθερής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το status quo είναι μη βιώσιμo.
Ο Eλληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλα στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.
Ενόψει αυτών των συζητήσεων, συμφώνησα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο έναρξης συναίνεσης για διαπραγματεύσεις με σταδιακή, ουσιαστική και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, όσο το δυνατόν συντομότερα. Από αυτή την άποψη, δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυητικές δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη συνάντηση πέντε και πλέον μερών του ΟΗΕ σε κατάλληλο χρόνο. Αναγνωρίζεται ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την υποστήριξή της στη διευκόλυνση αυτής της συνάντησης.

 

Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο
H δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά την τριμερή του Βερολίνου
This evening I met informally with the leader of the Greek Cypriot Community, Mr Nicos Anastasiades, and the leader of the Turkish Cypriot Community, Mr Mustafa Akıncı, to take stock of efforts toward reaching a comprehensive settlement of the Cyprus problem. Our discussions were focused and frank.
Both leaders welcomed my engagement and reaffirmed to me their commitment and determination to achieve a settlement based on a bi-zonal, bi-communal federation with political equality as set out in the relevant Security Council resolutions, including OP4 of UN Security Council Resolution 716 (1991).
The Turkish Cypriot leader and the Greek Cypriot leader, motivated by a sense of urgency, agreed that achieving a comprehensive and durable settlement to the Cyprus problem within a foreseeable horizon is of utmost importance to the future well-being of both communities and that the status quo is unsustainable.
The Greek Cypriot leader and the Turkish Cypriot leader affirmed their commitment to the Joint Declaration of 11 February 2014, the prior convergences, and the six point framework I presented on 30 June 2017 with a view to achieve a strategic agreement paving the way forward for a comprehensive settlement.
In view of these discussions, I have agreed to extend my efforts to achieve terms of reference to serve as a consensus starting point for phased, meaningful, and results-oriented negotiations at the earliest feasible opportunity. In this regard, I committed to explore with the Turkish Cypriot leader and the Greek Cypriot leader and with the Guarantor powers the possibility to convene an informal five-plus-UN meeting at an appropriate stage. It is acknowledged that this time must be different.
I wish to extend my thanks to the government of the Federal Republic of Germany for its support in facilitating this meeting.
Τ/κ τύπος
Για δείπνο τριών ωρών κάνει λόγο η “Χαμπέρ Κίπρις” που αναφέρει ότι αναμένονται δηλώσεις μετά από αυτό και από τους δύο ηγέτες. Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα το δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες που ξεκίνησε γύρω στις 20.40 ώρα Κύπρου, αναμένεται να διαρκέσει 3 ώρες. Αναμένεται ότι μετά ο Τ/κ ηγέτης, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα κάνουν δηλώσεις. Σημειώνεται επίσης ότι το δείπνο ξεκίνησε στην παρουσία των τριών μόνο, του ΓΓ και των δύο ηγετών, χωρίς την παρουσία άλλων.

 

Η μία και μοναδική φωτογραφία από το δείπνο που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη

 

«Σε εξέλιξη το δείπνο και συζήτηση για τη συνέχεια με στόχο μια συνολική λύση του Κυπριακού» έγραψε στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Σε εξέλιξη το κρίσιμο άτυπο δείπνο Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί

 

Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει την αποψινή τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, με δήλωση εκπροσώπου του Foreign Office το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνοντας πως θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια διαρκή λύση. «Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου”, σημειώνει ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. “Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προς μία διαρκή λύση βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Μουσταφά Ακιντζί. Oι κ. Μαυρογιάννης και Ερτσίν ενδέχεται να κληθούν να παραστούν, εφόσον χρειαστεί.
Δήλωση Προθέσεων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσουν μόνο οι δύο ηγέτες με τον Αντόνιο Γκουτέρες, οι τρεις θα έχουν ενώπιον τους και τον σκελετό της ανακοίνωσης που αναμένεται να αναγνώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες και η οποία προετοιμαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας μετά και τις διαβουλεύσεις που είχαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών με την Τζέιν Χολ Λουτ. Θα πρόκειται όπως χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές για μια δήλωση προθέσεων που επί της ουσίας θα δείχνει τι αποφασίστηκε κατά το άτυπο δείπνο.

 

Σε εξέλιξη η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Αντόνιο Γκουτέρες. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η συνάντηση στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου Adlon Kempinski, στην παρουσία του Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναμένεται να διαρκέσει 20 λεπτά.

 

Ηνωμένα Έθνη
«Ίσως έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε μετά το δείπνο», στο Βερολίνο, αναφέρουν ανεπίσημα τα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.
O εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ ανακοίνωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε στο Βερολίνο και σε λίγο θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.
Κατά τα άλλα τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν σιγή ιχθύος για το αποψινό δείπνο. Το γραφείο του εκπροσώπου του ΓΓ απάντησε πολύ λακωνικά στο ερώτημά μας αν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε προ του δείπνου.
«Απολύτως τίποτε», ήταν η απάντηση, ενώ από τα Ηνωμένα Έθνη ανεπισήμως λέγεται ότι «ίσως έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε μετά το δείπνο».
Των επαφών και του δείπνου προηγήθηκαν συναντήσεις και εργασία από την κυρία Λουτ και τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στο κείμενο που θα εκδοθεί μετά το δείπνο. Αναμένεται να περιλαμβάνει και αναφορές ως προς τους όρους αναφοράς

 

Επί ποδός τα δημοσιογραφικά συνεργεία για κάλυψη του δείπνου και των συναντήσεων που θα προηγηθούν
Χαιρετίζει την Τριμερή το Παρίσι
Το Παρίσι χαιρετίζει την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο και ενθαρρύνει τις πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα με ένα εποικοδομητικό πνεύμα και σε πνεύμα συμβιβασμού, κάτι που θα επιτρέψει την επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Σε ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως «χαιρετίζουμε την πραγματοποίηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας». «Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, σε ένα πνεύμα συμβιβασμού και με εποικοδομητικό πνεύμα, κάτι που θα επιτρέψει την επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», επισημαίνει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

 

Στο Adlon ο Γκουτέρες
Στο ξενοδοχείο Adlon έφτασε και ο Αντόνιο Γκουτέρες με τη συνοδεία του. Ο κ. Γκουτέρες δεν εισήλθε από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, αλλά συνοδεία αστυνομικού κομβόι μεταφέρθηκε σε πλαϊνή είσοδο
Το πρόγραμμα
7 και 50 ώρα Κύπρου συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες
8 και 10 ώρα Κύπρου συνάντηση Ακιντζί – Γκουτέρες
8 και 30 ώρα Κύπρου το δείπνο των τριών μερών

 

Κοινή συνάντηση Λουτ με Μαυρογιάννη και Ερτσίν

Στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται από το πρωί σε εξέλιξη ενόψει του δείπνου, η ειδική απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρεά Μαυρογιάννη και τον ειδικό εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη Ερχάν Ερτσίν, στο ξενοδοχείο Adlon Kempinksi.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει πριν από το δείπνο 20λεπτες χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει πρώτα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 6 και 50 τοπική ώρα (7 και 50 ώρα Κύπρου) και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 7 και 10 τοπική ώρα (8 και 10 ώρα Κύπρου).

Τυχαία συνάντηση

Στο μεταξύ Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν το πρωί τυχαία συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου καταλύουν. Συγκεκριμένα, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν το πρωί τυχαία στο πρόγευμα και αντάλλαξαν χαιρετισμό.

Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες – Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ – Για πρώτο θετικό βήμα έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωη του δείπνου

Μία δήλωση 6 παραγράφων από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία προσυπογράφουν Αναστασιάδης και Ακιντζί, ακολούθησε το άτυπο κρίσιμο δείπνο στο Βερολίνο.

Στην δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες γίνεται αναφορά στις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλώνεται δέσμευση στην επιδιωκόμενη μορφή λύσης και καταγράφεται η αποφασιστικότητα Γκουτέρες για συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Μέσω της δήλωσης του αυτής ο Γενικός Γραμματέας κρατά ζωντανή τη διαδικασία και ξεκινά διερεύνηση για πενταμερή.

Η Cyprus Times μεταδίδει τα σημαντικότερα σημεία:

«Είναι αυτονόητο πως για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πέραν των όρων αναφοράς πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Δηλώσεις Αναστασιάδη μετά την Τριμερή – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Οι ηγέτες συναντήθηκαν αλλά δεν έδωσαν τίποτα νέο, έγραψε στο twitter ο Οζντίλ Ναμί.

 

Η δήλωση Γκουτέρες
Απόψε συναντήθηκα ανεπίσημα με τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχηγό της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας κ. Mustafa Akınci για να καταγράψουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Οι συζητήσεις μας ήταν εστιασμένες και ειλικρινείς.
Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν τη δέσμευσή μου και επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και σταθερής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το status quo είναι μη βιώσιμo.
Ο Eλληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλα στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.
Ενόψει αυτών των συζητήσεων, συμφώνησα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο έναρξης συναίνεσης για διαπραγματεύσεις με σταδιακή, ουσιαστική και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, όσο το δυνατόν συντομότερα. Από αυτή την άποψη, δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυητικές δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη συνάντηση πέντε και πλέον μερών του ΟΗΕ σε κατάλληλο χρόνο. Αναγνωρίζεται ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την υποστήριξή της στη διευκόλυνση αυτής της συνάντησης.

 

Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο
H δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά την τριμερή του Βερολίνου
This evening I met informally with the leader of the Greek Cypriot Community, Mr Nicos Anastasiades, and the leader of the Turkish Cypriot Community, Mr Mustafa Akıncı, to take stock of efforts toward reaching a comprehensive settlement of the Cyprus problem. Our discussions were focused and frank.
Both leaders welcomed my engagement and reaffirmed to me their commitment and determination to achieve a settlement based on a bi-zonal, bi-communal federation with political equality as set out in the relevant Security Council resolutions, including OP4 of UN Security Council Resolution 716 (1991).
The Turkish Cypriot leader and the Greek Cypriot leader, motivated by a sense of urgency, agreed that achieving a comprehensive and durable settlement to the Cyprus problem within a foreseeable horizon is of utmost importance to the future well-being of both communities and that the status quo is unsustainable.
The Greek Cypriot leader and the Turkish Cypriot leader affirmed their commitment to the Joint Declaration of 11 February 2014, the prior convergences, and the six point framework I presented on 30 June 2017 with a view to achieve a strategic agreement paving the way forward for a comprehensive settlement.
In view of these discussions, I have agreed to extend my efforts to achieve terms of reference to serve as a consensus starting point for phased, meaningful, and results-oriented negotiations at the earliest feasible opportunity. In this regard, I committed to explore with the Turkish Cypriot leader and the Greek Cypriot leader and with the Guarantor powers the possibility to convene an informal five-plus-UN meeting at an appropriate stage. It is acknowledged that this time must be different.
I wish to extend my thanks to the government of the Federal Republic of Germany for its support in facilitating this meeting.
Τ/κ τύπος
Για δείπνο τριών ωρών κάνει λόγο η “Χαμπέρ Κίπρις” που αναφέρει ότι αναμένονται δηλώσεις μετά από αυτό και από τους δύο ηγέτες. Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα το δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες που ξεκίνησε γύρω στις 20.40 ώρα Κύπρου, αναμένεται να διαρκέσει 3 ώρες. Αναμένεται ότι μετά ο Τ/κ ηγέτης, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα κάνουν δηλώσεις. Σημειώνεται επίσης ότι το δείπνο ξεκίνησε στην παρουσία των τριών μόνο, του ΓΓ και των δύο ηγετών, χωρίς την παρουσία άλλων.

 

Η μία και μοναδική φωτογραφία από το δείπνο που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη

 

«Σε εξέλιξη το δείπνο και συζήτηση για τη συνέχεια με στόχο μια συνολική λύση του Κυπριακού» έγραψε στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Σε εξέλιξη το κρίσιμο άτυπο δείπνο Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί

 

Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει την αποψινή τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, με δήλωση εκπροσώπου του Foreign Office το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνοντας πως θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια διαρκή λύση. «Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου”, σημειώνει ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. “Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προς μία διαρκή λύση βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Μουσταφά Ακιντζί. Oι κ. Μαυρογιάννης και Ερτσίν ενδέχεται να κληθούν να παραστούν, εφόσον χρειαστεί.
Δήλωση Προθέσεων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσουν μόνο οι δύο ηγέτες με τον Αντόνιο Γκουτέρες, οι τρεις θα έχουν ενώπιον τους και τον σκελετό της ανακοίνωσης που αναμένεται να αναγνώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες και η οποία προετοιμαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας μετά και τις διαβουλεύσεις που είχαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών με την Τζέιν Χολ Λουτ. Θα πρόκειται όπως χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές για μια δήλωση προθέσεων που επί της ουσίας θα δείχνει τι αποφασίστηκε κατά το άτυπο δείπνο.

 

Σε εξέλιξη η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Αντόνιο Γκουτέρες. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η συνάντηση στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου Adlon Kempinski, στην παρουσία του Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναμένεται να διαρκέσει 20 λεπτά.

 

Ηνωμένα Έθνη
«Ίσως έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε μετά το δείπνο», στο Βερολίνο, αναφέρουν ανεπίσημα τα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.
O εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ ανακοίνωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε στο Βερολίνο και σε λίγο θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.
Κατά τα άλλα τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν σιγή ιχθύος για το αποψινό δείπνο. Το γραφείο του εκπροσώπου του ΓΓ απάντησε πολύ λακωνικά στο ερώτημά μας αν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε προ του δείπνου.
«Απολύτως τίποτε», ήταν η απάντηση, ενώ από τα Ηνωμένα Έθνη ανεπισήμως λέγεται ότι «ίσως έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε μετά το δείπνο».
Των επαφών και του δείπνου προηγήθηκαν συναντήσεις και εργασία από την κυρία Λουτ και τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στο κείμενο που θα εκδοθεί μετά το δείπνο. Αναμένεται να περιλαμβάνει και αναφορές ως προς τους όρους αναφοράς

 

Επί ποδός τα δημοσιογραφικά συνεργεία για κάλυψη του δείπνου και των συναντήσεων που θα προηγηθούν
Χαιρετίζει την Τριμερή το Παρίσι
Το Παρίσι χαιρετίζει την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο και ενθαρρύνει τις πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα με ένα εποικοδομητικό πνεύμα και σε πνεύμα συμβιβασμού, κάτι που θα επιτρέψει την επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Σε ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως «χαιρετίζουμε την πραγματοποίηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας». «Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, σε ένα πνεύμα συμβιβασμού και με εποικοδομητικό πνεύμα, κάτι που θα επιτρέψει την επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», επισημαίνει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

 

Στο Adlon ο Γκουτέρες
Στο ξενοδοχείο Adlon έφτασε και ο Αντόνιο Γκουτέρες με τη συνοδεία του. Ο κ. Γκουτέρες δεν εισήλθε από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, αλλά συνοδεία αστυνομικού κομβόι μεταφέρθηκε σε πλαϊνή είσοδο
Το πρόγραμμα
7 και 50 ώρα Κύπρου συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες
8 και 10 ώρα Κύπρου συνάντηση Ακιντζί – Γκουτέρες
8 και 30 ώρα Κύπρου το δείπνο των τριών μερών

 

Κοινή συνάντηση Λουτ με Μαυρογιάννη και Ερτσίν

Στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται από το πρωί σε εξέλιξη ενόψει του δείπνου, η ειδική απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρεά Μαυρογιάννη και τον ειδικό εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη Ερχάν Ερτσίν, στο ξενοδοχείο Adlon Kempinksi.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει πριν από το δείπνο 20λεπτες χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει πρώτα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 6 και 50 τοπική ώρα (7 και 50 ώρα Κύπρου) και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 7 και 10 τοπική ώρα (8 και 10 ώρα Κύπρου).

Τυχαία συνάντηση

Στο μεταξύ Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν το πρωί τυχαία συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου καταλύουν. Συγκεκριμένα, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν το πρωί τυχαία στο πρόγευμα και αντάλλαξαν χαιρετισμό.

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials