!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

15 Αυγούστου, 2020 Σάββατο 11:28:00

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Λευτέρης Χριστοφόρου στη CT: Χρέος μου να είμαι ξανά υποψήφιος

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Έτοιμος να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με την έντονη παρουσία του αυτά τα χρόνια δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και φιλίες που ενισχύουν τη θέση της Κύπρου στην Ευρωβουλή και προωθούν αποτελεσματικά και θετικά τις θέσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times ο κ. Χριστοφόρου μιλά για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, αναφέρεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αποτιμά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η κάθοδος της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ένα χρόνο μετά το άδοξο τέλος της διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου;

Εδώ και 44 χρόνια παραμένει ακλόνητη η πίστη μας και σταθερός ο προσανατολισμός μας για επίλυση του Κυπριακού μέσω του διαλόγου. Ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι το θύμα της ανείπωτης τραγωδίας της βάρβαρης εισβολής και κατοχής και αποτελεί καθήκον μας να επιδιώκουμε έντονα την απαλλαγή μας από τη κατοχή, αξιοποιώντας και τη πιο μικρή χαραμάδα ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού. Σίγουρα υπάρχει απογοήτευση και αγανάκτηση του λαού μας, εξαιτίας της απαράδεκτης και προκλητικής αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, αλλά εμείς οφείλουμε να επιμένουμε μέχρι τη τελική δικαίωση. Στο Κρανς Μοντάνα η Τουρκία επέδειξε προκλητικά απαράδεκτη στάση κι οδήγησε σε ναυάγιο τις συνομιλίες, όμως αυτό δεν μας πτοεί στο να συνεχίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Θεωρείτε ότι μετά την επανεκλογή του ο πανίσχυρος Ταγίπ Ερντογάν έχει κίνητρο να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο για επίλυση του Κυπριακού, όπως είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας;

Ο Ερντογάν απέδειξε ότι είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης με ακραίες και προκλητικές επιθετικές συμπεριφορές τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν και η Τουρκία γνωρίζουν ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη τραγωδία στη Κύπρο και για τη μη επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και ότι εάν επιτέλους αντιληφθούν ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων και της ειρήνης στη περιοχή, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να το επιλύσει σε 24 ώρες. Τόσο ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε., η ίδια Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα, κατέστησαν σαφές ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος όπως όλα τα κράτη του κόσμου, ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ, χωρίς κηδεμονίες, κατοχικά στρατεύματα, εγγυήσεις κι επεμβατικά δικαιώματα και οφείλει η Τουρκία και ο Ερντογάν να αποδεχτούν και να σεβαστούν αυτές τις βασικές αρχές. Εάν η Τουρκία δεν αντιληφθεί τα αυτονόητα που ισχύουν σε όλες τις χώρες του ΟΗΕ κι αποτελούν την Α-Β για την επίλυση του Κυπριακού, τότε θα παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη γεωτρήσεων από την Εxxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ παράλληλα η Τουρκία απειλεί με δικές της έρευνες. Εκτιμάτε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην πλευρά μας για αλλαγές στο ενεργειακό πρόγραμμα;

Η Τουρκία απειλεί διαρκώς για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη δεν πτοήθηκε από τις προκλήσεις και τις απειλές και προχώρησε τόσο σε αδειοδοτήσεις οικοπέδων σε διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς όσο και στην πλήρη εφαρμογή των ενεργειακών της σχεδιασμών. Στις προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε με αυστηρή γλώσσα και η ίδια η ΕΕ, η οποία υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει τη σθεναρή στήριξη της στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε κανένα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Σε πρόσφατη παρέμβασή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπατε ότι η Ε.Ε οφείλει να σταματήσει τη πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικής τεχνολογίας σε χώρες που συμπεριφέρονται επιθετικά και προκλητικά, όπως η Τουρκία. Πόσο διατεθειμένοι είναι οι εταίροι μας να πράξουν αυτό, που ενδεχομένως εμείς να θεωρούμε προφανές;

Έθεσα επιτακτικά το θέμα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τις χώρες μέλη της ΕΕ γιατί θεωρώ ότι η συνέχιση πώλησης όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ, συγκρούεται με τις ίδιες τις αρχές και τις συνθήκες της ΕΕ. Οι πωλήσεις όπλων υλοποιούνται στη βάση αμυντικών και ειρηνικών αποστολών, ενώ η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες επιχειρήσεις καθαρά με επιθετικό και παράνομο χαρακτήρα. Επίσης τόνισα ότι είναι αδιανόητο οι σύμμαχες χώρες μέλη της ΕΕ να εξοπλίζουν μία χώρα όπως την Τουρκία που απειλεί χώρες μέλη της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης δεν συνάδει με τις αρχές της ΕΕ να εξοπλίζεται χώρα όπως τη Τουρκία, που παραβιάζει Ανθρώπινα δικαιώματα, καταργεί κράτος δικαίου και απειλεί επιθετικά γείτονες. Ζήτησα, λοιπόν, από την ΕΕ να μου απαντήσει ξεκάθαρα τι προτίθεται να πράξει απέναντι στα επιχειρήματα και τα στοιχεία που κατέθεσα για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο τρόπος με τον οποίο οι εταίροι μας μάς αντιμετώπισαν το 2013 δεν έχει καμιά σχέση με τις προσδοκίες που καλλιέργησε στον κυπριακό λαό η ένταξη στην ΕΕ το 2004. Δέκα τέσσερα χρόνια από τότε, πώς αποτιμάτε την συνδρομή της ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν την Κύπρο; Τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία.

Ουδέποτε είχαμε την ψευδαίσθηση ότι η ένταξή μας στην ΕΕ θα επιλύσει αυτόματα και το Κυπριακό Πρόβλημα. Αυτό που πάντοτε υποστηρίζαμε είναι ότι η ένταξη μας στην ΕΕ θα αποτελέσει τον καταλύτη για την επίλυση του προβλήματος. Η παρουσία μας εντός ΕΕ αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, γιατί διά της παρουσίας μας εντός ΕΕ δημιουργούμε σημαντική πίεση προς την Τουρκία τόσο για την ενταξιακή της πορεία όσο και για άλλα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την Τουρκία. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Κύπρο εκτός Ε.Ε έστω για μια μέρα. Σκεφτείτε, εάν η Κύπρος βρισκόταν εκτός ΕΕ και σε ποια δεινή θέση θα βρισκόταν απέναντι στην Τουρκία και πόσο απομονωμένη θα ήταν εκτός της Ε.Ε., η μικρή μας πατρίδα. Σίγουρα το 2013 υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από την ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή χρεωκοπίας για τον τόπο μας. Όμως και πάλι εάν υποθέσουμε ότι η Κύπρος ήταν εκτός ΕΕ, πώς θα μπορούσε να ανταπεξέλθει από την κρίση όταν καμιά χώρα στον κόσμο δεν ήταν διατεθειμένη να μας στηρίξει οικονομικά, ούτε και να μας δανειοδοτήσει έστω και με ένα ευρώ.

Το προσφυγικό εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου. Παρά τις προσπάθειες η ΕΕ δείχνει να αδυνατεί να επιλύσει το πρόβλημα και ουσιαστικά δεν φαίνεται να έχει πλάνο ολιστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Η ΕΕ είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη που επικεντρώθηκε πραγματικά στο Προσφυγικό πρόβλημα. Ούτε η Αμερική, ούτε η Ρωσία, ούτε οι πλούσιες αραβικές χώρες ασχολήθηκαν ή στήριξαν οικονομικά τους Πρόσφυγες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα μου πείτε η ΕΕ, τα έκανε όλα σωστά; Σαφέστατα όχι. Υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις για το Προσφυγικό από την ΕΕ. Όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε ή να ασκούμε κριτική μόνο στην ΕΕ που διέθεσε πέραν των 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και υποδέχθηκε χιλιάδες Πρόσφυγες, όταν οι άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ και δεν φιλοξένησαν ούτε ένα πρόσφυγα. Επίσης πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ΕΕ φέρει την λιγότερη ευθύνη για τη δημιουργία του Προσφυγικού, από την τεράστια ευθύνη που φέρουν κάποιοι άλλοι. Η Ε.Ε. προσπάθησε και προσπαθεί να διαχειριστεί το Προσφυγικό, ένα ομολογουμένως δύσκολο και περίπλοκο θέμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσει από μόνη της.

Το Brexit είναι μια μεγάλη πρόκληση, η οποία αποδεικνύει και τις παθογένειες που μαστίζουν την ίδια την ΕΕ. Προφανώς η ΕΕ μπορεί να ζήσει και χωρίς τη Βρετανία. Ποιά νομίζετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα;

Το Brexit δεν ικανοποιεί κανένα και δεν αφήνει και κανένα κερδισμένο. Όλοι γνωρίζουμε το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και τη προπαγάνδα που έγινε. Η Ε.Ε είναι έτοιμη να διαχειριστεί το Brexit και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες. Ήδη η Ε.Ε. πραγματοποιεί όλους τους σχεδιασμούς της και είναι πανέτοιμη για τη μελλοντική της πορεία, ως Ε.Ε. των 27, χωρίς να δημιουργείται κανένα ιδιαίτερο σοβαρό πρόβλημα. Η ΕΕ ξεκίνησε με 6 χώρες μέλη, συνέχισε με 10, μετά με12 και σταδιακά έφτασε στις 28 χώρες μέλη, έχοντας κι άλλες χώρες να περιμένουν ως υποψήφιες κι απέδειξε ότι μπορεί να αντέχει και τους κλυδωνισμούς και τα προβλήματα. Εξήντα χρόνια ζωής της ΕΕ, απέδειξαν την αναγκαιότητα ύπαρξης της ΕΕ, που παρά τα προβλήματα η ιστορία και η εμπειρία, μας διδάσκουν ότι και η χειρότερη ΕΕ είναι εκατό φορές καλύτερη από το να μην υπάρχει ΕΕ. Αναφανδόν στηρίζαμε την ΕΕ των 28 και τώρα των 27 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ΕΕ σε οποιαδήποτε μορφή γιατί πιστεύω ότι η μικρή μας πατρίδα χωρίς την ΕΕ δεν θα έχει μέλλον και προοπτική.

Η Κύπρος θα κερδίσει από αυτή την εξέλιξη ή πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο ή την οικονομία;

Η Κύπρος είχε και έχει στενούς δεσμούς με την Μ. Βρετανία κι ευελπιστώ ότι το BREXIT δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις σχέσεις. Άλλωστε ως χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας θεωρώ ότι θα επηρεαστούμε λιγότερο από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Πάντως απαιτείται προετοιμασία, διαρκής επαφή και συνεννόηση με τη Μ. Βρετανία για να υπάρξει συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα με αμοιβαίο όφελος.

Ακόμη και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα στις πολιτικές, η καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων. Από την εμπειρίας σας αυτά τα χρόνια πού εντοπίζετε τα σοβαρότερα προβλήματα;

Η Ε.Ε. είναι μία Ένωση 28 χωρών, με τα ιδιαίτερα τους ενδιαφέροντα, συμφέροντα, ιδιομορφίες κ.α. Είναι λογικό και φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Εδώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα και αγκυλώσεις στην κάθε χώρα μέλος, πόσο μάλλον σε μία ένωση 28 χωρών μελών. Θεωρώ μοναδικό επίτευγμα το ότι μία τόσο τεράστια ένωση χωρών με συγκρουόμενα συμφέροντα κατορθώνει βήμα-βήμα να ενοποιείται, να λαμβάνει κοινές αποφάσεις, κοινές δράσεις, να ομοφωνεί σε πολλά θέματα και να συνεχίζει να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα που πέρασε από τεράστιες σεισμικές δονήσεις και στάθηκε όρθιο, δεν απειλείται γιατί απέδειξε ότι απορροφά επιτυχώς όλους τους κραδασμούς των κρίσεων. Για μένα υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η αργοπορία που παρατηρείται στην περαιτέρω ισχυροποίηση της ΕΕ με τη δημιουργία της Ψηφιακής, Ενεργειακής, Αμυντικής Ένωσης. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά απαιτείται επιτάχυνση και ολοκλήρωση και τούτο θα αποβεί προς όφελος της χώρας μας.

Η Γραφειοκρατία είναι τεράστιο πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που αποτελεί απειλή για τη ομαλή πορεία της ΕΕ. Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της ΕΕ, το έθεσα επιτακτικά στους αρμόδιους επιτρόπους κι απαίτησα στοιχεία για το κόστος και την εικόνα της Γραφειοκρατίας στην ΕΕ, που δυστυχώς τα στοιχεία μαρτυρούν κι επιβεβαιώνουν το πρόβλημα. Όντως υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων γιατί πολλές φορές απαιτείται να συμφωνήσουν και να ομοφωνήσουν όλες οι χώρες. Όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ζήτημα της Ομοφωνίας ενισχύει και προστατεύει τις μικρές χώρες όπως η Κύπρος και δεν πρέπει να το θυσιάσουμε έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

Από τη θητεία σας στην ευρωβουλή, ποιά υπήρξε η σημαντικότερη εμπειρία που έχετε βιώσει, ποιά θεωρείτε ως τη σημαντικότερη πολιτική σας παρέμβαση; Και τι είναι εκείνο που θα θέλετε να κάνετε στο υπόλοιπο της θητείας σας;

Σημαντική εμπειρία θεωρώ τις καθημερινές μάχες που δίνουμε τόσο για το Εθνικό μας θέμα όσο και για τα άλλα θέματα που αφορούν τη πατρίδα μας, στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως είναι αξιοσημείωτο να αναφέρω τη έντονη εμπειρία που κουβαλώ, από την συγκινητική στήριξη και συμπαράσταση που επιδεικνύει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τα θέματα που αφορούν τη Κύπρο, όπου η πλήρης συμπαράσταση τους είναι πραγματικά συγκλονιστική. Μέχρι σήμερα στήριξαν αυτούσια όλες τις θέσεις μου, που κατέθεσα κι αφορούσαν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας εφ’ όλης της ύλης. Θεωρώ σημαντική τη παρέμβαση μου, που είναι διαρκής, για το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, το εμπάργκο όπλων για τη Τουρκία, τη προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, το ισχυρό ψήφισμα μας για την ΑΟΖ και για καταδίκη της Τουρκίας για τη κατοχή στη Κύπρο.

Επίσης θεωρώ σημαντικές τις παρεμβάσεις μου για Κοινωνικά και οικονομικά θέματα που αφορούν τη πατρίδα μας. Στο υπόλοιπο της θητείας μου θα συνεχίσω τη δράση μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκω κι αποτελεί την ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη προώθηση του Εθνικού μας θέματος κι άσκηση πιέσεων προς τη Τουρκία με το πάγωμα κονδυλίων και της ενταξιακής της πορείας καθώς και με τη αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης.

Επίσης θα συνεχίσω να επιζητώ στήριξη με Ευρωπαϊκά Κονδύλια, του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου, των Αγροτών μας, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των Νέων μας με το Erasmus+ και το Horizon 2020, την Ισότητα των Φύλων και άλλα πολλά ανοικτά θέματα. Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού έχω την ευχέρεια να θέτω καθημερινά ζητήματα στήριξης της πατρίδας μας και διασφάλισης σημαντικών κονδυλίων κάτι που επιτυγχάνουμε με τη συνεργασία μου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καθώς και με επαφές με άλλες πολιτικές ομάδες και συνάδελφους Ευρωβουλευτές.

Να υποθέσουμε ότι στις ευρωεκλογές του 2019 θα επιδιώξετε να ζητήσετε ανανέωση της λαϊκής εντολής για ακόμη μια θητεία;

Πιστεύω ότι αποτελεί χρέος μου, να ζητήσω ανανέωση εντολής στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού ως γνωστόν είμαι ο μοναδικός Συναγερμικός Ευρωβουλευτής που εκπροσωπώ το Δημοκρατικό Συναγερμό και την πατρίδα μου τόσο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και στην Ευρωβουλή. Με την έντονη παρουσία μου αυτά τα χρόνια στα Ευρωπαϊκά Δρώμενα και στο ΕΛΚ, δημιούργησα ισχυρούς δεσμούς και φιλίες που ενισχύουν τη θέση μας στην Ευρωβουλή και προωθούν αποτελεσματικά και θετικά τις θέσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο ΕΛΚ και στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Αποτελεί καθήκον μου και τεράστια ευθύνη να μην εγκαταλείψω αυτή την πεντάχρονη σκληρή προσπάθεια που δημιούργησε σημαντικό κεφάλαιο για τη παράταξη μου και τη πατρίδα μου. Εάν ο λαός με εμπιστευθεί ξανά, μαζί με ενισχυμένη την ομάδα του ΔΗ.ΣΥ. στο Ευρωκοινοβούλιο θα αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τη πεντάχρονη πορεία μου, για να πετύχουμε πολύ περισσότερα στη νέα πενταετία.

Πρόσφατα εξασφαλίσατε ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη του κόμματός σας για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Ποια ιεραρχείτε ως την κορυφαία πρόκληση για εσάς;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ιδρύθηκε το 1976 με βασική αρχή κι απαραβίαστο κανόνα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού με πρώτη προτεραιότητα την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή, την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας.Συνεχίζουμε στα αχνάρια της ιδρυτικής μας διακήρυξης, της μεγάλης Κληριδικής Σχολής και των υψηλών μας προτεραιοτήτων. Έτσι, για την παράταξη μας, πιστεύω ότι αποτελεί ύψιστο καθήκον μας να πορευτούμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα, με πατριωτικό ρεαλισμό για να επιλύσουμε το Κυπριακό Πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Επίσης θεωρούμε πρωταρχικό καθήκον μας καθημερινά να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας και να ενασχολούμαστε με τα προβλήματα της κοινωνίας μας και του Κύπριου πολίτη. Εμείς δεν ησυχάζουμε ούτε ένα λεπτό όταν τη κοινωνία μας και τους πολίτες μας, τους ταλανίζουν προβλήματα. Για αυτό αγωνιστήκαμε για να σώσουμε το τόπο από τη χρεωκοπία και την ολοκληρωτική καταστροφή. Για αυτό με σύνεση και ορθές πολιτικές βγάλαμε τον τόπο μας από το Μνημόνιο και τη λιτότητα. Για αυτό προσπαθούμε καθημερινά για να αναχαιτίσουμε τον εφιάλτη της Ανεργίας και να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τον κάθε Κύπριο πολίτη, την κάθε οικογένεια και για ολόκληρη τη κοινωνία μας.

Θα θέλαμε μια αξιολόγηση της παρουσίας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Είναι η πολιτική όπως την φανταστήκατε; Πόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ευρωβουλευτή και ταυτοχρόνως να είναι αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος;

Η εικόνα της πολιτικής ποτέ δεν ήταν ιδανική και ποτέ δεν θα καταστεί ιδεατή. Για αυτό στο Δημοκρατικό Συναγερμό εμπεδώσαμε τον ρεαλισμό στην πολιτική και προσπαθούμε με πραγματισμό να διαχειριστούμε όλα τα ζητήματα.

Όμως πρέπει να τονίσω ότι στην πολιτική και στο Δημοκρατικό Συναγερμό μπήκαμε υιοθετώντας ισχυρές αρχές και αξίες, καθώς και υψηλούς στόχους όπως ήταν η βασική μας θέση για ένταξη στην ΕΕ, η αρχή μας για πολυφωνία και Πλουραλισμό, για έντονη θέληση για επίλυση του Εθνικού μας θέματος, την συμπόρευση με την Ελλάδα για τα μεγάλα μας θέματα, την διαφύλαξη των Ελληνικών και Χριστιανικών Αξιών και Ιδεωδών. Όλα αυτά τα υπερασπιστήκαμε, τα υπερασπιζόμαστε και τη θεωρούμε πυξίδα της πολιτικής μας πορείας και προσπαθούμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε και στους επόμενους.

Η πολιτική για εμάς δεν είναι αγώνας ταχύτητας 100 μέτρων, αλλά Μαραθώνιος όπου πρέπει διαρκώς με αντοχή κι επιμονή να μην τα παρατάς και να εγκαταλείπεις αλλά να συνεχίζεις τον μακρύ σου δρόμο, ανεξαρτήτως εμποδίων και δυσκολιών. Μπορεί η πολιτική να παρουσιάζει γκρίζες εικόνες, κατά καιρούς, όμως εμείς οφείλουμε να καθαρίζουμε τα γκρίζα σύννεφα της Πολιτικής εάν πραγματικά θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων μας και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν σε καθαρή πορεία πλεύσης στην Πολιτική.

Δοκιμάστηκα στη θέση του Ευρωβουλευτή και του Αναπληρωτή Προέδρου κι αποδείχθηκε ότι έχω τη δυνατότητα να ανταποκρίνομαι. Άλλωστε η ενασχόληση με τα Ευρωπαϊκά υποβοηθά τα καθήκοντα και την αποστολή μου ως Αναπληρωτή και το αντίστροφο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Ευρωκοινοβούλιο οι πλείστοι συνάδελφοι Ευρωβουλευτές έχουν και κομματικά αξιώματα και σχεδόν θεωρείται κανόνας αυτός ο συνδυασμός. Πάντως με την παρουσία στην ηγεσία του κόμματος του συναγωνιστή Αβέρωφ Νεοφύτου και με την εμπνευσμένη, αποτελεσματική κι επιτυχή καθοδήγηση του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια και σε εκλογικό επίπεδο να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από την ίδρυση της Παράταξης. Άρα κριθήκαμε και εκ του αποτελέσματος.

Ποια είναι η δική σας αποτίμηση για τα πεπραγμένα της δεύτερης θητείας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, πέντε μήνες μετά; Έχουμε τα ανοικτά θέματα στην παιδεία, την υγεία, και βεβαίως θα θέλαμε ένα σχόλιο για την οικονομία, ειδικότερα για το θέμα του Συνεργατισμού. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, δεν συμφωνείτε;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πενταετής θητεία Νίκου Αναστασιάδη υπήρξε επιτυχής και φέρει θετικό πρόσημο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Επίσης δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μπορεί να αντιμετωπίσαμε την χρεωκοπία του 2013, αλλά επιπτώσεις εκείνης της βαθειάς οικονομικής κρίσης συνεχίζονται κι έχουν αντίκτυπο μέχρι σήμερα.

Η πορεία του Συνεργατισμού είναι μακρά και σίγουρα σε αυτή τη πορεία υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις. Κι η σημερινή κατάσταση στο Συνεργατισμό, σε μεγάλο βαθμό, είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης του 2013 και δεν είναι τυχαίο το ότι το 99% των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων είναι Δάνεια που παραχωρήθηκαν προ του 2013. Ο διορισμός της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό αποδεικνύει τη βούληση της Πολιτείας για την αναζήτησή ευθυνών και το οποίο πόρισμα όλοι θα αναμένουμε. Ανοικτά θέματα της κοινωνίας και της οικονομίας δεν έπαυσαν να υπάρχουν ποτέ και θα συνεχίσουν να υφίστανται. Αποστολή όλων μας να αναζητούμε και να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος της κοινωνίας, των μελλοντικών γενεών και της πατρίδας μας.

Έτοιμος να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με την έντονη παρουσία του αυτά τα χρόνια δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και φιλίες που ενισχύουν τη θέση της Κύπρου στην Ευρωβουλή και προωθούν αποτελεσματικά και θετικά τις θέσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times ο κ. Χριστοφόρου μιλά για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, αναφέρεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αποτιμά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η κάθοδος της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ένα χρόνο μετά το άδοξο τέλος της διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου;

Εδώ και 44 χρόνια παραμένει ακλόνητη η πίστη μας και σταθερός ο προσανατολισμός μας για επίλυση του Κυπριακού μέσω του διαλόγου. Ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι το θύμα της ανείπωτης τραγωδίας της βάρβαρης εισβολής και κατοχής και αποτελεί καθήκον μας να επιδιώκουμε έντονα την απαλλαγή μας από τη κατοχή, αξιοποιώντας και τη πιο μικρή χαραμάδα ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού. Σίγουρα υπάρχει απογοήτευση και αγανάκτηση του λαού μας, εξαιτίας της απαράδεκτης και προκλητικής αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, αλλά εμείς οφείλουμε να επιμένουμε μέχρι τη τελική δικαίωση. Στο Κρανς Μοντάνα η Τουρκία επέδειξε προκλητικά απαράδεκτη στάση κι οδήγησε σε ναυάγιο τις συνομιλίες, όμως αυτό δεν μας πτοεί στο να συνεχίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Θεωρείτε ότι μετά την επανεκλογή του ο πανίσχυρος Ταγίπ Ερντογάν έχει κίνητρο να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο για επίλυση του Κυπριακού, όπως είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας;

Ο Ερντογάν απέδειξε ότι είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης με ακραίες και προκλητικές επιθετικές συμπεριφορές τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν και η Τουρκία γνωρίζουν ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη τραγωδία στη Κύπρο και για τη μη επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και ότι εάν επιτέλους αντιληφθούν ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων και της ειρήνης στη περιοχή, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να το επιλύσει σε 24 ώρες. Τόσο ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε., η ίδια Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα, κατέστησαν σαφές ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος όπως όλα τα κράτη του κόσμου, ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ, χωρίς κηδεμονίες, κατοχικά στρατεύματα, εγγυήσεις κι επεμβατικά δικαιώματα και οφείλει η Τουρκία και ο Ερντογάν να αποδεχτούν και να σεβαστούν αυτές τις βασικές αρχές. Εάν η Τουρκία δεν αντιληφθεί τα αυτονόητα που ισχύουν σε όλες τις χώρες του ΟΗΕ κι αποτελούν την Α-Β για την επίλυση του Κυπριακού, τότε θα παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη γεωτρήσεων από την Εxxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ παράλληλα η Τουρκία απειλεί με δικές της έρευνες. Εκτιμάτε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην πλευρά μας για αλλαγές στο ενεργειακό πρόγραμμα;

Η Τουρκία απειλεί διαρκώς για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη δεν πτοήθηκε από τις προκλήσεις και τις απειλές και προχώρησε τόσο σε αδειοδοτήσεις οικοπέδων σε διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς όσο και στην πλήρη εφαρμογή των ενεργειακών της σχεδιασμών. Στις προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε με αυστηρή γλώσσα και η ίδια η ΕΕ, η οποία υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει τη σθεναρή στήριξη της στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε κανένα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Σε πρόσφατη παρέμβασή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπατε ότι η Ε.Ε οφείλει να σταματήσει τη πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικής τεχνολογίας σε χώρες που συμπεριφέρονται επιθετικά και προκλητικά, όπως η Τουρκία. Πόσο διατεθειμένοι είναι οι εταίροι μας να πράξουν αυτό, που ενδεχομένως εμείς να θεωρούμε προφανές;

Έθεσα επιτακτικά το θέμα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τις χώρες μέλη της ΕΕ γιατί θεωρώ ότι η συνέχιση πώλησης όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ, συγκρούεται με τις ίδιες τις αρχές και τις συνθήκες της ΕΕ. Οι πωλήσεις όπλων υλοποιούνται στη βάση αμυντικών και ειρηνικών αποστολών, ενώ η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες επιχειρήσεις καθαρά με επιθετικό και παράνομο χαρακτήρα. Επίσης τόνισα ότι είναι αδιανόητο οι σύμμαχες χώρες μέλη της ΕΕ να εξοπλίζουν μία χώρα όπως την Τουρκία που απειλεί χώρες μέλη της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης δεν συνάδει με τις αρχές της ΕΕ να εξοπλίζεται χώρα όπως τη Τουρκία, που παραβιάζει Ανθρώπινα δικαιώματα, καταργεί κράτος δικαίου και απειλεί επιθετικά γείτονες. Ζήτησα, λοιπόν, από την ΕΕ να μου απαντήσει ξεκάθαρα τι προτίθεται να πράξει απέναντι στα επιχειρήματα και τα στοιχεία που κατέθεσα για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο τρόπος με τον οποίο οι εταίροι μας μάς αντιμετώπισαν το 2013 δεν έχει καμιά σχέση με τις προσδοκίες που καλλιέργησε στον κυπριακό λαό η ένταξη στην ΕΕ το 2004. Δέκα τέσσερα χρόνια από τότε, πώς αποτιμάτε την συνδρομή της ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν την Κύπρο; Τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία.

Ουδέποτε είχαμε την ψευδαίσθηση ότι η ένταξή μας στην ΕΕ θα επιλύσει αυτόματα και το Κυπριακό Πρόβλημα. Αυτό που πάντοτε υποστηρίζαμε είναι ότι η ένταξη μας στην ΕΕ θα αποτελέσει τον καταλύτη για την επίλυση του προβλήματος. Η παρουσία μας εντός ΕΕ αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, γιατί διά της παρουσίας μας εντός ΕΕ δημιουργούμε σημαντική πίεση προς την Τουρκία τόσο για την ενταξιακή της πορεία όσο και για άλλα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την Τουρκία. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Κύπρο εκτός Ε.Ε έστω για μια μέρα. Σκεφτείτε, εάν η Κύπρος βρισκόταν εκτός ΕΕ και σε ποια δεινή θέση θα βρισκόταν απέναντι στην Τουρκία και πόσο απομονωμένη θα ήταν εκτός της Ε.Ε., η μικρή μας πατρίδα. Σίγουρα το 2013 υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από την ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή χρεωκοπίας για τον τόπο μας. Όμως και πάλι εάν υποθέσουμε ότι η Κύπρος ήταν εκτός ΕΕ, πώς θα μπορούσε να ανταπεξέλθει από την κρίση όταν καμιά χώρα στον κόσμο δεν ήταν διατεθειμένη να μας στηρίξει οικονομικά, ούτε και να μας δανειοδοτήσει έστω και με ένα ευρώ.

Το προσφυγικό εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου. Παρά τις προσπάθειες η ΕΕ δείχνει να αδυνατεί να επιλύσει το πρόβλημα και ουσιαστικά δεν φαίνεται να έχει πλάνο ολιστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Η ΕΕ είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη που επικεντρώθηκε πραγματικά στο Προσφυγικό πρόβλημα. Ούτε η Αμερική, ούτε η Ρωσία, ούτε οι πλούσιες αραβικές χώρες ασχολήθηκαν ή στήριξαν οικονομικά τους Πρόσφυγες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα μου πείτε η ΕΕ, τα έκανε όλα σωστά; Σαφέστατα όχι. Υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις για το Προσφυγικό από την ΕΕ. Όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε ή να ασκούμε κριτική μόνο στην ΕΕ που διέθεσε πέραν των 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και υποδέχθηκε χιλιάδες Πρόσφυγες, όταν οι άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ και δεν φιλοξένησαν ούτε ένα πρόσφυγα. Επίσης πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ΕΕ φέρει την λιγότερη ευθύνη για τη δημιουργία του Προσφυγικού, από την τεράστια ευθύνη που φέρουν κάποιοι άλλοι. Η Ε.Ε. προσπάθησε και προσπαθεί να διαχειριστεί το Προσφυγικό, ένα ομολογουμένως δύσκολο και περίπλοκο θέμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσει από μόνη της.

Το Brexit είναι μια μεγάλη πρόκληση, η οποία αποδεικνύει και τις παθογένειες που μαστίζουν την ίδια την ΕΕ. Προφανώς η ΕΕ μπορεί να ζήσει και χωρίς τη Βρετανία. Ποιά νομίζετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα;

Το Brexit δεν ικανοποιεί κανένα και δεν αφήνει και κανένα κερδισμένο. Όλοι γνωρίζουμε το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και τη προπαγάνδα που έγινε. Η Ε.Ε είναι έτοιμη να διαχειριστεί το Brexit και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες. Ήδη η Ε.Ε. πραγματοποιεί όλους τους σχεδιασμούς της και είναι πανέτοιμη για τη μελλοντική της πορεία, ως Ε.Ε. των 27, χωρίς να δημιουργείται κανένα ιδιαίτερο σοβαρό πρόβλημα. Η ΕΕ ξεκίνησε με 6 χώρες μέλη, συνέχισε με 10, μετά με12 και σταδιακά έφτασε στις 28 χώρες μέλη, έχοντας κι άλλες χώρες να περιμένουν ως υποψήφιες κι απέδειξε ότι μπορεί να αντέχει και τους κλυδωνισμούς και τα προβλήματα. Εξήντα χρόνια ζωής της ΕΕ, απέδειξαν την αναγκαιότητα ύπαρξης της ΕΕ, που παρά τα προβλήματα η ιστορία και η εμπειρία, μας διδάσκουν ότι και η χειρότερη ΕΕ είναι εκατό φορές καλύτερη από το να μην υπάρχει ΕΕ. Αναφανδόν στηρίζαμε την ΕΕ των 28 και τώρα των 27 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ΕΕ σε οποιαδήποτε μορφή γιατί πιστεύω ότι η μικρή μας πατρίδα χωρίς την ΕΕ δεν θα έχει μέλλον και προοπτική.

Η Κύπρος θα κερδίσει από αυτή την εξέλιξη ή πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο ή την οικονομία;

Η Κύπρος είχε και έχει στενούς δεσμούς με την Μ. Βρετανία κι ευελπιστώ ότι το BREXIT δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις σχέσεις. Άλλωστε ως χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας θεωρώ ότι θα επηρεαστούμε λιγότερο από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Πάντως απαιτείται προετοιμασία, διαρκής επαφή και συνεννόηση με τη Μ. Βρετανία για να υπάρξει συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα με αμοιβαίο όφελος.

Ακόμη και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα στις πολιτικές, η καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων. Από την εμπειρίας σας αυτά τα χρόνια πού εντοπίζετε τα σοβαρότερα προβλήματα;

Η Ε.Ε. είναι μία Ένωση 28 χωρών, με τα ιδιαίτερα τους ενδιαφέροντα, συμφέροντα, ιδιομορφίες κ.α. Είναι λογικό και φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Εδώ υπάρχουν τεράστια προβλήματα και αγκυλώσεις στην κάθε χώρα μέλος, πόσο μάλλον σε μία ένωση 28 χωρών μελών. Θεωρώ μοναδικό επίτευγμα το ότι μία τόσο τεράστια ένωση χωρών με συγκρουόμενα συμφέροντα κατορθώνει βήμα-βήμα να ενοποιείται, να λαμβάνει κοινές αποφάσεις, κοινές δράσεις, να ομοφωνεί σε πολλά θέματα και να συνεχίζει να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα που πέρασε από τεράστιες σεισμικές δονήσεις και στάθηκε όρθιο, δεν απειλείται γιατί απέδειξε ότι απορροφά επιτυχώς όλους τους κραδασμούς των κρίσεων. Για μένα υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η αργοπορία που παρατηρείται στην περαιτέρω ισχυροποίηση της ΕΕ με τη δημιουργία της Ψηφιακής, Ενεργειακής, Αμυντικής Ένωσης. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά απαιτείται επιτάχυνση και ολοκλήρωση και τούτο θα αποβεί προς όφελος της χώρας μας.

Η Γραφειοκρατία είναι τεράστιο πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που αποτελεί απειλή για τη ομαλή πορεία της ΕΕ. Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της ΕΕ, το έθεσα επιτακτικά στους αρμόδιους επιτρόπους κι απαίτησα στοιχεία για το κόστος και την εικόνα της Γραφειοκρατίας στην ΕΕ, που δυστυχώς τα στοιχεία μαρτυρούν κι επιβεβαιώνουν το πρόβλημα. Όντως υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων γιατί πολλές φορές απαιτείται να συμφωνήσουν και να ομοφωνήσουν όλες οι χώρες. Όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ζήτημα της Ομοφωνίας ενισχύει και προστατεύει τις μικρές χώρες όπως η Κύπρος και δεν πρέπει να το θυσιάσουμε έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

Από τη θητεία σας στην ευρωβουλή, ποιά υπήρξε η σημαντικότερη εμπειρία που έχετε βιώσει, ποιά θεωρείτε ως τη σημαντικότερη πολιτική σας παρέμβαση; Και τι είναι εκείνο που θα θέλετε να κάνετε στο υπόλοιπο της θητείας σας;

Σημαντική εμπειρία θεωρώ τις καθημερινές μάχες που δίνουμε τόσο για το Εθνικό μας θέμα όσο και για τα άλλα θέματα που αφορούν τη πατρίδα μας, στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως είναι αξιοσημείωτο να αναφέρω τη έντονη εμπειρία που κουβαλώ, από την συγκινητική στήριξη και συμπαράσταση που επιδεικνύει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τα θέματα που αφορούν τη Κύπρο, όπου η πλήρης συμπαράσταση τους είναι πραγματικά συγκλονιστική. Μέχρι σήμερα στήριξαν αυτούσια όλες τις θέσεις μου, που κατέθεσα κι αφορούσαν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας εφ’ όλης της ύλης. Θεωρώ σημαντική τη παρέμβαση μου, που είναι διαρκής, για το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, το εμπάργκο όπλων για τη Τουρκία, τη προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, το ισχυρό ψήφισμα μας για την ΑΟΖ και για καταδίκη της Τουρκίας για τη κατοχή στη Κύπρο.

Επίσης θεωρώ σημαντικές τις παρεμβάσεις μου για Κοινωνικά και οικονομικά θέματα που αφορούν τη πατρίδα μας. Στο υπόλοιπο της θητείας μου θα συνεχίσω τη δράση μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκω κι αποτελεί την ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη προώθηση του Εθνικού μας θέματος κι άσκηση πιέσεων προς τη Τουρκία με το πάγωμα κονδυλίων και της ενταξιακής της πορείας καθώς και με τη αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης.

Επίσης θα συνεχίσω να επιζητώ στήριξη με Ευρωπαϊκά Κονδύλια, του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου, των Αγροτών μας, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των Νέων μας με το Erasmus+ και το Horizon 2020, την Ισότητα των Φύλων και άλλα πολλά ανοικτά θέματα. Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού έχω την ευχέρεια να θέτω καθημερινά ζητήματα στήριξης της πατρίδας μας και διασφάλισης σημαντικών κονδυλίων κάτι που επιτυγχάνουμε με τη συνεργασία μου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καθώς και με επαφές με άλλες πολιτικές ομάδες και συνάδελφους Ευρωβουλευτές.

Να υποθέσουμε ότι στις ευρωεκλογές του 2019 θα επιδιώξετε να ζητήσετε ανανέωση της λαϊκής εντολής για ακόμη μια θητεία;

Πιστεύω ότι αποτελεί χρέος μου, να ζητήσω ανανέωση εντολής στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού ως γνωστόν είμαι ο μοναδικός Συναγερμικός Ευρωβουλευτής που εκπροσωπώ το Δημοκρατικό Συναγερμό και την πατρίδα μου τόσο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και στην Ευρωβουλή. Με την έντονη παρουσία μου αυτά τα χρόνια στα Ευρωπαϊκά Δρώμενα και στο ΕΛΚ, δημιούργησα ισχυρούς δεσμούς και φιλίες που ενισχύουν τη θέση μας στην Ευρωβουλή και προωθούν αποτελεσματικά και θετικά τις θέσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο ΕΛΚ και στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Αποτελεί καθήκον μου και τεράστια ευθύνη να μην εγκαταλείψω αυτή την πεντάχρονη σκληρή προσπάθεια που δημιούργησε σημαντικό κεφάλαιο για τη παράταξη μου και τη πατρίδα μου. Εάν ο λαός με εμπιστευθεί ξανά, μαζί με ενισχυμένη την ομάδα του ΔΗ.ΣΥ. στο Ευρωκοινοβούλιο θα αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τη πεντάχρονη πορεία μου, για να πετύχουμε πολύ περισσότερα στη νέα πενταετία.

Πρόσφατα εξασφαλίσατε ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη του κόμματός σας για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Ποια ιεραρχείτε ως την κορυφαία πρόκληση για εσάς;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ιδρύθηκε το 1976 με βασική αρχή κι απαραβίαστο κανόνα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού με πρώτη προτεραιότητα την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή, την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας.Συνεχίζουμε στα αχνάρια της ιδρυτικής μας διακήρυξης, της μεγάλης Κληριδικής Σχολής και των υψηλών μας προτεραιοτήτων. Έτσι, για την παράταξη μας, πιστεύω ότι αποτελεί ύψιστο καθήκον μας να πορευτούμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα, με πατριωτικό ρεαλισμό για να επιλύσουμε το Κυπριακό Πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Επίσης θεωρούμε πρωταρχικό καθήκον μας καθημερινά να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας και να ενασχολούμαστε με τα προβλήματα της κοινωνίας μας και του Κύπριου πολίτη. Εμείς δεν ησυχάζουμε ούτε ένα λεπτό όταν τη κοινωνία μας και τους πολίτες μας, τους ταλανίζουν προβλήματα. Για αυτό αγωνιστήκαμε για να σώσουμε το τόπο από τη χρεωκοπία και την ολοκληρωτική καταστροφή. Για αυτό με σύνεση και ορθές πολιτικές βγάλαμε τον τόπο μας από το Μνημόνιο και τη λιτότητα. Για αυτό προσπαθούμε καθημερινά για να αναχαιτίσουμε τον εφιάλτη της Ανεργίας και να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τον κάθε Κύπριο πολίτη, την κάθε οικογένεια και για ολόκληρη τη κοινωνία μας.

Θα θέλαμε μια αξιολόγηση της παρουσίας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Είναι η πολιτική όπως την φανταστήκατε; Πόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ευρωβουλευτή και ταυτοχρόνως να είναι αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος;

Η εικόνα της πολιτικής ποτέ δεν ήταν ιδανική και ποτέ δεν θα καταστεί ιδεατή. Για αυτό στο Δημοκρατικό Συναγερμό εμπεδώσαμε τον ρεαλισμό στην πολιτική και προσπαθούμε με πραγματισμό να διαχειριστούμε όλα τα ζητήματα.

Όμως πρέπει να τονίσω ότι στην πολιτική και στο Δημοκρατικό Συναγερμό μπήκαμε υιοθετώντας ισχυρές αρχές και αξίες, καθώς και υψηλούς στόχους όπως ήταν η βασική μας θέση για ένταξη στην ΕΕ, η αρχή μας για πολυφωνία και Πλουραλισμό, για έντονη θέληση για επίλυση του Εθνικού μας θέματος, την συμπόρευση με την Ελλάδα για τα μεγάλα μας θέματα, την διαφύλαξη των Ελληνικών και Χριστιανικών Αξιών και Ιδεωδών. Όλα αυτά τα υπερασπιστήκαμε, τα υπερασπιζόμαστε και τη θεωρούμε πυξίδα της πολιτικής μας πορείας και προσπαθούμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε και στους επόμενους.

Η πολιτική για εμάς δεν είναι αγώνας ταχύτητας 100 μέτρων, αλλά Μαραθώνιος όπου πρέπει διαρκώς με αντοχή κι επιμονή να μην τα παρατάς και να εγκαταλείπεις αλλά να συνεχίζεις τον μακρύ σου δρόμο, ανεξαρτήτως εμποδίων και δυσκολιών. Μπορεί η πολιτική να παρουσιάζει γκρίζες εικόνες, κατά καιρούς, όμως εμείς οφείλουμε να καθαρίζουμε τα γκρίζα σύννεφα της Πολιτικής εάν πραγματικά θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων μας και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν σε καθαρή πορεία πλεύσης στην Πολιτική.

Δοκιμάστηκα στη θέση του Ευρωβουλευτή και του Αναπληρωτή Προέδρου κι αποδείχθηκε ότι έχω τη δυνατότητα να ανταποκρίνομαι. Άλλωστε η ενασχόληση με τα Ευρωπαϊκά υποβοηθά τα καθήκοντα και την αποστολή μου ως Αναπληρωτή και το αντίστροφο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Ευρωκοινοβούλιο οι πλείστοι συνάδελφοι Ευρωβουλευτές έχουν και κομματικά αξιώματα και σχεδόν θεωρείται κανόνας αυτός ο συνδυασμός. Πάντως με την παρουσία στην ηγεσία του κόμματος του συναγωνιστή Αβέρωφ Νεοφύτου και με την εμπνευσμένη, αποτελεσματική κι επιτυχή καθοδήγηση του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια και σε εκλογικό επίπεδο να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από την ίδρυση της Παράταξης. Άρα κριθήκαμε και εκ του αποτελέσματος.

Ποια είναι η δική σας αποτίμηση για τα πεπραγμένα της δεύτερης θητείας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, πέντε μήνες μετά; Έχουμε τα ανοικτά θέματα στην παιδεία, την υγεία, και βεβαίως θα θέλαμε ένα σχόλιο για την οικονομία, ειδικότερα για το θέμα του Συνεργατισμού. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, δεν συμφωνείτε;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πενταετής θητεία Νίκου Αναστασιάδη υπήρξε επιτυχής και φέρει θετικό πρόσημο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Επίσης δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μπορεί να αντιμετωπίσαμε την χρεωκοπία του 2013, αλλά επιπτώσεις εκείνης της βαθειάς οικονομικής κρίσης συνεχίζονται κι έχουν αντίκτυπο μέχρι σήμερα.

Η πορεία του Συνεργατισμού είναι μακρά και σίγουρα σε αυτή τη πορεία υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις. Κι η σημερινή κατάσταση στο Συνεργατισμό, σε μεγάλο βαθμό, είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης του 2013 και δεν είναι τυχαίο το ότι το 99% των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων είναι Δάνεια που παραχωρήθηκαν προ του 2013. Ο διορισμός της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό αποδεικνύει τη βούληση της Πολιτείας για την αναζήτησή ευθυνών και το οποίο πόρισμα όλοι θα αναμένουμε. Ανοικτά θέματα της κοινωνίας και της οικονομίας δεν έπαυσαν να υπάρχουν ποτέ και θα συνεχίσουν να υφίστανται. Αποστολή όλων μας να αναζητούμε και να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος της κοινωνίας, των μελλοντικών γενεών και της πατρίδας μας.

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials