MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Από διαφορετικές αφετηρίες Αναστασιάδης- Aκιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Σε επιβεβαίωση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές στις σοβαρές πτυχές του Κυπριακού κατέληξε η τρίωρη άτυπη συνάντησης Αναστασιάδη- Aκιντζί το πρωί της Τρίτης και όσοι προσβλέπουν σε επανέναρξη νέας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να εναποθέσουν τις προσδοκίες τους στις διπλωματικές ικανότητες της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ και ειδικότερα στην προσπάθειά της για συμφωνία επί των όρων αναφοράς.

Advertisement

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι τους όρους αναφοράς αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέφυγε να συζητήσει το μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Την ίδια όμως ώρα επέμεινε στα ζητήματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών, προτάσσοντας την πολιτική ισότητα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε στον Μουσταφά Ακιντζί την ιδέα για αποκεντρωμένη ομοσπονδία επιφυλασσόμενος να πει περισσότερα στην επίσημη διαπραγμάτευση.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στην Ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από τη γραμμή της Άγκυρας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν ευνοεί την επανέναρξη της όποιας προσπάθειας πριν τον Ιούνιο. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξουν και νέες συναντήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δείχνει ότι ο χρόνος παραμονής του στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας άρχισε να μετρά αντίστροφα, αφού η Άγκυρα βρήκε ήδη και τον διάδοχό του, ο οποίος αν δεν υπάρξει ανατροπή θα είναι ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι η συνάντηση της Τρίτης κύλησε ομαλά και δεν είχε καθόλου εντάσεις, ίσως ακριβώς επειδή οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε διαπραγμάτευση. Εξάλλου το γυαλί είναι ραγισμένο από το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα. Για την ακρίβεια τα ρήγματα στις σχέσεις τους άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016 στο Μοντ Πελεράν 1 όταν ο Ακιντζί κατέθεσε πρόταση για το 29,2 στο εδαφικό αλλά δεν πήρε το πράσινο φως του Νίκου Αναστασιάδη για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Ο Ακιντζί κατηγόρησε τον Αναστασιάδη ότι τον εξέθεσε έναντι της Άγκυρας και ότι έφυγε από το ελβετικό θέρετρο προφασιζόμενος αδυναμία του ΑΚΕΛ να τον στηρίξει, κάτι που δεν ίσχυε. Λίγες μέρες αργότερα στη δεύτερη συνάντηση στο Μόντ Πελεράν ο Ακιντζί αναδιπλώθηκε στο εδαφικό και το προσφυγικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στις υπό επιστροφή περιοχές, κάτι το οποίο ενόχλησε σφόδρα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μια άλλη ενέργεια που ενόχλησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι η απόσυρση του Χάρτη από τον Μουσταφά Ακιντζί, παραμονές των εκλογών του 2018. «Μοιάζουν με δύο φίλους από τα παλιά που ακόμη κι αν μοιράζονται πλέον το ίδιο όραμα έχουν διαφορετικές αφετηρίες» ήταν η διπλωματική φράση που χρησιμοποίησε ξένος πρέσβης για να περιγράψει το κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Τα βρήκαν στα εύκολα

Καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης σε ό,τι αφορά τα θέματα χαμηλής πολιτικής, με τους Αναστασιάδη-Ακιντζί να καταλήγουν σε συμφωνία για την προώθηση της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας και της ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στο Λουξεμβούργο για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων. «Αυτό θα γίνει άμεσα» ήταν η απάντηση κυβερνητικού αξιωματούχου όταν ρωτήθηκε από την Cyprus Times για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της συμφωνίας. Ανακοινώθηκε επίσης η υλοποίηση της συμφωνίας του 2015 για διασύνδεση των δυο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Ως χειρονομία καλής θέλησης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μετέφερε την απόφαση της τ/κ πλευράς να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που παρέμεναν υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974, ενώ ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε στον Τκ ηγέτη την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.

Συνεχίζει η Λουτ

Από το αποτέλεσμα των επαφών της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ με ζητούμενο μια συμφωνία επί των όρων αναφοράς, θα εξαρτηθεί η συνέχεια της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Λουτ συναντήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα με τον νέο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος επανέλαβε τη θέση όπως το Κυπριακό λυθεί στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών που θα επανενώνει την Κύπρο, θα τερματίζει το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων και θα προνοεί αποχώρηση στρατευμάτων κατοχής. Η Λουτ είχε επαφές με τη βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο και ακολούθως θα μεταβεί στην Άγκυρα. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην Τουρκία ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ντέρμπι στις μεγάλες πόλεις Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η άνοδος του πληθωρισμού προκαλούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών κάτι που εάν αποτυπωθεί στην κάλπη δεν αποκλείεται να φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο και σε αυτές τις εκλογές συνεργάζεται με το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network