Κλονισμό στα θεμέλια του κράτους έχει προκαλεσει η υπόθεση φόνου της 9χρονης Μαρίας στη Λάρνακα. Ο χρόνος πάγωσε το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου, στη περιοχή Άγιος Ιωάννης στη Λάρνακα, όπου ο 13χρονος αδελφός αφαίρεσε τη ζωή της μικρής με μαχαίρι, μετά από λογομαχία που είχαν στο σπίτι.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο 13χρονος αφού εξετάστηκε από παιδοψυχίατρο, εκδόθηκε διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας και μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.
Κληθείσα να τοποθετηθεί για τα όσα έχουν εκτυλιχθεί από χθες βράδυ, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ανάφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα θρηνούμε δυο παιδιά».
Η κ. Κουρσουμπά σε δηλώσεις της στη Cyprus Times επικρίνει για ακόμη μια φορά το που βρίσκεται το ζήτημα με το νομοσχεδίου που αφορά τους ανήλικους παραβάτες, τονίζονταν πως «σε αυτό το ζήτημα υπάρχει μια τρυπά μεγάλη την οποία γνώριζαν όλοι».
«Μιλάμε για ένα παιδί 13 χρόνων το οποίο δεν έχει ποινική ευθύνη. Γι΄αυτό το παιδί σήμερα δεν υπάρχουν εκείνες οι δομές που έπρεπε να υπάρχουν για τα παιδιά τα οποία παρανομούν ή έχουν παραβατική συμπεριφορά. Τι κάνει το σύστημα… Τα αφήνει να γίνουν 14 χρονών για τους «πιάσει» η τσιμπίδα του νόμου. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κουρσουμπά.
- ΒΙΝΤΕΟ: Λίγα κεριά και γειτονιά βουβή την επομένη του φονικού… Η Cyprus Times στη σκηνή του εγκλήματος
- Στη σκηνή του φόνου οι ανακριτές. Έρευνες και καταθέσεις
- Ο τραγικός πατέρας στη Cyprus Times: «Έχασα και τα δύο μου παιδιά…»
Αν το απέβαλαν το έκαναν για να το στηρίξουν; Ανύπαρκτο πρόγραμμα στήριξης για ανηλίκους
«Ένα παιδί που παραβατεί ή παρανομεί είναι μια κραυγή βοήθειας. Διερωτάται κανείς, τι έγινε πρώτα απ όλα μέσα στο σχολείο; Υπάρχουν προγράμματα για πρόληψη, υπάρχει η υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας, τι έκανε; Αν οι δάσκαλοι το απέβαλαν, είναι μετρό αυτό να στηρίξουν το παιδί», διερωτάται η κ. Κουρσουμπά απαντώνται πως «σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα που να απαρτίζεται από όλες τις επιστημοσύνες (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, εκπαιδευτική ψυχολογία, κοινωνικούς λειτουργούς) που να στηρίξουν το παιδί. Είναι ανύπαρκτο αυτό το πρόγραμμα. Καταλήγουμε να έχουμε ένα παιδί που είχε παρατακτική συμπεριφορά του αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα επισημαινει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού .
Σε ότι αφορά το δικαστήριο ανηλίκων, λέει «έχει χρόνια που φωνάζω για αυτό το θέμα, αφήνουν τα παιδιά χωρίς καμία στήριξη και θεραπεία και όταν περάσουν το 14 έτος και κάνουν χειροτέρα, τους πιάνουν και τους παίρνουν δικαστήριο. Από το 2014 έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο μελετήσαμε εδώ και χρόνια. Αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία, έγινε βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Υπάρχει ειδική πρόνοια για αυτά τα παιδιά τα οποία είναι κάτω από την ηλικία ποινικής ευθύνης, κάτω από το 14 έτος της ηλικίας.
Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Σε ότι αφορά τις πρόνοιες του νομοσχεδίου η κ.Κουρσουμπά μας ανάφερε πως «όταν συμβεί κάτι, υπάρχει ειδική μεταχείριση. Σε αυτό νομοσχέδιο καλείται ένα συμβούλιο, το οποίο αξιολογεί την περίπτωση του παιδιού. Σε αυτό το συμβούλιο μετέχει το ίδιο το παιδί, οι γονείς, οι επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν. Όλοι αυτοί δουλεύουν με το παιδί με στόχο να αποβάλλει αυτήν την συμπεριφορά. Αυτό το πράγμα αν γινόταν θα έδινε λύσεις. Αυτήν την στιγμή δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πήραν το παιδί στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας που δεν είναι το κατάλληλο, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα άλλο. Υπό τις συνθήκες ίσως είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Υπάρχει μια τρυπά μεγάλη την οποία γνώριζαν όλοι και φωνάζαμε εδώ και χρόνια», εξηγεί η Επίτροπος.
«Έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που παραδώσαμε το εν λόγω νομοσχέδιο. Κάποτε πρέπει να προχωρήσει. Σήμερα μιλάμε για δυο παιδιά. Μιλάμε για δύο θύματα, θρηνούμε δυο παιδιά.Στον 13χρονο ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία να βοηθηθεί. Το ίδιο το κράτος δεν βοήθησε το παιδί αυτό», καταλήγει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

ΣΧΟΛΙΑ