MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Κύπρος αποχαιρετά τον Δημήτρη Χριστόφια

Advertisement

Sponsored by exness

21η Ιουνίου 2019… Φεύγει από τη ζωή ο Δημήτρης Χριστόφιας. Η είδηση του θανάτου του βυθίζει στο πένθος την οικογένεια του και προκαλεί θλίψη στον κυπριακό λαό. Υποστηρικτές και μη… Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει θλίψη και συμπαραστέκεται στην οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας που επί ένα μήνα έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή…

Advertisement

Δεν ήταν λίγες οι φορές στη ζωή του που κλήθηκε να δώσει αυτή τη μάχη. Και βγήκε νικητής… Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε…

5:36 το απόγευμα της Παρασκευής αφήνει την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό. Παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα στο πνευμονικό σύστημα, τα οποία επιδεινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Έκτακτη συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κηδεία και την ταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, έδωσε οδηγίες να συνέλθει αύριο, στις 10.15πμ, εκτάκτως, σε συνεδρίαση του το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο».

Πλούσια πολιτική δράση…

Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε ως ο 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου 2008, έπειτα από την εκλογική του νίκη στις Προεδρικές Εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2008, αξίωμα που κατείχε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Κατά τη στιγμή της ανάδειξής του στο υψηλότερο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρετούσε τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση την οποία κατείχε από το 2001. Εξελέγη Βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις για πρώτη φορά στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό Γενικό Γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας. Το 1977 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κατείχε πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια  μεταξύ των οποίων και το μετάλλιο Αλεξάντερ Πούσκιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας που του απενεμήθη το 2007 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη  φίλιων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και την υποστήριξή του στη ρωσική γλώσσα και πολιτισμό, Μεγαλόσταυρο με άστρο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, που απενεμήθη το 2009 από τον Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Πίου του ΙΧ που απενεμήθη το 2010 από την Α.Α. Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, και μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που απενεμήθη το 2010 από τον τότε Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Τιμήθηκε επίσης το 2013 με το Ανώτατο Παράσημο του Πατριαρχείου Κιλικίας από τον Πατριάρχη Κιλικίας Αράμ Α΄ και το 2013 με το Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας από τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Επιπλέον κατείχε τιμητικούς τίτλους από αριθμό πανεπιστημίων συμπεριλαμβανομένων των: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2004), Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας (2008), Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζια (2009), Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011) και Πανεπιστήμιο Μαριούπολης (2011). Είχε τιμηθεί επίσης και από πολλές πόλεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουκρανία.

Ήταν διδάκτωρ ιστορικών επιστημών του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας, (Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης). Ομιλούσε την αγγλική και τη ρωσική γλώσσα.

Γεννήθηκε στο κατεχόμενο Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Διέμενε στη Λευκωσία και ήταν νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου με την οποία είχαν αποκτήσει δύο κόρες και ένα γιο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network