Ανήμερα των Χριστουγέννων η Πάφος έζησε πρωτοφανή τραγωδία – Ζεύγος έπεσε νεκρό από πυρά αστυνομικών – Η ομηρεία που κατέληξε στο μακελειό της Χλώρακας
25/12/1993.. Το μακελειό της Χλώρακας
Πρωτοφανής για τα Κυπριακά χρονικά η υπόθεση.
Όλα ξεκίνησαν ξημερώματα Χριστουγέννων, όταν η αστυνομία μετέβη σε διαμέρισμα στη Χλώρακα με σκοπό να διασώσει γυναίκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κινδύνευε στα χέρια του αρραβωνιαστικού της.
Ο έρωτας πριν την τραγωδία…
Ο Λ. Α., 34 ετών, ζούσε με τη γιαγιά του στην Κισσόνεργα. Διαζευγμένος με δύο παιδιά, είχε χάσει τη μητέρα του από μικρή ηλικία.
Η Ε. Κ., μόλις 22 ετών, ζούσε με τους γονείς της στη Λεμεσό.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν έξι μήνες πριν τα τραγικά γεγονότα των Χριστουγέννων. Οι γονείς της κοπέλας ήταν αντίθετοι με αυτή τη σχέση, αλλά η Ε. συνέχισε να συναντά τον Λ.
Οι γονείς της αποφάσισαν να την στείλουν στην Αγγλία, με σκοπό να μείνει μακριά του και να τον ξεχάσει. Όμως ούτε και αυτό στάθηκε εμπόδιο. Επέστρεψε κρυφά στην Κύπρο 15 μέρες μετά την αναχώρησή της για το Λονδίνο κι αποφάσισε να συζήσει με τον 34χρονο στη Χλώρακα. Λίγο διάστημα μετά αρραβωνιάστηκαν κρυφά.
Οι φωνές και οι καυγάδες μεταξύ τους δεν άργησαν…
Επιχείρηση 6 δευτερολέπτων… 28 πυροβολισμοί… δύο νεκροί…
Ο τσακωμός της παραμονής των Χριστουγέννων έφτασε στ’ άκρα. Ομηρεία και… τραγωδία.
Από τις 11:00 το βράδυ, ο Λ. κρατούσε την αρραβωνιαστικιά του μέσα στο σπίτι και σημάδευε διαρκώς το κεφάλι της με ένα κυνηγετικό όπλο. Το επόμενο πρωί, οι γείτονες άκουσαν το κλάμα και τις φωνές της Ε. Ο γείτονας Χρύσανθος Χρυσάνθου, τηλεφώνησε στην Αστυνομία για να καλέσει βοήθεια. «Μία κοπέλα από το δίπλα διαμέρισμα ζητά βοήθεια και ακούω κτυπήματα στους τοίχους», είχε αναφέρει σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.
Γρήγορα το σπίτι περικυκλώθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας. Λίγο αργότερα πλήθος κόσμου βρέθηκε στο σημείο. Φίλοι και συγγενείς…
«Κρατά το σιηπέτο τζιαί εννά με παίξει», φώναζε η κοπέλα, σύμφωνα πάντα με τα όσα γράφτηκαν τότε στις εφημερίδες. Ο απαγωγέας και αρραβωνιαστικός της Ε. απειλούσε πως αν πάει κάτι στραβά, θα σκοτώσει την κοπέλα με το κυνηγετικό όπλο που κράταγε και έπειτα θα αυτοκτονούσε.
Τα μέλη της Αστυνομίας προσπαθούσαν να διαπραγματευθούν μαζί του. Ήταν όμως ανένδοτος. Τίποτα δε φαινόταν ικανό να τον πείσει να την αφήσει να φύγει.
«Σκότωσ’ με τζιαί μεν με βασανίζεις άλλο»… Το τέλος δεν άγησε
Οι ώρες περνούσαν χωρίς αποτέλεσμα. Η κοπέλα δεν είχε άλλες αντοχές… Του φώναζε να την σκοτώσει για να τελειώσει το μαρτύριο της.
«Σκότωσ’ με τζιαί μεν με βασανίζεις άλλο» φώναζε.
Τα μέλη της Αστυνομίας έπρεπε να δράσουν. Έλαβαν οδηγίες για έφοδο. Έσπασαν την πόρτα κι έριξαν δακρυγόνα.
Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην κουζίνα του ζεύγους όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν την διάσωση της γυναίκας. Τότε ο Λ. πυροβόλησε εναντίον αστυνομικού τον οποίο τραυμάτισε στον ώμο. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά.
Στην προσπάθεια να διασώσουν τη νεαρή γυναίκα, όπως λέχθηκε τότε από πλευράς αστυνομίας, ρίχθηκαν πυροβολισμοί. Σκοπός ήταν η απελευθέρωση και όχι η θανάτωση της.
Η επιχείρηση κράτησε μόλις 6 δευτερόλεπτα. Ο Λ. που κρατούσε την Ε. ως ασπίδα τραυματίστηκε και πέθανε ακαριαία, ενώ η 22χρονη κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε λίγες ώρες μετά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
Πάνω από 20 πυροβολισμούς δέχθηκε ο άνδρας και τρείς πυροβολισμούς η γυναίκα, σύμφωνα με την νενομισμένη νεκροτομή που διενήργησε στις σορούς των θυμάτων ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης.
Για σφαγή αντί διάσωση έκαναν λόγω οι εφημερίδες της εποχής, ενώ το όλο θέμα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις.
Η κατακραυγή της κοινής γνώμης και οι «εξηγήσεις» της αστυνομίας
Συγκλονισμένη η μικρή κοινωνία της Πάφου αλλά και το παγκύπριο παρακολούθησε τα όσα διαδραματίστηκαν στη Χλώρακα, έχοντας ως τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς. Από πλευράς αστυνομίας λέχθηκε ότι ο άνδρας, προσπάθησε να κρατήσει την Έ. σαν ασπίδα και ότι δεν υπήρχε άλλη διέξοδος.
«Δεν νιώθουμε άνετα όταν σκοτώνεται κάποιος, ούτε φυσικά και είμαστε ευτυχείς», ανέφερε στον τύπο ο τότε υπαστυνόμος της ΜΜΑΔ που έζησε το αιματηρό επεισόδιο. Αυτή η εικόνα που είδαμε θα μείνει για πάντα στο μυαλό μας, αλλά δεν είχαμε άλλη διέξοδο» πρόσθεσε.
Κανείς δε φέρει ευθύνη για το μακελειό
Αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα πολύμηνων ανακρίσεων για το θάνατο δύο ανθρώπων. Το Υπουργικό Συμβούλιο δέχθηκε το πόρισμα από τον πρόεδρο της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, τότε Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης
– Ορθά αποφασίστηκε η διενέργεια της επιχείρησης διάσωσης της Έ.
– Το σχέδιο δάσωσης ήταν ενδεδειγμένο
– Ορθά και υπεύθυνα η ηγεσία της Αστυνομίας χειρίστηκε το όλο θέμα
– Η χρήση βίας για τον θάνατο του Λ. ήταν περισσότερο από απόλυτα αναγκαία
– Ο θάνατος της Έ. προήλθε κατά κύριο λόγο από πυρά του Ειδικού Ουλαμού λόγω κινήσεων της, την ώρα που αυτοί πυροβολούσαν για να σώσουν
Τον Ιανουάριο του 1997 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε ότι η ΜΜΑΔ δεν χρησιμοποίησε περιττή βία και αποφάνθηκε ότι η απειλή εναντίον της κοπέλας ήταν τόσο εμφανής και ξεκάθαρη που δικαιολογούσε άμεση επέμβαση.
